AVRGCC - linux - welke IDE?

Ik heb op mijn laptop linux (Ubuntu) draaien, daar gebruikte ik altijd avr-studio via wine om te programmeren. Alleen werkt dat op een of andere manier niet meer:(.

Ik heb nu AVRGCC geinstalleerd, alleen kan ik daar geen IDE bij vinden. Alleen Eclipse, maar dat vind ik een waardeloos ding. Welke IDE's zijn er nog meer voor AVRGCC en Linux?

En is er voor AVRdude een GUI beschikbaar?

edit: Ben er achter dat WINAVR problemen oplevert.

Maak me niet gek, ik ben al gek.

Waarom vind je eclipse een waardeloos ding? Ik werk er namelijk heel graag mee.

Je hebt wel de nodige plugins nodig om deftig te kunnen programmeren. Heb je die geïnstalleerd?

Heb de juiste plugins, alleen krijg eclipse niet aan de praat.
Ik vind het niks als ik eerst vanalles en nog wat in moet stellen voor ik aan de slag kan.

Als je me kan vertellen hoe ik eclipse configureer, wil ik wel een poging wagen.

Maak me niet gek, ik ben al gek.

Ik heb niet veel moeten configureren hoor.
Waar loop je vast?

Bravo! (= ik ook.)

[Bericht gewijzigd door rew op 13 september 2012 15:53:11 (50%)

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
Zo goed als het vroeger was, is het nooit geweest.

Ik gebruikte al in windows code::blocks, en sinds ik op linux zit gebruik ik het gewoon zonder verandering. Ik gebruik wel een custom make file, en de include definities vind hij niet, maar dat vind ik nog te overzien. Nog niet uitgeprobeerd om in de omgeving te debuggen met de AVR dragon.

A byte walks into a bar and orders a pint. Bartender asks him "What's wrong?" Byte says "Parity error." Bartender nods and says "Yeah, I thought you looked a bit off."

Het is code::blocks geworden, overigens geen last dat hij de include defenities niet vindt.

@azzieplekkus
ALs ik in ecplise via "help->install->new software" ga en daar selecteer ik de avrecplise map. Gaat hij het keurig installeren, vanaf daar weet ik niet hoe verder.

Bedankt iedereen voor input.

Maak me niet gek, ik ben al gek.

Nog even een update, heb eclipse geprobeerd maar vind code::blocks toch fijner werken.

Maak me niet gek, ik ben al gek.

Trouwens, heb laatst weer een interessante IDE tegen gekomen namelijk "codelite" (http://www.codelite.org/), aan deze wordt volop ontwikkeld maar ben er zelf nog niet naar overgestapt, ben nog dik tevreden met code::blocks.

A byte walks into a bar and orders a pint. Bartender asks him "What's wrong?" Byte says "Parity error." Bartender nods and says "Yeah, I thought you looked a bit off."
Lucky Luke

Special Member

OUD TOPIC, ZIE DATUM
dus misschien een nieuwe starten als dit echt een ding wordt. Na wat worstelen met verschillende IDE's is het vanzelfsprekend maar misschien is dit nog handig voor iemand die die worsteling liever overslaat)

Ik zat tot voor kort met een tekst-editor en een makefile te klussen, dat werkt. Maar debuggen in een IDE met een watch window en het op een regel kunnen zetten van een breakpoint etc. werkt toch wel fijner. Eclipse is mooi maar ingewikkeld. Dus ook met code::blocks aan de gang gegaan.

Ik heb de tutorial van avr-freaks gebruikt, al baseerd die zich op een oude versie. Instellingen zitten soms op een andere plek.

In aanvulling daar op dus dat bij code::blocks 20.03 op mijn debian 11 systeem de volgende instellingen gewijzigd moesten worden:

Bij settings/compiler/search directories:
* Er is een tablad "linker" en "compiler". Standaard wordt in usr/lib en usr/include gezocht. Wijzig dit zowel bij het tabblad "compiler" als bij "linker" in "/usr/lib/avr/include".

(CMIIW, maar bij mij werkt het nu wel en eerst niet. Zelfde probleem als Squant vermoed ik. Als je avr-includes elders staan natuurlijk daar naar wijzen, eventueel zelfs naar pre-compiled libraries bij "linker".)

Bij settings/compiler/toolchain executables:
* Controleer dat er echt avr-gcc etc. staat en niet de "gewone" gcc.
* De gewenste debugger kan worden gelecteerd in een drop-down menutje. Standaard is dit de "gewone" gdb, dit moet avr-gdb zijn. Maak dus in settings/debugger een nieuwe config aan met "/usr/bin/avr-gdb" als executable, en dus niet de standaard "usr/bin/gdb" van je computer zelf. Kies vervolgens die nieuwe config in het dropdown-menutje van settings/compiler/toolchain executables.

Ik gebruik geen custom makefile, builden werkt met bovenstaande instellingen.

extras
*Om te programmeren, kan in het menu "tools" een eigen commando worden toegevoegd. Ik heb daar een tool met als naam "program attin2313", als executable "avrdude" en als argumeten "-c dragon_isp -p t2313 -U flash:w:$(PROJECT_DIR)/$(TARGET_OUTPUT_FILE)". Dat is uiteraard aan te passen voor welke chip je gebruikt.

*Ik zet vervolgens in een terminal het dwen-bit (zit in hfuse, iig bij de t2313) om te kunnen debuggen. (Ik heb het stuk rond srec_cat overgeslagen. Met srec_cat zou het ook automatisch moeten kunnen / op basis van de fuses.c file)

*Bij het tools menu heb ik ook een tool toegevoegd om avarice te starten met de juiste instellingen voor GDB: commando "avarice", argumenten "-g -w :4242".

* bij de debugger-settings moet dan ook deze poort worden opgegeven. Dat zit in je project bij "properties" (rechtsklik op de projectnaam), op het tabblad "debugger". Bij additional GDB commands kun je "break main" opgeven in het vak voor "after connection".

Bij mij werkt dit, maar het kan zijn dat ik niet alle daarvoor nodige wijzigingen heb onthouden of dat ik het niet helder heb geformuleerd hierboven. (Als er meer mensen mee worstelen is het misschien leuk een nieuwe, up-to-date tutorial te maken? Maar dan moeten we wel weten wat er standaard niet goed gaat, dus een paar mensen die hun ervaringen bijhouden met screenshots van problemen en oplossingen - misschien toch in een nieuw topic?)

Eluke.nl | De mens onderscheid zich van (andere) dieren door o.a. complexe gereedschappen en bouwwerken te maken. Mens zijn is nerd zijn. Blijf Maken. (Of wordt, bijvoorbeeld, cultuurhistoricus)