PWM regelaar k8004 lage frequentie

Hallo allemaal,

Ben zeker niet dom, maar heb helaas niet veel verstand van elektronica.

Voor het aansturen van een kleine 12 volt DC motor heb ik een Velleman K8004 kitje gebouwd.

Deze werkt netjes en naar behoren.

Echter heb ik gelezen dat voor het regelen van kleine DC motoren een lage frequentie beter kan werken.
Het kitje K8004 is in te stellen van 100Hz tot 5000Hz
Ik zou graag ongeveer werken in het bereik van 10Hz tot 100Hz

Nu is mijn vraag, kan ik dit schema ombouwen door C3 en R3 aan te passen? Wat voor waarden voor C3 en R3 moet ik mee experimenteren?

Ik heb http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet/microsemi/SG1525A.pdf bestudeerd.

Nu denk ik hieruit op te maken dat 100hz toch de minimale frequentie is.

linkje naar K8004
http://www.velleman.eu/products/view/?country=be&lang=en...mp;id=9391

Sonytech

Overleden

Dat je niet dom bent dat heb je wat mij betreft al bewezen door uit eigen beweging de datasheet van het gebruikte IC erbij te pakken.

Ook ik kom tot dezelfde conclusie mbt. de minimale frequentie, maar je zou bij wijze van experiment de waarde van C3 wat kunnen vergroten. Of en hoe betrouwbaar het IC z'n taak dan nog blijft uitvoeren, dat is de vraag waar je proefondervindelijk een antwoord op zal moeten vinden. De fabrikant vindt in elk geval dat 'ie het dan niet meer hoeft te doen.

"Verbaas u niet, verwonder u slechts."

Bedankt voor de reactie,

heb C3 vervangen voor een 470nF condensator.
Zal wel dom geluk zijn, maar in mijn test-opstelling kan ik de frequentie nu zo regelen dat deze merkbaar een beter koppel heeft.
Hiervoor moet ik nu potmeter RV3 ongeveer in de middenstand hebben staan. verder terug draaien, gaat het motortje echt als een diesel draaien. verder op draaien en het koppel bij lage toerental zakt in elkaar.

tx en succes allen

Hallo, ik heb een skateboard gemaakt met een 100W motor die werkt op 24VDC. Eerst had ik het gemaakt met een gewone aan-uit schakeling (via relais), het skateboard ging relatief hard (+/- 20km/h) maar alleen aan-uit vond ik maar niks dus heb ik ook de k8004 gekocht om deze motor te sturen. Ik had hetzelfde probleem wat betreft het koppel en na het lezen van deze post heb ik ook de C3 vervangen door eentje van 470nF. Hij heeft nu inderdaad íets meer koppel maar trekt nog altijd traag op en heb ook de indruk dat hij niet meer zo snel gaat als voordien. Iemand een idee/oplossing?
Alvast bedankt.

Lambiek

Special Member

Dat trage opstarten komt door je soft start circuit, dat is het circuit rond PIN_8 van de SG3525. Je zou C5 groter kunnen maken, probeer eens 47uF in plaats van 10uF (waarde C5). Daar kan je dus een beetje mee experimenteren.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.
pa3gws

Golden Member

20 Km per uur op een skateboard?
Een beetje levensmoe zeker >:-)
Overigen zijn oude koeien veel langzamer.

Ik ben gestopt met roken nu mijn schakelingen nog.

Bedankt voor de tip Lambiek, ik ga het morgen proberen! Dit had ik nooit uit het schema gehaald denk ik ;) zou ik voor het koppel te verhogen de condensatorwaarde van C3 nog verder vergroten? En ik ga ook terug een elektrische rem inbouwen pa3gws ;)

Lambiek

Special Member

Je zou nog wat kunnen experimenteren met C3, maar maak hem niet te groot.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.