0-5V converteren naar -12V tot +12V

Ik heb een schakeling nodig die digitale signalen van een microchip kan omzetten naar -12V tot +12V. Ik heb hier een DAC en een OPAMP voor nodig. Bijgevoegd een schematje van wat ik nu gebruik. Ik krijg een spanning van 4.2V maximaal uit de DAC en de gain is nu 1. Kan ik deze gewoon vergroten en dan door middel van de potmeter een output krijgen van -12 en + 12?

Shiptronic

Overleden

Geen schema te zien, maar gaat het om RS232 ?

zoek dan op MAX232

[Bericht gewijzigd door Shiptronic op maandag 29 september 2014 12:18:01 (20%)

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

Die doet maar +/- 10V, maar gezien de DAC gaat het misschien /toch/ om een analoog signaal..... maar misschien ook niet...

[Bericht gewijzigd door rew op maandag 29 september 2014 22:33:19 (13%)

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
Arco

Special Member

TS heeft het over digitale signalen, dus dan zou een MAX232 kunnen werken. (is dan wel geinverteerd: 0 = +12 en +5 = -12 volt)
Wat de D/A converter in het verhaal doet is me niet geheel duidelijk...

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com

http://i58.tinypic.com/ftd9c2.jpg

http://oi57.tinypic.com/35hdzbq.jpg
Zie hier een grotere versie.

Hierbij alsnog het schema. Wat ik nu heb gedaan is R1 470K gemaakt. Dan is dus je versterkingsfactor 4.7. Wat grofweg inhoudt een bereik van 5*4.7 = 23.5. Door de potmeter goed te stellen ligt het bereik tussen -11.75 en +11.75 is dit de beste manier om het te doen?

Of zijn er betere manieren?

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Hangt volledig van de toepassing af. Is het RS232 (die vraag beantwoord je niet), dan een IC pakken dat daarvoor bedoeld is.

Mijn echte naam: Joris | Mijn elektronica website: Fuzzcraft.com

Leuk schema!
Theoretisch klopt het wel, maar ik zou niet weten hoe ik het moet nabouwen.
Die schakelaars, zijn dat relais?
Of zijn het IC's en welke typen had je daarvoor in gedachten?
Of zijn het transistoren?
Of is het een cascadeschakeling, maar dan anders getekend?

Volgens mij is het 't princiepe schema van een max232.

Ik zou het met mosfets maken. Maar in een MAX232 zit het waarschijnlijk met bipolaire torren gemaakt. Gewoon omdat mosfets nog ongebruikelijk waren toen de max232 uitkwam. Anderzijds er zijn zeker nieuwere varianten die met mosfets werken.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

TS heeft het over een DAC, niet over een digitaal uitgangssignaal.

Belangrijk bij een DAC zijn de gewenste snelheid en resolutie. En mogelijk ook of het totaan DC moet werken, want er zijn heel veel audio-oplossingen maar die vallen gewoonlijk af onder de 20 Hz. Tot slot is er eventueel een te halen nauwkeurigheid.

Als het 'traag' mag (tot in het audiogebied) en "acht bits" zijn voldoende dan volstaat een (digitale-) PWM output gevolgd door een laagdoorlaatfilter.

Wil je sneller / naukeuriger / met meer dynamisch bereik dan is een DAC de weg om te gaan, maar je moet dan al snel gaan denken om een goede opbouw, anders maak je de kwaliteit van de DAC niet waar.

Een typische Uc knutseltoepassing met deze uitgangsspanning zijn ILDA laser sturingen, mogelijk kun je in die hoek inspiratie op doen.

Aart, de TS heeft ondertussen ruim een maand de tijd gehad om te verduidelijken of ie een analoog of een digitaal signaal heeft. De ene helft hier ziet zoals jij duidelijke hints dat het om een analoog signaal gaat en verzint daar oplossingen voor. De andere helft ziet ondanks 1 duidelijke hint toch nog de mogelijkheid dat de TS een digitaal signaal heeft (hij is wel vaker een beetje onduidelijk).

Dus de helft(*) van de reageerders hier verdoet zijn tijd met oplossingen die totaal niet geschikt zijn voor de TS. Compleet voor niets bezig geweest!

De TS kan de moeite niet opbrengen om even "sorry guys, het is inderdaad een analoog/digitaal signaal" te posten. Sterker nog, dit wekt de indruk dat hij na het posten van z'n vraag niet 1x hier terug gekeken heeft naar of hij nog antwoord op z'n vraag heeft gehad. Niet de helft van de antwoorden, maar 100% van de antwoorden is kompleet voor niets geweest.

(*) Welke helft weet ik niet.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Tja beter laat dan nooit maar hier zijn mijn excuses voor de onduidelijkheid. Ik had problemen met internet en daarna was ik op vakantie dus heb geen mogelijkheid gehad om te kijken hier.

De code die ik geschreven heb stuurt digitale signalen van microchip naar 12-bits dac die dat omzet naar een analoog signaal. Ik heb een hoge resolutie en snelheid nodig. Dus vandaar de digitale signalen en de 12 bits dac. Het is dus geen RS232.

Afgelopen week heb ik 2x t schema gebouwd met gemeenschappelijke power supply en dat werkt wel alleen als ik een signaal op de ene dac zet dat komt er uit de andere ouput een stoor signaal. Van rond de 200mV. En t is me nog niet gelukt dat stoorsignaal weg te halen. Of te achterhalen waar het vandaan komt.

Ik ben nu aan het kijken naar ILDA controller wat wel in de richting komt. De vraag is of het dan geen ruis heeft.

Nogmaals sorry voor de onduidelijkheid en ik hoop dat jullie me nog willen/kunnen verder helpen voor een goed alternatief/oplossing.

Het wordt er nog altijd niet duidelijker op. Wat stuur je van waar naar waar, met welk protocol, over welke afstand, met welke snelheid?

Mijn echte naam: Joris | Mijn elektronica website: Fuzzcraft.com

De microcontroller zet een 12bits digitaal signaal op de dac door gewoon bitjes hoog en laat te maken. Er is dus niet echt sprake van een protocol. De frequentie van het signaal is zon 100KHz. Duidelijker dan dit weet ik t niet te maken.

Wat betreft de ILDA is dat t werkt met 2 outputs V- en V+. Ik kan echter maar 1 output hebben die dus zowel negatief als positief moet kunnen zijn. Dus dan zou je daarna nog een opamp moeten zetten die het verschil tussen die twee geeft.

[Bericht gewijzigd door rinwinte op maandag 24 november 2014 09:22:28 (10%)

Je kan het duidelijker maken door bijvoorbeeld het typenummer van de DAC te vermelden. Is het een stroom-dac of een spanningsdac?

Maar goed. Samenvatting:
Je hebt een microcontroller die een DAC uitstuurt. Het uitgangssignaal van de DAC is 0-5V analoog, maar moet -12 tot +12V worden.

Dat kan met een opamp. Ingangsbereik: 5V, uitgangsbeik 24V. Versterking dus 4.8x. DAC 10k naar de min van de opamp. 47k van de min naar de uitgang. Zorg voor een 2.1V spanning op de plus van de opamp (spanningsdeler vanaf de 5V).

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Ik denk niet dat t heel veel uit maakt welke dacs het zijn aangezien ik verschillende heb gehad en nu de inbuild van arduino Due gebruik.

Op 24 november 2014 10:23:11 schreef rew:
Dat kan met een opamp. Ingangsbereik: 5V, uitgangsbeik 24V. Versterking dus 4.8x. DAC 10k naar de min van de opamp. 47k van de min naar de uitgang. Zorg voor een 2.1V spanning op de plus van de opamp (spanningsdeler vanaf de 5V).

Dat komt overeen met het principe van het schema dat ik poste. Ik zal dat morgen even nabouwen.

Dan rest alleen het ruisprobleem nog wanneer een van de twee dacs een triangle wave krijgt en de ander (een nagenoeg stabiel) signaal krijgt. Ik denk dat de oorzaak hiervan de voeding is aangezien deze gezellig mee ruist. De frequentie van deze ruis lijkt hetzelfde te zijn als de frequentie van een normaal signaal. Ik zal vanmiddag nog een foto van het normale en ruis signaal posten om dit te verduidelijken.

Op 24 november 2014 10:49:38 schreef rinwinte:
Ik denk niet dat t heel veel uit maakt welke dacs het zijn aangezien ik verschillende heb gehad en nu de inbuild van arduino Due gebruik.

D'r is een hele discusssie geweest over of je nu wel of niet een digitaal signaal had. Een simpele ik gebruik de MCP3012 had voor 100% duidelijk gemaakt dat het om een analoog signaal gaat.

De STM32F405 heeft een DAC aan boord die OFWEL de beide voedingsspanningen niet haalt, OFWEL ontzettend hoge uitgangsimpedantie heeft. Je mag kiezen. Als je zou vertellen dat je dat ding gebruikt dan zouden mensen kunnen helpen door oplossingen aan te dragen voor het ene of het andere probleem. Maar omdat jij weigert aan te geven wat je DAC is, en wat je belasting is, blijft het gissen, en blijft het hier dus dubbel werk om voor het ene geval en het andere geval een oplossing te verzinnen en aan te dragen en vervolgens te horen dat jij dat probleem helemaal niet hebt omdat je situatie anders is.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Ik snap je probleem maar het is niet zo dat ik het weiger. Ik vroeg of er een betere methode is op het schema dat ik poste. Dus dat betekent inclusief de soort DAC en dus dat ik niet weet welke dac ik moet gebruiken. In het schema staat dat ik een MCP4921 gebruik. Dat was toen ik een Arduino Mega gebruikte. Ik ben overgestapt naar Due omdat dat makkelijker is vanwege de ingebouwde dacs. Het resultaat tussen deze twee dacs maakt niet uit. Behalve dat de Due werkt met 3.3V dus dat de gain moet worden verhoogt.

Het ruis lijk niet te komen vanuit de DAC maar vanuit het opamp gedeelte. Bijgevoegd de fotos van het normale uitgangsignaal en het onstabiele uitgangsignaal.

http://i59.tinypic.com/2mgva8.jpg
http://i58.tinypic.com/b873lw.jpg

http://i58.tinypic.com/6fv2fr.jpg
http://i62.tinypic.com/343oun8.jpg

Het zou zomaar kunnen dat je de massa/aarde van je opamp niet goed gekozen hebt. Ik weet niet hoe compleet je schema is, maar je zou een condensator van de + ingang van je opamp naar de massa van de DAC kunnen solderen en kijken of het helpt.

Het werkt! Het ruis kwam inderdaad van de voeding. In de schakeling die rew gaf maak je gebruik van de 5V van de microchip waardoor die ruis van de voeding geen invloed meer heeft op het uitgangsignaal.