Breadboard, mhz

Alleen berichten met de trefwoorden “breadboard” worden getoond. Alle berichten tonen

Hallo allemaal weer,

Aangezien mijn eerder besproken z80 project vormen begint aan te nemen en ik tot de ontdekking kwam dat breadboard niet zo geschikt is voor hoge frequenties vroeg ik mij af of er mensen zijn die hier meer over weten. Ik weet niet of dit niet beter in het digital forum kan, maar ik probeer het eerst hier. Als het nodig is zal een mod het wellicht verplaatsen?

De vraag is concreet, z80 etc met een 8mhz clock, is dat te doen op een breadboard of kan ik beter een 4mhz oscilator bijbestellen?

Iemand die hier ervaring mee heeft? Snelheid is in ontwikkeling/speel/test/leer fase vrijwel niet van belang... maar uiteindelijk zal het op het 8 mhz moeten draaien. Als dat op een breadboard moeite geeft, weet ik dat liever meteen, dan bestel ik gewoon een 4mhz oscilator mee.

Bij voorbaat dank voor jullie advies!

fatbeard

Honourable Member

Een Z80 systeempje op 8MHz moet wel kunnen, zeker als je een complete oscillator gebruikt (+5V in, 8MHz uit). Maar met 40-pins ICs is een gemiddeld breadboard wel èrg snel vol..

Een goed begin is geen excuus voor half werk; goed gereedschap trouwens ook niet. Niets is ooit onmogelijk voor hen die het niet hoeven te doen.

Nouja ik doe het met een maat van me, en we hebben al een 28herz clock circuit, een single stop clock, en een maatje 'elitair' breadboard. Qua breadboard omvang verwacht ik dan ook niet meteen problemen. Een 4mhz oscilator kan er inderdaad nog vanaf, maar in totaal zitten we toch al op de 150 euro, dus als we het niet gebruiken, liever niet. Vandaar dus dat de vraag nog even blijft staan :)

Ik test hier ook wel op een breadboard met een pic op 20MHz, dus die 8 MHz zal waarschijnlijk geen problemen opleveren.

Domoticz en ESP8266, goede combo!!!

Dan begrijp ik de vraag zeker verkeerd!

Hij wil een Z80 op 8 MHz laten draaien en vraagt zich toch af of dat kan op een breadboard, of mis ik hier iets.

Of reageer je (EricP) alleen op dat pic-ding waar je zoals bekend een hekel aan hebt?

[Bericht gewijzigd door Roches op 10 januari 2014 22:45:50 (22%)]

Domoticz en ESP8266, goede combo!!!

Het budget... (en aan die 28 hertz twijfel ik niet, das onderdeel van een getest ontwerp, een tester) maar, ondanks dat ik je bijdrage waardeer, als je de vraag niet kunt beantwoorden zou ik je willen verzoeken dan ook even de discussie niet aan te gaan. Ik ben op het gebied van deze vraag op zoek naar ervaringsdeskundigen. Werkt 8mhz met een z80 op een breadboard, of kan ik problemen verwachten. That's all.

Ik heb geen ervaring met de Z80, weet alleen dat die in de jaren 80 in een vreselijk traag homecomputertje zat. Maar ik heb wel ervaring met oscillators op een breadboards. Heel gaaf, zonder condensators en spoelen gilt het op de paracitaire eigenschappen op een paar honderd kHz. Meer dan een paar honderd kHz zou ik niet doen maar dat wil je zo te zien niet. 28Hz is geen probleem en 4 mHz / 8 mHz is nog trager dus dat moet geen probleem zijn. Ik heb ooit een heel stabiele oscillator op 500 mHz gemaakt op een breadboard (van 32 kHz naar 1 Hz en dan een 2 deler naar 500 mHz)

Tenzij je MHz bedoeld ipv mhz, dat hangt heel erg af van de rest van je schakeling. Ik heb een Atmel op 12 MHz op een breadboard gehad en dat ging goed maar op twee pootjes na was alles eigenlijk zo ongeveer DC. M

Ik zou het gewoon met een testschakeling proberen. Niet ieder breadboard is gelijk dus wat bij de een prima gaat, gaat bij een ander mis. Als jij langere draden gebruikt, je breadboard minder ideaal is en je voeding minder schoon, je slechte ontkoppeling en filtering toepast, logica met open poorten houdt, weinig fasemarge bij opamps hebt, last van crosstalk tussen componenten of in componenten, enz enz dan zal er eerder wat gaan gillen dan bij iemand die alles perfect doet.

Mij lijkt een groot breadboard minder geschikt (grotere zelfinductie en capaciteit. Die kerel van de signal path laat in een video een paar MHz op een (heel klein) breadboard draaien.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook oud en exotisch

Of een Z80-systeem op een breadboard aan 8MHz wil werken, hangt helemaal af van de zorg waarmee alles opgebouwd is.

Goede GND-verbindingen zijn een must.
Ook de voeding heeft aandacht nodig. Geef elk IC een ontkoppel-C, en prik dit in het breadboard naast de voedingspinnen. Keramische C's met lange pootjes zijn hier ideaal voor.
Ga geen adres/data/controlelijnen doorlussen van CPU naar RAM naar EPROM naar ...
Maak rechtstreekse verbindingen tussen CPU en randcomponenten. Gebruik desnoods buffers.

Prosper, yop la boum, c'est le roi du macadam (aldus Maurice Chevalier)

Eens met pros, de opbouw en omvang van de schakeling zal veel verschil maken. Dat is bij audio op breadboard ook zo.
Mogelijk kun je speciale hulpstukken maken met flatcable en pennenrekjes om de bussen en gnd bij elkaar te houden, dat scheelt alvast.

Maar is het eigenlijk niet handiger voor alle min of meer standaard Z80 logica (CPU, PIO, UART, CTC etc.) een of ander Z80 board te nemen ?
Er zijn er waanzinnig veel, waaronder een (relatief) recente van Elektuur als ik mij goed herinner met geheel gebufferde bussen en moderne (ontwikkel-) voorzieningen.
Als de kosten belangrijk zijn lijkt dat mij de weg om te gaan. Je kunt daar een breadboard met de naar ik aan neem kleine gewenste rest aan hangen en dan (met wat geluk en aandacht) in één stap van werkend proto naar een werkende eigen PCB.
Alles opbreadboard is een uitdaging in zichzelf en kost heel veel tijd en frustratie extra denk ik.

Gezien het aantal CO'ers dat vol trots glaswerk laat zien met een roodgloeiend hart, kan geen mens je verwijten maken omdat je met een Z80 aan de slag gaat.
Het was ook mijn eerste liefde... :*

Enne... als je de Z80 beu bent, wil ik nog wel een MC68000 naar je opsturen. Je zal dan wel een groter breadboard moeten kopen, vrees ik... :-)

Prosper, yop la boum, c'est le roi du macadam (aldus Maurice Chevalier)