Warme transistor

Ik heb een schakeling gemaakt met een NE555 waarmee ik 2 relais om ze beurt laat "schakelen".
Dit zou de bedoeling moeten zijn. Want ik als ik een batterij (9V) aan de schakeling aansluit dan hoor ik de relais niet klikken. En ook de BC547 wordt heel warm, alsook de BC557 maar deze minder dan de BC547.
Ik heb al gecontroleerd of ze niet verkeerd waren gesoldeerd en alles klopt (of wel zie ik het over het hoofd).

Schema: http://imageshack.us/f/7/schemad.png/
Print: http://imageshack.us/photo/my-images/6/printah.png/

Ik weet dat de print niet optimaal getekend is, was gewoon om eens te proberen.

De bedoeling was om de kerstverlichting er op aan sluiten op de 2 kroonstenen.

JayPeeeeeee

Diode onderop staat iig verkeerd om.

DE OLDE

Overleden

Je torren hebben een andere aansluiting als je printontwerp. Ze zullen wel na de knoppen zijn , gebruik voor deze print maar BD139 voor de BC547 en BD140 voor de BC557, of kijk de aansluitingen van de torren na en monteer nieuwe en dan een slag gedraaid. Aanvulling : Bas dat zie ik niet !!!

Wat Lefert levert, levert anders geen mens.

Die torren hebben idd een andere aansluiting dan op het schema.
Stond verkeerd in de libs van eagle, maar heb ze wel juist ingestoken aan de hand van de datasheet.

Bas Smit, bedoel je de diode bij K1 omdraaien?

[Bericht gewijzigd door Henry S. op zaterdag 23 februari 2013 18:48:21 (13%)

JayPeeeeeee
pa3gws

Golden Member

D2 moet inderdaad 180 graden draaien.

Ik ben gestopt met roken nu mijn schakelingen nog.
jerome

Golden Member

Qua ontwerp is die print een flop. Wat een bochtenwerk voor die paar componenten op een veel te grote print, en dan nog de blunder dat X2 en X3 naar de NO en de NC van het relais lopen. De COM is zelfs niet aangesloten.

fred101

Golden Member

Die diode overbrugd je spoel, hij sluit dus je spoel kort, daardoor loopt er te veel stroom door die tor en je relais krijgt niks. Kijk hoeveel stroom je relais spoel nodig heeft en hoeveel spanning. Dan weet je of de torren juist zijn.

En zoals jerome zegt, dat relais zal zo niks schakelen want de centrale aansluiting is niet gebruikt. Dat relais heeft een NO en NC contact en schakelt de gemeenschappelijke daar tussen. Zeg maar de ingang, en jij gebruikt alleen de uitgangen. Net als bij een gewoon schakelaartje. Daar is de gemeenschappelijke in het midden en dan kies je ie en een van de buitenste, jij hebt nu alleen de buitenste gebruikt.

Trek je van de layout niks aan, dat kan beter maar ik ben er ook geen held in, ( ik kijk hoe het voor werking het beste is en niet of het mooi of compact is, en als het niet critisch is alleen of het voor mij overzichtelijk is tov het schema en genoeg ruimte om er wijzigingen bij te knutselen) bij iets als dit maakt het ook niet veel uit, als jij er maar blij mee bent.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs

Ik gebruik deze relais:

http://imageshack.us/photo/my-images/546/20130223203213.jpg

http://imageshack.us/photo/my-images/824/20130223203228.jpg

Iemand die mij kan helpen hoe ik deze relais wel goed moet schakelen?
Ik mis altijd met relais, weet niet hoe het komt.

JayPeeeeeee
pa3gws

Golden Member

Dat staat in je print layout.
De linker middelste pin is de common.

Ik ben gestopt met roken nu mijn schakelingen nog.

Als ik een draadje leg naar massa, dan is dat ok?

JayPeeeeeee
fred101

Golden Member

Common als in gezamelijk. Niet aan massa leggen, dan gebeurd er nog niks. Een van de twee getekende X contacten moet verlegd worden naar de common pin.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs

Ik zal dus best een nieuwe print maken?

JayPeeeeeee
EricP

mét CE

Meet eens even bij die relais. In het schema staat het wel goed. Ik neem aan (assumptions... enzo) dat schema en PCB wel consistent zijn. Die maffe pinning ben ik wel eens vaker tegen gekomen.

Voor wat betreft die torren: Meet je spoelweerstand. Dan weet je welke stroom er gaat lopen en of ze het aan kunnen of niet (tip: die 555 kan meen ik ook al 200mA doen. En als ik het wel heb zowel sourcen als sinken. Een BC547 slechts 100mA...)

In feite kunnen die torren dan weg

JayPeeeeeee
big_fat_mama

Zie Paulinha_B

Tenzij het relais meer dan 200 mA lust. Maar met een BC548 of aanverwanten ben je niks.

hoe beter de vraag geschreven, zoveel te meer kans op goed antwoord
jerome

Golden Member

Er kan dan ook een relais weg, want met 1 (wissel)relais kan je gewoon gaan omschakelen. Toch vind ik het heel goed om een driver tor als 547(8) of 557(8) te gebruiken na een 555 of aanverwante. Bij industriële schakelingen van vroeger koos men meestal de BC327 of 337 die 0.5A kunnen schakelen, alhoewel de relais tevreden waren met een stroom van 50mA.

Ik denk dat mijn relais die ik gebruik "wisselrelais" zijn.

JayPeeeeeee
EricP

mét CE

Op 23 februari 2013 22:29:50 schreef jerome:
Er kan dan ook een relais weg, want met 1 (wissel)relais kan je gewoon gaan omschakelen. Toch vind ik het heel goed om een driver tor als 547(8) of 557(8) te gebruiken na een 555 of aanverwante.

En waarom dan wel? Hetgeen de tor drivet kan meer stroom leveren dan de tor zelf. Wat is het nut?

Bij industriële schakelingen van vroeger koos men meestal de BC327 of 337 die 0.5A kunnen schakelen, alhoewel de relais tevreden waren met een stroom van 50mA.

Dat heeft nog enig nut. In de zin van 'overgedimensioneerd, blijft altijd heel...'.

Je kan ook een BC639 npn en een BC640 pnp toepassen, 100 volt 1A. Bovendien is de configuratie dezelfde als van een japanse tor, dus collector in het midden.

Groetjes Hans.

Hoe het werkt is niet belangrijk, als het maar werkt!
jerome

Golden Member

Op 23 februari 2013 23:00:04 schreef EricP:
Wat is het nut?

Dat het IC van TS er aan was geweest omdat de diode verkeerdom zat. Nu enkel de tor eraan :-).

die 555 zal niks doen, de massa van de 555 zit via een 150 nF, die zal gewoon direct op je ground moeten. ook snap ik het nut van die weerstanden in de + (R4) van het ene relais en de massa (R5) van het andere relais niet helemaal.

De relais zijn 6V en worden gevoed met 9V in dit schema. :-(

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
fred101

Golden Member

Zie nu het schema pas, helemaal overheen gelezen, ik dacht dat er alleen een pcb lauout was. je hebt gelijk, die 555 zal niks doen. Die weerstanden zijn idd vreemd tenzij hij bv 12V gebruikt en de relais bv op 5V werken. Wat wel vreemd is dat hier het relais goed zit aangesloten maar de footprint blijkbaar afwijkt van het symbool in het schema.

Dat wordt dremelen en draadjes trekken. Dat is het nadeel van pcbs, als je een foutje maakt wordt het knutselen.
Mijn eerste eagle pcb deed niks omdat de opamps geen aangesloten voedingsrails hadden ( toen wist ik niks van het invoke commando, ik ben nog steeds niet ervaren met Eagle maar het wordt al wat beter, er zullen vast fijnere of betere zijn maar ik ben veel te blij dat ik eagle gewoon via synaptics voor linux is te downloaden en na veel moeite goed met mijn hpgl plotter werkt.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs
jerome

Golden Member

Ik heb nog nooit met zo'n programma getekend. Een ontwerp start meestal op een grote onderlegger met potlood en gom. Als de bezetting gekend is doe ik verder in autocad.

fred101

Golden Member

Ik ook, ik teken alles met potlood maar die enkele keer dat ik een pcb wil hebben moet ik eerst dat hele schema tekenen. Wat ik meestal doe is alleen de footprints selecteren en dan op een pcb gooien in eagle en zelf dan alle traces tekenen ipv die warboel van gele lijntjes. ( maar meestal bouw ik dead bug)

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs