Perilex verkeerd aangesloten ?

Op 2 augustus 2015 16:49:50 schreef testman:
ik kan je zeggen dat die 18mm alamats rommel zijn. beter 38mm alamatjes gebruiken..

Ik heb er zelf geen slechte ervaring mee, maar ook met alamats van 2 modules breed moet dat gewoon passen in 1 kast van 2 x 12 modules. Heb je nog ruimte voor een extra alamat ook.

@PixelMagic:
Men kan ook een verbindingsbrug aanbrengen op de hendels, zodat dan alle twee ( of drie ) gelijktijdig in/uit-schakelen.
MVG Gerard.;)

soms zoekt men te diep in het EENVOUDIGE.

Leuke uitdaging om eens in te duiken, lijkt me verstandig om twee kasten naast elkaar te hangen, bv een 330x220 met de hoofdschakelaar, ALS en een aantal groepen en dan eenzelfde of een 220x220 er naast waar de rest in zit, bv de solar en kookgroepen. Zoals eerder gezegd wil ik bij drie groepen een kwh meter.

Wat eerder aangehaald werd met een drie fasen ALS, die zou dan alleen voor de kookgroep zijn, want als dat voor alles is, dan zit het hele huis zonder stroom bij een probleem, en anders 'slechts' een deel. Dan zou ik dus in totaal 4 ALS'en krijgen ?

Waar ligt het omslagpunt wat aantal groepen en als waarbij alamats goedkoper zijn ?

Edit: ik zag overigens op een sticker op de kookplaat dat deze 'slechts' 6.2kw is. Nog steeds dik te veel voor die 16A zekering, kan het zijn dat als hij op één groep is aangesloten dat hij dan niet alles op vol vermogen aanzet ? Zeg maar een soort van interne limiet.

[Bericht gewijzigd door PixelMagic op maandag 3 augustus 2015 20:02:29 (17%)

de kookplaat trekt 6200W maar wel met alle 4 de pitten vol open. als je vaak maar 2 pitten samen gebruikt of 3 pitten met 1 maar op laag kan het erg lang goedgaan.

het is niet goedkoper om met alamatjes te gaan werken helaas. 1 aardlek per 4 b16 groepen is goedkoper, zeker als je 230v aardlekjes gebruikt.

als je het goed maakt, verdeel je de boel over de aarldleks logisch. dus bijv niet alle algemene groepen op 1 aardlek zetten. aparte groepen en algemene groepen op 1 aardlek zetten en zorgen dat 1 deel van het huis niet in het donker zit met uitval is ook wel zo fijn. als 1 aardlek uitvalt dus niet de bovenverdieping helemaal uit of de huiskamer donker.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Goedemiddag,

Even een stukje terugkoppeling en opvolging. Sinds het anders aansluiten geen problemen meer gehad en beide zekeringen zijn nog steeds heel. Nogmaals dank voor alle reacties.

Dan de opvolging, de nieuwe groepenkast ivm de warmtepompen.

Ik ben wat aan het puzzelen geweest en heb afgelopen weekend alle groepen geïnventariseerd, dus wat op welke groep staat.
Vervolgens de wensen er bij en een stukje reserve en dan kom ik op het volgende plaatje uit:

https://lh3.googleusercontent.com/-vpmkMfgltEg/VgqgCWLI-YI/AAAAAAAABY8/nmH2Z9HFFkE/s600-Ic42/Meterkast1.1.jpg

Rechts bovenin de beltrafo, huidige 5 groepen met twee reserve, dan links er naast een kookgroep op 2 fases en de oven. Vervolgens de twee warmtepompen met elk een kwhmeter en tot slot de solar panelen met kwhmeter.

Onderin de hoofdschakelaar met 4 ALSen, zoals ik begreep dat ik die nodig heb. Ik heb op dit moment het voornemen de kasten zelf te bestellen en zoals gewenst in te richten en bedraden en vervolgens iemand in te huren om de boel te plaatsen.

Dan de praktische zaken:

  1. Heb ik de juiste ALSen, of kan ik het ook (gedeeltelijk) af met 2polig
  2. Kan ik voeding naar de automaten per automaat doorlussen (past dat?)
  3. Moet dit met draad en welke kan ik het beste gebruiken (stuk, soepel, diameter)
  4. Ik lees iets over aansluitkammen, is dat handig als je verschillende fasen gaat gebruiken
  5. Ik ga de onderdelen los bestellen, moet ik daar nog specifieke extras niet vergeten (buisinvoer voor onderkant heb ik al op lijstje)
  6. Hoe vind ik het beste een betrouwbare (en betaalbare) specialist in de omgeving

Hoop vragen dus, ik hoop dat jullie me nu ook weer kunnen helpen.

Erwin

je hebt geen krachtgroepen in die kast zitten dus noodzaak voor 4 polige aardlekjes is er niet. je kunt ook met 2 polige aardlekjes werken. het fornuis kan gerust op 1 fase worden gezet zoals je hebt gemerkt, kwestie van andere zware keuken apparaten niet teveel op de fornuisfase zetten dan.

voor de zonnepanelen zou ik wel een alamatje gebruiken, vanwege de inverter kan er met een algemene aardlek problematiek ontstaan, zeker samen met de warmtepompen gezien die vaker op een frequentieregelaar werken .

beste soepele draad gebruiken, 6mm2. aderhulzen dubbel en enkel halen ervoor. voor de nul zou ik een brugje halen per 4 automaten, scheelt veel knippen en buigen. voor een 2 polige aardlek en 4 automaten heeft bijv hager een aansluitstrip, scheelt veel werk.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Het fornuis staat nu op twee aparte groepen en wilde dat maar zo houden. De 2p en 4p verschillen niet zo veel in prijs, dacht net 5€. Het kan dus geen kwaad en als ik de kookplaat op twee groepen neem moet hij daar in ieder geval op. De andere zouden dan 2p kunnen zijn.

De solar zit met een vaste aansluiting en zou feitelijk geen als hoeven te hebben begreep ik ?

De kammen lijkt duidelijk, ik zou voor de rechter bovenkant in ieder geval een 3 en 4 potige kunnen nemen. Die aansluitstrip ga ik even kijken opzoeken of ik wat kan vinden. Kom ik op terug.

Edit: is dit zoiets https://www.sandervunderink.nl/groepenkasten/eaton-holec-groepenkasten…

Bedankt in ieder geval !

[Bericht gewijzigd door PixelMagic op dinsdag 29 september 2015 17:41:45 (11%)

het fornuis mag niet op 2 verschillende groepen, daar gebruik je een fornuisgroep voor. dat zijn 2 gekoppelde automaten. je kunt het fornuis wel over 2 fasen verdelen, maar je hebt gezien dat het jaren goedging op 1 groep zelfs..

als het fornuis met fornuisgroep ( is 2x b16 automaat ) op 1 fase wordt gezet kun je 4x 2 polige aardlek nemen..

solar zonder stekker, vast aangesloten, zou niet perse een aardlek nodig hebben idd.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Kookplaat gaat ook op kookgroep, en deze zitten op twee fases op dit moment en vind dat wel prima. Als ik daar een 4p voor gebruik dan heb ik dus genoeg aan 3 x 2p en 1x 4p als. Opnieuw tekenen en uitrekenen dus.

Nu nog iemand voor het installeren

het zou schelen als je in het profiel de woonplaats zet, als je een monteur zoekt..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Op 29 september 2015 20:12:42 schreef testman:
het zou schelen als je in het profiel de woonplaats zet, als je een monteur zoekt..

Done, thanks !

Toch nog even kijken of ik een definitief oordeel er aan kan hangen voor ik ga bestellen, dit is wat ik nu heb:

https://lh3.googleusercontent.com/-PhlPFLHJuzE/VhoiQhU7a7I/AAAAAAAABZM/zkguSjXxXyA/s600-Ic42/Meterkast1.2.jpg

Ik heb drie van de 4P ALS vervangen voor enkele, zoals aanbevolen een extra groep toegevoegd voor modem, NAS in de meterkast (Gr0) en heb uitgezocht aan de hand van de foto links onder welke fases er nu op welke groepen zitten. Hierdoor bepaald dat de warmtepomp op fase 1 er bij moet, deze is het minst gebruikt. Daar zet ik ook de 'nieuwe' groep Gr0 op welke nu op Fase 3 zit.

Op de 4P ALS links komen de keuken groepen en de warmtepomp. De solar zoals eerder gemeld zonder ALS omdat deze direct aangesloten zit.

De kleuren op de ALS knop geven aan welke ALS voor welke groep is. Enerzijds zou ik ze het liefst naast elkaar plaatsen maar dit betekend een wirwar van draden heen en weer waar ik geen voorstander van ben, dus ik denk maar beter zo.

Ik zit alleen nog met de bedrading in de kast. Aangeven is soepele 6mm2 draad met aderhulzen, alleen ik heb nog geen tang en die kost al snel €35 als je ook dubbele aderhulzen wilt knijpen, en ik geloof dat ik zo'n ding niet veel ga gebruiken daarna. Met dat in gedachte zit ik aan massieve draad te denken maar kan even niet inschatten wat de nadelen daar van zijn tov soepele draad. Kan iemand me daar nog bij helpen ?

het nadeel van stugge draad is dat je geen 2 draden in 1 klem mag gebruiken. met soepel mag dat wel, want die zijn samen te knijpen in een huls..

ik vind de indeling van de automaten niet duidelijk overigens, normaal zet je de aardlek langs de aangesloten groepen, of zet je de groepen op een rij boven de aardlek. om en om op verschillende aardleks gaat juist onoverzichtelijk worden, zowel van buiten als met de bedrading, je gaat steeds fase en nul om en om aansluiten van een andere voeding..

er zijn gewoon aansluitsets waar een 2 polige aardlek zo op 4 naastgelegen groepen gezet kan worden. dan hoef je alleen nog de voeding van de aardlek uit de hoofdschakelaar nog met 6mm2 te bedraden.

voor zo'n tang mag je idd wel 30+ € uittrekken, maar dat heb je als je dat zelf gaat doen. laat het een elektrieker bouwen en hangen en gereedschap zit bij de prijs inbegrepen..

[Bericht gewijzigd door testman op zondag 11 oktober 2015 11:33:16 (17%)

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Ok, goed punt van de indeling, even een aanpassing gedaan wat dan wel invloed gaat hebben op de aansluiting volgorde in de kast, maar ik heb twijfels of alles nu recht naar boven gaat dus dat valt misschien wel mee.

https://lh3.googleusercontent.com/-oVoo-r4YXsg/VhpBWdeazhI/AAAAAAAABZY/FL_2rN0CYlk/s600-Ic42/Meterkast1_3.jpg

Dat is dan beter als het goed is.

Soepel vs stug, dan zit er waarschijnlijk in de huidige kast ook niet alles zoals het hoort:

https://lh3.googleusercontent.com/-ZDwwkYJKeKA/VhpCNBM96PI/AAAAAAAABZk/YsqY-h2sl9I/s600-Ic42/DSC_3452%252520met%252520groepen.jpg
(grote versie hier)
Met name de linkse ALS de rechtse fase dus.

Als ik stugge draad gebruik zal ik op de rechtse automaten dus kammen kunnen/moeten gebruiken en aan de linker kant met aansluitklemmen zoals ze op de onderste foto in de rechter kast onder zitten. Er zitten er al twee per kast in zag ik in de handleiding.

Ik zie bij de mogelijke leverancier van de kast deze tang, is die bruikbaar voor dit doel maar ook voor kleinere zaken als normaal draad voor lampjes en zo ?

Edit: enig idee hoeveel meter kabel er benodigd zou zijn voor in de kast ?

Edit 2: die dubbele aderhulzen, moeten die ook 6mm2 of groter zijn ?

testman bedoelt denk ik deze: https://www.sandervunderink.nl/groepenkasten/eaton-holec-groepenkasten…
Maar met je nieuwe indeling, die ik er wel veel beter uit vind zien, gaan die niet passen.

Wat betreft je solargroep, hoewel misschien niet verplicht, wat is er op tegen die wel achter een ALS te zetten?

Tang: 0,25 - 10 mm² (twinhuls tm 6mm2), dus ja van klein tot 2x6mm2.

Draad: voor €0.90 de meter gewoon ruim inschatten, je wilt niet op zaterdagmiddag laat te kort komen. 10m bruin, 5m blauw en nog wat geel/groen? Reken er op dat je nog wel eens een nieuw draadje in elkaar moet knijpen. Wel zou ik zo veel mogelijk inlegbruggen gebruiken. Dat werkt veel overzichtelijker.

In deze aderhuls past 2x6mm2.

[Bericht gewijzigd door jeronimo2003 op zondag 11 oktober 2015 14:54:29 (60%)

Heeft al heel wat gesloopt en er soms iets van geleerd.

Zoals @Testman bedoelde zou de opstelling dus zo moeten zijn

MVG Gerard.;)

soms zoekt men te diep in het EENVOUDIGE.

garardmonique snapt waar ik op doelde :P

waar rook was, werkt nu iets niet meer

@Testman: Alleen is het hier Knippen Verplaatsen Plakken.
MVG Gerard.;)

soms zoekt men te diep in het EENVOUDIGE.

Op 11 oktober 2015 13:30:40 schreef jeronimo2003:
testman bedoelt denk ik deze: https://www.sandervunderink.nl/groepenkasten/eaton-holec-groepenkasten…
Maar met je nieuwe indeling, die ik er wel veel beter uit vind zien, gaan die niet passen.

Wat betreft je solargroep, hoewel misschien niet verplicht, wat is er op tegen die wel achter een ALS te zetten?

Tang: 0,25 - 10 mm² (twinhuls tm 6mm2), dus ja van klein tot 2x6mm2.

Draad: voor €0.90 de meter gewoon ruim inschatten, je wilt niet op zaterdagmiddag laat te kort komen. 10m bruin, 5m blauw en nog wat geel/groen? Reken er op dat je nog wel eens een nieuw draadje in elkaar moet knijpen. Wel zou ik zo veel mogelijk inlegbruggen gebruiken. Dat werkt veel overzichtelijker.

In deze aderhuls past 2x6mm2.

die kam gaat het dus niet worden, want afknippen is vast not-done ;)

De solar niet achter de ALS, tja, goeie vraag, was meer van hij zit er nu ook niet achter. Beter dus wel te doen begrijp ik.

De tang, check.

De draad, erg grappig, had exact die lengtes in mijn winkelwagentje gegooid :) De aderhulzen had ik ook en de kammen zit ik alleen te kijken welke ik moet hebben, ik vermoed dat ik haakse en rechte moet combineren om fase en nul te doen ? Is er dan nog voorkeur voor kromme voor nul of zo ?

@GerardMonique en testman: die opstelling had ik ook in gedachte, maar weet niet zeker of ik de lengte haal voor onder in de kast met de huidige draden, dus ga liever op safe met de automaten bovenin. Tegelijk vind ik het wel duidelijk, alls ALSen beneden en de automaten boven. Tegelijk nog maar een extra groep er in gedaan, dan op alle 2P ALSen drie automaten.

Volgens mij kom ik er wel :)

De aansluitingen van fase en nul liggen niet op dezelfde hoogte. Een rechte brug zal dus passen.
Het grote voordeel van de testman en GerardMonique opstelling is dat je ALS en 3 automaten eenvoudig met een inlegbrug aan kunt sluiten. Ook zou ik vooraf even kijken of een dubbele 6mm2 pershuls wel in je automaten gaat passen.

[Bericht gewijzigd door jeronimo2003 op maandag 12 oktober 2015 20:12:28 (51%)

Heeft al heel wat gesloopt en er soms iets van geleerd.

een dubbele 6mm2 past wel in een krachtautomaat of aardlek, hoofdschakelaar. in een 18mm b16 automaat past wel een brugpen en een enkele 6mm2 samen, maar vaak geen dubbele 6mm2.

deze brugjes worden bedoeld voor de aardlek en 4 automaten, scheelt een hoop werk..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Ik heb het geheel besteld na wat contact met de winkel.

Ga dus voor de 3 ALS beneden en 9 automaten boven in. Heb de tang mee besteld en hulzen en zie het als een leuk project waar ik best wat werk aan mag hebben om het goed te krijgen.

Heb voor de solar ook een nieuwe 16A automaat besteld, nu zit er een 20A in maar ben in de afgelopen drie jaar niet boven de 3150W geweest (2750Wp setje) dus dat zou voldoende moeten zijn. Dan heb ik overal dezelfde automaten, wel zo netjes.

De winkel wees me er nog op dat ik max 4 automaten mag hebben op 1 ALS en dat dat op de linkse kant dus mogelijk niet zou kunnen. Dat kwam op zich goed uit als de solar dus niet via de ALS loopt, en dat was achteraf ook meegenomen in het plan.

Heb ondertussen via werkspot al wat gegadigden die het geheel willen aansluiten, zit alleen wel een leuk prijsverschil in de opgaves. Leuke keuze te maken.

Wederom zover iedereen bedankt voor het meedenken, ik zal wanneer alles binnen is en in elkaar gezet nog wat foto's plaatsen. Misschien handig voor als iemand er later nog eens wat op terug wil slaan :)

Zo, spullen vandaag binnen en na een uurtje of twee knutselen het onderstaande resultaat

https://lh3.googleusercontent.com/-oI-sTR1GLZk/Vh6bbv1-c1I/AAAAAAAABZ0/F3UctfhX-SM/s600-Ic42/image.jpg

Links boven moet er nog een Kwh meter komen van de solar, die word overgezet.

Ik moet zeggen dat die aderhulzen perfect werken, had voor andere maten ook hulzen mee laten komen en denk dat dit m'n nieuwe favoriete tool gaat worden.

Anyway, alles zit op zijn plek, ben benieuwd of dit de keuring van jullie gaat doorkomen ;)

zie dat je de boel binnen hebt, zo te zien geen koppel stukjes voor 2 kasten te koppelen meebesteld :) maakt niet uit, als ze hangen zitten ze ook vast..

op zich netjes, die linkerkast had ik niet de koppelblokjes van meebedraad, bij uitbreiding kan een dubbele huls toegepast worden. verder netjes zo..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Op 14 oktober 2015 21:28:32 schreef testman:
zie dat je de boel binnen hebt, zo te zien geen koppel stukjes voor 2 kasten te koppelen meebesteld :) maakt niet uit, als ze hangen zitten ze ook vast..

op zich netjes, die linkerkast had ik niet de koppelblokjes van meebedraad, bij uitbreiding kan een dubbele huls toegepast worden. verder netjes zo..

Heb twee koppelstukjes maar in de huidige vorm vallen ze er uit :) Tijdens het plaatsen gaan ze er in als het goed is.

De koppelblokjes vond ik wel handig zo, er zit lijn in en is nog eens makkelijk aan te passen indien nodig. Gelukkig zeg je niet dat het niet mag ;)

Nu even wachten op de installateur en volgende week donderdag de warmtepomp mannen, dan kunnen we weer wat van de lijst afschrappen.