Op 17 mei 2011 09:02:01 schreef rew:
hoe heb je hem in mijn quote weten te prutsen?
Goed geprobeerd.
Maar goed. Naast de harde termen die als grapje bedoeld zijn is er ook de ondertoon over dat gas beter zou zijn dan electrish.
Het blijft een feit dat restaurant-en kantinekeukens (op misschien enkele uitzonderingen na) enkel op gas koken.
D'r zijn mensen die zweren bij gaskoken.
Ik zweer niet bij gaskoken, het blijft gewoonweg (in België) de goedkoopste manier van koken (zowel bij aankoop van de apparatuur als het verbruik (gasprijs <-> elektriciteitsprijs)).
Wij hadden in de jaren 70 electrish koken. Een weerstandsdraad onder een afgedraaide gietijzeren pit. Dan moest je 5 minuten voordat de boel ging koken de pit lager zetten om te voorkomen dat ie overkookt. Iets overdreven, maar je moest echt goed anticiperen om de boel lager te zetten, want het ging altijd heel lang door.
Klopt.
Inductiekoken reageert gewoon NOG sneller dan gaskoken. En ook het maximum vermogen is ECHT hoger.
Ik geef toe (zonder het ooit gebruikt te hebben) dat inductie waarschijnlijk het beste is van de verschillende mogelijkheden maar de aankoopprijs (1000-1500€) ligt zo hoog dat ik er gemakkelijk om de paar jaar een nieuw gasfornuis voor koop (dat meestal enkel om esthetische redenen vervangen wordt).
Als ik vroeger in mijn studentenhuis gehakt aan het braden was, en je zette hem iets te laag, dan kwam er water uit, en hoe hoog je hem ook zette, voor de rest werd je gehakt gekookt en niet gebraden. Nu met inductie kan ik hem gewoon even op 9 zetten, dan verdampt het water weer en gaat de boel weer braden....
Dat probleem ken ik en kan ook gebeuren met gas.
Braden doe je op een hoog vuur en met hete boter zodat het vlees zo snel mogelijk dichtgeschroeid wordt.
Eens dichtgeschroeid kan het vlees rustig verder braden op een klein vuurtje.
Ook mag je niet tè veel vlees in één pan braden, dan krijg je het ook het 'kookeffect'.
Voor steak ben ik heel moeilijk: Ik lust ze enkel 'bleu' (nagenoeg rauw).
Daarvoor moet je de steak maximum 1 minuutje aan elke zijde dichtschroeien op een hoog vuur in blauwwalmende hete boter.