RACAL 836 Electronic Frequency Counter (warning: vintage)

Op 15 maart 2014 ben ik na een bezoek aan de 39e radiomarkt in Rosmalen met een Racal 836 frequentie teller onder de arm naar huis getogen. Eerlijk gezegd niet helemaal het type teller waar ik naar op zoek was / ben maar het lukte mij niet om een modernere voor een schappelijke prijs te vinden. Zonder echt te weten wat ik in huis haalde besloot ik het 7,5 kilogram zware apparaat toch mee te nemen. De beslissing was enkel gefundeerd op mijn ondeskundige argumenten.

- De geadverteerde 32MHz op het frontpanel leek mij voldoende voor het meten aan schakelingen voor radio ontvangers tot 30MHz.
- Ergens meende ik mij te herinneren dat Racal een vooraanstaand Brits bedrijf was wat degelijke elektronische apparatuur op de markt bracht.
- Vanuit technisch perspectief volledig nutteloos maar wat wel meetelde in mijn overweging was de esthetische / nostalgische vormgeving. Geen tiptoetsen maar robuuste draaiknoppen en natuurlijk die Nixielampen.

Door het ontbreken van een netsnoer kon er ter plaatse ook geen spanning op het apparaat gezet worden om te kijken of er überhaupt leven in zat. De gok werd enkel groter. Na een kleine onderhandeling kwamen we tot een prijs waarvan ik dacht dat ik mij er geen buil aan zou vallen. Op z'n slechts zou ik de onderdelen kunnen verkopen of hergebruiken.

Tot mijn hilariteit constateerde ik dat er een Racal 836 in een online radio museum is terug te vinden. Daar wordt het jaartal 1972 aangehaald als productiejaar. Deze apparaten komen inderdaad uit die periode getuige de sticker met daarop de datum van laatste kalibratie namelijk 05-03-'73.

Tijd om de boel eens nader te inspecteren. Eenmaal op keukentafel viel op dat het apparaat in het verleden een flinke klap moet hebben gehad. Er zit een aardige torque in de behuizing. Dat deed enige hoop vervliegen dat alles nog zou functioneren. Wat mij verder op viel was dat dit exemplaar voorzien is van een serienummer (3293). Iets wat toch mag duiden op de intentie van een gecontroleerde productie en onderhoudscyclus. De behuizing is vernuftig geconstrueerd en zoals later blijkt ook het binnenwerk. De voorzijde is zo geconstrueerd dat het frontpanel op de grond geplaatst kan worden zonder dat de bedieningsknoppen de last van het apparaat dragen. Hierdoor is het eenvoudig de vier schroeven, welke in de plastic pootjes verwerkt zijn, aan de achterzijde los te draaien om vervolgens het chassis in één keer van de behuizing te ontdoen.

[img=*,150]http://www.uploadarchief.net/files/download/racal_836_001_500x750.jpg[/img] [img=*,150]http://www.uploadarchief.net/files/download/racal_836_002_500x750.jpg[/img] [img=*,150]http://www.uploadarchief.net/files/download/chassis_001_500x750.jpg[/img] [img=*,150]http://www.uploadarchief.net/files/download/chassis_002_500x750.jpg[/img]
Plaatjes zijn klikbaar.

Merkwaardig, daar lag een onderdeel los in het apparaat. Volgens de tekst op het onderdeel betreft het een zogenaamde crystal oven. Gemaakt door Cathodeon crystals LTD. De specs zeggen mij nu nog niet zoveel: 6/12v.75°. Naar mijn idee wordt dit onderdeel met een spanning van 12 Volt tot 75° graden opgewarmd om tot een stabiele referentie frequentie van 10MHz te komen? De 6 staat voor het aantal kristallen wat er in het omhulsel zitten?

Wat ziet het geheel er schoon uit. Vermoedelijk zit er meer stof in mijn radio tuner / versterker dan in dit apparaat. De printplaten zitten allemaal in een soort van PCI slots en zijn met de nog altijd aanwezige haken er uit te vissen. De printplaten vertonen geen sporen van corrosie of breuk. Ook de condensatoren zien er als nieuw uit wat mij verbaasd voor een apparaat van ruim 40 jaar oud. Hier is in het verleden zorgvuldig mee om gesprongen. Dit in tegenstelling tot wat de buitenzijde deed vermoeden. Stuk voor stuk de Nixielampen bekeken. Geen spoor van beschadiging te vinden. Zelfs de fijnste draden waarmee ze aan de printplaat zijn bevestigd zijn nog in tact. Ook het plastic in de kabelbomen lijkt nog prima in orde. Verschillende printplaten zijn voorzien van een provisorisch stickertje met daarop een handgeschreven, wat lijkt, part nummer.

[img=*,150]http://www.uploadarchief.net/files/download/crystal_oven_001_500x750.jpg[/img] [img=*,150]http://www.uploadarchief.net/files/download/crystal_oven_002_500x750.jpg[/img] [img=*,150]http://www.uploadarchief.net/files/download/nixie_001_500x750.jpg[/img] [img=*,150]http://www.uploadarchief.net/files/download/nixie_002_%20500x750.jpg[/img]
Plaatjes zijn klikbaar.

Aan de onderzijde van het chassis valt direct op dat er nog altijd een aantal authentieke reserve zekeringen aanwezig zijn. Goed punt, wellicht handig de zekeringen te vervangen. Blijkt dat de waarden die ik bij de verkoper op geef niet overeenkomen met de huidige standaard waarden. Mijn beste gok is dat we te maken hebben met oude Britse waarden en vraag daarom naar zekeringen met waarden die in de buurt komen van de originelen.

Eenmaal geïnspecteerd en voorzien van nieuwe zekeringen wil ik graag het apparaat aanzwengelen. Dat is een domper, ik beschik niet over een snoer met de juiste stekker. Dan maar een snoer direct er op solderen? Nee, ik wil het apparaat geen geweld aan doen door er in om te gaan knoeien. Daarvoor verkeert alles in een te goede en nog originele staat. Liever herstel het ik naar hoe het was. Maar om wat voor stekker gaat het hier? Na enig Googlen blijkt dat we wederom te maken hebben met een oude Britse maatvoering. Het betreft een drie polige Bulgin stekker. Een interessante wetenswaardigheid is dat er ook in de audio / muziek wereld nog vraag is naar deze stekker om vintage buizen versterkers op het spanningsnet aan te sluiten. Via E-bay enkel nog verkrijgbaar in Groot-Brittannië.

Ondertussen ben ik ook een service manual op het internet tegengekomen. Helaas niet volledig maar des al niet te min erg informatief. Het wordt mij al snel duidelijk dat er van dit model twee versies in omloop zijn. De eerste wordt aangeduid met het type nummer RACAL 9036 en de ander met RACAL 836. De laatste, waar het om gaat, is een zogenaamde ruggedized military version en is zelfs voorzien van een NAVO stocknummer. Ook de afzonderlijke printplaten zijn in het manual van een dergelijk nummer voorzien. Deze milspec versie is beter beschermd tegen stoten, zand en vocht onder extreme omstandigheden. Wellicht verklaart dit waarom het apparaat de tand des tijd zo goed heeft doorstaan.

Ondertussen raak ik steeds meer geïnteresseerd in deze frequentie teller en zijn herkomst en ontdek dat het bedrijf RACAL in 1950 is opgericht en in 1954 is verhuisd naar Berkshire, Engeland waar o.a. de RACAL 836 gemaakt is. Het bedrijf heeft inderdaad opdrachten van het Britse Ministerie van Defensie gehad. Als resultaat leverde dat o.a. onder de RA-17 op.

Mijn doel voor dit apparaat is inmiddels gewijzigd. Inmiddels heb ik het nodige respect gekregen voor het feit dat dit apparaat na 40 jaar in zo'n conditie verkeert. Wilde ik het in de eerste plaats als een goedkope oplossing als meetinstrument gebruiken nu zou ik het mooi vinden dat het in oude glorie wordt hersteld.

Daarmee ben ik een project rijker en mijn zoektocht naar een schappelijk geprijsde frequentieteller nog niet afgerond.

Het verhaal is iets uitgebreider geworden dan ik van te voren bedoeld had. Rest mij nog jullie aandacht te vragen voor onderstaande vragen.

- Wie kan mij helpen aan een geschikte Bulgin stekker voor dit apparaat.
- Wie heeft er een volledige handleiding beschikbaar van de Racal 836. Zodat ik ook weet waar de uitgangen voor dienen aan de achterzijde.
- Maakt het uit of ik aan de achterzijde 220V of 240V als input opgeef gelet op de 220 / 230V netspanning.
- Hoe kun je veilig zware condensatoren leeg laten lopen om ellende te voorkomen.

Met vriendelijke groet,

HF-DIY

Waarom Googlen wanneer je er over kunt discussieren?
guidob

Overleden

Mooie counter, nogal overengineered. RACAL was (is?) inderdaad een bedrijf wat veel voor defensie deed in de UK. Als nevenbedrijf zijn ze als mobiele operator begonnen in de UK. RACAL Vodafone.....

- helaas geen stekker; hier slingert wel een chassis deel. Je kan wel even met wat krokodillen-klemmen werken en wat test kabels met banaan stekkers.

- http://www.ko4bb.com/Manuals/Racal/Racal_9036,7,8_and_836_Timer-Counte…

EDIT, die had je dus al. ko4bb is een bekende site. Ben bang dat je dan zo snel geen betere tegenkomt...

EDIT2 kijken of je hier iemand van te pakken krijgt, met google is wel wat te vinden. http://www.vintage-radio.net/forum/showthread.php?t=61209

- 240 past wat beter bij de netspanning vandaag de dag

- met weerstanden (of even wachten)

Ik heb nog een HP countertje liggen, stond ook in het rosmalen ruil/verkoop draadje. Die is niet zo mooi, maar wel veel handiger. Nog altijd te ruilen tegen ander leuk spul (en nee, niet deze. hou die maar lekker zelf).

fatbeard

Honourable Member

Fraai apparaat, volgens mij hebben we daar zelfs een apart topic voor...

Maar die stekker, is dit misschien de juiste?

Ik zou altijd op 240V instellen, liever een iets te lage spanning op de bejaarde electronica dan een te hoge...

De techniek om 'vette'condensatoren te ontladen heet 'bleeding', dat wordt meestal met een weerstand parallel aan de condensator (bleeder resistor) gedaan. Even rekenen om de juiste waarde (RC tijd) en vermogen te bepalen.

Een goed begin is geen excuus voor half werk; goed gereedschap trouwens ook niet. Niets is ooit onmogelijk voor hen die het niet hoeven te doen.
Shiptronic

Overleden

~240V kiezen, zeker met dat zonepanelen gedoe ;)

Misschien eerst elco's formeren ?

[Bericht gewijzigd door Shiptronic op dinsdag 1 april 2014 01:08:05 (28%)

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.
Schimanski

Golden Member

Leuk, zo een heb ik vroeger ook gehad, zitten nog nixie's in.
Hij is erg nauwkeurig, vooral als event/intervalcounter. Ik heb geen snoer/stekker voor je, maar Bulgin maakt die nog gewoon (PX0430 of PX0646).

Aansluitingen achterzijde is niet moeilijk (het staat erbij ;)).

  • Gate output: Hierop staat het gating signaal, je kunt hiermee een extern apparaat synchroniseren met de counter.
  • Timebase output: Hierop staat het 1MHz signaal van de tijdbasis (de x-tal oven).
  • Freq. std: Dit is ingang voor een externe tijdbasis (vroeger een oscillator vergrendeld aan één of andere tijdzender, tegenwoordig b.v. een GPSDO)
  • De brede Amphenol connector bevat de meetwaarde van het display in BCD codering.
What, me worry? // Radiozendamateur - PA2HGJ // Stuff is the junk you keep -- Junk is the stuff you throw away // Tinkeo Ergo Sum
rbeckers

Overleden

Mooie meter en die 40 jaar hoeft geen probleem te zijn.
Via een, externe, prescaler kun je 100-2000MHz meten.

M.b.v. een referentie kun je de oscillator afregelen.

Tidak Ada

Golden Member

Je zou kunnen proberen bij de Importreur van QUAD (TransTec) of die van die nog stekers heeft. Ze zitten in ieder geval nog op de QUAD 33 en 303 versterker en de QUAD 3 FM tuner.
Misschien kom je ergens op het web ook refurbishers van deze serie tegen, die je kunnen helpen. Het is tegenwoordig een collectors item.
Overigens is eBay UK niet zo moeilijk van hieruit.

Ik vermoed dat die kristaloven geschikt is voor 6 en 12V. Hbe je hem al open gemaakt? Let dan op, want er zit mogelijk asbestpapier in als isolatie.

Voor die BCD uitgang kan je een oude SCSI-I kabel scoren (Ik heb er misschien nog wel eentje liggen).

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †

Allen,

Dank voor jullie replies. Dat het type stekker voor de netvoeding na al die jaren nog altijd door Bulgin gemaakt wordt verbaasd mij. Eens kijken of ik er één kan bestellen.

Ik had eerder al geprobeerd de Crystal Oven open te maken. Dat leek eenvoudig aangezien er schroeven gebruikt zijn. Maar na het verwijderen van de schroeven krijg ik het omhulsel met geen mogelijkheid los. Bedenk me net dat het een Brits product is. Wellicht de andere kant op draaien? Misschien is ook maar beter om de boel dicht te laten na de opmerking van Tidak Ada dat er wel eens asbest papier gebruikt kan zijn. Is zo'n Crystal Oven een onderdeel wat snel beschadigd, of zijn ze, mits gesloten, redelijk robuust?

Nu heb ik via fora op het wereld wijde web begrepen dat een scope probe geschikt is voor het koppelen van een frequentie teller aan schakeling tot ongeveer 100MHz. Is dat waar en / of is er een betere methode?

HF-DIY

Waarom Googlen wanneer je er over kunt discussieren?

Racal's leuk ik heb ze vroeger bij de marine nog wel gerepareerd.
:'-( (nostalgie)
Mvg Rieks

rbeckers

Overleden

Een 10:1 scoop probe werkt. Tot ongeveer 300MHz heb ik een 100:1 probe gebruikt.
Een oppikspoeltje of een low-z probe werken ook.

Een OCXO is gevoelig voor schokken en te hoge spanningen.

Op 1 april 2014 11:53:04 schreef Tidak Ada:
Je zou kunnen proberen bij de Importreur van QUAD (TransTec) of die van die nog stekers heeft. Ze zitten in ieder geval nog op de QUAD 33 en 303 versterker en de QUAD 3 FM tuner.
Misschien kom je ergens op het web ook refurbishers van deze serie tegen, die je kunnen helpen. Het is tegenwoordig een collectors item.
Overigens is eBay UK niet zo moeilijk van hieruit.

Transtec kan, maar is bizar duur. En waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Ze zijn namelijk gewoon bij Farnell te krijgen.

@Powerflux,

Dat klopt, de stekkers zijn via Farnell te verkrijgen. Echter deze levert enkel aan bedrijven. Particulieren kunnen er ook bestellen maar dat is aan regels gebonden. Eén van de voorwaarden is een minimale afname van vijftig euro.

Ik heb een middenstander uit de omgeving gevraagd of hij het artikel kan bestellen *vingers gekruist*.

HF-DIY

Waarom Googlen wanneer je er over kunt discussieren?
Tidak Ada

Golden Member

Je kunt ook hier op CO vragen met een bestelling mee te liften.
Gezamenlijk kom je eerder tot die € 50,- (ex. BTW)

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †

Dankzij de medewerking van de specialist in onderdelen heb ik de benodigde Bulgin stekker (model: PX0646) kunnen bestellen en was snel geleverd. Bert, dank voor de medewerking. Na het monteren van de stekker gelijk de spanning op de meter gezet. Tot mijn grote vreugde lichtte na inschakeling van het apparaat de oranje gloed van de Nixie tubes op. So far so good. Na tien minuten nog steeds geen plof of rookwolken. Zonder enige kennis van frequentietellers en gebruiksaanwijzing maar eens wat aan de knoppen gedraaid. Aan de achterzijde zit een uitgang met 1MHz signaal. De teller geeft keurig 1MHz aan wanneer dit signaal gekoppeld wordt aan de ingang. Daarna heb ik met een oude probe de teller losjes aan een Leader LDM-815 dip meter gekoppeld. Ook de signalen van de dip meter worden keurig weergegeven. Het ziet er naar uit dat deze RACAL 836 prima in orde is.

[img=*,150]http://www.uploadarchief.net/files/download/racal_836_003_500x750.jpg[/img] [img=*,150]http://www.uploadarchief.net/files/download/racal_836_004_500x750.jpg[/img] [img=*,150]http://www.uploadarchief.net/files/download/bulgin_mains_plug_0646_500x750.jpg[/img]
Plaatjes zijn klikbaar.

MvG,

HF-DIY

Waarom Googlen wanneer je er over kunt discussieren?
flash2b

Special Member

Als je de referentie uitgang van 1MHz aan de ingang koppelt, en deze precies 1.00000MHz aangeeft, wil dit niet zeggen dat de counter precies de juiste waarde aangeeft.

De referentie wordt namelijk gebruikt door de counter intern en zal ook als het iets hoger of iets lager is gewoon 1.00000MHz aangeven.

Wil je echt weten of hij precies aangeeft, zal je hem moeten vergelijken met een externe ijkbron of de referentie ijken met een geijkte frequentie teller.

Het is wel een mooi ding, vooral van binnen.

HF-DIY

Ik een service manual van deze counter voor je. Als je belangstelling hebt laat het mij weten. Mijn e-mail adres is niet verborgen.

Gr.

Helaas beschik ik niet over een gekalibreerde functie generator of iets van dien aard om de teller op nauwkeurigheid te controleren. Als alternatief heb ik SweepGen op mijn computer geïnstalleerd wat de functionaliteit van een functie generator kan nabootsen. Het signaal wat aan de uitgang van de videokaart wordt gepresenteerd koppel ik met een probe aan de teller. De door de teller weergegeven frequentie komt overéén met het door SweepGen gegenereerde signaal. Is dit een betrouwbare methode om de nauwkeurigheid te controleren?

[img=*,150]http://www.uploadarchief.net/files/download/racal_836_007.jpg[/img] [img=*,150]http://www.uploadarchief.net/files/download/sweepgen_752hz.jpg[/img]
Plaatjes zijn klikbaar

@JaBo49

Bedankt voor het toezenden van het pdf bestand. Eerder in het topic verwees ik naar een link waar slechts de helft van de documentatie in is opgenomen. De versie welke je mij toezond blijkt op het wereld wijde web ook terug te vinden op deze lokatie:

Volledig service manual Racal 836 Frequency Counter

M.v.g.

HF-DIY

Waarom Googlen wanneer je er over kunt discussieren?