Nieuws

Radiomarkt DIRAGE op tweede Paasdag

Radiomarkt DIRAGE op tweede Paasdag

zaterdag 9 maart 2024 · UBA-DST organiseert op 1 april aanstaande voor de 36e keer de DIRAGE, een radiomarkt in Diest, België.


Op de radiomarkt kun je op een oppervalkte van 1650 m² terecht voor nieuwe en tweedehands elektronica en apparatuur voor zendamateurs. Ook is er een voordracht met demonstratie.

DIRAGE 2024 #2

DIRAGE vindt plaats in CC Den Amer in Diest en is geopend van 9:00 tot 14:00 uur. De entree bedraagt € 5,-.

Reacties (1) »

Renesas koopt softwaremaker Altium

Renesas koopt softwaremaker Altium

woensdag 6 maart 2024 · De Japanse halfgeleiderproducent Renesas heeft plannen aangekondigd om de Australische softwaremaker Altium te kopen voor omgerekend ongeveer 5,5 miljard euro.


Renesas wil de uitstaande aandelen van Altium kopen voor 68,50 Australische dollar per stuk. Altium is vooral bekend vanwege Altium Designer, een softwarepakket om printplaten mee te ontwerpen. Renesas is vooral actief in de automotive markt en bekend vanwege hun microcontrollers.

De acquisitie past in de digitaliseringsstrategie van Renesas. Het is een eerste stap in het brengen van verbeterde gebruikerservaring voor systeem ontwerpers, aldus Renesas.

Altium startte in 1985 in Australië als Protel. Protel PCB was het eerste product, een printontwerppakket voor MS-DOS. In 2001 werd de naam veranderd naar Altium. Altium heeft ook een cloud gebaseerd platform, Altium 365, voor het online samenwerken aan printontwerpen en projecten.

De overname is goedgekeurd door de raden van bestuur van beide bedrijven. Naar verwachting zal de overname in de tweede helft van 2024 voltooid zijn. De deal is onder voorbehoud van goedkeuring van de aandeelhouders van Altium, de Australische rechtbank en de regelgevende instanties.

Reacties (3) »

Prettige feestdagen en een gelukkig 2024!

Prettige feestdagen en een gelukkig 2024!

zondag 24 december 2023 · Het Circuits Online Team wenst iedereen fijne feestdagen en alvast het beste voor 2024.


Tijd om heel even terug te blikken. Dit jaar stonden wij met de Circuits Online stand op maar liefst drie radiomarkten: Bad Bentheim, De Lichtmis en de Dag voor de Radio Amateur. Het was fijn om jullie weer te kunnen zien na vier jaar afwezigheid op radiomarkten.

Wil je ook de beste wensen overbrengen, dan kan dat in het topic op het forum. Het Circuits Online Team wenst je een mooi nieuwjaar toe, met hopelijk genoeg elektronica!

Reacties (1) »

Dag voor de Radio Amateur 2023

Dag voor de Radio Amateur 2023

maandag 16 oktober 2023 · Op 28 oktober aanstaande organiseert VERON de Dag voor de Radio Amateur. Die zaterdag kun je in de Ijsselhallen te Zwolle terecht voor lezingen, workshops en een radiovlooienmarkt.


De VERON, de Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland, organiseert de dag voor de 61ste keer. In het officiële gedeelte wordt de radioamateur van 2022 bekend gemaakt. Je kunt op de radiovlooienmarkt terecht voor nieuwe en gebruikte elektronicaonderdelen en apparatuur. Er zal ook weer een Jeugdplein zijn om jongeren te introduceren in de elektronica hobby.

Dag voor de Radio Amateur 2013Dag voor de Radio Amateur 2013

Circuits Online stand

Circuits Online zal deze editie voor het eerst op de Dag voor de Radio Amateur te vinden zijn met een stand. Onze stand zal weer (iets minder dan vorige markten) gevuld zijn met meetapparatuur, onderdelen en nog veel meer. De opbrengst wordt gebruikt om de financiële huishouding van Circuits Online te ondersteunen.

De entree bedraagt € 15,-. VERON leden betalen ¤ 12,50, jongeren tot en met 16 jaar mogen gratis naar binnen. Het evenement duurt van 9:30 tot 17:00 uur.

Reacties (4) »

Raspberry Pi 5 aangekondigd met snellere processor

Raspberry Pi 5 aangekondigd met snellere processor

maandag 2 oktober 2023 · Vorige week heeft de Raspberry Pi 5 Foundation de komst van de Raspberry Pi 5 aangekondigd. De nieuwste iteratie van de populaire single-board computer op creditcard formaat zal eind oktober beschikbaar zijn.


De Raspberry Pi 5 is uitgerust met een 2,4 GHz 64-bit quad-core ARM CPU, de BCM2712 van Broadcom. Volgens de Foundation geeft de op 16 nm gebakken chip twee tot drie keer zoveel CPU en GPU performance vergeleken met de Pi 4. In de Pi 5 is de RP1 aan de chipset toegevoegd, deze chip neemt de I/O voor zijn rekening. De RP1 is door hetzelfde team bij Raspberry Pi ontworpen die ook de RP2040 microcontroller afleverden.

De BCM2712, SoC van de Raspberry Pi 5De BCM2712, SoC van de Raspberry Pi 5

Andere nieuwe features zijn een aansluiting voor een power knop en een RTC met aansluiting voor een supercap of backup batterij. Er is ook een aansluiting voor een single-lane PCI Express 2.0 interface toegevoegd. Voor die laatste aansluiting zal begin 2024 een M.2 HAT beschikbaar worden zodat je rechtstreeks een NVMe SSD kunt aansluiten op de Pi.

Raspberry Pi 5Raspberry Pi 5

Alhoewel de nieuwe CPU zuiniger is dan die van de Pi 4, zorgt de extra performance van de Pi 5 wel voor een hoger piekverbruik. Met een 5 V 3 A USB-voeding zal de Pi 5 de stroom naar de USB-poorten beperken tot 600 mA. Er komt een 5 V 5A USB-voeding beschikbaar waarmee de Pi 5 1,6 A kan leveren aan de USB-poorten en ook nog wat ruimte heeft voor een eventuele overklok.

Eben Upton introduces Raspberry Pi 5

Eben Upton introduces Raspberry Pi 5

Om video's van YouTube af te spelen moet je eerst toestemming geven. Kijk in de privacyverklaring voor meer informatie. Of bekijk op YouTube.com

De adviesprijs van de Raspberry Pi 5 bedraagt $ 60 voor de variant met 4 GB RAM en $ 80 voor de 8 GB versie.

Reacties (5) »

Radio onderdelen markt "De Lichtmis" 2023

Radio onderdelen markt "De Lichtmis" 2023

maandag 11 september 2023 · Op zaterdag 23 september 2023 aanstaande wordt voor de 40e keer de Radio Onderdelen Markt georganiseerd bij wegrestaurant "De Lichtmis" aan de A28 tussen Zwolle en Meppel.


Op de markt kan men terecht voor HF-apparatuur, antennes, vakliteratuur, nieuwe en gebruikte onderdelen en nog veel meer. Bij een van de ruim 150 kramen kan iedereen wel iets van zijn of haar gading vinden. De radiomarkt is ook een mooie gelegenheid om gezellig bij te praten met bekenden en andere elektronica-hobbyisten.

Circuits Online stand

Circuits Online zal deze editie voor het eerst op de Radio Onderdelen Markt te vinden zijn met een stand. Onze stand zal weer goed gevuld zijn met meetapparatuur, onderdelen en nog veel meer. De opbrengst wordt gebruikt om de financiële huishouding van Circuits Online te ondersteunen. Dit jaar zullen we ook nog met onze stand te vinden zijn op de VERON Dag van de Radio Amateur op 28 oktober.

De entree is gratis, voor parkeren op het grasland tegenover “De Lichtmis” wordt een bijdrage van € 2,- gevraagd. De markt opent om 9:00 uur.

Wegrestaurant “De Lichtmis” ligt ter hoogte van afslag 22 richting Nieuwleusen, Dedemsvaart, Hasselt aan de A28 tussen Zwolle en Meppel. Kijk voor meer informatie op de website van Stichting R.O.M. of het topic op ons forum.

Reacties (3) »

Radiomarkt DNAT Bad Bentheim 2023

Radiomarkt DNAT Bad Bentheim 2023

zondag 20 augustus 2023 · Op zaterdag 26 augustus aanstaande wordt in Bad Bentheim, over de grens bij Enschede, een radiomarkt georganiseerd. Voor het eerst zal Circuits Online met een stand aanwezig zijn, en we hebben mooie spulletjes in de aanbieding!


De radiomarkt op zaterdag is onderdeel van de Deutsch-Niederländische Amateurfunker Tage (DNAT) van 24 tot en met 27 augustus. Het evenement wordt dit jaar voor de 55ste keer georganiseerd. Op de radiomarkt kun je terecht voor nieuwe en tweedehands elektronica, onderdelen en meetapparatuur. De markt is ook interessant voor niet-radioamateurs.

DNAT Bad Bentheim 2022DNAT Bad Bentheim 2022

Circuits Online stand

Circuits Online was de laatste jaren altijd met een eigen stand te vinden op de Landelijke Radio Vlooienmarkt in Rosmalen. Nadat de organisatie daarvan aangaf te stoppen, hebben we gezocht naar andere radiomarkten waar we kunnen staan. En de eerste is nu, na ruim 4 jaar, Bad Bentheim geworden.

We hebben een mooie selectie van spulletjes met veel meetapparatuur die we aanstaande zaterdag gaan verkopen. De opbrengst wordt gebruikt om de financiële huishouding van Circuits Online te ondersteunen. Naast Bad Bentheim zullen we dit jaar ook met een stand te vinden zijn op de Radio Onderdelen Markt bij De Lichtmis op 23 september en de VERON Dag van de Radio Amateur op 28 oktober.

De radiomarkt opent om 8:00 uur en sluit om 15:00 uur de deuren. Een en ander vindt plaats in het Forum van het Burg Gymnasium in Bad Bentheim. Kijk voor meer informatie in het topic op het forum.

Reacties (3) »

Arduino kondigt nieuw board aan met een 32-bit microcontroller

Arduino kondigt nieuw board aan met een 32-bit microcontroller

zaterdag 1 april 2023 · Arduino heeft de UNO R4 aangekondigd, een board in de UNO familie met een 32-bits Renesas microcontroller draaiend op 48 MHz.


Het Arduino UNO R4 board gebruikt een RA4M1 microcontroller van Renesas met een ARM Cortex-M4 core. De microcontroller heeft 32 kB SRAM en 256 kB flash geheugen. De USB-poort op het board is geüpgraded naar USB-C. Het board heeft ook een CAN-bus en een 12-bit A/D-converter. De maximale voedingsspanning is verhoogd naar 24 V.

De Arduino UNO R4De Arduino UNO R4

De UNO R4 heeft dezelfde formfactor als eerdere boards. Ook de shields zijn compatible. Arduino zorgt ervoor dat het nieuwe board backwards compatible is met zoveel mogelijk bestaande Arduino libraries. Er is een early adopter programma voor ontwikkelaars van libraries om deze te optimaliseren voor de nieuwe architectuur.

Voorlopig houdt Arduino een deel van het board nog geheim onder een geel vlakje. Naar verwachting is de UNO R4 beschikbaar vanaf eind mei. Er zal zowel een versie met Wifi als zonder gelanceerd worden. De Wifi versie gebruikt een Espressif S3 module.

Reacties (3) »

YouTuber presenteert zelfsolderende printplaten

YouTuber presenteert zelfsolderende printplaten

woensdag 15 februari 2023 · De YouTuber Carl Bugeja heeft onlangs een concept gepresenteerd voor zelfsolderende printplaten. Hij gebruikt een van de interne lagen van de printplaat als verwarmingselement.


Carl heeft op een van de groundplanes van de printplaat een zig-zag banenpatroon gevormd er een weerstand van te maken. Daarmee kan hij de printplaat tot ongeveer 165 °C verwarmen, genoeg om de lage temperatuur soldeerpasta te smelten. Hij gebruikt TG170 printmateriaal, dat een hogere temperatuur kan verdragen zonder te delamineren.

How I made a Self-Soldering Circuit!

How I made a Self-Soldering Circuit!

Om video's van YouTube af te spelen moet je eerst toestemming geven. Kijk in de privacyverklaring voor meer informatie. Of bekijk op YouTube.com

De printplaat die hij op deze manier maakt is een temperatuurcontroller om andere printplaten op dezelfde manier mee te solderen. Deze controller kan met een thermokoppel de temperatuur van de te solderen printplaat in de gaten houden en een vooraf bepaald temperatuurprofiel laten volgen.

De lange printbaan die als verwarmingselement zou als antenne kunnen fungeren die ongewenste HF signalen opvangt, geeft Carl toe. Het concept is daarom niet voor ieder ontwerp geschikt. Daar staat tegenover dat bij 4-laagse printplaten wel vaak een andere laag als grond gebruikt kan worden en dat het verwarmingselement na gebruik ook aan grond gelegd kan worden.

Carl heeft het project open source gemaakt, op GitHub kun je het ontwerp voor de printplaat en de software voor de controller vinden.

Reacties (5) »

Een gelukkig 2023 gewenst!

Een gelukkig 2023 gewenst!

zondag 1 januari 2023 · Het Circuits Online Team wenst jullie allemaal het beste voor 2023. Gelukkig nieuwjaar!


2022 was voor Circuits Online een goed jaar. We hadden ruim 3 miljoen bezoekers die samen bijna 80.000 posts op het forum plaatsten. Dit jaar hopen we weer op een radiomarkt te staan, zodat we spulletjes kunnen verkopen ten bate van onze stichting.

Wil je ook de beste wensen overbrengen, dan kan dat in het topic op het forum. Het Circuits Online Team wenst je een mooi jaar toe, hopelijk goed gevuld met elektronica!

Reacties (3) »