volledig automatische multimeter

Arco

Special Member

Het wordt pas leuk als je de meter in het stopkontakt steekt, en deze besluit om maar eens de stroom te gaan meten... ;)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com
rbeckers

Overleden

Ik vind autoranging al niet nodig. ;)

Ben niet echt op zoek naar een auto-range meter, maar ik vergeet nogal snel om de meetpennen bij spanningsmetingen terug te veranderen vanuit ampere-stand, en omgekeerd. De persoon van wie deze meter is gebruikt hem al 15 jaar ofzo (m.a.w. hij werkt wel degelijk) maar is nu op vakantie. het lijkt me gewoon een handige meter omdat je altijd direct kan beginnen meten en niet telkens moet controleren of de snoeren wel juist zitten en bij sommige (weerstands-)metingen een hele hoop bereiken moeten aflopen.

Gossen metrawatt maakt multimeters die de niet gebruikte ingangsbussen (stroom of spanning) afdekt met kleppen. Zo kun je nooit je meetsnoer in de verkeerde bus stoppen. Tevens blokkeert de knop als je een functie wilt kiezen, maar de meetpennen in de verkeerde bussen zitten voor die functie.

Als je dan nog zonder nadenken de meetpennen in een WCD steekt, terwijl de meter nog op stroommeting staat, daar is geen kruid tegen gewassen.

Hensz

Golden Member

Bij de meeste moderne meters hoef je de meetpennen niet te verhuizen als je van stroom- naar spannningsmeting gaat of vv. Alleen voor grote stromen en hoge spanning is dat nodig. Wil je geen meetbereiken doorlopen dan koop je een autoranging meter. Het enige wat je dan nog moet doen is op een knopje drukken wat je wilt meten (V,A, Ω, etc.) en de pennen op de juiste plek zetten.
Ik weet niet wat voor meter je hebt, maar hij klinkt knap antiek. ;-)

Don't Panic!

bij nuon krijg je toch ook zo n slimme meter kado

Ik weet zeker dat zo'n meter bij mij binnen het uur niet alleen van alles kan meten, maar ook heeft leren vliegen. Als je een AC spanning met een DC offset meet, wat geeft het ding dan aan? De AC of de DC component? En dat is nog maar het begin!

Autoranging vind ik meestal wel handig, maar ik vind het absoluut een vereiste dat ik het ding ook vast kan zetten op een bepaald bereik; soms gaat de meter eindeloos heen en weer wisselen tussen 2 bereiken, als je bijvoorbeeld een blokgolf van 1Hz of zo probeert te meten.

Mijn Fluke gaat gewoon piepen als je de meetpennen in de verkeerde stekkerbus hebt gestoken. Als je stroom wilt meten en het rode snoer zit nog in de bus voor spanning, weerstand, etc., meet je gewoon niets. Als je het snoer in de bus voor stroommeting laat zitten, klapt de zekering, en dat kost je 10-15 euro per keer; dat leer je dus snel genoeg.

Overigens vind ik het achterlaten van een multimeter met een snoer in de bus voor stroommeting ongeveer hetzelfde als de sleutel in de kop van de boormachine of draaibank laten staan; NOT DONE, dus!

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken
Henry S.

Moderator

Op 23 juli 2014 15:21:24 schreef jokker:
bij nuon krijg je toch ook zo n slimme meter kado

Gaat het topic over die slimme meters?

Op 23 juli 2014 15:27:45 schreef SparkyGSX:
Overigens vind ik het achterlaten van een multimeter met een snoer in de bus voor stroommeting ongeveer hetzelfde als de sleutel in de kop van de boormachine of draaibank laten staan; NOT DONE, dus!

Idd, zet hem dan op het maximale spanningsbereik.

73's de PA2HS - ik ben een radiohead, De 2019 CO labvoeding.

Op 23 juli 2014 14:37:55 schreef xsnikerx:
Ben niet echt op zoek naar een auto-range meter, maar ik vergeet nogal snel om de meetpennen bij spanningsmetingen terug te veranderen vanuit ampere-stand, en omgekeerd.

Je zegt dat je bijklust als/bij een elektriciën. Nu is de ene elektriciën de andere niet, maar ik heb serieus nog nooit stroom hoeven meten als elektromonteur.

De doorgangstest, die gebruik je wel, maar das toch dezelfde bus als spanning over het algemeen, de meest gebruikte aansluiting/stand.

http://www.m-voorloop.nl --- Ik? Welnee! Ik zit nog lang niet achter de germaniums.
Lucky Luke

Golden Member

Op 23 juli 2014 13:41:12 schreef Frederick E. Terman:
Stel dat ik de netspanning wil controleren en dat ding denkt dat ik de stroom wil meten? Waarom niet, dat kan hij toch niet zien?
Of ik wil inderdaad stroom door een verbruiker meten, maar de meter blijft halsstarrig (en hoogohmig) 229,5 V aangeven.
Dat kan dus zo niet.

Veel gewone meters zijn wel autoranging, maar je moet ze wel vertellen wat voor grootheid je wilt meten.

Het kan wel als die meter 2 snoeren heeft voor spanning en weerstand, en een stroomtangbek voor stroom. Maar dat is wel een beetje valsspelen...

Eluke.nl | De mens onderscheid zich van (andere) dieren door o.a. complexe gereedschappen en bouwwerken te maken. Mens zijn is nerd zijn. Blijf Maken. (Of wordt, bijvoorbeeld, cultuurhistoricus)

niet goed gekeken misschien?

gokje; een fluke 10
http://www.industrialelectronics.biz/fluke/flukeimg/246-fluke10.jpg

heeft weinig knopjes en een aan/uit

Sine

Moderator

En geen stroom meting.

Dat is zo ongeveer de enige die in aanmerking komt.

Dan denk ik eerder aan de Fluke 12 die heeft de VChek en "ziet" of er AC ,DC of weerstand gemeten wil/moet worden.

Gr.F_S

Op 23 juli 2014 23:37:12 schreef F_S:
Dan denk ik eerder aan de Fluke 12 die heeft de VChek en "ziet" of er AC ,DC of weerstand gemeten wil/moet worden.

Gr.F_S

denk ik ook. Vreselijke functie, want bij kleine spanningen gaat het toestel twijfelen tussen de drie mogelijkheden.

groeten

Kris

Sine

Moderator

Dat is dan ook een meter voor vonkentrekkers elektriciens, net als de friggin fluke 179 die default naar AC amps gaat http://www.gigawatts.nl/co/smile/bonk.gif

de vcheck bij de fluke 11 en 12 uitschakelen is simpel, zonder de condensator in de gele cirkel staat die functie uit..

als je de condensator toevoegt op de fluke 10 is vcheck ook beschikbaar net als bij de 11 en 12..

http://i578.photobucket.com/albums/ss226/zoalshetis/20140724_202519_zps5b78b75d.jpg

waar rook was, werkt nu iets niet meer

@ Sine: De meter werd niet gemarketerd door Fluke als ijnde voor vonkentrekkers. Eerder als bufgetvriendelijk voor elektronica toepassingen.

@Testman; bedankt voor de info, maar 18 jaar te laat.

Er was nog iets merkwaardig aan het toestel, waardoor hij voor mij helemaal onbruikbaar werd. Hij houdt zijn 10Mohm ingangsimpedantie niet, het schommelt er omheen in functie van het V-bereik.

Ik had het hierop voorhand bevestiging over gevraagd aan Fluke, en dat was ja. toen ik de meter terug wou sturen was het plots nee, we nemen ze niet terug.

de fluke 79 is niet eens dé elektrieker dmm. gezien het de duurste uit de 7x range is, kom je vaker de 75 en 77 tegen in de koffer van een elektrieker.

op t werk is het normaal dat ik alles moet kunnen repareren met een fluke 77 van 25 jaar oud (met vervagend display en meetkabels met overgang van 10 ohm). vandaar dat ik de kleine dingen mee naar huis neem, daar heb ik meetapparatuur en de rust om iets te kunnen repareren, en de tijd gaat sneller als voor de tv zitten..

waar rook was, werkt nu iets niet meer
Sine

Moderator

Het is de 179 zelfs, maar zo lang een meter default naar AC 'voor welke meting dan ook' is het een vonkentrekker meter !

Idiots

Het zal niet de eerste keer zijn dat ik ergens in een loop aan het meten ben en me maar afvraag waarom er geen stroom loopt. De volgende wordt dan ook alleen daarom al geen 179

[Bericht gewijzigd door Sine op vrijdag 25 juli 2014 09:02:41 (41%)

fred101

Golden Member

Dat is net zo irritant als de auto functie op een LCR meter. Soms zijn de paracitaire eigenschappen zo prominent dat de meter het als een ander component ziet.

Ik vind autorange prima. Ik wil dat wel uit kunnen zetten maar doe dat maar zelden. (voor gewoon reparatie werk in ieder geval nooit)
Maar dat zo'n ding zelf de mode bedenkt, vind ik waanzin. Als je als elektricien niet weet of je ergens spanning, stroom of weerstand moet weten en het bedienen van de knop te moeilijk vindt wordt het tijd voor ander werk ;-)

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs

Auto schakelen tussen stroom en spanning snap ik niet. Stel ik wil een spanning meten, prima spanningsbron, met een kleine zekering in serie. Stel ik wil de stroom meten door de lamp die op die zelfde spanningsbron is aangesloten (zonder zekering). Ik kan me voorstellen dat voordat de zekering knapt, de boel elektrisch precies hetzelfde "aanvoelt" voor de meter. Kortom, volgens mij KAN het niet werken.

Op zich is het toch wel handig dat je meter gokt wat je wilt meten en het "meestal" goed heeft. Je zit toch wel regelmatig met je probe in je opstelling, kijk je naar de meter, staat ie in het verkeerde bereik. Weer met je handen naar de schakelaar, omzetten en weer de probe positioneren.

Gisteren gebeurde me dat voor het laatst. Enerzijds, op het 200mv bereik zitten meten maar anderzijds moesten zo nu en dan 5V signalen gemeten. Autorange had dan misschien handig geweest. En toch vind ik het niet fijn. Het is te makkelijk om 4.5mV en 4.5V te verwarren.

Van een LCR meter vind ik het JUIST interessant als ie bijvoorbeeld m'n weerstand ineens voor spoel aanziet. Dan vertelt ie me precies wat ik moet weten: dat de parasitaire inductie significante vormen aanneemt bij deze component en dat ik een beetje voor de parasitaire eigenschappen moet uitkijken....

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
fred101

Golden Member

Van een LCR meter vind ik het JUIST interessant als ie bijvoorbeeld m'n weerstand ineens voor spoel aanziet. Dan vertelt ie me precies wat ik moet weten: dat de parasitaire inductie significante vormen aanneemt bij deze component en dat ik een beetje voor de parasitaire eigenschappen moet uitkijken....

Daar heb je gelijk in. Dat kan voor veel onervaren (mbt component gedrag)gebruikers handig zijn. Persoonlijk vind ik het vreselijk irritant.

Maar aan de andere kant praat je bij dit soort problemen wel over redelijk "extreme" componentwaarden. Een 100nF, 100 Ohm of 20 uH spoel zal geen probleem opleveren. Ik praat dan over spoelen in het nH bereik, weerstanden onder 1 Ohm en condensators onder 10pF.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs

Dat zijn toch ook geen componenten! Behalve de milliohm weerstanden dan, zie zijn handig om flinke stromen te meten. Wat moet je nou in vredesnaam met spoelen van een paar nH en condensators van een paar pF? Dat zijn de chihuahua's onder de onderdelen, en daar wil je als kerel toch niet mee gezien worden?!? Het leven begint pas bij een mH en een mF...

Overigens vind ik het wel heel handig dat mijn multimeters ook capaciteit kunnen meten, hoe zou zo'n automagische meter moeten weten of je doorgang of capaciteit wilt meten?

[Bericht gewijzigd door SparkyGSX op vrijdag 25 juli 2014 11:21:41 (20%)

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken
Shiptronic

Overleden

Op 25 juli 2014 11:20:09 schreef SparkyGSX:

hoe zou zo'n automagische meter moeten weten of je doorgang of capaciteit wilt meten?

Niet , maar dat is ook niet belangrijk.Je heb deze meter omdat je zelf niet weet wat je wil meten, dus de meter geeft braaf iets aan, en kan je weer verder ;)

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.
fred101

Golden Member

Wat moet je nou in vredesnaam met spoelen van een paar nH en condensators van een paar pF?

Er bestaat nog zoiets als RF. Ik heb een meetzender gebouwd welke tot 2 GHz gaat. De filters daarin hebben spoelen en condensators in het pF/nH bereik. Bij een DC tot 500 kHz powermeter gebruik ik bv 900 fF trimmers om de bandbreedte zo hoog en doorlaat zo vlak mogelijk te maken.

Maar nH en pF is niet zo spannend. Het wordt pas leuk bij aF en pH (en beide kan ik meten ;-) )

De meeste multimeters meten capaciteit met DC. Leuk voor nieuwe componenten maar niet bij reparaties. De ESR van de elco zorgt voor een langere laadtijd en geeft dan een hogere capaciteit. Veel elco's met een hogere ESR hebben ook een lagere capaciteit. Lekke elco's geven ook een te hoge capaciteit. Kortom alleen bruikbaar voor nieuwe componenten. (meetresultaten mbt dit onderwerp en samen met een van de tv reparateurs hier, staan op mijn site)

Bij artikelen op deze site staat een stuk (van mij) over oa valkuilen bij LCR meters.

Maar zo wordt het wel erg off topic.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs