Stemapparaat in cents

mel

Golden Member

er zijn speciale ic, s voor die de 12 tonen van de toonladder genereren.

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

Er is een mooie instructable hoe een gitaar tuner te maken met behulp van een arduino:
http://www.instructables.com/id/Arduino-Guitar-Tuner/?ALLSTEPS

Als je de line in vervangt voor een microfoontje, en de frequentie detectie frequenties vervangt voor "cent" frequenties, dan heb je wat je wilt.

Het gaat niet alleen om de toonhoogte, die je als 1/100 * sqrt(12) kunt weergeven op een display bij gelijkzwevende stemming.

Als je een lage noot zo stemt, heeft hij harmonischen , stem je een paar octaven hogere noot dan mogen die harmonischen niet zweven met de grondtoon van die hogere noot.

Dat doen ze bij snaarinstrumenten wel, omdat snaren dikte hebben en de harmonischen dan niet een geheel veelvoud van de grondfrequentie zijn.

Zou dit soort apparatuur ergens te koop zijn?
Of gemaakt kunnen worden.
Zo ja welk bedrijf, zou ik kunnen bellen?

Chromatische stemapparaatjes bestaan al zeker 20 jaar. Ik heb er al 15 jaar eentje voor bas/basgitaar. Een Yamaha YT-1200. Verder zijn er een paar hele goede chromatische tuner apps voor Android/Apple.

[Bericht gewijzigd door Fuzzbass op zaterdag 2 mei 2015 14:01:49 (24%)

Mijn echte naam: Joris | Mijn elektronica website: Fuzzcraft.com

Ik denk dat je met zo'n vraag beter op een of ander muziek forum terecht kan. Dit is meer een elektronica forum om dingen zelf te maken of te repareren. En ik denk dat dit in zo'n gespecialiseerde rubriek valt, dat zelfbouw zonder gespecialiseerde kennis onhaalbaar is. Ongetwijfeld zijn er kan en klare oplossingen, maar zoals ik al zei, kan je dit beter aan muzikanten vragen dan elektronerds ;)

Er zullen toch wel bedrijven zijn, die als ze van ons de specificaties krijgen, zo'n apparaat kunnen maken.
Tips welke bedrijven dat zouden kunnen zijn, zijn heel welkom.

Arco

Special Member

Wij kunnen zoiets wel maken eventueel. Bij interesse kun je een PM sturen met specs, dan kunnen we er naar kijken... (of via link in signature)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com

Ken je de firma Peterson ?
Deze maakt tuners voor de professionele markt.
de prijs is dat helaas ook, ze zijn wel erg goed.
worden over de hele wereld door bands gebruikt om instrumenten te stemmen als ze op tournee zijn.

http://www.petersontuners.com/index.cfm?category=1

Die werken helaas met hertz, niet in cents.

Op 2 mei 2015 16:40:02 schreef Arco:
Wij kunnen zoiets wel maken eventueel. Bij interesse kun je een PM sturen met specs, dan kunnen we er naar kijken... (of via link in signature)

Eerst digitaal filteren, als je een signaal via een transducer opneemt, want als de boventonen niet harmonisch zijn geeft dat "rammelende" nuldoorangsverplaatsingen.

Hi Johnnio1,

Is dit niet te koop ik denk het wel al weet ik niets van een prijs of wil je een eigen ontwerp ik denk aan bediening model enz enz.

Het meten is niet echt een probleem de frequentie uitlezen op een logaritmische schaal is ook wel te doen tussen elk octave zit 1200 cent kijken wat de simpelste oplossing is (logaritmisch stem apparaat).

@ Dr Blan,

Is het signaal digitaal dan volgens mij akoestisch dus analoog!

Gr henk.

Everything should be as simple as possible, but not simpler.

Op 2 mei 2015 19:48:41 schreef electron920:

@ Dr Blan,

Is het signaal digitaal dan volgens mij akoestisch dus analoog!

Gr henk.

Henk het analoge signaal van een snaar heeft, omdat de boventonen niet harmonisch zijn, geen equidistante nuldoorgangen. Analoge behandeling vergt een wortel(2) low pass filterbank, digitaal signaal bewerken ligt voor de hand. Het stemapparaat moet dus na sampling en ADC eerst digitaal bandfilteren om de grondfrequentie van de snaar over te houden, alvorens daarvan de frequentie vast te kunnen stellen op de cent nauwkeurig. De frequentie van de boventonen geven een indicatie voor de chromatische afwijking in centen die gewenst is bij stemmen.

Deze toelichting omdat ik je opmerking niet begrijp.

@ Dr Blan,

Ik had het plaatje niet goed voor me vandaar de vraag of het om analoog of digitaal ging.

Mijn eerste gedacht was de volgende relatie ( C = 1200 X log2 n ) en dat is analoog nog wel te doen.

sampler PLL filter en counter.

Misschien te optimistisch maar als ik analoog ben wil ik liever in dat domein blijven.

Gr Henk.

Everything should be as simple as possible, but not simpler.

Het gaat niet om een snaar.
Maar een klok.
We praten over een carillon klok, luidKlok.

[Bericht gewijzigd door Johnnio1 op zaterdag 2 mei 2015 23:15:11 (34%)

Hi Johnnio1,

Ik heb wel een app gevonden voor IPhone die doet alles heb je zo'n telefoon?

Gr Henk.

Everything should be as simple as possible, but not simpler.

Hallo Henk,

Nee die heb ik niet.
Maar er komt iemand kijken dus...

Hensz

Golden Member

Op 2 mei 2015 19:18:46 schreef Johnnio1:
Die werken helaas met hertz, niet in cents.

Volgens de wiki hierboven, kun je een instrument ook niet in cents stemmen. Cents worden gebruikt om kleine intervallen te kunnen definieren of te vergelijken. "Typically, cents are used to measure extremely small finite intervals, or to compare the sizes of comparable intervals in different tuning systems"
Een cent wordt dus gebruikt in zowel chromatische als gelijkzwevende toonsystemen. Het is een maat voor de frequentie van de toon met als grootste verschil t.o.v. de Hertz dat die maat een logaritmische grondslag heeft.
Net zo min als je een instrument in Hertz kunt stemmen kan dat dus in Cents.
Uiteindelijk heeft elke toon van elke toonladder een frequentie die met eenvoudige middelen (met een telefoontje bijv, zoals hierboven) zeer nauwkeurig te meten is.

Don't Panic!
maartenbakker

Golden Member

Cent naar Hertz of omgekeerd past dus probleemloos in een calibratietabel, maar misschien omdat de schaal logaritmisch is, dat het prettiger rechtstreeks werkt.

Grappig trouwens dat er in een aflevering van NCIS die gisteren uitgezonden werd, een meisje met absoluut gehoor en een uit het hoofd geleerde frequentietabel in noten en Hertzen voorkwam.

[Bericht gewijzigd door maartenbakker op dinsdag 5 mei 2015 15:24:43 (38%)

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Absoluut stemmen heeft nauwelijks zin (alleen voor meerdere instrumenten die gelijktijdig gebruikt worden), denk ik, als volstrekt amusicale techneut, en de laatste qualificatie (ontdaan van het adjectief) wordt door erkende technici van CO weer ten zeerste in twijfel getrokken.

Als je een piano stemt, zo'n oud wrak, dan knalt hij uitelkaar als je alle snaren op de juiste spanning zou brengen, dus je gaat uit van een lagere c, en vandaaruit maak je alle snaren consonant.

Als ik een piano stem zorg ik ervoor dat hij 5 a 10 cent sharp staat, dan duurt het dubbel zo lang voor je weer ingeschakeld wordt om de stemming te herhalen.

Wat zeg, je "Halve verdiensten?" Nee zeker niet ik sta bekend als duur (dubbele prijs), ook wel nodig als je ziet wat ik drink, en het spaart mij een hoop geloop voor hetzelfde geld.

begrijp ik hieruit dat je professioneel pianostemmer bent of is dat een deel van je werk.Interessante discussie overigens al ontgaat mij teen en tander.
Weet wel van muziek maar niet van tonen
Groet
fred

Op 6 mei 2015 00:00:07 schreef Captain:
begrijp ik hieruit dat je professioneel pianostemmer bent of is dat een deel van je werk.Interessante discussie overigens al ontgaat mij teen en tander.
Weet wel van muziek maar niet van tonen
Groet
fred

Oops Fred, nee het was hier 12 ambachten 13 ongelukken, en wat ik tot op heden het langst heb volgehouden is mijn pensionering want die gaat binnenkort het 26-ste jaar in.

Zie mij dus maar als mijn haan, hoop gekrakeel en verenpracht, maar als je hem probeert te grijpen denk te ten onrechte dat je misgreep, want het is allemaal lucht.

Op 5 mei 2015 20:40:23 schreef Dr Blan:
Als ik een piano stem zorg ik ervoor dat hij 5 a 10 cent sharp staat ...

Voor de onwetenden, zoals ik: sharp betekent "te hoog".
En met welk stemapparaat doe jij dat?

[Bericht gewijzigd door NordRack2 op woensdag 6 mei 2015 16:44:51 (14%)

Lang, lang geleden zelf ontworpen en gebouwd, er zitten nog een diodematrix in voor de vertaling van octaafkeuze schakelaars naar delerpresets

[Bericht gewijzigd door Dr Blan op woensdag 6 mei 2015 16:58:09 (74%)

Spontaan snap ik wat "nulzweving" is! Ik doe het af en toe op de WC, meeneurieën met de muziek die in de woonkamer aan staat. Af en toe heb ik de grondtoon te pakken die ook door de basgitaar (of synth) wordt gespeeld en door licht te variëren zweeft mijn nul.
Wij stemden vroeger (bas)gitaren op die manier.
Voor diegenen die denken "NordRack is helemaal de weg kwijt": Nee! ik zie alleen het licht.
;)