Multimeter gezocht

Ik heb mijn vorige multimeter per ongeluk gesloopt door er spanning op te zetten terwijl hij op ohm stand stond. METEX M3610. Balen!

En nu blijft hij aan een stuk doorpiepen, en meet geen waardes meer. Vraag mij af of dit nog te repareren valt? http://www.eserviceinfo.com/download_start.php?downloadurlid=33728

Als het niet opweegt om te fixen, dan wil ik wel kijken naar een andere maar er is zoveel aanbod. En mijn budget zo laag.

wensen:
- spanning, stroom, ohm, diode, continuiteit +piep.. Dit is wat ik het meest gebruik.
- Autosrange lijkt mij ook fijn
- Indien per ongeluk op ohm, en je meet spanning dat hij niet gelijk stuk is.

- extra's wat leuk is, maar niet noodzaak, HFE, caps test

budget: 50 euro top, maar mag wel uitlopen als ik veel meer waar voor mijn centen krijg.

Waar gebruik ik het voor: Hobby, audio electronica reparatie's

Tot nu toe gevonden:
http://nl.farnell.com/extech-instruments/ex320/multimeter-dmm-v-detect…
Maar helaas niet meer leverbaar bij farnell

https://www.conrad.nl/nl/handmultimeter-digitaal-extech-ex330-cat-iii-…

Kunnen deze tegen spanning bij ohm stand??

LetterHenk

Golden Member

Kijktip, 51 zeer welbestede minuten:
https://www.youtube.com/watch?v=gh1n_ELmpFI

Plus een 50$ shootout van 53 minuten:
https://www.youtube.com/watch?v=ZoeUgMFLyAw

Veel plezier :)

Action expresses priorities LH
Shiptronic

Overleden

Metex was naar mijn idee wel goed, had niet verwacht dat ze daar niet tegen konden.

ben toch blij met mijn 2e hands Fluke, die gilt en piept wel als je hem op weerstand meten zet en in een WCD duwt, maar na het juiste bereik gekozen te hebben meet die gewoon weer verder. Dan kom je er ook achter waar de meer prijs zijn waarde zit.

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.
fred101

Golden Member

Van de week nog, mijn Agilent in de weerstand mode op 350VDC geprikt. Piept even als protest maar er is niks gesneuveld.

Op de lange termijn veel goedkoper dan budget meters kopen. Ik heb hier ook een heel oude Fluke 77-III die nog veel heftigere mishandelingen heeft doorstaan.

Een goede multimeter meet niet alleen preciezer maar is vooral veel veiliger. Goede veilige zekeringen, overspanning beveiliging in iedere reeks en vaak ook tegen spanning meten met de probes nog in de stroom meet bussen. Op veel goedkope meters staat specs die compleet fake zijn. Er is een topic op EEVblog waar men data mbt onveilige DMM verzamelt en die lijst is angstaanjagend lang.

Mijn mening, koop er 2 van 10 euro of koop een goede van >100 euro (of tweedehands Fluke, metrawatt etc ). Meestal is die van 50 euro niet veel anders dan die van 10 euro, hooguit meer toeters en bellen en optisch mooier.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs

Mijn metex (M3620 M3650, uit 1987) heeft zo'n actie gisteren nog overleefd. Op diode stand geloof ik. Maar ik kan me niet voorstellen dat ik deze zelfde actie niet eerder heb uitgehaald. En steeds geef ik mezelf op m'n flikker: daar kan ie van kapot gaan.

Dubbelcheck: Doet je zekering het nog? (Als het goed is vind je een reserve zekering binnenin!). (allersimpelste check: Meet een stroom in 20A bereik).

Als mijn metex kapot gaat, koop ik een BEST DT9205. (de toevoeg-letter weet ik nog niet).

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Nou ik heb al jullie tips gelezen, zelfs het eerste youtube film bekeken.

Begrijp dat xtech meter nog niet zo verkeerd is van conrad Van 70 euro. Maar overleefd deze ook spanning ingeval in ohm stand.

Kreeg trouwens ook een fluke 175 aangeboden tweedehands en zogenoemd spiksplinternieuw voor 130.

Wat vinden jullie hiervan?

Ruben_Lichtenvoorde

Golden Member

Fijn die 60 euro erbij leggen en die Fluke 175 kopen, hij is bijna 2x zo duur maar je gaat er 10x meer lol aan beleven.

Ik gebruik zelf o.a. een Fluke 17B (Chinese Fluke) Goede meter met groot verlicht scherm en degelijke beveiligingen voor net geen €90,- op Aliexpress.com. Ook kleine C's meet hij correct, en de doorpiepstant is redelijk direct.

en ik heb een V@A VA40R USB van €49,- op eleshop.nl. Redelijk goede meter, snelle doorpiep meting, bomvol mogelijkheden alleen met het meten van kleine druppel C's krijg je OL in je scherm.

Ik zou zelf de Fluke 17B zo weer kopen, perfecte meter voor dat geld!

Even opletten bij de Fluke 17B, dat is het "oude" model, de Fluke 17B+ is het nieuwe type, die heeft o.a. de backlight.
En deze modellen zijn officieel niet in NL verkrijgbaar, dus als je er een koopt geeft Fluke NL geen garantie.

Op 27 mei 2015 19:02:57 schreef Rolo:
Even opletten bij de Fluke 17B, dat is het "oude" model, de Fluke 17B+ is het nieuwe type, die heeft o.a. de backlight.
En deze modellen zijn officieel niet in NL verkrijgbaar, dus als je er een koopt geeft Fluke NL geen garantie.

Die bedoel ik i.d.d. ook, de 17B+ ;)

RAAF12

Golden Member

Op 27 mei 2015 15:57:19 schreef Gamma_ed:
Kreeg trouwens ook een fluke 175 aangeboden tweedehands en zogenoemd spiksplinternieuw voor 130.
Wat vinden jullie hiervan?

Prima koop! Wel ff checken of ie goed is. Neem een batterij en weerstand mee :-)

Hoe zie ik dat hij een spanning beveiliging erin heeft zitten?
En is 6000 counts voldoende?
ALs ik het ga ophalen neem ik mee??? weerstandje, diode, en batterij, is dat afdoende?

fluke 175 specs (farnell nieuwprijs 199 euro)

True RMS, werkelijke effectieve waarde (I~)
0,1% standaarddeviatie
Weergave 6000 digits
Balkweergave en achtergrondverlichting
Automatische zoekfunctie voor bereik, uitschakelbaar
Display-Hold en Auto-Hold
Frequentie- en capaciteitsmeting
Weerstands-, doorgangs- en diodetest
Registratie van min., max. en gemiddelde waarde
Filter-modus voor afvlakking van zeer instabiele signalen
Closed case-kalibrering via frontveld
EN 61010-1 CAT III 1000 V/ CAT IV 600 V.

Henk H.

Golden Member

Die beveiliging kun je niet aan/op de meter zien, daarvoor zou je de technische gegevens kunnen raadplegen. Heeft Fluke op de site staan, Extech ook. Die zou ik dus naast elkaar leggen.

Ik zou niet weten waarom 6000 counts niet voldoende zou zijn. Je moet de nauwkeurigheid van de meter niet vergeten, bij goedkope meters met veel counts kan het best zijn dat je het meest rechter cijfertje sowieso kan vergeten door onnauwkeurigheid. Het is natuurlijk geen benchmeter met bijbehorende nauwkeurigheid (en prijsklasse) die je in een geconditioneerde ruimte gebruikt.

Ik zou de interne zekeringen voor de stroombereiken ook even testen. 1 meetsnoer in de bus voor weerstandsmeting, de meter op het weerstandsbereik en de punt van de probe in de bus van het mA en in de bus van het A bereik steken. Weerstand moet niet 0 zijn maar wat hoger. Oneindig is zekering gesprongen. Precieze range van de waarden van een goede zekering staan ook in de technische gegevens.

Fluke, en andere veilige meters, gebruiken speciale zekeringen. Door die zekeringen ontploft de meter niet in je hand bij extreme mishandeling. Goedkopere meters gebruiken gewone glaszekeringetjes (ook Extech bij sommige modellen, zie de lijst op Eevblog die Fred al aanhaalde). Die zekeringen zijn nogal wat duurder (enkele euro's voor die van het mA bereik tot 10-11 euro op het A bereik). Even testen kan die je extra uitgave besparen en helpt je om een beeld te krijgen van de vorige eigenaar/eigenaren.

fred101

Golden Member

Die 199 euro is ex btw.
Ik weet niet of 6000 counts voor jou genoeg is ? (Maar ik denk dat je niet weet wat het betekent ;-) )

http://www.circuitsonline.net/artikelen/view/40 voor meer info

Het is een heel complete allround multimeter. Flukes zijn praktisch onverwoestbaar. Als het je toch lukt ben je echt ontzettend lomp bezig geweest en een 50 euro multimeter zou dan waarschijnlijk zijn ontploft of minimaal afgefikt. En als het mechanisch lukt hoor je een restrainig order voor multimeters te krijgen.

https://youtu.be/qlA7-fh5nDQ Dit is er mechanisch voor nodig, let op bevat schokkende beelden voor liefhebbers van meetapparatuur. Hij gaat er mee zwemmen, klimmen, gooit hem uit rijdende auto's etc. Hij molt eerst de display nadat hij hem van 12 meter op het beton gooit, met een nieuwe display doet hij het weer. Zonder holster gooit hij hem dan van 30 meter op de rotsen in de hoop de kast te mollen maar ook dat lukt niet. Alleen wat krasjes.

En dan is er #84 https://youtu.be/M-FZP1U2dkM waar hij het electronisch probeert.... Dat lukt maar zonder gevaar voor een gebruiker. De protectie electronica offeren zich op zoals het hoort. Er zijn meters die in de fik gaan of uit elkaar klappen. Die wil je niet net vasthouden.

Edit: rond 27 minuten doet hij met een budget Fluke wat jou meter niet overleefde. Hij zet hem op weerstand terwijl hij 230V meet.
https://youtu.be/BDQBFe7GSGc

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs

Dankjwel,

Fed ik heb erg hard gelachen, en dan heb ik nog niet eens de filmpjes gezien. Ik ga zodadelijk deze man eens bellen of ik het nu gelijk kan ophalen. Hopelijk heeft hij hem nog.

Op 28 mei 2015 12:50:27 schreef Gamma_ed:
Dankjwel,

Fed ik heb erg hard gelachen, en dan heb ik nog niet eens de filmpjes gezien. Ik ga zodadelijk deze man eens bellen of ik het nu gelijk kan ophalen. Hopelijk heeft hij hem nog.

En, gelukt ?

Yup, ik heb hem opgehaald, alleen bij was niet splinter nieuw zoals verkoper zei. Dus nog wat afgedongen en meegenomen.

Auto range is trouwens fantastisch, ik draaide mezelf hiervoor weezeloos. En ohw jah, ik maakte weer de fout, stond op ohm en caps waren nog geladen met 120 volt dc. Niks aan de hand.

Ben er blij mee