Motorregeling 12v

Alleen berichten met de trefwoorden “breadboard” worden getoond. Alle berichten tonen

Ik heb de motor regelaar uit de schakelingen sectie gebouwd : http://www.circuitsonline.net/schakelingen/17/modelbouw/moto...eling.html . Het is mijn eerste zelfbouw projectje dus ben er nog niet zo handig in. Het zou goed kunnen dat ik soms iets zeg dat niet klopt.

Nu wou ik hem voor 12 volt gebruiken dus dan heb ik aleen het bovenste schema nodig en zou ik A en B aan elkaar kunnen maken dacht ik. Nadat ik alles gesoldeerd had deed hij het nog niet egt goed ik kon de snelheid een klein beetje regelen met de potmeter. Toen heb ik de schakeling opnieuw opgebouwd op een breadboard en dan op de meest simpele manier dacht ik. dus een plus lijn aan de rechter kan en een min lijn links en dan alle componenten precies als op het schema plaatsen. Nu gebeurde er niets waneer ik aan de potmeter draaide de motor bleef op dezelfde snelheid. Het aller gekste vond ik toen ik de weerstand(R2) tussen de buzz11 transistor en pootje 3 van ne555 weghaalde de motor nog steeds bleef draaien. Oftewel er stond nog een spanning over de source en drain zonder dat er een signaal op gate kwam. Het enige component wat bij mij ontbreekt is de D3 over de motor maar dat zou toch geen verschil moet maken ? En mischien een hele domme vraag maar wat is nou precies die dikke zwarte streep onder C3 bijvoorbeeld ?

Zou iemand mij mischien kunnen helpen deze dingen heb ik gecontroleerd:

Aansluitingen ne555 met het hapje boven:
1 8
2 7
3 6
4 5

Potmeter na gemeten

twee diodes na de potmeter

vandaag zijn de overige onderdelen binnen gekomen, meteen ook een nieuwe buz11 gemonteerd voor de zekerheid. Heb het boordje even op nieuw opgebouwd maar nog niet durfen testen. Heb wat fotos van het breadboard gemaakt hoop dat het een beetje zichtbaar is. http://uploadenfoto.nl/show-image.php?id=a438602b73147dfe014...f096570c14

Heb ook nog een paar close ups voor als het niet duidelijk is.
Ik heb het schema letterlijk nagebouwd aleen links en rechts omgedraaid. Dus bij mij zit de potmeter rechts. Boven heb ik de plus lijn genomen en onder de min. Heb ook geprobeerd om alle draden die naar de plus lopen rood te doen en naar de min zwart. De gele en blauwe draad links gaan naar de 12volt bron.

Ne555
http://uploadenfoto.nl/show-image.php?id=a611b40edbd305b2c27...7542240a50

Diode over de motor
http://uploadenfoto.nl/show-image.php?id=45c3291d33b1885106e...d8d39764a5

Aansluiting motor
http://uploadenfoto.nl/show-image.php?id=75ad79be96de3006c26...1af2d55e88

Zou iemand kunnen zien of alles goed is aangesloten ? Ik ben bang dat ik het anders weer sloop

Volgens mij heb je nu hele bende kortgesloten; hoe kan die diode nou verticaal op het breadboard zitten? Dan zitten de beide aansluitingen, en de draden die daar heen gaan, toch allemaal aan elkaar?!?

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken