Waterniveau meten

Hallo,

Ik ben bezig met een niveau meter voor de sloot die bij mij voor ligt. Ik wil de afstand meten tussen een punt en dan ongeveer 5 cm erboven en 5 cm eronder. Ik heb nu het volgende bedacht, en al een beetje gemaakt:
http://img861.imageshack.us/i/vlotter1.png/

Bij de potmeter zit ik nog te denken of ik een potmeter zal gebruiken of een draaischakelaar. Om de potmeter/draaischakelaar aan het pijpje (iets dunner, naam vergeten) te monteren gerbuik ik een oude volume-knop die ik nog van een gesloopt speaker-setje heb. Hierin 2 gaatjes gemaakt. Mijn vragen zijn:

1. Moet ik een potmeter of een draaischakelaar gebruiken?
2. Hoe moet ik de hoogte laten zien? Led's, LCD,

Alvast bedankt,

Bartjan12

p.s. Zal even een foto maken van wat ik tot nu toe heb.

1. dat is wat je zelf het fijnste vind.
2. zie 1.

Niets moet, het is net wat je wil en hoe je het wil aansluiten.

[Bericht gewijzigd door LED-Maniak op woensdag 30 maart 2011 19:14:50 (40%)

Ik bedoel wat is het makkelijkst?

Bestaat er een ic die standaard iets in zich heeft om dit te realiseren? Of moet ik een pic programmeren?

Hier zijn de foto's:
http://img192.imageshack.us/i/sam0025.jpg/
+
http://img576.imageshack.us/i/sam0030o.jpg/

Bartjan12

Een spanning omzetten naar een LED-balk, kan zoals deze VU-meter, maar dan met de LM3914 - die is immers lineair.

Ik heb wel mijn twijfels over die potmeter. Erg lang gaat die niet meegaan, vrees ik.
Een opnemer zonder mechanische contacten zou mijn voorkeur genieten. Een lichtsluis met een grote LDR, misschien? Of desnoods meerdere LDR's in serie? De vlotter kan dan een plaatje doen bewegen, dat de LDR(s) meer of minder afschermt van de lichtbron.

Prosper, yop la boum, c'est le roi du macadam (aldus Maurice Chevalier)

Ik maak alles wel waterdicht. De potmeter zal niet vochtig worden. Of is er een andere reden dat de potmeter het niet lang volhoudt?

Idee is goed, en je ziet ook veel van die potmeters die gesealed zijn.

Iets waar je rekening mee moet houden is dat een lineaire Pot geen lineare waterstand zal geven en je het dus niet direct aan een LED-balk zou kunnen hangen , die fout is mischien toch iets te hoog bij grotere uitslag.

R = phi
armlengte * sin(phi) = Waterhoogte.

Ledjes achter een NAP schaal is mischien wel cool.

grtz..

Op 31 maart 2011 20:00:28 schreef Bart-Jan12:
Ik maak alles wel waterdicht. De potmeter zal niet vochtig worden. Of is er een andere reden dat de potmeter het niet lang volhoudt?

Een potmeter is gespecificeerd op x aantal slagen. Hierna wordt geen betrouwbaarheid gegarandeerd. Het liefst wil je dus iets contactloos. Bijvoorbeeld een rotary encoder of zoals pros zegt iets met LDR's.

Is het misschien een idee om een PVC-buisje te nemen, daar een magneet-vlotter(?) in en dan aan de PVC-buis iets van reed-contactjes?

Of kan het misschien met een paar spijkers in een plankje, die in het water. Zo'n schemaatje eraan voor watermelder en die aansluiten op een led-balk.

[Bericht gewijzigd door Bart-Jan12 op zaterdag 2 april 2011 12:14:47 (37%)

Waaron niet capacitief? twee metalen penen elk in een PVC buis, blokgolf op de ene en spanning meten op de andere. Een beetje zoals de capacitieve druktoetsen van Pros: http://prosje.be/CO/Schemas/CapacitieveToets.png

Het aanraakvlak is dan het water en de tor wordt vervangen door een ADC. Wij gebruiken in het lab diverse van deze sensoren en de meting is behoorlijk betouwbaar zolang er geen erg grote wisselingen in conductiviteit van het water zijn. Dat zal in een sloot wel meevallen.

Mijn vrouwtje houdt ook van kleine dingetjes: www.minifrutsels.nl

Dat is ook een idee, ja. Ipv. D1, D2 en de rest kan je de wisselspanning op de rechtse sensor actief gelijkrichten en desnoods wat versterken om er een LM3914 --of iets anders-- mee aan te sturen.
Als dat goed opgebouwd wordt, gaat het eeuwen mee...

Prosper, yop la boum, c'est le roi du macadam (aldus Maurice Chevalier)