230volt en/of 12v, 24v, 48v in woonhuis

Beste allemaal,

Binnenkort gaan we verhuizen.
Zelfvoorzienend wordt het hoofddoel.
Het gaat in ieder geval een woonboerderij worden en naar alle waarschijnlijkheid moet er nog het één en ander aan gebeuren.

Op elektrisch gebied zal er zéker nog wat moeten gebeuren.

Ik zou graag met zonnepanelen en/of windmolens willen werken.
Met mensen in huis die wel weten hoe licht aan moet, maar blijkbaar niet weten dat je het licht ook weer uit kan doen, wil ik zoveel mogelijk verlichting automatisch aan en uit laten gaan al er mensen in het vertrek zijn c.q. het vertrek verlaten.

Omdat ik alternatieve energie wil gebruiken, wil ik de verlichting voornamelijk in LED uitvoeren. En liefst voeden door 12, 24 of 40 volt. Deze wil ik per verlichtingsgroep schakelen in een centraal punt. Ik denk door middel van relais in de meterkast oid.
Ik wil ook het 230v systeem kunnen schakelen, zodat sommige wcd's spanningsloos worden als er niemand thuis is.

Wat het belangrijkste is, is dat ik niet draadloos wil werken bij het bedienen van de schakelaars, maar wel de mogelijkheid wil hebben om een schakelaar andere functies te geven.
Kant en klare Domoticasystemen vindt ik te duur en lijkt me ook overbodig als alles toch al vervangen moet worden. Modules bij iedere wcd of lichtpunt wil ik graag voorkomen.

Hopelijk kunnen jullie tips, suggesties, afwegingen of afwijzingen geven.

Een boom valt nooit bij de eerste klap
rudig76

Golden Member

Wat is het budget dat je ongeveer hebt en wilt uitgeven?

Waarom zijn de andere bewoners niet zo bewust in hun energie gebruik, als je dat oplost hoef je diverse maatregelen die je beschrijft niet te nemen.

Iets heel anders :-) http://www.echteworst.nl
evdweele

Overleden

Mijn eerste reactie is: iedereen opvoeden dat er geen lampen overbodig branden.
Het vergeten om apparaten uit te schakelen is alleen laksheid.

Sluipverbruik door apparaten die tegenwoordig vaak helemaal niet meer UIT kunnen kan je opvangen door stekkerblokken met een schakelaar te gebruiken.

De enige investering die het vergt is een beetje aandacht. Als je er steeds weer op wijst dat je vindt dat alles echt uit moet zijn als er niemand in de kamer is wordt het uitschakelen vanzelf een gewoonte.
Er is ook niemand die 's morgens vergeet om zich aan te kleden en in zijn pyjama naar zijn werk gaat. Door van alles te automatiseren wordt iedereen steeds luier en ongeïnteresseerder.

Techniek is ervoor gemaakt om ons in de steek te laten. Het blijft een ongelijke strijd tussen de techniek en de technicus.

Is het geen idee om elke kamer technisch te schakelen zoals een hotelkamer?
Je moet bij binnenkomst je pasje om de deur te openen in een schakelaar met sleuf drukken om in de kamer overal spanning op de krijgen en om de verlichting aan te kunnen doen.
Je zou deze pas ook kunnen vervangen voor een of meerdere gekoppelde aanwezigheidsmelders in de kamer(s). Detecteren deze aanwezigheid dan geven ze de aanwezige spannkngsgroepen vrij en kun je licht plus wcd's gebruiken. Is de ruimte verlaten dan valt na een bepaalde tijd overal de spanning weg.
Vanzelfsprekend kun je er voor kiezen om enkele wcd's voor bijvoorbeeld de koelkast of een ventilatiesysteem wel contimue onder spanning te houden.

Maar goed, opvoeden is soms beter dan zelf oplossen. Immers zijn mensen snel gewend aan automatisering, waardoor ze in andere omgevingen ook zo de ruimtes uitlopen zonder achterom te kijken.

De rede voor de automatiseting is, dat het gaat om loslopende kinderen in een huis met meer dan tien kamers, twee woonlagen, een deel, tuinhuisjes als speelruimte en een schuur.
in ons huidige huis is alleen de wc geschakeld met een pir.
Voornamelijk omdat ik bij ieder wc bezoek van peuters het licht zelf aan en uit moest doen. Maar dat bevalt zo goed dat ik daar meer mee wil.

En welligt is een combinatie met zon/wind, laagspanning en automatisering een betere combinatie dan reguliere systemen.

De auto schakeld automatisch, de verwarming, zonnescherm en koelkastthermostaat regelen zichzelf ook. Dan lijkt me automatisch schakelen in een huis ook niet zo gek.

Gewoon omdat het kan...

Een boom valt nooit bij de eerste klap
evdweele

Overleden

Juist bij kleine kinderen is het belangrijk om ze bewust te maken van hun handelen, of het nalaten daarvan. Het is bovendien veel makkelijker om kinderen iets áán te leren dan volwassen iets áf te leren.

Techniek is ervoor gemaakt om ons in de steek te laten. Het blijft een ongelijke strijd tussen de techniek en de technicus.

Omdat de huidige maatschappij allemaal producten maakt voor 230V, kan je eigenlijk niet zonder "230V aansluitpunten hebben in ieder vertrek".

Daarnaast kan je voor low-power laagspanningstoepassingen best een laagspanningsnetwerk aanleggen.

Of "led verlichting" dan "low power" is en blijft, weet ik even niet.

Technisch gezien moet je nadenken (rekenen) over "transportverliezen + omzettingsverliezen". Dus als je voor een 12W led strip 1A bij 12V nodig hebt, hoeveel "kost" het je om een 230->12V adapter bij de ledstrip te plaatsen? Heb je minder verlies als je een centrale efficiente 12V omvormer hebt (of direct uit de accus?) En wat als je "distributie" 24V of 48V is? Dan heb je weer een omzetting van 24->12, maar die is misschien efficienter dan de 230-> 12?

Als je accus oplaad op zonneenergie moet je het geheel bekijken, dus dan is de omzetting accu-> 230V en de efficientie daarvan ook van belang.

Daarnaast krijg je de afweging: installatie-kosten t.o.v. gebruikskosten. En de gebruikskosten zijn lastig te schatten omdat je het gebruik niet vantevoren weet.

Zodra je de gegevens weet, is het allemaal niet zo moeilijk uit te rekenen, maar de juiste getallen te pakken krijgen is tricky....

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Dat is precies waar ik aan denk.
Vanaf zonnepanelen naar 230 volt en dan weer terug naar 12, 24 of 48 volt is wel makkelijk en gebruikelijk, maar niet logisch in mijn opzicht.

Qua opvoeden heeft iedereen écht gelijk.
Maar daar is dit forum niet voor.
Zolang het tenminste niet met shock-therapie gebeurt.

Ikzelf ben opgevoed met:"Doe het licht uit, sluit de deur, we stoken niet voor de vogels, laat de koelkast niet open staan!!!"
Maar ook met:"koppeling langzaam op laten komen, wekker opwinden, terugbelbriefjes, naar de bieb gaan voor informatie."

Maar dat hoeft nu niet meer en zijn we allemaal aan gewent, maar we kunnen het nog wel als het moet.

In ieder huishouden blijven er weleens opladers in de muur zitten en lampen branden in ruimtes waar niemand is.

Ik wil gewoon hulp bij de overweging: Wat te doen bij een nieuwe installatie met zon/windenergie en evt Domotica.
Niet zozeer omdat het moet, maar omdat het kan.
Een Raspberry Pi project lijkt me wel een goed gedeelte van de oplossing.
Maar dan blijft de vraag over laagspanning nog over.

12 volt door het hele huis heen voor de verlichting is waarschijnlijk lastig ivm draaddikte.
24 volt is ook makkelijk te gebruiken, en daar is veel voor te koop.
48 volt heeft eigenlijk mijn voorkeur.
Makkelijk te verkrijgen (maken), dunnere leidingen redelijk veilig en nog steeds standaard.
Maar over 48 voltsystemen is vrijwel niets te vinden.

Een boom valt nooit bij de eerste klap
Henk H.

Golden Member

Ik zou voor 24V gaan. Daar is veel voor te krijgen (denk ook aan omvormers om een stel accu's mee op te laden zodat je ook energie op kunt slaan) en als je veel zuinige verlichting op laagspanning gaat gebruiken zal spanningsverlies in de kabels denk ik niet zo'n probleem zijn. 24V is dan beter dan 12V, en 48V weer beter dan 24V maar ik denk dat die laatste stap (van 24V naar 48V) meer gedoe oplevert dan dat je daar nu voordeel van hebt. Met gedoe bedoel ik duurdere apparatuur en mogelijk in ruimtes toch weer omzetters van 48V naar lagere spanningen.

Ik zou eerst op papier zetten wat je wilt, en dan kijken welk middel je het beste gaat helpen. Wellicht is een (simpele) PLC wel veel handiger als je veel relais wilt bedienen dan zo'n hippe Pi.

24 volt is inderdaad handiger.
Vooral ook omdat daar veel voor te vinden is.
Boten, vrachtauto's, campers, etc..

En een PLC inderdaad ook. Ik heb eigenlijk geen behoefte om voor een heel nieuw concept te (de Pi) te gaan.
De PLC is gewoon bekend bij mij de Raspberry Pi nog totaal niet.
(hoewel het wel een uitdaging is om er mee te gaan werken, maar beter van niet in ons nieuwe huis)

Dus dan zou het naar mijn idee zon/windenergie worden voor licht.
En landlijn voor de WCD's denk ik.
Is voor mijn gebruik en instelling al een hele mooie vooruitgang.

En voor de critici op het forum:
Ik weet dat de energierekening voor lichtgebruik, maar een fractie is van de totale rekening, maar ik wil ergens beginnen.

En meer tips (en vooral afwijzingen) blijven natuurlijk welkom...

Een boom valt nooit bij de eerste klap
Henk H.

Golden Member

Als je een flinke Victron (ik noem dat merk als voorbeeld) acculader/omvormer neemt, met een aantal flinke accu's, kun je denk ik een heel eind komen op je eigen energie. Die omvormers schakelen automatisch en zonder onderbreking over naar de landlijn als de accuspanning teveel zakt. Je zou die kunnen laden met zonne-energie.

De wasmachine, droger en keukenapparatuur is misschien wat teveel gevraagd maar dat zit vaak op andere groepen. Je zou de omvormer op de groepen voor kinder/slaapkamers kunnen gebruiken. Zeker met oudere kinderen wordt daar ook wel wat energie verbuikt.

Ik heb het niet uitgerekend, maar ik denk dat de afschrijving op je accu's en stroom van de landlijn niet schikbarend veel zullen verschillen dus financieel wordt je er niet beter van.

Het lichtnet als "accu" gebruiken is inderdaad de goedkoopste en milieuvriendelijkste oplossing.
Naar mijn weten is aankoop uit het "net" alleen duurder dan verkoop aan het "net".

Bij Eneco betaal ik gemiddeld ongeveer €0,08 per kWh.
Terwijl er volgens mij €0,05 per kWh wordt terug betaald.
De mogelijkheid van een "oude" draaischijfmeter zal waarschijnlijk niet meer werken bij het nieuwe huis.
Voordat wij daar in gaan, gaat er waarschijnlijk een "slimme" meter in, zodat ik de installatie wel op moét geven aan de energieleverancier..

Maargoed.
Met het lichtnet als "accu", is een gescheiden systeem ook niet meer nodig lijkt mij.
Hooguit voor verlichting in schuren, garage's, tuinhuis, terras en tuin....

Een boom valt nooit bij de eerste klap
mvdk

Golden Member

Ik denk dat de grootste besparing gehaald gaat worden na het moment van aanschaf van een nieuwe auto. Als je dan kiest voor een handgeschakelde, i.p.v. de automaat waarover gesproken word in de post van 12:36, dan maken die paar lampjes die af en toe blijven branden ook niet meer uit. Bij mijn weten verbruiken automaten iets meer brandstof.
Maar goed, dit is een off topic opmerking die ik even niet in kon houden.

Henk H.

Golden Member

Het verschil in verbruik wordt tegenwoordig steeds kleiner. Die moderne automaten werken intern steeds meer met een mechanische koppeling tussen in- en uitgaande kant in elke versnelling. De oudere automaten werken bij de lagere versnellingen met een hydrokoppeling die behoorlijk minder zuinig werkt.

Overigens maakt rijstijl nog meer uit denk ik.

[Bericht gewijzigd door Henk H. op zaterdag 30 augustus 2014 22:20:48 (11%)

Op 30 augustus 2014 20:04:34 schreef Demietri:
De mogelijkheid van een "oude" draaischijfmeter zal waarschijnlijk niet meer werken bij het nieuwe huis.

Inderdaad. Draaischijfmeters die er al zitten mogen blijven zitten tot ze worden afgekeurd. Maar het is al jarenlang niet meer toegestaan om ze nog te plaatsen.

ook ik ben met veel van u ideeen aan het spelen gegaan en heb het uiteindelijk toch afgevoerd. misschien dat er in de toekomst toch nog een deel zal bijkomen.

-uw ledlampen, die vind ge wel op 12V (op van die 12V halogeensystemen) of op 230V. ik heb weinig 24 of 48V ledlampen gezien. dan moet je dus nog gaan omvormen. kan je beter de led zelf van 230V laten omvormen
-op 12V moet je met de stromen gaan rekening houden. 1V spanningsverlies op 20meter kabel is veel erger op 12V dan op 230V. stel eens een verbruiker van 120watt op 12V is 10A. bij 0,1ohm over de kabels ben je al 1V kwijt (8% van u voedingsspanning weg).
120watt op 230V is iets van een 520mA. over diezelfde lijn van 0,1ohm verlies je nu 52mV. dat is 0,02% van u voedingsspanning.
-uw zonnepaneel installatie, levert deze dan 12 of 24V??? de meeste die ik zien hangen een boel zonnepanelen in serie (300-600V). de zonnepaneelcontrollers zijn tegenwoordig al goed intelligent en zetten dat om naar 230V. je zal al mogen zoeken voor een goeie te vinden die er eerst 12V van maakt. daarbij moet je dan voor alle andere gebruikers op je zonnepanelen een omvormer gaan bijzetten van 12->230V.

bovenstaande deed mij besluiten dat ik meer verlies heb om overal 12V circuits te gaan aanleggen, dan gewoon 1 omvormer die er 230V van maakt en ik met gewone commerciele lampen verder kan

ik hou van werken ..., ik kan er uren naar kijken

Op 30 augustus 2014 20:04:34 schreef Demietri:
Bij Eneco betaal ik gemiddeld ongeveer €0,08 per kWh.
Terwijl er volgens mij €0,05 per kWh wordt terug betaald.

Eneco klinkt als "Nederland" (Als het belgie is, nooit geweten dat ze ook in BE zitten).

In Nederland zijn de leveranciers verplicht om de eerste 5000 kWh terug te kopen voor de normale verkoopprijs. Dat zou die €0,08 per kWh zijn...

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
McAwesome

Golden Member

Op 31 augustus 2014 08:45:02 schreef rew:
[...]Eneco klinkt als "Nederland" (Als het belgie is, nooit geweten dat ze ook in BE zitten).

Eneco zit ook in BE. Wij zijn zakelijke klant bij hen ;-)
In BE krijg je voor nieuwe kleinere (vanaf 1/1/2014, <= 10 KWp) installaties totaal geen vergoeding meer per aan het net teruggeleverde KWh. Velen stoken hier dan ook in de winter hun teveel geproduceerde KWh op met elektrische kacheltjes om hun jaarverbruik terug op "0" te krijgen.

De socialisten en 25 jaar linkse regeringen hebben er hier trouwens zo'n knoeiboel van gemaakt dat ik persoonlijk niet meer wil weten van hernieuwbare energie :(

het systeem met laagspanning dc en pirren voor verlichting is goed te doen, maar bedenk wel dat de aanleg en kosten miss wel hoger worden als de besparing zelf.. zet je op elke kamer een ledlamp als lichtbron ben je al een stuk goedkoper uit. een 60w gloeilamp vervanger in led is 9,5w. elke pir heeft een eigen verbruik wat voor al die ruimten bijeen vlot 15w zal zijn, en neem je de extreem zuinige modellen dan zit je weer met kosten die hoger als de baten zijn. tenslotte gaan de kinderen eens de deur uit en blijf je zelf over ,diegene wel het licht uit doet..

het systeem met pirren heeft ook een nadeel, op wc's en badkamers werkt het wel, maar slaapkamers werkt het niet als je naar bed gaat en het ding nog 10 minuten aan blijft, of midden in de nacht aangaat door draaien in bed. die slaapkamers zijn voor de komende jaren wel de plek waar de jeugd vaker aanwezig zal zijn en het licht ( zeker met led ipv halogeen ) bijlange na niet de grootste sluipverbruiker zal zijn. denk aan spelcomputers, laptop laders, vage sfeerlampjes, gsm laders. wcd's schakelen met een pir zodat na een half uur geen beweging boven de 1 meter hoogte alles uitvalt ( behalve wekker en gsm lader bijv) zal veel meer stroom besparen..

hier in huis zit bijna alle verlichting met een pir en ligt er ook een centraal 12v systeem voor audio, licht en netwerk apparaten maar draait er weinig van vermogen op. naast dat 12v systeem zit er ook 24v maar dat zit alleen op m'n slaap/ hobby kamer en is voor ledverlichting en stuurt de noodverlichting die op 12v zit aan (deze spanning heeft een 12v accubackup) alles met speakerkabel uitgevoerd in 1mm2, 1,5mm2, 2,5mm2. de pirren waren origineel 230v gevoed, maar ik heb de gammele condensator voeding eruit gemikt en vervangen voor een 12v externe voeding. de pir zelf zit in de ruimte zelf, maar de voeding/relais zitten in de meterkast met een lange kabel. op die manier was wegwerken een stuk makkelijker, schakeldraad erbij trekken en klaar..

de aanleg kosten waren hier niet aan de orde, kabels en pirren waren afval en de rest was ook verzameld spul. met de jaren zijn die dc systemen 2 groepkasten groot geworden met 18 groepen. ook de zoektocht naar een lader/voeding die amper stby verbruik had was lang, in een jaar gingen er wel 10 zelfbouw voedingen door, of niet zuinig of te complex..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Maar dan heb het over "gesaldeerde" kWh? Dus als je 's nachts je wasmachine draait 1kWh gebruikt en dan vervolgens 1kWh teruglevert overdag is dat nul? Hier in NL is dat 1 afgenomen en 1 teruggeleverd.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
McAwesome

Golden Member

Intelligente meters kennen ze hier nog niet in BE, ze zijn allemaal voor zover ik weet nog met een draaischijf. De mijne is trouwens nog van 1997 en gemonteerd in een bakelieten kast uit de jaren '50 van vorige eeuw.

In die zin kan er geen verschil tussen geleverde en afgenomen stroom gemaakt worden (schijf draait vooruit bij afname en achteruit bij leveren aan het net) en is het alleen de meterstand die telt bij de eindafrekening. Als je meterstand dan lager uitvalt dan bij de vorige meteropname, dan wordt dat verschil niet vergoed. Vandaar dat velen dat "tegoed" in de winter dan proberen "weg te stoken" met elektrische radiators en kacheltjes. Sparen ze zo aardgas of stookolie uit...

Tussen de inverter van de zonnepanelen en het net hangt ook nog een KWh-meter met draaischijf. Die werd vroeger gebruikt om het aantal geproduceerde KWh te bepalen voor de groenestroomcertificaten, maar dat systeem is voor de nieuwe installaties grotendeels afgeschaft.