Voedingskast + Ampere en Voltmeter

Hallo electronicussen :)

Ik ben nu net bezig met electronica en wil dan ook een voedingskast bouwen. Nu heb ik het schema van de voedingskast, maar wil ik er ook een Amperemeter en een Voltmeter erin zetten. Dit wil ik doen met het ic 7107, waarop ik 3 7-segment leds opzet (voor de Voltmeter 3 en voor de Amperemeter 3). Nu wil ik alleen weten hoe ik de amperemeter en de voltmeter in mijn schema op kan nemen, en of ik met de 7107 ook het amperage kan weergeven in de segmet leds.

Dit is mijn schema van de voedingskast (begint bij de gelijkrichter 24V, 3A trafo): http://www.electronics-lab.com/projects/power/001/schem.gif

Ik moet het schema met een link doen van de FAQ.

Dit is de datasheet van de 7107: http://www.intersil.com/data/fn/fn3082.pdf

Als het niet mogelijk is om met de 7107 het amperage te meten, zouden jullie dan andere opties kunnen geven?

Bram

Hugo Welther

Moderator

Dat kan. Voltmeter aansluiten op de punten 3 en 4. Ampére meter aansluiten over R7. Je meet dan de spanning over R7 als maat voor de stroom.

Of het zinvol is om zelf twee metertjes te bouwen met 2x 7107 moet je eens uitrekenen. Je koopt een kant en klare DVM module voor €5,-
Die V- en A-meter hebben wel een ieder een aparte voeding nodig.

Het enige dat tussen jou en je doel staat is alles wat jij jezelf verteld dat je het niet kan.

Ik vind het zelf leuker om lekker te gaan knutselen en dan van het resultaat te genieten. Het is dus mogelijk om met de 7107 het amperage te meten?

Edit: Ik lees nu nog een keer de post door, en zie dat je de spanning over R7 wil nemen als amperage. Kan dat? Krijg ik dan dezelfde waarde?

[Bericht gewijzigd door xofedi op zaterdag 18 juni 2011 16:52:13 (33%)