kleine motor input > grote motor

Weet iemand een goede manier om de aansturing die bedoeld is voor 33 watt motoren te gebruiken voor 150 watt motoren?

Ik wil een motion platform aan laten sturen door de forcefeedback info van een joystick. De betreffende joystick stuurt 3 33 watt motoren aan met een resolutie van 1 Khz.

Lambiek

Special Member

Dat is nog al een verschil, heb je een schema daarvan. Zo wordt het een beetje moeilijk om daar iets over te zeggen. Mischien is het mogelijk om een zwaardere eindtrap aan te sturen met de bestaande schakeling.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

De Joystick is een Falcon welke gebruik maakt van
3 x Mabuchi RS-555PH-3255 Brushed DC Motors (rated 5000 RPM, 12 V, 3 A)
http://www.araa.asn.au/acra/acra2009/papers/pap127s1.pdf
http://picasaweb.google.com/kouellet/FalconProject?authkey=kAvHYd9lo5A
Communications Chip: FTDI FT232R
Datasheet: www.ftdichip.com/Support/Documents/DataSheets/ICs/DS_FT232R.pdf
Internal DSP chip for machine control: TI TMS320RMS2811
Datasheet: http://focus.ti.com/docs/prod/folders/print/tms320r2811.html

De motoren die ik er op wil aansluiten zijn
Micro-Motor AG PMGSt 80/45L 150 watt 24VDC 3500 RPM

Ik hoopte trouwens eigenlijk op 1 of andere module die er als een soort snelschakelend relais tussen gezet kan worden, maar als ik het goed begrijp gaat die vlieger dus in ieder geval niet op ;)

Als alternatief kan ik altijd nog direct een usb interface gebruiken. Maar deze joystick heeft een goede lib en scripttaal speciaal voor geavanceerde force feedback en is bij uitstek de makkelijkst manier om de boel uiteindelijk met software te interfacen zonder alles elke keer voor elk doel opnieuw te moeten programmeren.

Lambiek

Special Member

Je kan daar niet zomaar andere motoren opzetten, daar zal toch echt een interface tussen moeten. Je zou eens kunnen vragen aan de firma die het geleverd heeft of daar standaard iets voor is, zo niet dan zal je zelf iets moeten maken. En je zal ook je encoders over moeten zetten, hoop dat dat allemaal een beetje gaat passen.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

Tuurlijk. Ik was natuurlijk ook niet van plan om de 150 Watt motoren rechtstreeks op de 33 Watt motor aansturing aan te sluiten, waar ik op hoopte is dat daar standaard oplossingen voor zijn, een module die ik er zegmaar zo even tussen plaats ofzo :)

en wat betreft de encoders, die maak ik of opnieuw door ze uit te printen op een stuk doorzichtig plastic, of ik zet ze over (daar is alle ruimte voor aangezien ik in een orienterende fase zit en nog niet besloten heb voor welk design ik ga. en als laatste oplossing laat ik de encoders op de kleinere motoren aangesloten, en worden ze naast elkaar gelijktijdig aangestuurd.

Ik heb erg weinig verstand van electronica, dus ik zal er wel flink naast zittten,
maar zou ik bv deze solid state relay
www.power-io.com/library/databulletin/hdd-e-family.pdf
direct in plaats van een originele motor kunnen aansluiten op de input, en via de output rechtstreeks een grote motor?

(oops, ja zie, een relay alleen is natuurlijk niet voldoende omdat het behalve op de juiste momenten stroom moet geven, dit natuurlijk ook in de juiste verhouding moet doen.)
..hmm (ik kan natuurlijk naast de relay een servo aan de input koppelen en deze een grote schuifweerstand laten drukken die de grote motor regelt, maar dat kan vast beter;P )

..maargoed, zo'n relay moet er denk ik toch wel echt tussen omdat het a) 50% van het probleem fixed en b) voor de electronische scheiding.
http://datasheet.octopart.com/D1D20-Crydom-datasheet-124583.pdf
lijkt mij dan een goede keuze.

In dat geval verandert mijn vraag naar:

Weet iemand hoe ik de grote stroom proportioneel krijg aan de relay stuurstroom?

Ik denk dat je de 150W motoren zomaar op de 36W sturing aan kan sluiten.

De grotere motoren zijn 24V, en zullen bij 12V minder dan de helft aan stroom trekken, dus dat zal wel gaan.

Normaliter is zo'n controller gebaseerd op PWM, en zit er aan de uitgang een MOSFET. Door die laatste mosfet nu een tikkie heftiger te nemen, kan je vast van 12V3A, naar 24V 6A.

Fotos, schemas, typenummer van de regelaar, zal allemaal helpen om je te kunnen helpen.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

150 watt is al aan de ondergrens van het benodigde, dus zelfs als directe aansluiting zou lukken zou het niet genoeg *Zing* hebben .

inmiddels heb ik volgens mij trouwens het antwoord gevonden.
Als ik de stroom (na conversie naar 0-5v) die nu naar de motoren wordt gestuurd als input gebruik voor deze module: Ocean Controls kit No KT 5198
http://store.qkits.com/moreinfo.cfm/KT-5198A.pdf
Dan ben ik er denk ik al. :D ....toch?

*edit
directe aansluiting is trouwens sowieso uitgesloten blijkt..
zojuist de motoren even aan willen sluiten aan een 10A 12v accu(zo'n meeneemding van de lidl) met inverter kan dat ding nog geen 220v bij 50 watt aan dus opzich niet vreemd). Dat ook de remmotor niets van zich laat horen vond ik wel wat vreemd maar alla.. met een zware 30 volt printervoeding bij ik meende 2 ampere (alweer opgeborgen) gingen de motoren brommen en deden de remmen van 4.8watt het wel.
het is dus niet alleen niet mogelijk om de boel direkt aan te sluiten, ik moet er zelfs een nieuwe voeding voor regelen.

(toch is het beleid van 'geen meerdere posts achter elkaar maar edit je vorige' een stom beleid.
Wie ziet mijn edit nou, en wat heeft het toegevoegde te maken met de melding van de vorige post.. de edit behoort gewoon een nieuwe post en nieuwe bump te zijn, maargoed..)

[Bericht gewijzigd door willem888 op woensdag 28 maart 2012 20:56:40 (12%)