Heating element Philips hot air station

In een uitverkoop wegens faillissement kwam ik een hot air station tegen. Thuisgekomen stelde ik vast dat het element alleen koude lucht blaast. Na openmaken van het pistool vielen er keramische stukjes uit die het heating isoleren van de behuizing. Twee draden gingen volgens mij naar een klein stukje bi-metaal die de temperatuur regelt.

Heb het web afgezocht naar het modelnummer ( FCR-2102-PH ), maar vind niks over dit toestel...

Iemand ooit al is dit hot air station gezien en zijn er misschien nog spare parts of heb ik een koud lucht station in handen nu :)

http://www.uploadarchief.net/files/download/resized/dsc_0582.jpg

http://www.uploadarchief.net/files/download/resized/dsc_0581.jpg

http://www.uploadarchief.net/files/download/resized/dsc_0580.jpg

Arco

Special Member

Misschien was het iets voor intern gebruik bij Philips? (Philips maakt sinds 1970 zelf geen soldeerspul meer volgens mij, dus al redelijk oud)
Misschien kun je wat maken van een los element: http://www.eleshop.nl/reserve-verwarmingselement-hete-lucht-p-181.html
Kwam wel een leuke toepassing tegen van een hot air gecombineerd met een CNC. (en wat brood... :) )

http://media-cache-ec0.pinimg.com/236x/fa/0d/4f/fa0d4f6d3750b920b6de2ff54f9a4220.jpg

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com

philips kocht nogal eens iets in bij hakko dat ik weet. hoewel dit type bout mij meer aan een aoyue doet denken. echter is de bouw te degelijk voor dat merk..

waar rook was, werkt nu iets niet meer
maartenbakker

Golden Member

Ik verwacht een apparaat uit de service, ingekocht bij een andere fabrikant. Ik durf niet te beloven dat je er verder mee komt, maar heb je misschien een foto van het etiket op de trafo en van de typesticker van het station zelf?

Edit: testman was me voor. I-owe-you heeft ongetwijfeld ook basisontwerpen van anderen gekloond. Hakko zou opzich best kunnen, dat was een van de redenen dat ik vroeg naar het etiket op de trafo (cross reference). Etiket van het apparaat kan ook uitkomst bieden, en zo kan ik het ding in elk geval ook in m'n eigen database zetten (als bron van toekomstige cross reference als weer iemand wat zoekt of wil weten).

[Bericht gewijzigd door maartenbakker op zondag 19 oktober 2014 17:30:58 (48%)

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Bij deze het label op de ringkern, en het label op de achterzijde.

http://www.uploadarchief.net/files/download/resized/dsc_0583.jpg

http://www.uploadarchief.net/files/download/resized/dsc_0585.jpg

Nu je het zegt, het lijkt verdacht veel op http://www.hakko.com/english/products/hakko_fr801_parts.html#productNa…

[Bericht gewijzigd door goose op zondag 19 oktober 2014 18:43:34 (14%)

maartenbakker

Golden Member

Made in the USA, bouwjaar waarschijnlijk 1997. Het vreemde is dat ik OK Industries niet kan terugvinden als fabrikant van trafo's of soldeerstations, maar ze hebben wel pompen voor desoldering stations gemaakt. Dus kennelijk ook andere onderdelen of misschien hele stations.

Het aparte aan de link met Hakko is dat Hakko een Japans bedrijf is, en niet Amerikaans.

Als je geluk hebt is het ontwerp wel Hakko-achtig en passen onderdelen, maar het zou me verbazen als Hakko de fabrikant is.

Aanvulling: Googelen op OK Industries geeft diverse soldeerstations met types die met FCR beginnen. Lijkt me dus duidelijk dat dit de fabrikant is.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

wie zegt dat dit type station niet ook bij FCR is ingekocht door hakko? de oudere philips reeks gereedschappen van de sbc serie uit medio 80's was ook van hakko.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Lijkt dan ook weer verdacht veel op een heat gun van Oki Metcal...

maartenbakker

Golden Member

Metcal lijkt een handelsnaam van OK International, en die naam lijkt op zijn beurt wel erg op OK Industries. Daar zal vast wel een verband zijn.

@Testman: als het ook door Hakko is ingekocht, is Hakko dus niet de fabrikant ;) Vandaar dat ik schrijf dat het me zou verbazen als Hakko de fabrikant was.

[Bericht gewijzigd door maartenbakker op zondag 19 oktober 2014 20:46:32 (14%)

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Tis een kleine wereld die van de hete lucht blazers :)

Philips had heel wat Hakko in zijn gamma. Maar de Hakko heteluchtblazers hebben over het algemeen geen keramisch element. Nog een Japanse fabrikant is Hozan. Die heteluchtblazers zijn altijd met een keramisch element. Jouw element lijkt daar sterk op, enkel de houder komt niet overeen met een typische Hozan. Toch maar even kijken.

groeten

Kris

In de houder die ik heb komen 7 draden toe.1x aarding 2x AC naar de weerstand, dan twee draden die een stukje weerstand aansluiten, en die midden door de cylinder lopen en er boven uitkomt in een lus. Dan twee draden die aan de zijkant onder de weerstand ergens vastzaten. Ik denk zelfs dat ze nergens naar toe gaan. En gewoon kortgesloten waren.

Het element is ondertussen hersteld. Er komt hete lucht uit.

Alvast bedankt voor jullie reacties

maartenbakker

Golden Member

Bij mijn zoekwerk ook gevonden dat het relatief vaak voorkomt (het werd zo nu en dan genoemd over verschillende apparaten) dat stiften of accesoires van Hakko ook op OK International spul passen. Best kans dat er toch iets van standaardisatie of (cross-)licensing aan de hand is tussen diverse fabrikanten. Mocht het element het alsnog of opnieuw begeven dan is dat in elk geval een aanwijzing en het merk dat Kris noemt ook. In hoeverre Aouyiue erop lijkt weet ik niet maar je kunt het met recht een kleine wereld noemen.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Op 20 oktober 2014 18:02:24 schreef goose:
Het element is ondertussen hersteld. Er komt hete lucht uit.

Alvast bedankt voor jullie reacties

das geluk hebben. Het element zelf was dus niet kapot? (keramische elementen kan je niet herstellen)

groeten

Kris

De twee draden die losbengelden in de behuizing hoorden aan elkaar verbonden te zijn. Ze waren voorheen gesoldeerd aan een lipje op het element,maar dat had losgelaten.

Beetje krimpkous erover en weggewerkt... Hij deed het weer...

Toch niet alleen een stukje krimpkous mag ik hopen ?
Lijkt mij niet handig op een verwarmingselement, of ik moet je verkeerd begrijpen ?

Je hebt tijd of je hebt geen tijd ! als je geen tijd hebt, waar is die dan gebleven ? https://ledverlichtingsoest.com/

Daar zal dan wel een over temperatuur beveiliging tussen gezeten hebben.

Automotive engineer - www.easy-tech.nl