Welke motor heb ik nodig?

Hallo ben nieuw op dit forum en ik heb al meteen een vraagje. Ik ben dus op zoek naar een elektro motor wat max 60 toeren per min mag draaien en min 40. Het moet een houten plank laten draaien van 10 a 15 kg deze moet soms wel 12u aan een stuk draaien.

Nog vragen dan hoor ik het wel.
Sorry als dit bericht in het verkeerde forum staat.

Alvast bedankt.

Welkom Kletskop! :)

+/- 1 keer rond per seconde, dat lijkt me een erg laag toerental voor een elektromotor. Waarschijnlijk zul je er iets tussen moeten knutselen wat als 'versnellingsbak' werkt.

Maar om een plank rond te slingeren ben je echt niet veel vermogen nodig. Bijv. een oude wasmachine motor moet dat op z'n slofjes kunnen. Kan zo snel geen kleinere motor verzinnen die 't ook moet kunnen, misschien iets uit een huishoud apparaat? (mixer, sapcentrifuge, elektrische schroevendraaier oid). Een grote schijf (oud fietswiel?) aan die plank als vertraging, passende riem erbij zoeken, klaar.

Op 18 februari 2013 00:24:27 schreef RetroTechie:Kan zo snel geen kleinere motor verzinnen die 't ook moet kunnen, misschien iets uit een huishoud apparaat? (mixer, sapcentrifuge, elektrische schroevendraaier oid)

En daar denk je dat je 15kg op kunt leggen ? Ik denk dat het niet lang mee zal gaan :P

Ja dat zie ik zelf ook geen 12u draaien per dag. En een motor van een wasmachine heb ik ooit eens laten draaien, dat ding draaide super snel dan heb je wel een heel groot fietswiel nodig denk ik :-p

Wie zegt dat motor en plank direct gekoppeld zijn, of op dezelfde lagers moeten draaien?

Vergelijk het een beetje met zo'n pottenbakkersschijf. Flinke massa, maar weinig wrijving -> weinig kracht nodig om 't op gang te brengen cq houden. Een kleine motor, zeg formaat boormachine moet dat best kunnen.

Lastiger lijkt me een geschikte motor te vinden qua toerental, en een geschikte overbrenging verzinnen.

[Bericht gewijzigd door RetroTechie op 18 februari 2013 00:45:31 (13%)]

Wat wil je precies gaan maken, iets meer info dus.

Misschien is een ruitenwissermotor iets, die zijn vrij sterk. En er zit een goede vertraging in, je hoeft dus niet met fietswielen aan de gang.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

http://www.marcosminiatuurkermis.nl/modelbouw/kermisopendag/DSC02749.J…

Zoiets maar dan groter, de keeper moet rond blijven draaien. Dit geheel draait zo al vrij vlot, krijg dit makkelijk met mijn pinkje rond.

Dan heb je niet zo veel vermogen nodig. Gewoon een motortje dat het gewenste toerental draait.

Zoiets dus:
http://www.ebay.com/itm/Diameter-13mm-12V-60RPM-Torque-Gear-Box-Motor-…

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Op 18 februari 2013 10:41:57 schreef rew:
Dan heb je niet zo veel vermogen nodig. Gewoon een motortje dat het gewenste toerental draait.

Zoiets dus:
http://www.ebay.com/itm/Diameter-13mm-12V-60RPM-Torque-Gear-Box-Motor-…

zit daar veel kracht op? Want ik ben ook vergeten zeggen dat ik soms de motor moet stilleggen en terug aanleggen, en het probleem is dat de onderkant van de plank zwaarder is zon 3a4 kilo zwaarder schat ik. Het is ook de bedoeling dat de motor in het midden van de plank word bevestigd, vraagt dit niet meer kracht van de motor? Want als ik aan de buitenkant van de plank draai lukt het met mijn pink, maar als ik draai aan de bout waar ik de motor wil bevestigen gaat dit wel niet zo makkelijk.

Dank u