Werkplek, prutshoek, soldeertafel, knutselkamer Deel 6

Dit topic is gesloten

Henry S.

Moderator

Vervolg van deel een, twee, drie,
vier en http://www.circuitsonline.net/forum/view/88749 (last).

Algemene oproep om even op het formaat en grootte van de foto's te letten. Zodra er een waarschuwing verschijnt een (echte!) thumbnail maken. De grootte direct geposte foto's graag onder de 100kB per stuk houden. Dit vanwege onze Belgische forumbezoekers, die vaak nog een duurbetaalde downloadlimiet hebben.

Zie http://www.circuitsonline.net/forum/faq/1#afbeeldingen

Foto's die hier niet aan voldoen zullen gewijzigd worden!

Offtopic posts worden ook niet op prijs gesteld, dit is een show topic. Reacties op projecten mogen, maar discussies over het hoe en waarom horen hier niet thuis, en kunnen verwijderd worden.

73's de PA2HS - ik ben een radiohead, De 2019 CO labvoeding.

kon dit topic niet vinden omdat ik naar een 25 pagina's tellend topic zocht , bleek het nog een 3 maanden maagdelijk wit topic te zijn :) er zijn toch wel meer leden aan het klussen geweest zeker..

de afgelopen week maar eens de wandgoot boven m'n werkbank vervangen voor een nieuwer model. ik had het al eens gevraagd op t werk , dus even een stuk goot met wat krassen in de lak meegenomen. er waren ook deksels en een eindschot met krassen dus een compleet stuk .. eenmaal thuis bleek het even lang te zijn als de oude , dus op de deksels na geen slijpwerk.

http://i578.photobucket.com/albums/ss226/zoalshetis/IMG_0989.jpg

eerst de goot vastgezet en de dozen erin gezet. nu kunnen die oude dozen met die gare plastic schoef ook eindelijk weg.

http://i578.photobucket.com/albums/ss226/zoalshetis/IMG_0995.jpg

de wcd's erin gezet met vmvl 1,5mm2 . de ymvk waar de boel eerst mee gekoppeld was me te stug ,voor de korte afstand is 1,5mm2 ook zat.

http://i578.photobucket.com/albums/ss226/zoalshetis/IMG_0996.jpg

de andere kant..

http://i578.photobucket.com/albums/ss226/zoalshetis/IMG_1001.jpg

op wat stickers en 2 passende deksels na is de boel klaar. gezien het hier rond middernacht was heb ik de buren de slijptol maar bespaard.. de wcd's zijn gira system 55 voor wandgoot . die werden op de zaak weggemikt , maar ze hebben weer een nut nu . de stekkerverbinding voor de serielampen was niet echt handig dus is nu een schakelaar geworden. de scheidingstrafo hing los achter de goot maar moest nu ook maar eens een kastje krijgen zodat een betere plek mogelijk was ..

http://i578.photobucket.com/albums/ss226/zoalshetis/IMG_0122-1.jpg

klaar ! alleen de cai aansluiting nog een plek geven . de eerste foto's hadden weer last van de door tidak opgemerkte kromming , dus had ik voor de laatste foto eens de eos gepakt. die gaf een error met aanzetten ,dus werd deze meteen het eerste project . heel het ding uiteen gehaald en weer inelkaar gezet en weer prima werken :P

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Dat ziet er goed uit!
Waarom zoveel WCD's? Toch niet voor de apparatuur boven de WCD's?

Daar kun je maar niet genoeg van hebben.
En zo te zien in 2 verschillende groepen.

Dit soort WCD systeem staat al erg lang op mijn todo-lijst.

[Bericht gewijzigd door Kareltje op 14 juli 2012 16:40:46 (28%)

de wcd's met rode hoek zijn hobby wcd's , met een extra aardlek en scheidingstrafo . de blauwe wcd's zijn gewoon 230 v voor gereedschap met repareren ed. , de apparatuur bovenop heeft de voeding van de zijkant af..

had beter meteen een nieuwe plank kunnen halen , nog even en het is een spaanplaat zeef :)

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Mooi Testman! ik moet ook nog eens zo iets maken....

maar vraagje, wat heb jij op je werktafel liggen? (dat rode)

Mijn werktafel gedeelte is aan vervanging toe en wil nou iets goeds hebben. Ik had een multiplex plaat in die in de vernis zat maar inmiddels zitten er allemaal vlekken en andere narigheid in. Dus tijds voor iets nieuws.

www.tinuselectronics.nl Because DIY Electronics Matters!!!!

Ik dacht zowaar, dat Testman WCD's voor koudwaterelektriciteit en voor warmwaterelektriciteit had. :-)
Maar het ziet er allemaal pikfijn uit! Zelfs na een grondige opruimbeurt lijkt mijn werkplek nog steeds op een plek in de USA waar net een tornado voorbijkwam...

Mijn werktafel gedeelte is aan vervanging toe en wil nou iets goeds hebben.

Hier van 't zelfde. Een antistatische mat, misschien? Niet goedkoop, maar die dingen worden doorgaans als "hittebestendig" omschreven. Of dat betekent, dat je de bout op 400°C mag instellen, en hem dan onachtzaam op de mat kan leggen zonder schade te berokkenen, is een open vraag.

Prosper, yop la boum, c'est le roi du macadam (aldus Maurice Chevalier)

wat op m'n werkbank ligt is voorheen 10 jaar kantinevloer geweest. het is marmoleum , heb er ook nog een blauwe uitvoering van maar die is minder buigzaam en glad , gezien dit tevens muismat is werkt dat niet :) voorheen heb ik jaren een snijmat gehad als onderlegger . deze lag meer los als goed dus werd het uiteindelijk een vloerbeschermer voor een bureaustoel met een stukje eraf gesneden . die heeft het jaren gehouden maar toen ik de huidige onderlegger ging leggen brak de oude in stukken . ik denk dat de poetsmiddelen het ding in het midden broos hebben gemaakt want de randen waren nog wel stevig.

ondertussen heb ik de plank waar de goot op hangt verhangen , deze stond op het bureau maar dan wiebelt de plank nogal. door het haaks ombuigen van 6 f dragers en deze aan de achterkant van de plank vast te schroeven hangt de plank nu aan de muur .

waar rook was, werkt nu iets niet meer
chuckie

Honourable Member

Netjes Testman, ik ben hier nu ook bezig met mijn nieuwe hok en heb ook de rode wcd's voor de scheidingstrafo bedoeld. Heb daar nog wel een magneetschakelaar tussen gezet omdat die ik op afstand kan inschakelen omdat ik die niet zo vaak gebruik.
En natuurlijk geen randaarde wcd's daarvoor gebruikt omdat anders de scheidingstrafo geen zin meer heeft.
Was wel flink zoeken naar rode wcd's zonder randaarde.

Ervaring is de naam voor de som der fouten die we gemaakt hebben--Oscar Wilde

de randaarde wcd's hangen achter de trafo hier , de aarde zit aangesloten op de nul voor deze de aardlek ingaat. dat is meer voor het testen en dat de hoofdmeterkast aardlek er niet steeds uitflapt. de blauwe wcd's zitten via een b16 op de meterkast langs de goot , deze laten wel de hoofdmeterkast aardlek eruit flappen .. eerst had ik de trafo op de secundaire gevoed , toen kwam er 225v uit de rode wcd's , maar nu het ding eigenlijk juist is aangesloten komt er 245v uit , dat nekte al meteen 2 controlelampjes . paf , en de scherven lagen in het houdertje .. de rood gele wcd's zitten achter een serielamp met wattage keuze , ook handig om een dimmer op te testen :)

het komt ook vaker voor dat het afregelen van bijv een voeding niet lukt omdat de regeling van slag raakt door 2 trafo's in serie. dan moet het toestel op de blauwe wcd's gezet worden.

de rode wcd's die ik ken waren van gira , de s color ( vaak voor ups of brandalarm ) . nu zijn er veel soorten en kleuren met ledjes op het wcd en nog meer. de ongeaarde zijn er wel uit aan het gaan , steeds meer schakelmateriaal serie's hebben de ongeaarde versie niet meer .

waar rook was, werkt nu iets niet meer
Henry S.

Moderator

Bedankt testman, nu weet ik weer dat ik nog een stukje wandgoot moet plaatsen. Ik heb een stukje sloop met twee dubbele wcd's liggen wat net vertikaal tegen een tafelpoot aan past.

73's de PA2HS - ik ben een radiohead, De 2019 CO labvoeding.

Ik denk dat dit wel de geschikte plaats is:

Hoe organiseren jullie je projecten (ruimtelijk)? Ik ben een persoon die graag eens afwisselt, en dan blijft er weer een breadboard op mijn tafel liggen waar ik een hele tijd niets mee doe. Zo wordt alles dus snel een rommeltje! De ruimere vraag is dus ook: hoe houden jullie alles leefbaar (een rommeltje zal het altijd wel zijn :-))

Ik pruts meestal op een stuk triplex A3 formaat. Zit ik dan even vast, en moet er nog een nachtje over slapen, dan schuif ik het in een rek (latjes, gleufjes). We in het zicht houden, anders slaap ik er maanden over. (:-)

ik probeer ook zoveel mogelijk van project naar project te gaan :P ik ken mezelf te goed, als je er niet overheen blijft vallen komt het nooit af
dus ik betwijfel of je met een "goede opslag" geholpen wordt of dat je er alleen maar een grotere puinhoop van gaat maken :P

Sine

Moderator

Plastic bakken met deksel, daar gaan in het begin al alle benodigde onderdelen in, en als ik er ( tijdelijk ) aan uitgeprutst ben gaat het hele spul weer in die bak en in de rek.

Bij kleinere projectjes gaat de hele handel in een doosje.

DK heeft natuurlijk ook weer een punt. Als je dingen opbergt, dan geraken ze nooit af! Maar, door de rommelhoop die er nu ligt is dat sowieso al het geval :)

Om toch wat foto's toe te voegen:
Mijn bureau (pas opgeruimd)
http://i.imgur.com/fuJo4l.jpg

Mijn rommel kelder (absoluut niet opgeruimd)
http://i.imgur.com/41Fz9l.jpg

Grotere dozen om een heel project in te steken kunnen wel van pas komen. Ik vrees alleen dat dan ál mijn breadboards in gebruik gaan zijn :)

Op 18 juli 2012 13:04:04 schreef Phalox:
Hoe organiseren jullie je projecten (ruimtelijk)? Ik ben een persoon die graag eens afwisselt, en dan blijft er weer een breadboard op mijn tafel liggen waar ik een hele tijd niets mee doe.

Nieuwe projecten of tussendoor komende reparaties kun je vaak gewoon voor het huidige project leggen, als je alles iets naar achter schuift. Als die laag oude projecten massief genoeg geworden is door het schuiven kun je er vervolgens ook weer gewoon dingen OP leggen.

Heel handig.

If you want to succeed, double your failure rate.

Nieuwe projecten of tussendoor komende reparaties kun je vaak gewoon voor het huidige project leggen, als je alles iets naar achter schuift.

Tijd om mijn werktafel een kwartslag te draaien. ;)
Ik werk nu al in 3 lagen :+

fred101

Golden Member

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs

Fred, met alle respect voor Jim, ga nou niet aan voorvaderverering doen.
Ik zou niet willen dat je --zoals Socrates-- een gifbeker aan je lippen moet zetten omdat je "nieuwe goden introduceert" en een "slechte invloed" de jeugd op de jeugd hebt. :-)

Prosper, yop la boum, c'est le roi du macadam (aldus Maurice Chevalier)
fred101

Golden Member

http://www.pa4tim.nl/wp-content/uploads/2012/07/mobiellab.jpg
Mijn huidige werkplek. Het is wat behelpen.
http://www.pa4tim.nl/wp-content/uploads/2012/07/mobiellab4.jpg
Aan het werk.

Pros, pease man, pease, ik ga niet bij een sekte ofzo, en de paus heeft het verzoek Williams heilig te verklaren al afgewezen >:-)

[Bericht gewijzigd door fred101 op 19 juli 2012 09:35:38 (12%)

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs

Hahahaha, en die draad naar buiten maakt het af! Je hebt wel meer werkruimte dan thuis, zolang er niet geslapen wordt. Een tafel en stoel zouden bij mij toch wel de voorkeur hebben, ik kan niet lang op m'n knieën zitten werken.

Hoe heb je die antenne vastgezet?

If you want to succeed, double your failure rate.
fred101

Golden Member

Die draad is coax en gaat door het raam naar buiten. De antenne is een vertical die met een parasolpen in de grond is geprikt. Werkt erg goed. Verste verbinding op 40 meter was met het Jan Mayen island. Meer dan 2000 kilometer met 50W.

Op mijn knieen hou ik ook niet lang vol hoor. Ik deed dit op bed maar als ik zend lig ik gewoon en die GR1650 heb ik beneden op tafel gerestaureerd. Die kamer is "over"

[Bericht gewijzigd door fred101 op 19 juli 2012 09:52:33 (27%)

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs

haha , fred neemt altijd een huisje voor 2 personen ruimer voor de hobby , een 8 persoons huisje is toch niet meer als 2 opklapbedden en 2 eetkamerstoelen meer , waar je toch niet op kunt zitten als er een schilderij in de keuken hangt ....

ik zou zeggen een semi gerestaureerd huisje van landdal , gezien de verwarming nieuwer lijkt te zijn.. de elektra kachels waren wrs te duur aan stroom geworden :)

fred kan niet afkicken van de hobby ... neemt nog een porto mee naar het zwembad zelfs.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

De boel eens wat opgekuist en dus tijd voor wat nieuwe foto's van de werkplaats :)

Een overzicht van gans de werktafel, niet groot maar we trekken ons plan :D

http://i45.tinypic.com/b51j89.jpg

Kastjes met condensatoren/weerstanden/spoelen/opamps. Daarvoor een doosje met allemaal kabels.

http://i50.tinypic.com/2nvuey1.jpg

Schap met van boven frequentie counter en daaronder een functiegenerator. Daarnaast een klein lichtbakje :)

http://i48.tinypic.com/13yuxx.jpg

Van links naar rechts: Oscilloscoop (PM3231), Fluke tafelmultimeter met daarboven een agilent multimeter, Voeding met daarboven een audio generator.

http://i46.tinypic.com/3hjz5.jpg

Van links naar rechts: Soldeerstation van velleman, Heathkit im-11 (Hier heb ik ook de hoogspanningsprobe van, dus zeer handig voor grote spanningen te meten), Teac versterker (voor muziek tijdens het werk :D) daarboven een hoogspanningsvoeding (of wat er van overblijft).

http://i45.tinypic.com/qy5uf5.jpg

Achter mij nog 2 grote dozen vol buizen, een MBLE scope waarvan de tijdsbasis niet meer werkt (buis gewoon kapot). Het gele doosje is een kleine verzameling germanium transistoren.

http://i48.tinypic.com/dfg329.jpg

Daarnaast zitten er in de werktafel nog 3 grote schuiven waar ik zeer veel in kwijt kan :)

Dit topic is gesloten