De triac

Gepost door Henry Schouwstra op dinsdag 28 oktober 2014

Het uitgewerkte schema

Hier onder het uitgewerkte schema van het uitgewerkte solidstate relais op 230VAC. IF = R1 , RG = R3 , R5 en C1 = filter.

De weerstand R2 zorgt er voor dat de led in de optotriac gedoofd blijft als er geen ingangsignaal aanwezig is. Dezelfde functie geldt voor R4.

Het geheel is afgezekerd met een trage zekering van 6.3A, het geschakelde vermogen ligt rond de 1.5kW.

Figuur 5Figuur 5

Het gekozen koelelement is van het type SK 12950.8 (RTH – K/W) = 4.

Dit is voldoende. De schakeling is getest met een belasting van 2kW, de gemeten temperatuur was tussen de 50 en 60 graden. De triac mag maximaal 110 graden worden, maar hoe koeler hoe beter.

Het spanningverlies over A1 en A2 of (T1 – T2) bij 2kW is 3VAC, dus bij 230VAC blijft er 227VAC over.

Verlichting, koffiezetapparaat, en lichte motoren zijn geen probleem om aan te sturen met het solidstate relais.

Hieronder nog een schema van een solidstate relais dat geschikt is voor een voedingsspanning van 24VAC.

In principe is het relais het zelfde als de 230VAC versie, het enige verschil is dat R3 kleiner is in waarde. En de zekering is 4A in plaats van 6,3A.

Figuur 6Figuur 6

Dit relais is niet getest op vermogen, dus ook de temperatuur en het spanningsverlies is niet bekend.

Het zou dus best kunnen dat het koellichaam kleiner kan worden, misschien zou het best weggelaten kunnen worden. Maar dat is een kwestie van experimenteren.

Er is ook een print gemaakt voor het relais, formaat is 50 x 100mm.

print solidstateprint solidstate

Reacties

Gepost door SparkyGSX op dinsdag 28 oktober 2014 21:32:47

Het lijkt me handig om duidelijk te vermelden dat de triac geisoleerd op het koelblok gemonteerd moet worden, aangezien dat aan de aarde hangt.

Ik snap de berekening niet; er wordt gerekend met de piekspanning van het lichtnet (325Vp), terwijl de opto-triac een type is met nuldoorgangsdetectie, die dus nooit op de top van de sinus zou kunnen onsteken. Als de triac om een of andere reden niet ontsteekt (defect, slechte soldering, etc) zou die 360 ohm weerstand al heel snel uitbranden.

De print ziet er goed uit, op 1 puntje na: waarom ligt er een spoortje van de laagspanningszijde (die verondersteld wordt veilig te zijn voor aanraking), ONDER de opto-triac? Door een beetje te schuiven met die weerstanden en de LED zou het toch mogelijk moeten zijn om dat te voorkomen, lijkt me.

Gepost door Jochem op dinsdag 28 oktober 2014 21:47:19

"De triac".

Ik zag hem in de update-tracker en dacht: ah, nu ga ik eindelijk alle geheimen lezen over de werking van de triac. Hoe je moet letten op ontsteking, houdstroom, en alle andere belangrijke zaken die een triac zo uniek maken. Waarom afwijkende specificaties in verschillende kwadranten en waarom nu de ene triac zus en de andere triac zo.

Ik wil je artikel zeker niet afkraken Henry, elke aanvulling op CO is altijd welkom, maar het is in deze vorm meer een basis-schakeling waar een uitgebreide toelichting bij is geschreven. Zou deze daarom niet beter tussen de schakelingen passen? Er worden 2 specifieke componenten genomen, wat berekeningen gedaan voor weerstandswaardes, en daar wordt een schema'tje met PCB van gepresenteerd. Juist door deze aanpak leer je weinig over wat de triac nu zo uniek maakt. En door het gebruik van een opto-triac wordt de schakeling natuurlijk simpeler, maar in een artikel zou ik juist de stappen verwachten die verklaren waarom je niet gewoon een willekeurig voorschakel-torretje kan gebruiken vanuit je uC, want dat vraagt de beginnende knutselaar zich natuurlijk af (of ziet over het hoofd dat hij zich dat af had moeten vragen). Zelfde voor het filter/snubber circuit: het is weinig uitleg, maar meer een stelling van "doe het maar zo". Prima bij een kant-en-klare schakeling, maar (in mijn ogen!) als artikel wat mager.

Zie dit als opbouwende kritiek; voorlopig heb ik zelf immers nog nooit een artikel voor CO geschreven.

Gepost door MGP op woensdag 29 oktober 2014 11:11:32

In het artikel staan wel enkele zaken waar ik niet mee akkoord ben maar dat zou mij weer te ver brengen.
Hier zie je ook hoe moeilijk het is om eens een duidelijk artikel te schrijven over triac's.
Er zijn zoveel zaken waar je tegelijkertijd rekening mee moet houden dat ik het niet zie zitten om er zelf iets over te schrijven of zelfs dit artikel te verbeteren.
@SparkGSX, dat die MOC een nuldoorgangsdetectie heeft wil niet zeggen dat die niet kan gedreven worden om op de top van de sinus te onsteken.
Leg een lampje aan van 10W/230V en je zal al bijna boven zijn.
Het is en blijft een moeilijk onderwerp om op papier te zetten.

[Reactie gewijzigd op woensdag 29 oktober 2014 14:44:56]

Gepost door rgosens2 op zaterdag 23 december 2023 14:30:47

In de eerste reactie staat:

"Het lijkt me handig om duidelijk te vermelden dat de triac geisoleerd op het koelblok gemonteerd moet worden, aangezien dat aan de aarde hangt."

Volgens mij is dat niet nodig. Het koelblok hangt inderdaad aan de aarde maar de triac tab is verbonden met A2 en die hangt in het schema aan de nul. Kan iemand dat bevestigen?

=> Laat maar. Het is wel nodig om de triac geïsoleerd te bevestigen anders komt je koelblok bij belasting onder spanning te staan.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 23 december 2023 14:46:15]

Als je ingelogd bent kun je een reactie plaatsen.