Opheffings uitverkoop Elektronica winkel

pa3gws

Golden Member

Op 25 oktober 2015 19:05:30 schreef ritmeester:
Prima winkel en vakmensen.

Wat vele vergeten is dat de winkelruimte over het algemeen vrij duur is en daarbij komen de vaste lasten als verlichting, verwarming enz.
Het voordeel van zo een winkel is dat je het onderdeel direct hebt en er mensen staan die weten wat ze verkopen.
Ik koop nog steeds heel veel bij de lokale elektronica winkel om de dood eenvoudige reden dat:
De man er veel verstand van heeft, ik gewoon 1 transistortje van € 0,50 kan kopen en de onderdelen direct heb.
Dus een echte winkel vergelijken met een webshop is hetzelfde als appels met peren vergelijken.

Ik ben gestopt met roken nu mijn schakelingen nog.

Op 25 oktober 2015 19:24:45 schreef pa3gws:
Dus een echte winkel vergelijken met een webshop is hetzelfde als appels met peren vergelijken.

TessaTronic is een winkel mét een "webshop".

I love it when a plan comes together !
pa3gws

Golden Member

Dat neemt niet weg dat de winkel in verhouding duur is.
En met vergelijken van een winkel met een webshop bedoel ik een webshop die GEEN winkel heeft.
Dat TessaTronic ook via internet verkoopt is voor hun alleen maar meegenomen.
Maar dat neemt niet weg dat hun vaste lasten vele malen hoger zijn dan die van een webshop die bijvoorbeeld vanuit een schuurtje kan handelen.

Ik ben gestopt met roken nu mijn schakelingen nog.

Op 25 oktober 2015 19:34:12 schreef pa3gws:

Maar dat neemt niet weg dat hun vaste lasten vele malen hoger zijn dan die van een webshop die bijvoorbeeld vanuit een schuurtje kan handelen.

Dat ben ik met je eens.

Maar als je wat wilt verkopen of omzet wil draaien in deze huidige internettijd dan zal je je als verkoper moeten aanpassen aan de kopers die nou eenmaal internet afstruinen om het zo goedkoop mogelijk te vinden.

Op eBay bestellen is leuk en bij de goede verkopers krijg je gewoon originele onderdelen voor weinig geld. Het nadeel is dat het 2 tot 3 weken onderweg is.

[Bericht gewijzigd door ritmeester op maandag 26 oktober 2015 07:40:36 (12%)

I love it when a plan comes together !
pa3gws

Golden Member

Het heeft natuurlijk allebei zijn voor en tegen.
Maar als je iets wil gaan ontwikkelen of bouwen dan kan je vooruit kijken en op het www bestellen.
Maar als je net een dikke versterker uit elkaar hebt liggen en een paar onderdelen nodig hebt dan wil je ze als het kan gisteren hebben. :-p
Dus hopen we er allemaal op dat die zeldzame winkeltjes nog lang mogen blijven.

Ik ben gestopt met roken nu mijn schakelingen nog.

Op 25 oktober 2015 19:54:29 schreef pa3gws:

Dus hopen we er allemaal op dat die zeldzame winkeltjes nog lang mogen blijven.

Je hebt 100 punten verdiend met deze opmerking :-)

I love it when a plan comes together !

Wat ik zo jammer vindt is dat er een aantal winkels inmiddels dezelfde brakke onderdelen, denk aan weerstanden, leds en condensatoren, van Ebay halen en met 50% opslag verkopen.

Ik ga juist naar een fysieke winkel om kwaliteit te kopen ipv chinese meuk, kom regelmatig bij Eurosound en ga vaak weg met meer dan ik voor kwam ;-)

It's the rule that you live by and die for It's the one thing you can't deny Even though you don't know what the price is. It is justified.

die zaken zijn gedoemd om te sneuvelen.
de electonica gaat te snel vooruit en je kan niet alles in voorraad hebben. ook moet je continue meeblijven met de huidige electronica. een zaak die al 35jaar bestaat, zal het vast al moeilijk krijgen met de huidige evolutie in µcontrollers en SMD.

de laatste jaren dat ik naar een electronica zaak ging, konden ze ofwel niet helpen (low ESR oa hebben ze niet), of ze hadden nog nooit van een onderdeel gehoord of ik kreeg gewoon het verkeerde mee (gelijkaardige transistor maar 10A ipv 40A). sindsdien haal ik niks meer lokaal.
in de 7jaar dat ik hier woon, heb ik éénmaal zo een zaak nodig gehad. om de correcte temperatuurzekering van een frietketel te vervangen. sindsdien heb ik bij conrad van een aantal temperaturen gewoon 3stuks besteld in reserve

ik hou van werken ..., ik kan er uren naar kijken

Op 25 oktober 2015 20:02:52 schreef Roland van Leusden:
Wat ik zo jammer vindt is dat er een aantal winkels inmiddels dezelfde brakke onderdelen, denk aan weerstanden, leds en condensatoren, van Ebay halen en met 50% opslag verkopen.

Toch is dit niet helemaal waar. Er zijn zeker goede eBay shops die genuine onderdelen verkopen. Die wagen zich niet aan nepzooi en dan toch voor weinig geld. (meestal overproductie of teveel ingekocht door een firma)

I love it when a plan comes together !

Natuurlijk is een fysieke winkel wat duurder dan webshop only.
Als je alleen al bij ons kijkt we hebben 60.000 verschillende onderdelen op voorraad en denk daarbij ook aan 2sa,2sb,2sc, etc transistoren wat best een investering is en veel webshops leveren vanuit de groothandel voorraad waardoor ze lage voorraad kosten hebben.
Probleem 2 is dat veel fysieke winkels gewoon geen tijd hebben voor een uitgebreide webshop omdat ze het veel te druk hebben met de klanten in de winkel etc (vaak 1 mans winkels)
Als voorbeeld bij ons hebben vorige week een nieuw kassasysteem laten bouwen welke voorraad posities bijhoud en een output file maakt voor de webshop zodat wanneer we een onderdeel in de winkel verkopen deze afgeboekt wordt en ook bij de webhop.
Kosten 13.000 euro ex BTW en dan alle 60.000 onderdelen nog invoeren.
Als je alleen een webshop zou hebben zit daar een voorraad systeem in.
Wij zullen dus komende maanden heel wat moeten invoeren :)
Over EOO kan ik simpel zeggen respect voor hun! maar veel van hun onderdelen komen nog uit de voorraad van Dick Best en wat ze nieuw inkopen is al een aardig stuk duurder
Maar even ontopic we hebben het hier over DIL :)

Eurosound,
Fijn dat je nog 1x de DIL winkel open doet 15 nov.
Als je de DIL nog spreekt groet ze en dank ze namens de klanten.

Winkel stond altijd bom vol met leuk spul dus genoeg voor een ieder.

Ja ik zal ze zeker de groeten doen, maar ook grote kans dat de verkopers er zelf ook nog wel even zijn.
Ja staat echt bomvol met spullen :)

Op 22 oktober 2015 20:59:23 schreef big_fat_mama
-) hoeveel geld heb je besteed bij de (plaatselijke) electronicaboer?
-) hoeveel heb je besteed bij mainstream distributors?
-) hoeveel heb je besteed in China?

Een andere manier om het te zeggen: het hele online bestel gebeuren is gewoon een véél efficiëntere manier om de doorsnee knutselaar van onderdelen te voorzien. Of je dat nou leuk vindt of niet.

Was vroeger vaak geziene klant bij Display in Enschede (is al laaang verdwenen). Daar heb je ook nog Van Alstede, als ik me niet vergis zit die er zelfs nog... Hier in Hengelo die eerder genoemde TessaTronic. Prima zaak, vriendelijk & kundig personeel. Maar toch kom ik er niet vaak. Waarom? Ben ik een wat minder gangbaar onderdeel nodig dan weerstandje zus of diode zo, hebben ze die daar niet. Of 5x zo duur als online besteld. Of alleen maar gewone elco's terwijl je low-ESR exemplaren zocht (bij wijze van voorbeeld).

Kun je het er al kopen, ga ik naar die winkel toe en ben ik een uurtje verder. In diezelfde tijd kan ik ook een online bestelling doen, ff wachten en volgende dag ligt het op de mat.

Onder die omstandigheden kan je als winkel alleen maar aanpassen. Je boedel inpakken en zelf een zolderkamer-webshop gaan runnen. Je fysieke winkel combineren met afhaal-balie van een webshop. Klein grut alleen nog maar per 10 of 100st. verkopen. Snoeien in het assortiment, populair spul uit voorraad, minder populair spul alleen op bestelling. Geen spul meer verkopen waar je onder de streep niks aan verdient (ook als er wel naar gevraagd wordt). Naast componenten ook telefoonhoesjes, A/V kabels, zaklampen of wat weet ik erbij doen. Je specialiseren zodat je dé landelijk bekende zaak bent voor een bepaalde groep artikelen. Af en toe eens een workshop organiseren om het jonge volk aan de Arduino's te krijgen. Etc, etc. Hoe of wat, zal elke zaak voor zich moeten uitzoeken (en hopelijk speelt de bestaande clientèle een belangrijke rol daarbij).

Idd. een voorbeeld van goeie ouwe tijd, en het is jammer dat deze winkels gaan. Maar een winkelpand is gewoon duur, en die extra kosten zijn anno 2015 gewoon overbodig geworden (althans voor het gros van ons knutselaars). En al vind ik het nog zo leuk een onderdelen-winkel binnen te lopen, en staat er nog zo'n aardige meneer achter de toonbank, ik heb weinig behoefte om dat dure winkelpand of die meneer z'n baantje te subsidiëren.

Jammer maar tijden veranderen gewoon. Meestal ten goede: goedkoper bestellen = minder geld kwijt aan de hobby, of meer/interessantere dingen kunnen doen voor 't zelfde geld. En/of meer geld over voor andere hobbies... 't is niet allemaal slecht! :-)

Op 22 oktober 2015 20:12:20 schreef MNM(tm):
Ach, Conrad was in de jaren 90 ook in krap 5 jaar al weer uit Rotterdam Centrum verdwenen. En dat terwijl het er eigenlijk altijd best druk was. Maar als dat publiek alleen maar kwam kijken en niet kopen, was het best een dure locatie.

Rond die tijd had Conrad ook een pand in Boekelo (Twente). Een combinatie van showroom, afhaal balie, en 'supermarkt rekken' waar je zelf in de bakken kon rommelen. Vaak aanbiedingen, restposten, cheapo gadgets, RC auto's ed.
Geen idee wat betreft verhouding kijkers/kopers, maar die zaak had aardig aanloop. Ging daar zelf regelmatig langs gewoon om even te kijken - om er weg te lopen met (voornamelijk) mechanisch spul als batterij houders, een stuk gereedschap, krimpkous, impuls aankopen |:( of "wow da's voordelig, laat ik maar ff een extra stuk printplaat mee pakken"...

Conrad zou een groot pand betrekken op Plein Westermaat in Hengelo met een mega store. Lekker dichtbij het NL hoofdkantoor aan de autobaan A1 tussen Hengelo en Oldenzaal.

Helaas gooide de gemeenteraad van Hengelo roet in het eten want Conrad zou consumenten elektronica verkopen zoals televisies. Dat was verboden om de winkels in het centrum van Hengelo te beschermen.

Een half jaar nadat het Conrad verboden was om er een mega store te vestigen mochten wel BCC en Media Markt daar komen. Die zitten naast elkaar... .

Veel gemeenteraadslieden in Hengelo hebben allemaal (letterlijk) linkse handen en hebben geen verstand van techniek en hebben geen hobby's.

I love it when a plan comes together !
Tidak Ada

Golden Member

Op 27 oktober 2015 13:07:09 schreef RetroTechie:
[...]

Onder die omstandigheden kan je als winkel alleen maar aanpassen. Je boedel inpakken en zelf een zolderkamer-webshop gaan runnen. Je fysieke winkel combineren met afhaal-balie van een webshop. Klein grut alleen nog maar per 10 of 100st. verkopen. Snoeien in het assortiment, populair spul uit voorraad, minder populair spul alleen op bestelling. Geen spul meer verkopen waar je onder de streep niks aan verdient (ook als er wel naar gevraagd wordt). Naast componenten ook telefoonhoesjes, A/V kabels, zaklampen of wat weet ik erbij doen. Je specialiseren zodat je dé landelijk bekende zaak bent voor een bepaalde groep artikelen. Af en toe eens een workshop organiseren om het jonge volk aan de Arduino's te krijgen. Etc, etc. Hoe of wat, zal elke zaak voor zich moeten uitzoeken (en hopelijk speelt de bestaande clientèle een belangrijke rol daarbij).
[....]

Daar ben ik het dus niet mee eens! Ik heb al veel zaken, ook grote, zoals bijvoorbeeld V&D, in de afgrond zien duiken. Dat is nu net het tere punt: Als je een niet dekkend assortiment hebt lopen je klanten naar een ander, die het wel hebben. Anders moet je immers naar meerdere adressen toe 'fietsen'. Je assortiment (te) klein maken is net zoiets als langzaam je keel dichtknijpen...

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †
Shiptronic

Overleden

Conrad (boekelo?) wel eens geweest, werd daar ook niet de boel verkocht die door de consument terug gestuurd was, of wel reeds geopende verpakkingen.

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

idd ben ook weleens bij conrad rotterdam geweest ( zal 1997 zijn geweest oid) daar had men een bak retouren/ defecten die je voor weinig kon kopen. heb er toen een stroboscoop uit gehaald die stuk was.

van dick best weet ik dat die restpartijen opkocht op ebay en marktplaats, en nog doet..

waar rook was, werkt nu iets niet meer
mel

Golden Member

Op 27 oktober 2015 16:57:39 schreef testman:
idd ben ook weleens bij conrad rotterdam geweest ( zal 1997 zijn geweest oid) daar had men een bak retouren/ defecten die je voor weinig kon kopen. heb er toen een stroboscoop uit gehaald die stuk was.

van dick best weet ik dat die restpartijen opkocht op ebay en marktplaats, en nog doet..

ik ben er 1 keer geweest.. op de Coolsingel, dacht ik,
ik werd gek van de visuele intimidatie,(lees kleureffecten).
en wat ik wilde hebben, hadden ze natuurlijk niet...

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..
Tidak Ada

Golden Member

Als je daar een paar onderdeeltjes nodig had, most je de nummers op een formulier invullen, afgeven en dan wachten tot ze het in het magazijn in een RFID-beveiligde box hadden gestopt, die dan met een soort buizenpost werd afgeleverd. Ging niet al te snel...

Er was ook een jubileumactie. de winnaar zou een ruimtereisje krijgen. Nooit meer iets van gehoord....

@mel:
Deed wel een beetje aan Aurora- Kontakt denken: daar schitterde het van de lampen en bosjes rozen en tulpen met lampjes er in.
Bij de elektronicabalie stond op zaterdag een drie rijen dikke muur.... Waarom ze het niet hebben gehouden?? Dat zal RAAF wel weten. 't Werd in Rotterdam al een soort Tandy: Als je aan de chef vroeg of ze het hadden, was het antwoord steevast: "Op 't rek...." (M.a.w.: "Zoek het maar uit!")

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †
guidob

Overleden

In Sittard zit nog de Regenboog. Kom er wel regelmatig. Vooral voor oude onderdelen om "oude meuk" te repareren. Ze hebben nog vrij veel ouderwetse ic's en zo. De restanten van Stuut en Bruin zijn daar terecht gekomen.

Ze overleven denk ik door ook PCs op maat te maken en te repareren. Of verkoop van kabels voor tv, internet en zo. Losse electronica onderdelen afhalen doen niet meer zoveel mensen. Maar ze hebben veel plaats en daardoor staat alles er nog.

Maar als ik onderdelen voor een project nodig heb, ga ik ook naar Farnell oid. Zeker als ik elco's nodig heb..

evdweele

Overleden

Van Aurora in de Vijzelstraat in Amsterdam herinner ik me alleen nog de kitscherige lamparmaturen die ze in de jaren 60 verkochten. Ik heb er toen mijn eerste universeelmeter gekocht, die ik nog altijd gebruik.

Van Kontakt in Utrecht, een klein winkeltje op de Neude, staat me nog levendig het standaard antwoord voor de geest dat je kreeg als je om een transistor kwam: "Dit is het bakje waar ze in zouden moeten zitten". En er werd een leeg laatje van een Raaco kastje getoond.
Na de vijfde keer datzelfde antwoord werd de vraag: "Laat het lege bakje eens zien waar de transistor BF115 in zou moeten zitten?" ;-)

Techniek is ervoor gemaakt om ons in de steek te laten. Het blijft een ongelijke strijd tussen de techniek en de technicus.

Op 27 oktober 2015 13:07:09 schreef RetroTechie:
[...]
verhaal

Gelukkig heb je nog Explorer elektronica in Almelo.

Leuke ouderwetse winkel en ze verkopen daar ook veel spul per stuk. Een van de weinigen hier in twente die nog over is.

Op 27 oktober 2015 18:43:56 schreef Tidak Ada:
Er was ook een jubileumactie. de winnaar zou een ruimtereisje krijgen. Nooit meer iets van gehoord....

Damn, ja. Daar heb ik toen ook nog aan meegedaan. Stond groots in de catalogus beschreven. Waarschijnlijk veel te hoog gegrepen en konden ze het niet waarmaken. En zodoende maar totaal verzwegen in de hoop dat niemand er nog naar zou vragen.

Elke chaos kent zijn orde. Maar creër je orde, dan krijg je chaos.
maartenbakker

Golden Member

Toch vond ik Conrad op de Coolsingel wel een leuke zaak om wat rond te snuffelen. Veel retouren en restposten tegen redelijke prijzen, maar ook inspiratie om geknutselde cadeautjes te maken bijvoorbeeld. Mijn toenmalige vriendin heeft er een leuke lichtgevendekerstboommuzikalewenskaartkerstmashup aan overgehouden als mijn geheugen me niet bedriegt.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."