Scooter startmotor spanning regelen.

Beste,

Heb een scooter startmotor (12v) en deze wilde ik graag in snelheid kunnen regelen. Ik had onlangs een accuboormachine gesloopt en die regelaar aan de startmotor geknoopt. Dit werkt prima, maar als ik de motor belast begint die regelaar wel heel erg te roken. De regelaar overigens bestand tot 12A bij de volle 12V. Op de motor staan geen enkele gegevens. Maar ik ga uit van 12V wat dan ook prima werkt.

Nu heb ik al op google en ebay gekeken naar regelaars, maar ik heb eigenlijk nog niets goeds kunnen vinden. Ik denk dat 30A goed genoeg is, maar daarbij kan ik geen goede vinden. Ik zit te denken aan zoiets:
http://www.ebay.co.uk/itm/12V-24V-3A-DC-Motor-Speed-Control-...3376082681

Maar goed dat is dan te weinig ampere. Misschien hebben jullie een redelijk betaalbare waarmee ik de motor in snelheid kan regelen.

M.v.g.
Jeroen

Sonytech

Overleden

Even voor onze beeldvorming: Waarom zou je een startmotor van een scooter in snelheid willen kunnen regelen?

Wordt 'ie nog gewoon gebruikt om de scooter te starten, of is hij van de scooter gesloopt en wordt hij nu voor heel iets anders gebruikt?

"Verbaas u niet, verwonder u slechts."

De eerste link in google :
http://www.electronickits.com/kit/complete/motor/CKMX066.htm

Ik zou eerst eens meten hoeveel stroom je motor trekt.

www.pa4tim.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook oud en exotisch

Zo'n startmotor doet al gauw 50A.
Het voordeligste alternatief is een ESC motorregelaar voor een brushed motor zoals in de modelbouw wordt gebruikt. Daar knoop je dan een servotester aan vast om te kunnen regelen met de hand.

Ben wel benieuwd waarom de snelheid moet worden geregeld.

Een startmotor is (meestal) een seriemotor, onbelast draait die over zijn toeren, wordt heet en is niet bedoelt voor normale belastingen. Spanning is berekend op een zwaar belaste accu (ruim onder de 12V).
Dus: onbruikbaar voor normale toepassingen.

Met b.v. een ruitenwissermotor of ventilatormotor kun je meer "spelen", lijkt me beter voor je toepassingen.

Jypi

Beste,

Bedankt voor de snelle reactie. ik gebruik de startmotor op dit moment voor project elektrische fiets. mijn accu daarbij is een loodaccu met 12Ah.
Zoals ik hierboven aangaf was de stroom van de boormachine regelaar maximaal 12A die werd wel wat te warm onder belasting. maar nu neem ik aan dat een 30A regelaar dit wel aankan.
De stroom kan ik eigenlijk beter niet meten met een multimeter tot 10A. Wel wat onhandig natuurlijk.

fred101: Ik kan in die regelaar gewoon 2x draden van de accu in gooien en de 2 uitkomende aan de motor? dan heb ik dus nog een aantal aansluitingen over voor de pwm die, neem ik aan, niet perse nodig heb.
En wanneer ik de motor opstart zal de ampère even hoger zijn dan wanneer de motor gewoon stationair draait, denk ik. dus kan die regelaar dat even opvangen om vervolgens met een redelijk stabiele stroomsterkte verder te draaien?

De startmotor wordt sowieso niet meer in de scooter gebruikt aangezien ik de motor speciaal heb gekocht voor dit projectje.

M.v.g.
Jeroen

zoals reeds gezegd, motor is niet geschikt.

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

Beste jypi,

De motor is geen serie motor en onbelast blijft deze op een gelijk toerental draaien.

de motor is hier mee te vergelijken:
https://www.google.nl/search?q=scooter+startmotor&safe=active&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=rkaOUvOxEMSS1AXHxoGoCQ&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1920&bih=978#q=scooter+startmotor&safe=active&tbm=isch&facrc=_&imgdii=_&imgrc=1V7rCf4rcVOwLM%3A%3BTMrYAYlY0tLOQM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.q-parts.nl%252Fcatalog%252Fimages%252F137809.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.q-parts.nl%252Fcatalog%252Findex.php%253FcPath%253D348_392%3B600%3B450

Startmotors mogen alleen maar kortstondig draaien. Anders lopen ze warm en als je het toerental verlaagd krijgt hij nog minder koeling ook.

dat klopt. hij wordt na langdurige belasting wel aardig warm. maar goed, kan ik dan beter een andere motor gebruiken? overigens geen ruitenwisser motor of ventilatie motor uit de auto. die zijn niet bepaald sterk voor mijn toepassing. ik heb iets sterks zoals deze startmotor nodig. die voldoet prima en krijgt mijn fiets redelijk goed vooruit. het is trouwens een klein fietsje en ik heb goede overbrengingen. Maar als jij/jullie een betere motor voor mijn toepassing weten is dat er fijn aangezien het toerental wel wat hoog ligt bij de startmotor. maar dan moet die lage toerental motor sowieso sterker zijn dan die startmotor. en uiteraard 12v dc, zodat ik hem met de aanbevolen printplaat kan gebruiken

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - www.arcovox.com
Lambiek

Special Member

Snuffel hier eens rond, hier hebben ze motoren en regelaars.
http://kellycontroller.com/products.php

En als je zelf iets wil bouwen kan je bijv deze maken, kan je bijv je fiets met een rolstoel motor aandrijven.
http://www.circuitsonline.net/schakelingen/159/modelbouw/1q-...toren.html

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.