Hulp bij accumulatie verwarming AEG

als de heaterunit geen groot relais aan boord heeft zal er die ook nog 1 nodig zijn denk ik. het vermogen is te groot voor die thermostaten en er zouden 6 aansluitingen nodig zijn voor de fasen te sturen..

is dit een systeem met ventilator en buizen voor meerdere ruimten te stoken? anders heb je aan 1 thermostaat al genoeg.. de bovenste hoort erbij zo te zien, de z1 en z2 aansluitingen horen bij die heaterunit.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Hoi testman, intussen heb ik al een deel aangesloten zoals op de afbeelding van 1 accu, alleen begrijp ik dat wat in het rood omcirkeld niet zo goed. Nu verwarmd die 1 wel ongeacht de sturing aanligt of niet. Er is iets nog niet in orde.
http://i40.tinypic.com/2yo8nk4.png

mvdk

Golden Member

Dat op het schema met FR aangeduid, is een spoel van een nachtstroomrelais. Je zou, als er geen nachtstroomrelais toegepast is, de klemmen die daarmee zouden worden doorverbonden, met een draad kunnen doorverbinden. Zo te zien zit het contact van dat relais tussen, als ik het zo schat, een klem L1 en klem LF

http://www.gebruikershandleiding.com/AEG-Elfamatic-UC-2100/preview-han…

Handleiding van een uc2100 . In Nederland zie je dit spul niet bij mijn weten . Ik begrijp dat het dient om elektrische kachels met een warmteaccumulator van steen of zoiets aan te sturen. Die kachels hebben een eigen elektrische vermogens aansluiting . De regeling kan per kachel en/of via die uc2100 gebeuren . Met die uc2100 begrens je hoeveel de accumulator wordt opgeladen . Moet er wel een buitenvoeler op worden aangesloten . Via de stuurleiding z1/z2 kunnen de aangesloten kachels worden gestuurd op basis van tijd ( schakelklok ) en/of buitentemperatuur , zodat die kachels niet meer stroom gebruiken dan gewenst .
http://w2.cebeo.be/prodinfo.nsf/f1d6ac4c320285f3c1256e46003b39c8/a5827…

Dank voor jou antwoord en de linken jan_55. de 2de link had ik nog niet gevonden, daar lees ik dat een buitenvoeler noodzakelijk is maar die heb ik niet er bij gekregen, zou ik deze kunnen overbruggen? Ook denk ik de de Elfamatic ergens een opdoffer gekregen heeft want als ik op Anziege druk om iets in te stellen beginnen de cijfers door elkander te knipperen en kan je er niks van maken, denk dat deze ergens tegen de grond gekwakt is in het verleden.Straks een openmaken en zien of er niks stuk is.

http://corporate.skynet.be/aeg-homecomfort/Handleidingen/uC3000NL.pdf

Hier staat de karakteristiek van de buitenvoeler in. Je kunt er een ntc voor plaatsen van 2 of 3 kohm ( ik ben even kwijt bij welke temp de nominale waarde van de ntc wordt opgegeven).
Als je hem overbrugt denkt de regelaar dat het heel warm is , als je hem open laat denkt de regelaar dat het heel koud is . Eventueel een weerstand van 2 of 3 kohm.

Als je maar twee van die kachels hebt , kun je die niet op hun eigen thermostaat laten werken ? Die uc2100 kun je zien als een temperatuur en tijd schakelklok om het verbruik van de kachels te beperken . Je kunt mogelijk per kachel een schakelklok zetten .

Heb hem even opengemaakt en dat ziet er niet niet goed uit, heeft redelijk wat vocht gehad in het verleden.
http://i44.tinypic.com/27yzc5i.png
Ik had ook al gedacht om te werken met 2 schakelklokjes, die ik trouwens liggen heb maar dan moet ik nog 2 relais tussen plaatsen zekers?
http://i39.tinypic.com/2h6x2ld.jpg

mogelijk zit er in de kachel al een relais . heb je type nr of schema ervan ? En type van die losse thermostaten ?
Ik begrijp dat die uc2000 het laden begrenst op basis van tijd en buitentemp. De losse thermostaten regelen op ruimtetemp. Met losse schakelklokken kun je mogelijk instellen op welke tijd de kachel mag werken . Als je met relais / schakelklok in de voeding ingrijpt moet dat kunnen , maar misschien kun je ingrijpen in de sturing van de kachel , ik schat dat daar ook een relais inzit want die losse thermsotaat zie ik zo geen vermogen schakelen .

Het is een WSP 608 . Nu heb ik even verder gezocht en gevonden wat de sturing doet om de de accu te regelen, er zit een spoel met een voeler die aangesloten is op de thermostaat, word er stroom op de spoel gezet dan word deze warm en schakelt dan thermostaat uit zodoende dat de accu niet meer opwarmt, Koelt de spoel af door dat de stroom er word afgehaald dan schakelt de thermostaat in en word deze dan terug opgeladen. Heb de draden nu van deze spoel nu over de schakelklok laten lopen zo doende dat de stroom vanavond om 22u van de spoel vanaf zal gaan en de accu begint op te warm. Heb het net getest en het lijkt te werken, toch zal ik uitkijken om nieuwe regeling of anders plaats ik 2 relais.
http://i39.tinypic.com/69hnk4.jpg

Aan het schema te zien zit in de kachel/accumulator een thermostaat die de 3 fases schakelt . Die thermostaat kun je verstellen met een weerstand die de voeler verwarmt en daardoor wordt het schakelpunt versteld. Die weerstanden zijn normaal aangesloten op die uc2000 en daar staat dan ook wat de min/max weerstands waarde mag zijn voor wanneer je meerdere kachels erop aansluit. Maar je kunt die weerstand ook met een schakelklok besturen en zo het instelpunt verstellen.
Het idee erachter lijkt me dat je met nachtstroom de accumulator oplaadt en dat je op tijd overdag zodat de accu lading nog nuttig wordt gebruikt. Je start s'nachts zo laat mogelijk met laden daarvoor dient die buitentemp opnemer . Als het koud is ga je eerder laden dan wanneer het warm is . Als je geen dubbele meter hebt met een lager nachttarief heeft het allemaal minder zin . De kachel buffert overdag ook warmte zodat het aan/uit schakelen wordt gedempt en de warmte meer gelijkmatig wordt afgegeven . Het is een elektrische versie van een speksteenkachel.

Hoi, Er is hier nachttarief aanwezig, allen moet ik nog ff uitzoeken wanneer deze begint en eindigt. Gisteren is de accu om 22u beginnen opladen en deze morgen om 5u was deze totaal opgeladen, mijn systeem werkt blijkbaar. Ben toch eens gaan zien op Ebay voor een ander sturing en heb er een gevonden, neem aan dat dit wel een goede zal zijn zonder al die poepas van de Elfamatic 2000. http://www.ebay.de/itm/Elektronische-Aufladesteuerung-AEG-ELFAMATIC-V-…
Nu nog een temperatuursensor vinden, nu heb ik hier een weerstation liggen die ik niet meer gebruik en daar zal er wel 1 inzitten.

[Bericht gewijzigd door LOSSE op woensdag 16 oktober 2013 07:46:22 (10%)

Is misschien wel interessant om de handleiding van een Elfamatic uc 2000 te plaatsen, deze was nergens op het net te vonden. Wat ik nu ook merk dat deze geen ingebouwde aan boord heeft, hoe weet deze dan wanneer die moet beginnen opladen?
http://www.mijnbestand.nl/Bestand-YOPA3VK6UOLW.pdf

die elfamatic is niet eens stuk zo te zien, heb vaker printen gezien met die witte vlekken. dat is van het soldeerbad en chemicalien..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Op 19 oktober 2013 09:48:50 schreef testman:
die elfamatic is niet eens stuk zo te zien, heb vaker printen gezien met die witte vlekken. dat is van het soldeerbad en chemicalien..

Hoi, nee die is niet stuk maar heb deze er toch tussenuit moeten halen omdat mijn elektriciteit niet zwaar genoeg is, ze hebben komen kijken van de maatschappij en er kon niks gewijzigd worden tenzij ik nog een teller bij plaatste juist en alleen voor de accu's. Da zie ik niet zitten, kost wat te veel voor mij. Nu stuur ik ze elk appart tijdens de nacht met 2 analoge klokken, de eerste en grootste laad ik 6 uur op en de tweede 4u. Dit werkt prima.Deze nacht geen probleem had.

Wat bedoel je " geen ingebouwde aan boord heeft " . Er zit een schakelklok in met weekprogramma en je kunt er een buitenvoeler op aan sluiten . Op basis van tijd en de buitentemperatuur worden ze geladen. De ruimtetemp regeling gebeurd met de thermostaten per accu , die sturen een ventilator dacht ik gezien te hebben ??
Als je ET aansluiting te licht is kun je er maar eentje op aansluiten.
Je kunt ook kijken of je verwarmingselementen af kunt koppelen in de accu's en zo de laadstroom verlagen tot wat je aansluiting aan kan.
Misschien kun je ook een tijdgestuurd wisselcontact in de uitgang van de elfamatic zetten , de ene 10 min de ene accu en de andere 10 min de andere accu etc.

Hoi, dat er een schakelklok met weekprogramma in is dat heb ik nu ook gelezen, maar je kan er geen enkel uurregeling in plaatsen, of begrijp in het verkeerd, dus zou deze sturing alleen op de buiten temperatuur gericht zijn en niet op een ingebouwd uurwerk zoal de uc2100. Normaal moet je toch zelf aangeven wanneer deze begint te laden? Hier is dit > stille uren: van 21 tot 6 uur.
Bron> http://www.eandis.be/eandis/klant/k_tariefperiodes_gaselwest.htm

Dag, beschik over AEG thermostaat (rechthoekige met 3 knoppen)zoals op je eerste afbeelding. Beschik je over een typenummer? Ik nodig een reserve.

Op 15 november 2018 11:00:37 schreef blauwvoet:
Dag, beschik over AEG thermostaat (rechthoekige met 3 knoppen)zoals op je eerste afbeelding. Beschik je over een typenummer? Ik nodig een reserve.

Hallo, intussen zijn deze al lang weg hoor en heb niks meer staan van accumulatie, kreeg op het einde van het jaar mijn afrekening van de elek en viel van mijn stoel, nu dat de elek zo duur is is het niet verstandig die te plaatsen uitgezonderd als zonnepanelen hebt op je dak.

https://www.google.be/search?ei=QlrtW6rBEML0kwXKpJ2oCQ&q=elfamatic…

Hier zijn er wat te koop aan een redelijke prijs>>> https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-elfamatic/k0

bedankt, ik heb specifiek de aeg thermostaat nodig (met als feature een variabel toerental van de ventilator bij bereiken van de ingestelde temperatuur) voor aansturing van de accumulatieverwarming, eind

Op 15 november 2018 13:43:30 schreef blauwvoet:
bedankt, ik heb specifiek de aeg thermostaat nodig (met als feature een variabel toerental van de ventilator bij bereiken van de ingestelde temperatuur) voor aansturing van de accumulatieverwarming, eind

Och ja, niet goed gelezen, zal ff kijken of ik die nog liggen heb.
Ik heb die wonder boven wonder nog gevonden.

Het is de rechthoekige thermostaat (met de 3 knoppen en de afdekklep) met de frequentieregelaar binnenin.

Op 15 november 2018 14:47:21 schreef blauwvoet:
Het is de rechthoekige thermostaat (met de 3 knoppen en de afdekklep) met de frequentieregelaar binnenin.

Nee, deze heb ik niet en was er ook niet bij

ik denk dat blauwvoet de thermostaat bedoelt die op de foto onder de grote aeg thermostaat staat. aan de print te zien alles behalve een fo overigens..

als je de oude nog hebt, wat is er mis mee? kan best te repareren zijn..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

juist,als de printplaten zwart verkoold zijn op bepaalde plaatsen wordt het tijd om reserve aan te schaffen (ik heb er 7 en heb er 10 nodig)
(de grote aeg blok bovenaan is de weersafhankelijke regeling die duurtijd van het inschakelen van de nachtopwarming kan verkorten/verlengen door inschakeltijdstip te verschuiven binnen de tijd dat het nachtregime aangeboden wordt.)

reserve? dit spul is 20+ jaar oud, zoek beter naar een andere besturing of ander systeem. dergelijk oud spul zal ook zwart zijn na al die jaren gebruikt te zijn.

waar rook was, werkt nu iets niet meer