Reparatie Rexel 100X papierversnipperaar

Ik heb hier een Rexel 100X Auto papierversnipperaar staan. Het probleem is dat de motor de ene kant wel op draait (terug), maar in de stand vooruit is een brommend geluid te horen, en de motor wordt warm. Wanneer je de tandwielen met de hand vooruit beweegt, draait alles wel soepel.

Heeft iemand een idee wat er fout kan zijn? Ik vind de combinatie van wel soepel draaien, en het warm worden / blokkeren van de motor wat vreemd.

Hieronder wat foto's:

Diverse projecten en experimenten: www.elexperiment.nl

Mogelijk is er een aanloopcondensator stuk. (gebaseerd op: niet draaien, brommen). Het kan best dat er een andere gebruikt wordt voor het terugdraaien.

[update: nog eens beter gekeken naar het typeplaatje op de motor. Dat wijst er op dat ie maar 1 kant op kan. Dan zou "terug" dus mechanisch geregeld moeten worden. -> Zoek uit hoe "terug" werkt en kijk of dat helpt bij het oplossen van het probleem. ]

[Bericht gewijzigd door rew op dinsdag 28 april 2015 09:35:29 (46%)

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
Lambiek

Special Member

Het apparaat moet gewoon voor en achteruit kunnen. Zie PDF.
http://accoblobstorageus.blob.core.windows.net/literature/da372282-0f7…

Als het goed is heeft de motor vier aansluitdraden, je moet het dus zoeken in het ompool gedeelte op de print.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

Klopt, het apparaat moet voor- en achteruit kunnen, maar dat doet ie niet ;). Maar wat rew zegt kan nog steeds kloppen, dat het omkeren mechanisch gebeurt. De motor heeft 5 aansluitdraden.

Ik zie zo snel niet iets wat de tandwielen om kan draaien. Op de printplaat (zie 2e foto) zitten twee stuks cosmo 3063 IC's: http://pribor-systems.ru/fromoremax/PDF/Cosmo/KMOC3063.pdf -> geïsoleerde triacs dus. Blijkbaar wel elektronisch geregeld? Maar, wat zou er dan fout zijn gezien de motor nog wel bromt/warm wordt?

Diverse projecten en experimenten: www.elexperiment.nl
Lambiek

Special Member

geïsoleerde triacs dus. Blijkbaar wel elektronisch geregeld? Maar, wat zou er dan fout zijn gezien de motor nog wel bromt/warm wordt?

Heb je er al aan gemeten, of de scoop erop gehad? Er valt niet zoveel zinnigs over te zeggen op deze manier.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.
DE OLDE

Overleden

Aanloop wikkeling moet omgepoold worden voor de andere draairichting, mogelijk dat , dat niet gebeurt (de wikkeling wordt dan niet gestuurd )

Wat Lefert levert, levert anders geen mens.

Als het 2 dezelfde Triac's zijn, dan zou je deze (als test) eens om kunnen wisselen (en meteen even door meten op kortsluiting).