Tape voor inductie kookplaat

Afdichtband PVC 6x3.
Inderdaad als je de boel afkit en het toestel moet er ooit eens uit voor reparatie kan bij het lossnijden van de kit de glasplaat breken.
Keukenblad kan na verloop van tijd iets buigen waardoor de glasplaat mee buigt en doormidden breekt bij het lossnijden.

Turbokeu

Golden Member

'Echte' koks koken op gas, elektrisch koken is voor mietjes...;)

I love watching conspiracy theorists use the airtight logic of the argument from incredulity: "Well I don't understand how it works so it can't be real!!!"

Even naar de onderdelenshop of een leverancier van dat soort apparatuur. Ik neem aan dat ze dat wel op voorraad hebben liggen.

@turbo: ik vind idd ook dat glas inderdaad een stuk minder fijn werkt maar het is wel lekker makkelijk schoonmaken.

[Bericht gewijzigd door MAH op maandag 16 mei 2011 16:54:38 (32%)

Every machine is a smoke machine if you operate it wrong enough

Op 16 mei 2011 16:15:13 schreef Turbokeu:
'Echte' koks koken op gas, elektrisch koken is voor mietjes...;)

Hmmz wij koken altijd op vuur....

Alleen gas begint zo te stinken, laat staan een sigaretje opsteken

mijn werk is zo geheim dat zelfs ik niet weet waar ik mee bezig ben....

In vaktermen heet dit compriband.
Deze band heeft twee functies, de plaat afsluiten voor vuil wat onder de plaat kan komen en isolatie tussen het blad en de keramische plaat.
NOOIT de plaat "koud" op het blad monteren, dit zal altijd de keramische plaat beschadigen.

tegenwoordig komt een monteur langs als de plaat stuk is , zit de plaat dan in de kit mag je die zelf eruithalen aleer hij terugkomt.

een rubberrand tegen het krassen en lekken in het kastje eronder als de aanrecht blank staat is wel nodig , die afdichting hebben ze bij de bouwmarkt bij de kozijnen hangen , wel rubber pakken en geen foam want dat dicht slechter af met water.

dit is met wat kreativiteit ook te maken van een oude fietsbinnenband , die lijm/niet je vast aan de binndenkant van het aanrechtblad met 1cm oversteek boven de rand uit , die draagt dan de glasplaat of rvs rand van de kookplaat.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Op 16 mei 2011 16:15:13 schreef Turbokeu:
'Echte' koks koken op gas, elektrisch koken is voor mietjes...;)

Nou, dan ben jij zeker een "echt kok" en ik een mietje. Mij best.

De grootste gasvlam is iets van 3kW. Maar dan gaat vaak nog iets van de helft verloren zodat ie niet inde pan terecht komt.

Mijn grooste pit is iets van 2.5Kw. Dat komt allemaal in de pan terecht. Sterker nog, dat komt dus gemiddeld halverwege de onderkant van de pan en m'n gerecht te zitten.... Met een gasvlam komt het dus aan de buitenkant van de pan te zitten....

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
Turbokeu

Golden Member

Op 16 mei 2011 20:39:56 schreef rew:
Nou, dan ben jij zeker een "echt kok" en ik een mietje. Mij best.

Rew, heb je de ;) smiley in mijn reactie niet gezien?

I love watching conspiracy theorists use the airtight logic of the argument from incredulity: "Well I don't understand how it works so it can't be real!!!"

Op 16 mei 2011 11:33:46 schreef SanTheMan:

Mijn vraag is nu, heeft iemand enig idee wat voor tape dit is, het is een soort van foam met enkelzijdige plakstrip, zwart, en is ongeveer 6mm breed en 3mm dik.

Doet me denken aan celband. Dit wordt gebruikt bij het plaatsen van (dubbel)glas. Is er in 2,3 of 4 mm dikte.
Kan je bij de glashandel halen, kost geen drol.

Nee, die stond er gisteren niet.... ehh. hoe heb je hem in mijn quote weten te prutsen? :-)

Maar goed. Naast de harde termen die als grapje bedoeld zijn is er ook de ondertoon over dat gas beter zou zijn dan electrish. D'r zijn mensen die zweren bij gaskoken. Maar die hebben te lang geleden met electrisch koken gespeeld of niet serieus geprobeerd (omdat ze lang geleden met een ouderwets electrasysteem hebben gewerkt).

Wij hadden in de jaren 70 electrish koken. Een weerstandsdraad onder een afgedraaide gietijzeren pit. Dan moest je 5 minuten voordat de boel ging koken de pit lager zetten om te voorkomen dat ie overkookt. Iets overdreven, maar je moest echt goed anticiperen om de boel lager te zetten, want het ging altijd heel lang door. Dat is 1 van de nadelen waar de gaskokers niet tegen kunnen. Het went, maar ideaal is het niet. Inductiekoken reageert gewoon NOG sneller dan gaskoken. En ook het maximum vermogen is ECHT hoger. Als ik vroeger in mijn studentenhuis gehakt aan het braden was, en je zette hem iets te laag, dan kwam er water uit, en hoe hoog je hem ook zette, voor de rest werd je gehakt gekookt en niet gebraden. Nu met inductie kan ik hem gewoon even op 9 zetten, dan verdampt het water weer en gaat de boel weer braden....

Na de ouderwetse electra-kook-elementen die ik uit m'n jeugd ken kwamen infra rood en keramisch-eletrish koken. Dat reageerde al veel sneller. Maar nog steeds langzamer dan gas en inductie.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
Turbokeu

Golden Member

Op 17 mei 2011 09:02:01 schreef rew:
hoe heb je hem in mijn quote weten te prutsen? :-)

Goed geprobeerd. ;)

Maar goed. Naast de harde termen die als grapje bedoeld zijn is er ook de ondertoon over dat gas beter zou zijn dan electrish.

Het blijft een feit dat restaurant-en kantinekeukens (op misschien enkele uitzonderingen na) enkel op gas koken.

D'r zijn mensen die zweren bij gaskoken.

Ik zweer niet bij gaskoken, het blijft gewoonweg (in België) de goedkoopste manier van koken (zowel bij aankoop van de apparatuur als het verbruik (gasprijs <-> elektriciteitsprijs)).

Wij hadden in de jaren 70 electrish koken. Een weerstandsdraad onder een afgedraaide gietijzeren pit. Dan moest je 5 minuten voordat de boel ging koken de pit lager zetten om te voorkomen dat ie overkookt. Iets overdreven, maar je moest echt goed anticiperen om de boel lager te zetten, want het ging altijd heel lang door.

Klopt.

Inductiekoken reageert gewoon NOG sneller dan gaskoken. En ook het maximum vermogen is ECHT hoger.

Ik geef toe (zonder het ooit gebruikt te hebben) dat inductie waarschijnlijk het beste is van de verschillende mogelijkheden maar de aankoopprijs (1000-1500€) ligt zo hoog dat ik er gemakkelijk om de paar jaar een nieuw gasfornuis voor koop (dat meestal enkel om esthetische redenen vervangen wordt).

Als ik vroeger in mijn studentenhuis gehakt aan het braden was, en je zette hem iets te laag, dan kwam er water uit, en hoe hoog je hem ook zette, voor de rest werd je gehakt gekookt en niet gebraden. Nu met inductie kan ik hem gewoon even op 9 zetten, dan verdampt het water weer en gaat de boel weer braden....

Dat probleem ken ik en kan ook gebeuren met gas.
Braden doe je op een hoog vuur en met hete boter zodat het vlees zo snel mogelijk dichtgeschroeid wordt.
Eens dichtgeschroeid kan het vlees rustig verder braden op een klein vuurtje.
Ook mag je niet tè veel vlees in één pan braden, dan krijg je het ook het 'kookeffect'.

Voor steak ben ik heel moeilijk: Ik lust ze enkel 'bleu' (nagenoeg rauw).
Daarvoor moet je de steak maximum 1 minuutje aan elke zijde dichtschroeien op een hoog vuur in blauwwalmende hete boter.

I love watching conspiracy theorists use the airtight logic of the argument from incredulity: "Well I don't understand how it works so it can't be real!!!"

Ik heb hiervoor elektrisch gekookt met een 4pits 10.8kW kookstel. Bij de grootste pit was de thermostaat kapot, die ging altijd voluit.
Ik kook nu op gas en ik moet zeggen dat ik het idee heb dat het vermogen minstens 1.5x zo groot is geworden. Wat jij zegt over gehakt koken/braden, dat probleem heb ik nu dus niet meer sinds ik op gas kook.

Dan moet ik zeggen dat ik dus zo'n oud ding had van gietijzer met een verwarmingselement. Maar dat ding had gewoon duidelijk minder vermogen, terwijl het rendement toch niet heel slecht kan zijn...

Nou is er natuurlijk wel een groot verschil tussen het ene fornuis en het andere. Bij veel moderne gasfornuizen zie je dat ze die pitten erg onhandig maken, de grote pit heeft dan een doorsnee van 10cm ofzo. In dat geval wordt dus het midden van de pan amper verwarmd en je kunt alleen maar hele grote pannen op zo'n pit kwijt en de handvaten van de pannen worden gloeiend heet. Bij oudere gasfornuizen is dat meestal niet en die werken dan ook veel lekkerder.

Hogepriester in het genootschap der mexicaanse hond. // // Aan 2% van de mensen is 50% van het bezit ; 1% van het bezit is aan 50% van de mensen.
joopv

Golden Member

Op 16 mei 2011 20:39:56 schreef rew:
[...] De grootste gasvlam is iets van 3kW. Maar dan gaat vaak nog iets van de helft verloren zodat ie niet inde pan terecht komt.

Volgens mij valt dat heel erg mee. Hou gewoon eens je hand een flink eind boven de pan als die op het fornuis staat, en haal dan de pan eens weg.
Bij mij stijgt er vrijwel geen warme lucht meer op als b.v. er een pan met koud water op de gasvlam staat. Ik schat dat toch wel in op meer dan 80% wat in de pan terecht komt.

ja kan er zoveel over discuteren als je wil, maar probeer maar eens deftig te wokken op electra, vergeet het maar.

Bedankt voor de tips in ieder geval. Het is voor mij al meer dan 20jr geleden dat ik op gas kookte, daarna nog keramisch en halogeen gehad, allebei een drama vergeleken met inductie, echt bij nadenken wanneer je de pit uit moet zetten enzo ivm restwarmte.

Wat me wel tegenviel is dat het qua kwh kosten echt geen fluit uitmaakt of je nou halogeen/keramisch/inductie kookt, heb 's een test gezien waarbij de kosten nagenoeg gelijk waren terwijl ik zou verwachten dat inductie toch efficiënter is.

nadeel van gas is de vuiligheid die je meekrijgt , dat zie je vooral bij het plafond . ook een nadeel is het per ongeluk aantikken van de gasregelaar bij poetsen zodat je onbewust een keer de kwaliteit van ziekenhuisbedden kunt controleren :)

inductie is allang niet duur meer , een inbouw 4 pitter wel maar dat is met alles wat inbouw is voor de keuken . heb zelf een 2 pits inductieplaat die ik voor 65 euro heb gekocht bij een groothandel . van het huis uit zit er een keramische plaat in die ik vrijwel nooit gebruik omdat het kreng te lang heet blijft en een ei bakken duurt 2x zo lang op die plaat.

onlangs had ik een 60cm inductieplaat gemaakt die ik over kon nemen , maar dan moest ik ook 2/3 van m'n pannen vervangen en daar had ik geen zin in .

waar rook was, werkt nu iets niet meer
Lucky Luke

Golden Member

Elektrisch koken... Pfft...

We hebben gas, dat gaan we verbranden. Met de vrijkomende warmte koken we water, met de stoom drijven we een turbine aan. De opgewekte elektriciteit transporteren we. Onderweg van gas tot stopcontact verliezen we meer dan de helft. Daarna zetten we de energie weer om in warmte om water te koken (En aardappels).

Of we slaan wat stappen over en koken gelijk op gas. Veel efficiënter.

Desondanks kook ik niet op gas, maar dat komt omdat mijn leeftijd nog (ruimschoots) in 4 bits paste ten tijde van de aanschaf van het fornuis...

Eluke.nl | De mens onderscheid zich van (andere) dieren door o.a. complexe gereedschappen en bouwwerken te maken. Mens zijn is nerd zijn. Blijf Maken. (Of wordt, bijvoorbeeld, cultuurhistoricus)

gas is zuinige mensen fornuisvoer ( m'n zwager bijv ) :P

overigens zul je nooit weten of jouw lampen branden van een stoomgenerator op gas , wrs niet want ze draaien meestal op kolen bij de grote centrales , alleen voor nood op gas. en nu het waait kan er netzogoed een hoop van duitsland komen aan stroom door de windturbines aldaar , of norned met de waterkracht aldaar , over een tijdje is engelse stroom ook nog mogelijk zelfs.

het is de vraag wat het merendeel van de 450amp over de 380 kv lijn in nederland aan bron heeft , daarom is groene stroom ook zulke zever , maarja de nem kan het niet velen dat nog 60 % van de huishoudens niet over wil :)

waar rook was, werkt nu iets niet meer
Lucky Luke

Golden Member

Gaat wel ver offtopic, maar groene stroom zever?

Het is certificaathandel, maar als het goed is moet elke Kwh die als "groen" verkocht is ook "groen" worden opgewekt*. Dat je in de praktijk "uit de mix" verbruikt, tsja. Als je dat niet wilt moet je maar je eigen centrale in de achtertuin zetten... Waterkracht lijkt me wel wat (== Hele grote achtertuin voor nodig == groot huis == grote hobbyruimte ;)). Maar een dieselaggregaat op oude frituurolie (vies, maar CO2 neutraal, je frituurt immers niet in minerale olie, maar in plantaardig of dierlijk vet, waarvan dat laatste ook weer uit plantjes komt maar met wat minder efficiëntie) of wat zonnepanneeltjes is wss haalbaarder.

*) En niet dubbel verkocht worden!

Eluke.nl | De mens onderscheid zich van (andere) dieren door o.a. complexe gereedschappen en bouwwerken te maken. Mens zijn is nerd zijn. Blijf Maken. (Of wordt, bijvoorbeeld, cultuurhistoricus)

Op 17 mei 2011 11:15:01 schreef kombucha:
ja kan er zoveel over discuteren als je wil, maar probeer maar eens deftig te wokken op electra, vergeet het maar.

http://www.miele.be/be/nl/huishoud/produkten/1167_14363.htm :-)

Niks tegen gas, maar met goeie kookpotten op inductie heb je onomstotelijk 2 voordelen tegenover gas: veiligheid en onderhoudsgemak. De rest laten we even in het midden.
Bemerk trouwens dat er in de kookprogramma's op tv (zie bvb njam!) zeer veel met inductie gewerkt wordt - weliswaar gesponsord...

Haha, tsja, wokken op 3kW...

Nee, ik wok wel op gas.

Echte wokbranders zijn trouwens al snel >10kW.

Wat ik dus al eerder vertelde: Ik had eerst een elektrisch fornuis, 10.8kW, ik gok zo'n 2kW oven, 1 pit van 1kW, 2 van 2kW en een pit van krap 4kW. Dat ding werd best warm, maar echt fijn wokken was er niet bij. Porties groter dan voor 2 personen kon het ding vaak niet aan. (bij vochtvasthoudende dingen als spinazie, witlof e.d.)
Ik heb nu een simpel, maar goed gasstelletje dat het een stuk beter doet.

Hogepriester in het genootschap der mexicaanse hond. // // Aan 2% van de mensen is 50% van het bezit ; 1% van het bezit is aan 50% van de mensen.
Turbokeu

Golden Member

Op 17 mei 2011 16:21:43 schreef testman:
nadeel van gas is de vuiligheid die je meekrijgt , dat zie je vooral bij het plafond .

Welke vuiligheid?
Gas brandt heel 'schoon', geen roet en naast CO² komt er kwasi enkel waterdamp vrij.

Een gasfornuis met gaspitten/steunrooster is inderdaad iets lastiger te reinigen dan een vlakke vitrokeramische-of inductieplaat.

ook een nadeel is het per ongeluk aantikken van de gasregelaar bij poetsen zodat je onbewust een keer de kwaliteit van ziekenhuisbedden kunt controleren :)

Dat is kwasi onmogelijk omdat je de bedieningsknop van een gasregelaar eerst helemaal moet induwen vooraleer je kan draaien (zelfs bij heel oude jaren '40-'50-'60 toestellen).
Bij recente gaspitters wordt de gastoevoer onderbroken als er na een bepaalde tijd (enkele minuten) geen vlam gedetecteerd wordt en moet je tevens de knop een 5-tal seconden ingedrukt houden vooraleer de vlam aan blijft.

onlangs had ik een 60cm inductieplaat gemaakt die ik over kon nemen , maar dan moest ik ook 2/3 van m'n pannen vervangen en daar had ik geen zin in .

Dat steekt me ook ferm tegen bij het gebruik van inductiekoken.
Niet alleen moet je een dure inductiekookplaat aankopen maar mag je ook nog al je kookpotten/pannen vervangen...
Mijn kookpotten/pannen zijn van het Italiaanse merk Lagostina met dubbele bodem en dateren van 1988 (in totaal toendertijd zo'n 500€), maar ik betwijfel tenzeerste of ik deze zou kunnen gebruiken met inductie.
En dan spreek ik nog niet van mijn wok, mijn mosselkookpotjes (individuele geëmailleerde kookpannetjes voor ca. 1kg mosselen met hoog deksel voor de lege mosselschelpen), allerhande kleine braadpannetjes e.v.a.

Op 17 mei 2011 10:59:53 schreef (Z)weetvoetje:
Nou is er natuurlijk wel een groot verschil tussen het ene fornuis en het andere. Bij veel moderne gasfornuizen zie je dat ze die pitten erg onhandig maken, de grote pit heeft dan een doorsnee van 10cm ofzo. In dat geval wordt dus het midden van de pan amper verwarmd en je kunt alleen maar hele grote pannen op zo'n pit kwijt en de handvaten van de pannen worden gloeiend heet. Bij oudere gasfornuizen is dat meestal niet en die werken dan ook veel lekkerder.

Dat nadeel ervaar ik ook (mijn grootste (10cm) gaspit gebruik ik kwasi nooit) maar het heeft in feite niets met nadelen van gaskoken te maken maar met de ergonomie van de gasbrander van de meeste actuele doorsnee-gasfornuizen.
Ik begrijp helemaal niet waarom de vlam zijdelings uit de meeste gasbranders komt, bij horeca-gaspitten komt de vlam vertikaal uit de brander (alsook bij de oude 40-50'er jaren en nog oudere gasfornuizen).
Ook bestaan de gasbranders van horeca-gasfornuizen (en vaak ook de heel oude gasfornuizen) dikwijls uit 2 aparte concentrische ringen (bediend door 2 aparte en regelbare bedieningsknoppen) zodat je zelf kan bepalen, volgens het formaat van de kookpan, of het een kleine of grote brander is (of zelfs beide voor een groter vermogen).

Vele 'betere' witgoedwinkels verkopen semi-professionele (ala horeca) gasfornuizen met 4, 5 of 6 gaspitten (waarvan meerdere dubbele) en 1 of 2 elektrische ovens maar de prijs hiervan varieert tussen zo'n 1000-3000€ (ik heb er zelfs al van 4000€ gezien met vergulde bedieningsknoppen en handgrepen!).

Sommige elektrische toestellen, o.a. vleesfondue ('fondue de Bourgogne') en (tafel)barbecue/grill werken ook van geen kanten wegens het te kleine elektrische vermogen (max 2-3kW).
(tuin)Barbecuen doe je met gas of houtskool, vleesfonduen met een methanolbrandertje, elektrisch tafelbarbecuen of grillen doe je helemaal niet als je niet houdt van 'gekookt' vlees.

Bakken in de oven kan je thuis eigenlijk alleen goed met een elektrische hete-luchtoven (brood, gebak, vlees, kip, vis) wegens de zeer gelijkmatige temperatuur en warmteverdeling en de gemakkelijke/eenvoudige temperatuurregeling, alhoewel bakkersovens (en ook grote horeca-ovens) in België veelal met blaas-gasbranders werken maar dan indirect door verhitting van vuurvaste stenen).

I love watching conspiracy theorists use the airtight logic of the argument from incredulity: "Well I don't understand how it works so it can't be real!!!"

ja , op school hadden ze ook gasfornuizen uit de 60's erg lomp maar wel al die jaren heel gebleven . die werden vervangen ineens en de nieuwe waren veel slechter , roosters al snel stuk door een pan te hard erop zetten enz . terwijl de installatie van de school van de bouw uit was berekend op elektra fornuizen omdat er toen nog geen gas was .

kennissen van me hebben zo'n nieuw gasfornuis wat stopt als er geen vlam komt en langer als 3 uur sudderen gaat ook niet ermee. het vocht wat meekomt met gasverbranden geeft veel vuil mee . heb al zat oude huisjes gezien waar je dit zo kon zien aan het sterk vervuilde plafond.

pannen uit de 80s kun je wel vergeten om op inductie te gebruiken , inductie kwam pas in 93 meen ik . die kennis met het nieuwe gasfornuis heeft de pannen van haar moeder gekregen omdat deze overging naar inductie en daarom over moest naar pannen met een dikke metalen bodem ( de meiere uit belgie meen ik ) .

onlangs had ik ook een nieuwe tefal pan gekocht die raar deed op de inductieplaat , maar was wel voor inductie gemaakt. het bleek dat als ik ga koken op temperatuurinstelling dat de oude pan in verhouding heter is omdat deze een geheel metalen bodem heeft , in tegenstelling tot de nieuwe die deels aluminium is.

waar rook was, werkt nu iets niet meer
Anoniem

Zijn er nog geen kookforums genoeg?

Belangrijker dan de brandstof is volgens mij de afmeting.80à90 cm breed is ideaal. Op een 4 pittertje van 58 cm breed, is er onvoldoende ruimte om comfortabel te koken, behalve als je enkel op zondag een zacht eitje kookt.

On-topic
Ik zou echt aanraden een rolletje geschikte tape te kopen bij een speciaalzaak.

Als je om het even wat gebruikt zal dat na verloop van tijd mogelijk versterven door de invloed van de warmte en het vet.Zo'n plaat is te duur om het risico te lopen dat hij kapotspringt door mechanische spanningen. Het glas is dan wel gehard, maar er hoeft maar 1 oneffenheidje voor puntbelasting te zorgen en de plaat kan op een bepaald moment barsten.

om maar te zwijgen over dat een houten of rvs aanrechtblad niet altijd recht is rondom het fornuis , dan gaat hij wiebelen zonder opvulling.

waar rook was, werkt nu iets niet meer