De eenheid Siemens?

Mijn zoon kwam gisteren thuis met een leuke vraag. Op school hebben ze het gehad over geleiding. Hierbij is de eenheid Siemens aan bod gekomen. Uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat Siemens omgekeerd evenredig is met Ohm. Hieruit volgt dat ELKE formule Siemens dus vervangen kan worden door -Ohm. Hij heeft aan de leerkracht gevraagd wat dan eigenlijk het nut is van de eenheid Siemens. De leerkracht verteld dus dat er géén nut is.

Ik kan mij dit eigenlijk niet voorstellen, dat er een eenheid "verzonnen" wordt waar je eigenlijk niets aan hebt. Dus mijn vraag is eigenlijk;

Wat kan je met Siemens wat je met Ohm niet kan??

Frank

Siemens is gewoon 1/R
dus ja die is volledig omrekenbaar.

maarja zo heb je bijvoorbeeld ook Joules en Watt, en nog talloze andere eenheden kunnen in elkaar omgerekend worden

ze hebben allebei hun eigen werkgebied, ohm is veelgebruikt met elektro, Siemens meer met geleidbaarheid door zouten in een vloeistof

edit@blurp: er staat alleen dat ze in elkaar omgerekend kunnen worden. niet dat ze gelijk zijn

[Bericht gewijzigd door DK op woensdag 29 oktober 2014 20:34:51 (13%)

Met Siemens is het voor leken iets eenvoudiger om hele lage weerstanden te noteren. 2500 S is sneller te "snappen", dan 0,0004 Ohm. Met wetenschappelijke notatie is er natuurlijk geen voordeel te halen. 2,5*103 of 4*10-4 is even (on)handig.

Wetenschappelijk gezien is de Siemens dan ook volledig overbodig.

Mijn echte naam: Joris | Mijn elektronica website: Fuzzcraft.com

Wetenschappelijk gezien heb je maar 7 grootheden nodig (tijd, lengte, massa, stroom, temperatuur, hoeveelheid stof en lichtsterkte).

De rest kun je afleiden.

Je kunt dus overal waar Hz staat dit vervangen door 1/s.

Maar om nu overal waar V(olt) staat dat te vervangen door kg*m2/s3A....

Lijkt me minder handig.

Ik stel voor dat we de Siemens afschaffen als de Hertz niet meer (regelmatig) gebruikt wordt :-)

PS: @DK: Joule en Watt zijn niet gelijk: W=J/s
PPS: Nee, je kunt energie niet in watt "omrekenen", want je moet een tweede grootheid weten, de tijd. Voor Siemens = 1/Ohm en Hertz = 1/seconde heb je die tweede grootheid niet nodig.

[Bericht gewijzigd door blurp op woensdag 29 oktober 2014 20:40:23 (16%)

Op 29 oktober 2014 20:14:13 schreef Fuzzbass:
Wetenschappelijk gezien is de Siemens dan ook volledig overbodig.

Wet van ohm is overbodig en we gaan voortaan Siemens gebruiken :+

Gr.

Erik

fred101

Golden Member

De voorganger van siemens is mho, letterlijk het omgekeerde van ohm.

Het is grootheid voor Conductance ofwel geleiding. Het wordt vooral gebruikt om te meten hoe goed een vloeistof geleidt. Iets met de hoeveelheid ionen. Bv om de zuiverheid van water te meten.
Maar het is niet nutteloos.

Het is ten eerste een AC parameter. En zo is er ook nog het inzet gebied. Veel grootheden werden ook gebruikt omdat dat makkelijker was bij meten. En dan bedoel ik niet alleen aflezing maar ook constructief mbt het meet apparaat. bv bij meetbruggen. Maar dat is redelijk complex. Het heeft oa te maken met directe aflezing onafhankelijk van frequentie

Maar ook ivm berekenen. Het lijkt zinloos maar vectoriaal wordt het een ander verhaal.
Je hebt Z, een impedantie, de complexe AC "weerstand". Je praat dan over een serie netwerk van het reële deel R, de weerstand en het imaginaire deel jX, de reactantie welke capactief of inductief kan zijn. Om daar makkelijk mee te werken in RF toepassingen is er de smith chart.
(ivm toepassingen op het gebied van impedantie aanpassingen, resonanties en transformaties)

Maar om zo ook met parallel netwerkjes te kunnen werken (oa in smith charts) is er admittance, Deze gebruikt ook complexe notatie. Het reële deel is G, conductance ofwel geleiding, en het imaginaire deel is B de susceptance.

Het is wetenschappelijk en meet-technisch gezien dus alles behalve overbodig.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs
benleentje

Golden Member

Met Siemens is het voor leken iets eenvoudiger om hele lage weerstanden te noteren. 2500 S is sneller te "snappen", dan 0,0004 Ohm.

Toch is voor mij persoonlijk 0.4mΩ een stuk duidelijker als 2500S. Dat komt denk ik vooral omdat ik het totaal niet gewend bent. Hetzelfde geld voor als ik in mijn auto 10 knopen per uur rijd, zegt me helemaal niks

IK heb van fluke wel een multimeter die weerstanden direct in Siemens meet.

Mensen zijn soms net als een gelijkrichter, ze willen graag hun gelijk hebben.
Frederick E. Terman

Honourable Member

Dat komt denk ik vooral omdat ik het totaal niet gewend bent.

Dat is het hem precies. Maar als je nu werk zou gaan doen waarin geleiding normaal is, dan ben je daar in een oogwenk aan gewend.

Met weerstanden van 10 en 20 ohm parallel is het altijd weer even rekenen, maar geleidingen van 0,1 en 0,05 Siemens parallel (wat precies dezelfde situatie is!) zijn samen gewoon 0,15 Siemens. Leuk toch?

Zo is ook het aantal Siemens geleiding van water ongeveer evenredig met de hoeveelheid ionen (zout bijvoorbeeld) erin. Geen zout is dan gewoon nul Siemens; een beetje zout een beetje mS.

Aan kilometers zijn we ook gewend geraakt, hoewel de mijl het prima deed. :)

Keramisch, kalibratie, parasitair: woordenlijst.org

Op 29 oktober 2014 20:45:19 schreef fred101:
De voorganger van siemens is mho, letterlijk het omgekeerde van ohm.

Beide benamingen bestaan naast elkaar. Siemens wordt algemeen in Europa gebruikt, in Amerika gebruikens ze meestal mho. Maar het gaat om dezelfde eenheid.

Tidak Ada

Golden Member

De Siemens wordt toch ook gebruikt om de geleidbaarheid in halfgeleiders, elektronembuizen weer te geven?

Verder lijkt het mij ook practisch, dat je, door in bepaalde gevallen, met de Siemens te rekenen, minder "breuken in breuken" te verwerken krijgt. Maar dat zegr FET eigenlijk ook ;)

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †

Op 29 oktober 2014 22:13:12 schreef Frederick E. Terman:
[...]
Met weerstanden van 10 en 20 ohm parallel is het altijd weer even rekenen, maar geleidingen van 0,1 en 0,05 Siemens parallel (wat precies dezelfde situatie is!) zijn samen gewoon 0,15 Siemens. Leuk toch?

Zo is ook het aantal Siemens geleiding van water ongeveer evenredig met de hoeveelheid ionen (zout bijvoorbeeld) erin. Geen zout is dan gewoon nul Siemens; een beetje zout een beetje mS.

Aan kilometers zijn we ook gewend geraakt, hoewel de mijl het prima deed. :)

dat eerste moest ik dan toch ff nachecken, handig is het wel zo.

en zo zijn er ook fouten in ons systeem geslopen. newton vs kilogram

ik hou van werken ..., ik kan er uren naar kijken
fred101

Golden Member

Buizentesters meten conductivity.

KlaasZ, met voorganger bedoelde ik alleen dat de term mho ouder is dan siemens. Siemens is pas in de jaren 70 geaccepteerd.
Heel de wereld gebruikte lange tijd daarvoor al mho en veel mensen blijven het daarom nog steeds mho noemen (incl ikke)_
Mijn Agilent multimeter gebruikt trouwens siemens, Agilent is een Amerikaans merk.

Even als zijspoor: Het is siemens met een kleine letter, de afkorting is S, dus wel met een hoofdletter. Zie:
http://physics.nist.gov/Pubs/SP811/sec09.html

9.1 Capitalization

When spelled out in full, unit names are treated like ordinary English nouns. Thus the names of all units start with a lower-case letter, except at the beginning of a sentence or in capitalized material such as a title.

In keeping with this rule, the correct spelling of the name of the unit °C is “degree Celsius” (the unit “degree” begins with a lowercase “d” and the modifier “Celsius” begins with an uppercase “C” because it is the name of a person).

9.2 Plurals

Plural unit names are used when they are required by the rules of English grammar. They are normally formed regularly, for example, “henries” is the plural of henry. According to Ref. [6], the following plurals are irregular: Singular —lux, hertz, siemens; Plural —lux, hertz, siemens. (See also Sec. 9.7.)

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs
Robin F.

Golden Member

Op 30 oktober 2014 00:10:21 schreef Tidak Ada:
De Siemens wordt toch ook gebruikt om de geleidbaarheid in halfgeleiders, elektronembuizen weer te geven?

Nee, daar gebruik je dan weer mA/V voor :-)

En sommigen lijken het ook handig te vinden om van een stroommeter niet de serieweerstand te specificeren, maar de "burden voltage" in V/A...

Ook benieuwd wat er in al die chips zit? Kijk op Tiny Transistors!
joopv

Golden Member

Op 29 oktober 2014 19:55:54 schreef Frankie01:
..... Uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat Siemens omgekeerd evenredig is met Ohm. Hieruit volgt dat ELKE formule Siemens dus vervangen kan worden door -Ohm. ......

Dit is fout. 1/ohm is iets heel anders dan -ohm.
Met "omkeren" wordt niet bedoeld het teken omkeren, maar de waarde onder een deelstreep zetten in plaats van erboven.

In deze context is het "omgekeerde" van 2 is 0,5 (½) en niet -2

Frederick E. Terman

Honourable Member

Het is siemens met een kleine letter, de afkorting is S, dus wel met een hoofdletter.

Check en Amen. Kun je nagaan: ik hàd het hierboven eerst met een kleine letter, maar vond het niet mooi staan...

De mA/V (dus mS) bij buizen is geen normale conductantie, want de stroom en spanning worden niet aan dezelfde aansluiting gemeten, maar op twee verschillende (anode en rooster).
Omdat je a.h.w. de werking door de buis heen meet, noemen we dat een trans-conductantie.
Hij geeft aan hoeveel de andodestroom, bij voeding uit een spanningsbron, verandert als de roosterspanning verandert.

Bij een transistor werd in de ontwikkeltijd het omgekeerde gemeten: hoeveel verandert de collectorspanning, bij voeding uit een stroombron, als de emitter-basisstroom varieert.
Dat heette dan natuurlijk de trans-resistantie, want je deelt dan spanning door stroom.
Het ding werd trans-resistor genoemd; afgekort transistor.

Keramisch, kalibratie, parasitair: woordenlijst.org
benleentje

Golden Member

Eigenlijk nooit bij stilgestaan hoe ze aan de naam transistor zijn gekomen. Ik heb altijd gedacht dat het een verre en verder ontwikkelde variant was van de Torren family :P. Hoewel die 6 poten hebben.

Mensen zijn soms net als een gelijkrichter, ze willen graag hun gelijk hebben.
maartenbakker

Golden Member

Op 30 oktober 2014 04:07:06 schreef fcapri:
[...]

dat eerste moest ik dan toch ff nachecken, handig is het wel zo.

Dat is simpel na te gaan als je de formule voor het paralellschakelen van weerstanden uitschrijft: 1/R = 1/R1 + 1/R2 + 1/R3 enz. Dan zie je eigenlijk al meteen siemens = siemens + siemens + siemens enz. staan.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

ken de formule wel, maar vond dat wel heel simpel met die siemens rekenen. maar t heeft zijn nadelen.
bij de serieschakeling die je R = R + R + R en met siemens zou je dus weer de formule hebben zoals de wet van ohm bij parallel
1/S = 1/S1 + 1/S2...

dacht ik ff de wet van ohm voorgoed te vergeten en alles met siemens te doen, dat wordt dus niks

ik hou van werken ..., ik kan er uren naar kijken

Over electronenbuizen (en FETs) gesproken, daar is het gebuikelijk om de de grootheid "Steilheid" te specificeren.
De versterking van een buizentrap is dan: steilheid x uitgangsweerstand.

1-st law of Henri: De wet van behoud van ellende. 2-nd law of Henri: Ellende komt nooit alleen.

Op 29 oktober 2014 20:45:19 schreef fred101:

Het is grootheid voor Conductance ofwel geleiding. Het wordt vooral gebruikt om te meten hoe goed een vloeistof geleidt. Iets met de hoeveelheid ionen. Bv om de zuiverheid van water te meten.

Dit is eigenlijk het enige dat ik op bv Wikipedia kan terugvinden.

Maar ook ivm berekenen. Het lijkt zinloos maar vectoriaal wordt het een ander verhaal.
Je hebt Z, een impedantie, de complexe AC "weerstand". Je praat dan over een serie netwerk van het reële deel R, de weerstand en het imaginaire deel jX, de reactantie welke capactief of inductief kan zijn. Om daar makkelijk mee te werken in RF toepassingen is er de smith chart.
(ivm toepassingen op het gebied van impedantie aanpassingen, resonanties en transformaties)

Maar om zo ook met parallel netwerkjes te kunnen werken (oa in smith charts) is er admittance, Deze gebruikt ook complexe notatie. Het reële deel is G, conductance ofwel geleiding, en het imaginaire deel is B de susceptance.

Dit stuk heb ik enige keren doorgelezen en ik ben er nog niet zeker van dat ik begrijp wat er staat. Ik maak er een beetje uit op dat je met Ohm enkel de Ohmse weerstand hebt, maar met siemens tegelijkertijd ook dingen als zelfinductie meeneemt.

Verder; wat is het verschil tussen conductance en conductivity?

Tidak Ada

Golden Member

Op 30 oktober 2014 18:51:46 schreef henri62:
Over electronenbuizen (en FETs) gesproken, daar is het gebuikelijk om de de grootheid "Steilheid" te specificeren.
De versterking van een buizentrap is dan: steilheid x uitgangsweerstand.

Ik ben toch vaak bij zowel buizen als transistoren en zeker FET's de term µmohs en mmohs tegengekomen. Misschien in de Verenigde Staten waar ze ook termen als MMF gebruiken voor pF?

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †
Lucky Luke

Golden Member

Wat heeft de Magneto Motoric Force met picoFarads te doen?

Op 29 oktober 2014 20:24:08 schreef blurp:

Maar om nu overal waar V(olt) staat dat te vervangen door kg*m2/s3A....

Lijkt me minder handig.

AmpereKilogramvierkantemeters per kubieke seconde? Of Kilogramvierkantemeters per kubieke seconde ampere? ( (kg*m2)/(s3A) of (A*kg*m2)/(s3) )

Dan ben ik toch wel benieuwd waar die formule vandaan komt.

Op de middelbare school werd het een soort hobby van de klas om dat soort eenheden op te gaan geven nadat er iemand mee begonnen was, maar deze was ik nog niet tegengekomen... (We gaven wel Watts als Joules per seconde enzo, ook wanneer dat niet voor de hand lag.)

Soms zijn zulke maffe eenheden makkelijker om mee te rekenen, omdat je dan beter door hebt waar je mee bezig bent.

De Siemens als je geleidende paden parallel zet, de Ohm voor serieschakeling.
Een joule per seconde is handig als je wilt weten hoeveel iets opwarmt dat een n aantal Watt verstookt en een thermische massa van x J/K heeft. (En verder perfect thermisch geïsoleerd is)

Het zijn dezelfde dingen maar je ziet het makkelijker vanuit een andere hoek

Alleen bij die kg*m2/s3A probeer ik de hoek te vinden waarin 'ie handig is...

Op 30 oktober 2014 09:52:07 schreef Frederick E. Terman:
De mA/V (dus mS) bij buizen is geen normale conductantie, want de stroom en spanning worden niet aan dezelfde aansluiting gemeten, maar op twee verschillende (anode en rooster).
Omdat je a.h.w. de werking door de buis heen meet, noemen we dat een trans-conductantie.
Hij geeft aan hoeveel de andodestroom, bij voeding uit een spanningsbron, verandert als de roosterspanning verandert.

Kan ook met opamps, als je ze als "spanningsgestuurde stroombron" in zet. Ik heb al die dingen gehad (transconductantieversterker, transimpedantieversterker), maar vond het altijd handiger te denken in termen van spanning en stroom. Spanning of stroom erin, en ook 1 van beide er weer uit, en dat kan dus in 4 combinaties:

code:


in     uit    begrijpelijke naam                   mooie naam

U       U     spanningsversterker                  - (?)
U       I     spanningsgestuurde stroombron        transconductantieversterker
I       I     stroomversterker                     - (?)
I       U     stroomgestuurde spanningsbron        transimpedantieversterker

Dan wordt het nog moeilijker al docenten onder wéér andere namen dezelfde schakeling benoemen. (transadmitantieversterker? Transresistantieversterker?), maar aangezien je maar 4 kanten op kunt is het in termen van spanning en stroom makkelijker te onthouden. (Hmm, ze kunnen het vast nog leuker maken door een integrator of differentiator te maken met stroom ingangen en/of uitgangen... Daar zijn vast ook fancy namen voor...)

Eluke.nl | De mens onderscheid zich van (andere) dieren door o.a. complexe gereedschappen en bouwwerken te maken. Mens zijn is nerd zijn. Blijf Maken. (Of wordt, bijvoorbeeld, cultuurhistoricus)

Op 30 oktober 2014 22:00:32 schreef Frankie01:
[...]
Verder; wat is het verschil tussen conductance en conductivity?

Conductance -> geleiding
Conductivity -> soortelijke geleiding

Resistance -> weerstand
Resistivity -> soortelijke weerstand

RES
fred101

Golden Member

Op 30 oktober 2014 22:00:32 schreef Frankie01:
Dit stuk heb ik enige keren doorgelezen en ik ben er nog niet zeker van dat ik begrijp wat er staat. Ik maak er een beetje uit op dat je met Ohm enkel de Ohmse weerstand hebt, maar met siemens tegelijkertijd ook dingen als zelfinductie meeneemt.

Dit is ook niet even snel en makkelijk uit te leggen. Je conclusie hierboven klopt in ieder geval niet. Als ik even naar wat topics van jou kijk dan denk ik dat je daarvoor nog te veel basis kennis mist. Dan ben ik bang dat iedere uitleg meer vragen geeft dan antwoorden. Ik ben niet de beroerdste qua uitleggen
maar ik zou nu even niet weten waar ik hiermee zou moeten beginnen.

Dit is onderdeel van een nogal gespecialiseerde electronica richting. Als je daar echt meer van wil leren moet je een echt goede basiskennis electronica hebben en ook een behoorlijke component kennis en vooral niet bang zijn van RF en spoelen en een basiskennis complexe getallen.

Voorbeeld met willekeurige getallen, een 1k weerstand, het ding zelf, heeft volgens de ohm meter een weerstand van 1k. Dit gaat op voor DC. Ga je er AC doorheen jagen dan wordt het ineens allemaal anders. Als je de spanning erover en de stroom erdoor meet lijkt de wet van ohm met het stijgen van de frequentie steeds minder te kloppen.

Er is zit blijkbaar nog ergens een "verborgen" component. Als we nu de DC ohm meter vergeten en vervangen door een AC weerstand meter dan zouden we bv op 100 kHz 1,2k meten , op 1 MHz 20 Ohm en op 10 MHz 10k.(zomaar willekeurige getallen) Nu wordt het wel heel verwarrend om over weerstand te blijven praten. De waarde van dat onderdeeltje zelf, in ideale omstandigheden noemen we weerstand. Samen met de waarde van die onzichtbare/verborgen onderdelen in serie met de weerstand noemen we daarom een impedantie. Dat voorkomt verwarring.

Heel erg versimpeld, dat weerstandje kunnen we zien, het is een echt zichtbaar component, we noemen dat hier het reële deel van de schakeling. De waarde die we aan die verborgen componenten geven noemen we de reactantie. (maar die wist je al, dat is gewoon basis kennis electronica, de bekende 2.pi.f.L en 1/(s.pi.f.C) formules) We noemen de reactantie van die componenten die hier onzichtbaar zijn het imaginaire deel.

Maar, daarbij gaan we er zoals gezegd van uit dat de onderdelen in serie staan. Dit alleen om er mee te kunnen rekenen. Als je echt een condensator in serie met je weerstandje zet wordt het naast wiskundige complex ook letterlijk complex. Complex is hier een wiskundig begrip, zo noemt men het werken met complexe getallen. Zoek ook op vectoren.

Dit even voor de beeldvorming mbt reel en imaginair. Dit was om het begrijpelijk te houden maar wat ik schrijf is eigenlijk gewoon fout als je namelijk hier de weerstand, het component, vervangt door een condensator dan is het imaginaire deel juist gedeeltelijk zichtbaar, de reactantie dus, maar de ESR, het reële deel, is onzichtbaar ;-)

Die verborgen onderdeeltjes noemen we de paracitair eigenschappen van een component.

Onze 1 k wordt met het stijgen van de frequentie eerst hoger in waarde, dat moet het reële deel zijn, maar wacht dat kon niet, dat is niet frequentie afhankelijk. Helaas, dat is het wel ;-) Dit wordt oa veroorzaakt door het skin effect. Daarna wordt de impedantie lager, de 20 ohm. Dat wordt veroorzaakt door de reactantie van de paracitaire capaciteit. Dat is een negatieve imaginaire waarde. En de inverse van de positieve reactantie van een spoel. Maar daarna stijgt de impedantie, hoe kan dat ?? Simpel, er is dus blijkbaar ook een capacitair spoeltje aanwezig, bv zelfinductie van de pootjes. De rekenkundige som van die twee reactanties (een positieve voor zelfinductie en een negatieve voor capaciteit, vormt dus het imaginaire deel.

Als we nu een echte weerstand en spoel en condensator in serie zetten, dan wordt het nog moeilijker want die drie onderdelen hebben ook weer paracitaire eigenschappen. Het is dus een puur rekenkundig beschrijving van het weerstandje. Op die manier kan je er voor AC mee rekenen. De tak die zich daar oa mee bezig houdt heet netwerk analyse.

We kunnen in ons voorbeeld ook een parallel vervangings netwerk van dat zelfde weerstandje of ander onderdeel en zijn vriendjes maken.

Heel simpel is bv een condensator met een reactantie van 10 ohm en een ESR van 1 Ohm. Als je de ESR in serie zet dan is de impedantie de wortel van (10^2 +1^2). Zonder calcutators erg lastig. Als we die paracitaire weerstand nu parallel zetten dan veranderen alle waarden. Om toch weer op de zelfde stroom en spanningen uit te komen moeten we dan veel rekenen. Door nu met admittance te werken, en dus met conductance wordt het veel makkelijker.
Om dat te onderscheiden noemen we daarom dat parallel vervangings netwerkje een admittantie en om daar makkelijk aan te rekenen en over te praten noemen we de reele waarde van die parallel weerstand de conductance en het imaginaire deel de susceptance. Zo weet je waar iemand het over heeft.

Als iemand dit einde heeft gehaald, gefeliciteerd, Bedenk wel, dit is allemaal sterk vereenvoudigd, incompleet en dus een beetje fout. Het gaat mij hier alleen even om de beeldvorming

Mbt Conductance , sorry, ik weet op dit gebied nagenoeg geen Nederlandse termologie.

Ook goed het verschil mbt serieel en parallel en weten. LCR meters werken bv met Cs en Cp, Rs en Rp, Ls en Lp.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs
Tidak Ada

Golden Member

Op 30 oktober 2014 23:36:20 schreef Lucky Luke:
Wat heeft de Magneto Motoric Force met picoFarads te doen?
[...]

Er staat toch duidelijk achter wat het betekent en nog steeds staat F voor Farad en f voor force :P

@fred101: Conductance = geleidbaarheid

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †