Teruglevering energie aan het net

wat gebeurt er met de energie, stap voor stap, dat van de consument wordt teruggeleverd aan het net(energiebedrijf) door bijvoorbeeld opwekking dmv zonnepanelen. Hoe gaat dit in zijn werk? dus van omvormer naar het net naar het transformator huisje en weer terug?

alvast bedankt, ik ben erg benieuwd.

Groetjes Rémon.

[Bericht gewijzigd door remon84 op woensdag 9 oktober 2013 15:08:31 (10%)

Die energie verdwijnt naar andere verbruikers, b.v. bij jou in de straat. En als de hele wijk zonnepanelen heeft, dan gaat het via de distributietrafo naar het middenspanningsnet en vandaar naar andere verbruikers.

Dank u wel,

Een specifiekere vraag is;
Hoe kan het dat de energie zowel door de kabel geleverd kan worden via de energiemaatschappij, als dat de kabel energie kan terugleveren.

Hoe gaat dit in zijn werk?

Groeten Rémon

je kunt terugleveren aan het energienet als de spanning uit de inverter hoger is als de netspanning..

waar rook was, werkt nu iets niet meer
Lambiek

Special Member

Op 9 oktober 2013 16:13:46 schreef testman:
je kunt terugleveren aan het energienet als de spanning uit de inverter hoger is als de netspanning..

Dat klopt niet helemaal denk.
Je gaat terug leveren, als de opgewekte energie (aantal Watt/uur of KiloWatt/uur) groter is dan de afgenomen energie. De spanning blijft gelijk natuurlijk, dat ligt continue rond de 230VAC.

Maar ik denk ook dat je dat bedoelde. :)

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

Een 'net-grid-inverter' is een behoorlijk slim ding, hij detecteert de frequentie (bv 50,0001 Hz) en de fase (wanneer gaat de wisselspanning omhoog en wanneer weer naar beneden. Het laatste wat dan nog afgestemd moet worden is de spanning, dit moet iets hoger zijn dan wat er uit het stopcontact komt. Stel er komt 230,00 Volt uit, dan kan de inverter bijvoorbeeld met 230,01 volt de stroom de andere kant op laten lopen.

Als niemand in de straat deze stroom zou verbruiken dan gaat ook in het transformatorhuisje de stroom de andere kant op lopen. Daarom is het belangrijk dat bij een stroomstoring de inverter zichzelf uitschakelt, een monteur zou namelijk ineens een schok kunnen krijgen omdat er 'stroom van de andere kant komt'.

En de energiemeter draait gewoon terug als je aan het net levert (of trek de kWh af van het verbruik als je een digitale hebt).

Op 9 oktober 2013 16:22:56 schreef Lambiek:
. De spanning blijft gelijk natuurlijk, dat ligt continue rond de 230VAC.

Als je nauwkeurig kijkt zie je dat de spanning niet gelijk blijft als je teruglevert. je net heeft een zekere weerstand. Iedere verbruikersrstroom ontwikkelt spanningsval, in geval van retourvermogen naar het net een spanningstoename tov de onbelaste spanning.

bedoel je dat? :-)

groeten

Kris

GJ_

Moderator

Op 9 oktober 2013 16:28:52 schreef K7Jz:...een monteur zou namelijk ineens een schok kunnen krijgen omdat er 'stroom van de andere kant komt'.

Dat kan altijd, ook zonder inverter, daar moet een monteur toch op bedacht zijn.

Lambiek

Special Member

@ Kris van damme,
Ja je hebt gelijk, dat was ik ook even vergeten. :)

Maar ik doelde eigenlijk ook meer op het vermogen dat opgewekt wordt.
Als je zelf 1KWh gebruikt en je inverter levert maar 800W, dan gaat hij echt niet terug leveren. Je neemt alleen op dat moment maar 200W af van het energie bedrijf.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

Op 9 oktober 2013 16:40:51 schreef GJ_:
[...]
Dat kan altijd, ook zonder inverter, daar moet een monteur toch op bedacht zijn.

Inderdaad, nouja de handige buurman die even een lampje komt wisselen en denkt dat de hoofdschakelaar uitzetten genoeg is dan :)

@lambiek,

uiteraard, het gaat hem om het verschil in het verbruik, maar ook dit veroorzaakt minder spanningsval en relatief gezien dus een spanningstoename. (vergeleken met de toestand zonder de panelen)

groeten

Kris

Toeternietoe

Dubbelgeïsoleerd

Je zonnepaneel maakt stroom (energie) waar we in huis niet zoveel zo rechtstreeks mee kunnen.
Er zit een inverter tussen, die maakt van de stroom van je zonnepaneel 230Volt wisselspanning, dezelfde spanning die overal in huis op je stopkontakten staat.
Deze stroom gaat van je inverter meestal direkt naar je meterkast.
Hier kan van alles gebeuren.
Als je zonnepaneel minder stroom opwekt dan dat je op dat moment verbruikt, dan zal alle stroom van je paneel rechtstreeks je installatie in huis gaan, de rest wordt aangevuld uit het net.
Stel je verbruik is 1000 Watt, je panelen leveren 800Watt, dan komt er dus 1000 - 800 = 200 Wat uit het openbare energienet.

Leveren je panelen meer stroom dan dat je op dat moment verbruit, dan gaat het meerdere in het openbare net.
Stel je verbruik is 200 Watt, je panelen leveren 800 Watt, dan gaat er 800 - 200 = 600 Watt het openbare elektriciteitsnet in.

Deze stroom zal in principe naar de buren gaan, die net verder weg wonen van het trafohuisje, eventueel naar de buren van de buren etc

Zo kunnen jou buren dus van jouw zonnestroom koffie zetten....

Als alle buren, verder weg van het trafohuisje zonnestroom van jou krijgen, en er is nog over, dan kan de stroom ook naar de buren richting transformatorhuisje gaan.
Als je heel veel stroom levert kun je zelfs nog stroom leveren aan het transformatorhuisje, en wordt het daat omhoog getransformeerd naar middenspanning (10.000 Volt), zo kan dan een volgend transformatorhuisje profiteren van jouw zonnestroom.

[Bericht gewijzigd door Toeternietoe op woensdag 9 oktober 2013 19:40:03 (19%)

Daar waar een schakeling rookt, vloeit de meeste stroom (1e hoofdwet van Toeternietoe)