Accelerometer gegevens opslaan.

Voor een project wil ik proberen een apparaat te maken dat de gegevens van een accelerometer opslaat zodat het later uitgelezen kan worden. Het apparaat moet dus op batterijen werken en opslag in zich hebben. Verder zullen er later eisen als grote en gewicht aan komen voor voor een eerste versie gaat het voornamelijk om het leren.

Het probleem is nu voornamelijk dat dit een van me eerste projecten zal worden. Hierdoor zie ik door de bomen het bos eigenlijk niet meer en mijn vraag is dus redelijk globaal. Zou iemand globaal kunnen neerzetten wat ik nodig heb? Dan kan ik vervolgens weer doelgericht informatie gaan verzamelen over hoe ik de onderdelen samenbreng, welke specifieke onderdelen ik ga gebruiken etc. Want momenteel zit ik in rondjes te kijken.

Alvast hartelijk bedankt.

Arco

Special Member

Hangt af van hoeveel data je moet opslaan en hoe snel...

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com

In de uiteindelijke versie, zal het best veel kunnen zijn, elke minuut voor een dag bijvoorbeeld. Maar voor deze eerste versie is een half uur elke minuut wel goed. Dit zou dus niet heel veel opslag worden in het eerste geval.

klein is fijn

Moderator

Op 6 januari 2012 20:29:05 schreef Dwarrel:
Het probleem is nu voornamelijk dat dit een van me eerste projecten zal worden.

Dat is pittig. Heb je al enige ervaring met electronica of programmeerwerk? En ben je van plan om iets helemaal zelf te maken, of een bestaande module te gebruiken?

Ik heb onlangs een GPS logger gemaakt. Die bestaat uit een ATmega328P die een GPS module uitleest, de juiste data eruit vist en wegschrijft op een micro-SD kaart. De chip is geprogrammeerd in Bascom, daar zit een module in waarmee je het FAT protocol in je programma kan implementeren. Zo kan je vrij gemakkelijk naar een SD kaart schrijven, of ervan lezen.

Dit is een deel van wat je zoekt:
http://www.sparkfun.com/products/9530

nu alleen nog het batterij gedeelte oplossen.

Programmeren gaat prima lukken, ben bekent met c, c++, assembly en java ook maar denk niet dat ik dat wil gebruiken behalve misschien voor uitlezen van binaire data uit en omzetten tot leesbare data. Electronica ervaring wel met dingen reprareren, solderen etc. Maar nog nooit gewoon een los "apperaatje" gemaakt.

Als ik het nog iets simpeler maak. Stap 1 alleen, alleen een apperaatje bouwen dat een acceleratie meter uitleest. Zou de ATmega328p in combinatie met bijvoorbeeld de ADXL330 een goede begin opstelling zijn. Of is het gaan voor een digitale accelerometer beter?

Ruud, dat ziet er wel handig uit maar het lijkt me momenteel handiger om zo veel mogelijk zelf te bouwen. Dit zowel voor het leren als dat latere versies lichter moeten worden en het dan ook nodig is het zelf te maken. Dus beter de grote variant ook zelf te bouwen.

Pak dan een arduino, daarin zitten o.a. een librarie in voor het lezen van sd kaartjes, ook zijn er veel voorbeelden voor te vinden.

wat is eigenlijk het doel? ik snap niet wat een accelormeter te zoeken heeft in een bos.

Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat.

Op 6 januari 2012 22:19:55 schreef Murmeltier:
wat is eigenlijk het doel? ik snap niet wat een accelormeter te zoeken heeft in een bos.

Wel als de accelormeter vast zit aan een vogel?

klein is fijn

Moderator

Dan heb je toch VEEL meer data nodig dan 1 meetpunt per minuut? Een beetje zinnige accelero data is al snel 10 punten per seconde in geval van snelle bewegingen.

Op 6 januari 2012 23:48:39 schreef klein is fijn:
Dan heb je toch VEEL meer data nodig dan 1 meetpunt per minuut? Een beetje zinnige accelero data is al snel 10 punten per seconde in geval van snelle bewegingen.

Het gaat er op het begin gewoon om dat er gekeken word hoeklein we het apparaat kunnen krijgen. We willen beginnen met gewoon een groot log apparaat.

Als deze correct werkt op een grote vogel dan willen we kleiner gaan kijken. Wat we exact willen meten uiteindelijk is hoe actief een kleine vogel is. Hiervoor is het niet nodig om te meten wat de vogel precies doet, alleen of die beweegt. Er zal bij de eerste experimenten voornamelijk gekeken worden naar waar bevestigen we het zodat bijvoorbeeld schoonmaken van vleugels niet gemeten wordt.

De reden dat ik 1 minuut zeg is omdat we eerst gewoon willen kijken of metingen op deze manier werken. Als dat goed werkt komt er meer geld vrij en zal de kennis die we hebben opgedaan bij het bouwen van een grof apparaat bruikbaar zijn voor de bouw van een kleiner apparaat.

Misschien had ik dit hele verhaal eerst moeten posten. Maar mijn hoofdvraag blijft nogsteeds, de arduino heb ik inderdaad al eerder op mijn zoektocht gevonden. Maar vervolgens kom ik op deze pagina: http://arduino.cc/en/Main/Hardware waar ik dus weer geen idee heb hoe verder te gaan.

Zo ver in elk geval al hartelijk bedankt voor alle reacties!

klein is fijn

Moderator

Op 7 januari 2012 00:30:41 schreef Dwarrel:
Het gaat er op het begin gewoon om dat er gekeken word hoeklein we het apparaat kunnen krijgen.

Ah, op die manier. Hmm.. Een uC en accelerometer zijn niet zo groot, micro-SD kaart ook niet, het grootste zal nog de batterij zijn. Hoe lang moet zo'n dingetje meegaan?

Op 7 januari 2012 01:00:50 schreef klein is fijn:
[...]Ah, op die manier. Hmm.. Een uC en accelerometer zijn niet zo groot, micro-SD kaart ook niet, het grootste zal nog de batterij zijn. Hoe lang moet zo'n dingetje meegaan?

Tijdens de test is eigenlijk 5 tot 10 mins prima of misschien zelfs minder. In het uiteindelijke experiment zou 2 dagen toch wel het minste moeten worden. misschien is 1 dag voldoende als uit de begin tests blijkt dat de vogel weinig wentijd nodig heeft. Wentijd is dan de tijd voordat de stress van het aparaat weg is.

Dwarrel,

Het aansturen van een "SD kaart" is met de juiste library niet zo'n probleem. Dan neem je de kleinste SD kaart die je kan vinden, en heb je echt voor weeeeken genoeg!

Dit is de mijne. Behuizing: karton. :-)
http://prive.bitwizard.nl/DSC_5354.JPG_small.jpg
Zo ziet hij er uit met de behuizing open:
http://prive.bitwizard.nl/DSC_5356.JPG_small.jpg
en dit is het binennwerk....
http://prive.bitwizard.nl/DSC_5357.JPG_small.jpg
Als je wilt wil ik wel samenwerken om hem kleiner en zuiniger te maken.

Plan:
- de FTDI chip (rechtsboven op de foto) wegbezuinigen.
- de microcontroller vervangen door een at90usb162: goedkoper en ingebouwde USB. (o.a. om te programmeren, debuggen).
- de twee AD converters weghalen (middenboven).
- de SD socket vervangen door een microsd socket.
- de sensor vervangen door een model wat nu nog wel te krijgen is (en digitaal is).
- een geschikte (kleinere) batterij zoeken.
- Meten hoe stroom te bezuinigen. Tussentijds de SD kaart in sleep zetten of de power er afhalen?
- Stroombezuinigen. (mogelijk andere microcontroller: atmega32u2, meer RAM -> hoeft de SD kaart minder vaak aan).

Al met al moet het geheel op zo'n 3x3cm te krijgen zijn.

Mijn apparaat staat nu ingesteld om 10 samples per seconde te nemen. Dan heb ik geloof ik voor een paar weken genoeg opslagruimte aan 1Gb microSD. (6 bytes per sample, reken maar uit).

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Op 7 januari 2012 11:33:04 schreef rew:
Als je wilt wil ik wel samenwerken om hem kleiner en zuiniger te maken.

Rew dat zou heel fijn zijn. Maar de grote die je in het voorbeeld hebt is eigenlijk al voldoende voor de eerste tests. Daarna zou hulp bij het kleiner maken zeker fijn zijn. Als we eerst richting deze grote gaan zou je daar misschien dan ook soort van adviseur willen zijn?

Sure.

Mail maar, of maak je email adres zichtbaar in je profiel.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Of je kan de binnenkant van een Chronos gebruiken: CC430 SoC, accelerometer, batterij, en extreem Low Power...

http://processors.wiki.ti.com/index.php/EZ430-Chronos

Maar als je enkel wil weten of je vogeltje slaapt of wakker is, is een kleine kwikschakelaar mischien handiger? Dan krijg je het nog veel kleiner, en meer low power..

[Bericht gewijzigd door stecj366 op maandag 9 januari 2012 07:10:55 (34%)

Sonar is meer dan Ping...

De chronos heeft weinig "storage" aan boord.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/