Buizenapparatuur showtopic

Ik heb even zitten twijfelen maar ik kon niet echt een gepaste plaats vinden om dit te posten vandaar het ''buizen apparatuur showtopic met lekker veel foto's

Mijn 3e buizen rekenmachine is binnen en de 4e is onderweg. Het gaat deze keer om de Casio Model 221-S met 12 VFD buisjes. Hij is volledig werkend ik zou zeggen als in nieuwstaat.

Op het aluminium zat nog een beschermfolie dat geel aangeslagen was. Dit is schijnbaar in alle jaren nooit verwijderd geweest. Na dit verwijderd te hebben is er een krasvrije aluminium look tevoorschijn gekomen.

http://www.mijnalbum.nl/Foto800-QXOLHZAE.jpg

http://www.mijnalbum.nl/Foto800-UXZPLK4D.jpg

Dit is de onderkant van het toetsenbord. Ik heb eerst met verbazing staan kijken wat de langwerpig glazen buisjes waren die rond elke toets gemonteerd zitten. Toen mijn pincet aan de blokjes er naast vastplakte was het vrij snel duidelijk dat de toetsen werken met magneetjes. Zo'n constructie heb ik nog niet eerder gezien.

http://www.mijnalbum.nl/Foto650-G4EA6OFH.jpg

http://www.mijnalbum.nl/Foto650-QGVIQ6FG.jpg

http://www.mijnalbum.nl/Foto650-ATMOARNQ.jpg

En een zeer compact opgebouwde voeding.

http://www.mijnalbum.nl/Foto650-EYNDJKWT.jpg

Ik hoop dat jullie het idee van dit show topic leuk vinden. Als er interesse is dan kan ik ook alle andere buizen apparatuur die ik heb posten. (En dan zeggen ze dat roken verslavend is. Buizen zijn minstens zo verslavend. Waarom heeft niemand me gewaarschuwd) :D

Edit: foto's verkleind

Leuk ding monstervisje. In die magneet toetsen zitten daar nu hal sensors of reedschakelaars? in? Ik heb ooit zo'n keyboard 'ik meen van bull' dat geheel was uitgerust met halsensors gehad. Als je tegenwoordig die goedkope plastic zooi 'die ze keyboard noemen' ziet, dan was dat een zeer kostbaar toetsenbord geweest. Dit casio ding is indertijd waarschijnlijk ook lekker aan de prijs geweest.

TinusTech

Golden Member

Ik zie op de foto bij elke toets een reedcontact.
Degelijke constructie inderdaad.

Uit welk jaar is die rekenmachine? Het lijkt mij echt typisch jaren '70.

Zorg dat je er bij komt, bij de Marine. Sympathisant van de Koninklijke Marine. Luistert graag naar militaire muziek.

Het zijn inderdaad reedschakelaars. Ik ben de originele prijs nog niet tegen gekomen maar toentertijd zal dit apparaat waarschijnlijk een godsvermogen hebben gekost.

Hij komt uit 1973 ;)

Z'n broertje, de 121-A, kostte destijds $ 395,-. Zie de http://casio.ledudu.com/images/calculs/casio/goodies/catalogue1973.pdf prijslijst van destijds. Idd meer dan een maandsalaris....

Scientists say the universe is made up of protons, neutrons and electrons. They forgot to mention Morons....

Buizen ... alles behalve, dat ding zit vol halfgeleiders.

Als we alles moeten gaan showen waar een VFD of Numitron in zit dan is het topic snel vol, dan trek ik dadelijk het frontje even van de DVD-speler. Onder "buizenapparatuur" versta ik apparaten met triodes, penthodes, klystrons. Denk aan versterkers, meetapparatuur, kwikdampers in een PSA enzzzzzz.

Volgensmij hebben we voor dit soort "buizen" al "het nixie/decatron/neon topic" : http://www.circuitsonline.net/forum/view/83310/18 .

Blijkbaar heeft het forum een slecht korte termijn geheugen ... :-)

http://www.circuitsonline.net/forum/view/91329

Show en talk ineen!

Misschien moet je eens kijken en nadenken over het verschil tussen buizen en indicators. Een nixie of numitron zit wel in een buis maar heeft in essentie niets met "buizenapparatuur" te maken. Daarbij, waarom zou je een topic uit 2011 kicken ?

Bedankt voor de link van de catalogus, deze was ik nog niet eerder tegen gekomen.

Sorry voor het misleidende topic titel, deze mag van mij veranderd worden of het topic weg als hij dubbel is.

Het nixie/decatron/neon heb ik inderdaad gezien en zat te twijfelen of dat ik het daar in zou posten, echter ik heb dat topic al meerdere malen volledig doorgelezen en het gaat daar toch vooral over losse buizen/ zelfbouw projecten en minder over bestaande apparatuur waar deze buizen in gebruikt zijn.

Het buizenpraat topic was ik nog niet tegen gekomen.

Mijn intentie was een showtopic van bestaande apparatuur met buizen, en of dat dat nou nixies VFD numitron's panaplex radiobuizen of kwikdamp gelijkrichters zijn maakt mij niet uit. zolang er maar buizen in voor komen en foto's van de buiten en binnenkant zijn. En dan foto's van apparaten van jezelf en niet van internet af.

Als ik op internet zoek naar informatie over een apparaat dan zie ik graag de foto's van de binnenkant en buitenkant. En niet in postzegelformaat zo als je ze veelal tegenkomt.

Henry S.

Moderator

Op 8 december 2013 18:20:50 schreef MonsterVisje:
Het nixie/decatron/neon heb ik inderdaad gezien en zat te twijfelen of dat ik het daar in zou posten, echter ik heb dat topic al meerdere malen volledig doorgelezen en het gaat daar toch vooral over losse buizen/ zelfbouw projecten en minder over bestaande apparatuur waar deze buizen in gebruikt zijn.

Maar verder dekt dat topic toch wel de lading (zolang er geen onzin/chat gepost wordt).

Het buizenpraat topic was ik nog niet tegen gekomen.

Dat is een audiotopic.

73's de PA2HS - ik ben een radiohead, De 2019 CO labvoeding.