optimaliseren van VFO

Ik heb een aantal VFO's nodig voor micropower MW-zenders.

Ik heb volgende VFO gebouwd:

http://www.uploadarchief.net/files/download/resized/schematics_vfo-mw.jpg

Deze werkt op zich goed, maar ik ben niet onder de indruk van de uitgangsspanning.

Op de scoop is een goede sinus te zien, maar de spanning is niet meer dan ongeveer 0,6V-top-top.

Het ontwerp is min of meer een samenvoeging van een reeks verschillende ontwerpen, gevonden via Google.

Ik heb de volgende vragen:

Q1: deze waarde varieert in de verschillende ontwerpen tussen een aantal pF tot meerde nF. Hoe beïnvloedt deze C de werking van de VFO?

Q2: Zelfde vraag als Q1

Q3: idem

Q4: hier worden vaak spoeltjes gebruikt die een reactantie van een aantal kΩ opleveren. Levert dit een wezenlijk beter resultaat op?

Bij voorbaat bedankt voor hulp/tips/suggesties!

Waarom gebruik je FM voor een middengolf zender ?

De waarden van de condensator Q1 moeten hoog genoeg in reactantie zijn om de kring niet te veel te belasten maar zo laag dat de basis voldoende signaal krijgt. Dus op 500KHz krijg je een heel andere waarde dan op 100 MHz.

Q2 is de spanningsdeler voor de feedback. ( van emitter naar basis) er zijn regeltjes voor een collpits mbt die waarden. Zie de literatuur over oscillators.bik weet ze niet uit mijn hoofd maar heb ooit zo'n heel ing berekend als experiment.

Q3 zorgt dat er geen DC op de gate komt. De waarde bepaald de belasting van de oscillator tor maar ook hoeveel de jfet versterkt. De juiste waarde hangt af van de frequentie en de versterking van de jfet. Te veel en hij gat clippen, te weinig en er komt bijna niks uit. Kwestie van meten wat er voor amplitude op de emitter staat en kijken hoeveel je op de gate van de laatse fet wil zonder dat hij overstuurd wordt. ( dus oa in de -Vgs grafiek kijken hoeveel stroom er loopt bij welke Vgs.)

Q4 als spoel zorgt ervoor dat er meer DC kan lopen terwijl het toch een weerstand voor RF frequenties is. Ik dacht dat het voornamelijk was om LF kwijt te raken, of al als onderdeel van een impedantie aanpassing. Maar ik heb het eigenlijk nog nooit gezien. Meestal zit de spoel boven de tor. Dat levert spanningsvermenigvuldiging op.

Een oscillator moet voor stabiliteit geen vermogen leveren. Hij moet stabiel in spanning en temperatuur blijven. Dan blijft hij het meest frequentie stbiel.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook oud en exotisch

Bedankt Fred!

Nee, het is geen FM! De varicap gebruik ik ipv een trimmer/afstemcondensator.

Ik wil 3 tot 5 zendertjes vlak naast elkaar laten uitzenden. Dit leek mij praktischer en goedkoper gezien de prijzen voor dit soort onderdelen.

De waardes van de condensatoren zullen dus berekend moeten worden. Ik verbaas mij er dan enkel over dat er zoveel spreiding is in de gebruikte waardes in de schema's die ik via google heb gevonden. Dit terwijl het principe verder gelijk is, en vrijwel onafhankelijk lijkt te zijn van de gebruikte fet's.

Tja, ik zou eens een schakeling op een breadboard moeten testen. Mijn eerste prototype is direct op een geëtste PCB gebouwd.

Breadboard is geen goed plan. Beter dead bug.
Sorry, ik zie nu idd dat er geen mic aanzit maar een potmeter.
Die waarden zijn zo variabel omdat 90% maar wat doet. Per ongeluk fout vermelde waarden en wat iemand erg goed vindt werken kan in werkelijkheid bagger zijn, als een zender die goed geconstureerd en ontwrpen bv 10 km haalt en iemand bouwt hem met andere waarden en componenten ( omdat sommige denken dat het niks uitmaakt) beroerd na en haalt 100 mEter dan kan hij dat best geweldig vinden en zijn versie op het web zetten.

Ik heb een keer nav een topic hier een buizen 3 meter FM bug nagebouwd. Dat schema kwam van de beroemde klompenboer site. Dat kreng draaide gewoon op 50 MHz dus je zat op 3 meter naar de tweede harmonische te luisteren. Gewoon een beroerd ontwerp dus.

Wil je gegarandeerd goede ontwerpen, kijk dan in boeken, je weet wel die papieren dingen van voor het internet waar meestal gefundeerde informatie instond, of reken een schema zelf eerst door ( best moeilijk) , of bepaald dmv metingen de optimale waarden van componenten.

Bedenk bij meten van de output dat je scoop ook een belasting vormt. Gebruik een 10:1 probe en bij hogere frequenties een 1K of 10K weerstandje in serie met je probe. Dan belast je de boel minder.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook oud en exotisch
Frederick E. Terman

Honourable Member

Ik zou condensatoren liever met C aangeven. Het lijkt nu net of je het over transistors hebt. :)

Als je liever toch iets meer frut hebt, kijk eens naar het onderstaande schema. In principe jouw schema, maar met een paar kleine wijzigingen.

  1. (Optioneel) Als afstemkring is dit de Seiler. Het lijkt een seriekring, maar je moet C1,4,5 (samen in serie) zien als parallel-afstemcondensator voor L1. De gate en source zitten op 'aftakkingen'. Waarden zijn voor ca. 1 MHz.
    Die 3.5nF mag ook best jouw 2.7n zijn; deze waarden kwamen uit de berekening 1), maar zo nauw komt het niet.
  2. Door de kathode van D1 op te tillen gaat hij bij een hogere spanning pas geleiden, zodat je meer kringspanning kunt maken. Je kunt dit eens uitproberen met een potmeter (loper, of liever gezegd: kathode van D1, ontkoppelen).
  3. De sourceimpedantie van Q1 is verhoogd om dat ook waar te kunnen maken.
  4. Om de uitgangsvolger voldoende ruimte te geven om de hogere spanning ook te volgen (en niet alleen topjes door te geven), is R2 afgetakt op de sourceweerstand.

Je moet nu makkelijk een paar volt kunnen maken.

1) Xc1≈ 200Ω, XL1≈ 300Ω, Xc4=Xc5≈ 45Ω

http://www.uploadarchief.net/files/download/20130129fet_clapp.png

Keramisch, kalibratie, parasitair: woordenlijst.org

Bedankt voor het schema! Dat laat zich snel nabouwen. Ik ben niet zo van de dead-bug style gecharmeerd, maar dat zal vast beter zijn het breadboard.

Om de AM-modulator aan te sturen zullen die paar Volts voldoende moeten zijn.