Max. stroom halfwave-bridge

Schimanski

Golden Member

Ik heb twee half-wave gelijkrichters (Semtech SA6355 en SA7343) Het ziet eruit als een standaard 25A brug maar er zitten maar 2 diodes in (de SA6355 geeft + en de SA7343 geeft -). Ik kan op Inet helemaal niets vinden wat op een datasheet lijkt. Ik zou graag de max. stroom van deze diodes willen weten. Een full-wave brug in gelijke behuizing is meestal 25A, zal de stroom van deze half-wave brug groter zijn?

http://www.uploadarchief.net/files/download/img_3164.jpg

Ik gebruik nu in een testopstelling een 25A brug, maar gezien kortstondige piekstroom tot 40A wil ik liever iets zwaarders gebruiken.

De toepassing is hiervoor: Ik heb een GRC-3030 met dynamotor welke op 24V werkt. De nominale stroom van de dynamotor is ongeveer 6A maar de aanloopstroom is veel hoger (rond de 40A). Ik wil hier een eenvoudige 24V voeding voor maken.
Ik heb met een ILP ringkerntrafo sec. 2 x 25V/6A een testopstelling gemaakt. De secundaire staan parallel, daarachter een 25A brug en 26000uF/30V. Met een primaire spanning van 180V (variac) heb ik 28V. Deze opstelling kan de aanloopstroom leveren, de dynamotor start er prima mee op en de spanning over de elco is 24,5V als de dynamotor draait.
Ik ben alleen wat huiverig voor m'n 25A brug als er bij inschakelen steeds even 40A doorheen gaat.

Ik weet dat 25V wisselspanning wat hoog is voor een 24V voeding maar i.p.v. de sec. af te wikkelen tot 20v komt in de definitieve uitvoering een kleine variac, Ik kan dan "in het veld" de spanning ook wat opdraaien als de aangeboden voeding veel lager dan 230V is. (Tijdens het crashweekend zat ik aan het einde van 150mtr. kabel en had ik maar 185V). Secundair bewaak ik dan met een voltmetertje en evt. een overspanningsbewaking.

What, me worry? // Radiozendamateur - PA2HGJ // Stuff is the junk you keep -- Junk is the stuff you throw away // Tinkeo Ergo Sum

In een normale bruggelijkrichter, kan je door het te verwachten gebruik hopen dat er maar maximaal 2 diodes tegelijk actief zullen zijn. Mogelijk is daar al rekening mee gehouden bij het bepalen van die "max 25A continue".

Jou twee complementaire halve bruggen, zijn common anode en common kathode configuraties. Als je ze met z'n tweeën als "halve brug" gebruikt, zal per behuizing steeds maar 1 tegelijk in gebruik zijn. Maar doordat de "common anode" configuratie veel veelzijdiger is dan de "hele brug", zou ik denken: daar moet je weer wat voorzichtiger zijn met die aanname. (als je de specs aan het schrijven bent).

Ik kan ter vergelijking of informatie geen vergelijkbare half-bridge dingen vinden. Ook geen datasheets op SA6355. Was te verwachten. Jij kan ook googlen.

P.S. Al eens op semtech.com lopen bladeren? http://www.semtech.com/products/

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
Schimanski

Golden Member

...Als je ze met z'n tweeën als "halve brug" gebruikt, zal per behuizing steeds maar 1 tegelijk in gebruik zijn. Maar doordat de "common anode" configuratie veel veelzijdiger is dan de "hele brug", zou ik denken: daar moet je weer wat voorzichtiger zijn met die aanname....

Dat was mijn aanname ook, bij gelijke afmeting van de behuizing kun je met 1 actief element meer vermogen verwerken (termisch gezien) Of die diode echt een hogere If heeft is maar de vraag.

De Semtech site had ik al gevonden, maar deze bruggen zijn uit de jaren '80. Voor componenten al aardig antiek ;)

What, me worry? // Radiozendamateur - PA2HGJ // Stuff is the junk you keep -- Junk is the stuff you throw away // Tinkeo Ergo Sum

Ja... soms gaan ze redelijk snel weer "uit de mode" en soms niet. Helaas zijn deze uit de mode, want datasheets online hebben ze niet.

Stuur die lui eens een mailtje.... (ik krijg ook support van maxim op de DS1820).

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
Schimanski

Golden Member

Goede tip, ik heb er een mailtje aan gewaagd. Ben benieuwd.

What, me worry? // Radiozendamateur - PA2HGJ // Stuff is the junk you keep -- Junk is the stuff you throw away // Tinkeo Ergo Sum
rbeckers

Overleden

Stroom laten lopen en de spanning over de diode meten.
Dan of in datasheet 35A model de Vdrop opzoeken of dezelfde meting op een 35A model doen.

Er zijn wel iets zwaardere bruggen te vinden:
http://www.dickbest.nl/index.php?_a=viewProd&productId=11401

Je kunt ook losse diodes gebruiken, neus hier eens rond:
http://www.dickbest.nl/index.php?_a=viewCat&catId=25

@Rew

Op 1 juni 2013 21:44:28 schreef rew:
In een normale bruggelijkrichter, kan je door het te verwachten gebruik hopen dat er maar maximaal 2 diodes tegelijk actief zullen zijn...

Dit is toch altijd zo?

het zijn dingen uit 1979 , toen waren de behuizingen nog van metaal :)

vaak kunnen halfgeleiders voor een korte tijd wel overbelast worden, maar of de opstarttijd van die dynamotor niet te lang is vraag ik me wel af..

je kunt ook kijken naar die to247 dioden uit een computervoeding. kunnen vlot 35amp aan en hebben maar 0,3v spanningsval. dat scheelt ook dissipatie voor het koelblok. bijv de stps reeks van st. die zijn 20 amp per diode ..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Op 2 juni 2013 13:53:18 schreef necessaryevil:
Dit is toch altijd zo?

Als ik de AC verbindingen samenpak heb ik 2x2 diodes in serie/parallel. Dat kan je bijvoorbeeld in sper over een voeding zetten en dan "met kracht" zorgen dat en signaal binnen de voedingsspanningen blijft. Dan gebruik je max 1 diode(paar) tegelijk. Maar.... met wat inventiviteit kan je de boel ook anders gebruiken. Bijvoorbeeld gewoon als diode met (bijna) de dubbele sperspanning.

Of: andere thread: Iemand wilde 24V maken uit een (soms) 41V accupack. Hij overwoog om een paar diodes in serie te zetten om de spanning onder de "max 40V" te krijgen van de <component die hij had gevonden> . Hij had maar 500mA nodig, maar stel dat het een 24V motor is....

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/