Kleine hoeveelheden lege reels?

Goedenavond,

Misschien een domme vraag (hoop het niet). Ik heb voor wat kleine producties die ik thuis ga maken inmiddels een kleine verzameling van componenten in huis, voornamelijk weerstanden, ledjes en transistors. Meeste op tape.

Ik overwoog eerst om een en ander in storage boxen te gaan doen, maar na het zien van EEVBlog moet ik zeggen dat hij een goed punt heeft en je beter de boel in cut tape kunt bewaren.

Omdat cut tape zelf niet heel handig is, dacht ik eraan om een kleine doos te kopen waar 7" reels in passen. Die zijn vrij gemakkelijk te vinden voor amper € 15,-, maar nu vroeg ik mij af: waar kan ik lege 7" reels krijgen? De cut tape ga ik dan zelf re-reelen (zoals Farnell dat zo mooi noemt). Heb via Google al een en ander gevonden waar lege reels te vinden zijn, maar dat is allemaal in de US en qua import is dat niet echt gunstig.

Ik kwam ook een Chinese leverancier tegen: deze heeft echter een minimale afnamehoeveelheid van 100 stuks. Weet iemand ergens in Europa waar je kleine hoeveelheden lege spoelen kunt krijgen?

Er kunnen 23 rollen in mijn reel-holder, dus iets in die orde van grootte... ;-).

Een bedrijf zien te vinden die SMD montage doet en vragen naar de afgedankte reels. En zijn vast CO-ers die in die business zitten.

Anders ven V&A -tje?

[Bericht gewijzigd door henri62 op 24 mei 2014 08:45:13 (30%)]

Henri's Law 1: De wet van behoud van ellende. Law 2: Ellende komt nooit alleen.

Ik gooi de reels meestal weg. Maar goed. Ik heb nog een stuk of tien reels waar wat componenten op zitten die ik niet meer wil zien. Wat jij met die componenten gaat doen zal me een worst wezen. Je mag ze komen halen voor een appel en een ei.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
Hewlett

Honourable Member

Je gaat zelf re-reelen? Geen probleem. Normaliter gaan er makkelijk 5000 standaard componenten op een 7" reel, dan heb je nogal wat componenten los op cut-tape gekocht. Of niet? ;-) Reels hebben niet zo veel zin als je maar een paar 100 componenten op cut-tape wilt bewaren. Bij kleinere aantallen zijn speciale SMD binders, waar je stroken van 100 componenten op cut-tape in kunt bewaren, handiger.

HamRadio PA2HK // Keep Calm and Carry On.

Bedankt iedereen voor de aanbiedingen! Haarlem is voor mij lekker dichtbij, Delft iets verder weg.

Ik heb van enkele weerstanden inderdaad 1000 stuks besteld. Ik heb weerstanden uit de VS laten komen, moest bij Farnell weliswaar € 25,- toeslag betalen, maar de weerstanden kosten daar ruw 1/10e van wat het hier kost en de grootste verrassing daarbij was ook nog dat ze gratis op een reel gezet zijn (15" trouwens, beetje te groot). Als je bij Farnell re-reelt moet je al € 25,- per re-reeling betalen.

Binders is een goed idee, maar als ik meer dan 1000 stuks heb van iets neemt het meteen een hele pagina in beslag. Ga desondanks hier nog wel even serieus naar kijken, bedankt!

Shiptronic

Golden Member

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

Op 24 mei 2014 10:16:32 schreef Dennis1984120:
Als je bij Farnell re-reelt moet je al € 25,- per re-reeling betalen.

Nog nooit voor moeten betalen. Op de site staat ook dat het gratis is. http://be.farnell.com/jsp/support/support.jsp?formpage=farne...jsp#rereel

Met vriendelijke groet, Stynus ||| http://www.elektronicastynus.be ||| http://e-stynus.com ||| --> Automatische trapverlichting <--

Probeer ook eens te kijken bij kennissen en familie, waar misschien nog wel super-8 filmspoeltjes liggen.
Vooral de 30-meter spoeltjes zouden voor kleingebruik wel eens erg handig kunnen zijn.

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - http://www.tubecollectors.org/

Ik koop alleen nog maar volle reels voor de goedkope elementen. Laatst mijn E3 verzameling compleet gemaakt. De helft van de waardes nog nooit gebruikt maar ik heb 5000 weerstandjes op voorraad.... Maar goed, volle reel kost 5 euro, dan ga ik niet moeilijk doen. En ook niet uit de VS laten komen omdat het daar goedkoper is, want dat is het niet.....

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
klein is fijn

Moderator

Op 23 mei 2014 23:25:05 schreef Dennis1984120:
Er kunnen 23 rollen in mijn reel-holder, dus iets in die orde van grootte... ;-).

Oh, dat aantal krijg ik wel bij elkaar. Zitten allen nog componenten op, maar die mag je er wel bij hebben. Nonstandaard / hoogohmig spul in 0805 en 1206. Spul waarbij je makkelijk 0603 kan gebruiken, want je moet de maximale spanning ver overschrijden wil je ooit riching het maximaal toegestane vermogen komen.

Als ik er een stuk vanaf gehaald heb mag je de rest hebben. Ben toch bezig met opruiming. :)

/edit: Ik heb er 39 liggen die van mij zo en zo weg mogen. Mogelijk meer. Doe maar een mailtje indien interresse. Ik zit vlak bij Haarlem.

fatbeard

Honourable Member

Op 23 mei 2014 22:55:29 schreef Dennis1984120:
...
Ik overwoog eerst om een en ander in storage boxen te gaan doen, maar na het zien van EEVBlog moet ik zeggen dat hij een goed punt heeft en je beter de boel in cut tape kunt bewaren.
...

Ik zou die blog graag lezen/zien, kun je er een linkje voor posten?
Heb al gezocht maar niet gevonden...

Een goed begin is geen excuus voor half werk; goed gereedschap trouwens ook niet. Niets is ooit onmogelijk voor hen die het niet hoeven te doen.
Hoeben

Golden Member

Ik vond hier dit eeuwenoud topic wat wel nut heeft voor mij:

Waar kan ik hier (regio Eindhoven-Tilburg) lege reels krijgen voor SMD? Bijvoorbeeld kleine en grote in 8, 12 20 mm etc. Maar kleine aantallen, 10 of zo.

Vreemd genoeg kon ik niets vinden op Aliexpress.

Weet iemand hierin de weg?

Voor 3 euro kan je een reel kopen: https://nl.farnell.com/2129172
Dan krijg je er wel 5000 weerstandjes bij.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard en software ontwikkeling: www.arcovox.com