Colinbus Profiler ombouwen naar 3d printer/CNC frees

Goedendag,

Voor een jaar of 5 terug heeft mijn vader een Elektor Profiler (bereik 300x400mm) gekocht, ook wel bekend als Colinbus CBR40.
De machine achteraf gezien te snel gekocht, zonder goed onderzoek te doen naar de machine.
Na wat testen (wat erg tegenviel), onderzoek op internet etc. kwamen we er toch achter dat het niet de meeste gunstige aankoop was. Dit voornamelijk op gebied van elektronica. De software en elektronica is gebouwd voor het boren van gaatjes t.b.v. printplaten etc. als communicatietaal HPGL.
De machine word nu eigenlijk nooit meer gebruikt en dat vind ik doodzonde, mede omdat de machine ongveer 1500 euro heeft gekost en omdat de hardware van de machine zeer goed is.

Daarom heb ik het plan om de machine om te bouwen naar een 3d printer of een CNC frees
---------------------------------------------------------------------

In de machine zitten twee printplaten, een voeding en een printplaat van Colinbus. voor de X/Y/Z posities zitten er 3 stappenmotoren.
Ik wou de huidige motoren laten zitten en alleen een nieuwe besturing in de machine plaatsen en een printkop aanbrengen.

Maar ik ben er nog niet goed achter wat ik precies nodig ben en hoe ik het moet programmeren
ik lees dat men bij een reprap 3D printer een arduino-mega gebruikt en een Sanguinololu board. Is dit zo open-sourche dat ik mijn motoren ook kan besturen met deze microcontrollers?

Als eerste zou ik willen maken dat ik met deze besturing de X/Y/Z posities kan krijgen. De printkop is zorg voor later.

Mijn eerste wens is een 3D printer van deze machine te maken, mocht dit niet lukken dan zou ik er graag een CNC frees van maken.

http://i739.photobucket.com/albums/xx39/cantause/IMG_1066.jpghttp://i739.photobucket.com/albums/xx39/cantause/IMG_1067.jpgGoedendag
http://i739.photobucket.com/albums/xx39/cantause/IMG_1071.jpg

Beste
de Colinbus Profiler is een 3d cnc frees, of eigenlijk een 2.5 d frees.
Het is idd niet super, maar na veel afstellen is het me gelukt om er deftige stukje mee te frezen.
Gaat het eigenlijk om een machine van de eerste reeks of van de 2de reeks?
mvg
eddy

De stuurelektronica en software trekt inderdaad op niet veel. Mechanisch gezien cava, maar eigenlijk belange niet stijf genoeg (vooral die Z as).
Ik heb mijne aangepast als volgt: smijt alle colinbus printen er uit (de voeding kan je behouden). Stuurprint vervangen door een G540 4assige steppercontroller van gecko drives http://www.geckodrive.com/geckodrive-step-motor-drives/g540.html.
Dan heb je ineens 4 vermogensturingen + breakout bord voor parallelle poort. Die setup kan je zonder meer gebruiken met mach3 of linuxcnc om je profiler via Gcode te besturen ipv met de (naar mijn mening) waardeloze hpgl code die enkel via de (naar mijn mening) waardeloze profiler software te gebruiken is.
Indien je nog wat wenst te investeren kan je verder een KFLOP bord aanschaffen http://dynomotion.com/KFLOP.html . Dit is een veelzijdige motion controller die dan aangesloten kan worden op de G540. Dan kan je bediening doen via usb verbinding met het gratis programma KmotionCNC (zie verder op site dynomotion). De KFlop is verder ook volledig programmeerbaar indien je zelf software of een andere interface dan G code wenst te gebruiken.

Groeten
Jan

Lambiek

Special Member

Op 4 juni 2014 16:57:59 schreef jakkefire:
ipv met de (naar mijn mening) waardeloze hpgl code die enkel via de (naar mijn mening) waardeloze profiler software te gebruiken is.

Hoe de software van dat type profiler is weet ik niet, maar HPGL is zeker niet waardeloos. Het is prima om te zetten naar G_code, en er is prima mee te werken. Gebruik het zelf al jaren zonder probleem.

En dat Gecko spul ken ik ook niet (wel van gehoord) maar nooit gebruikt. Maar er is heel veel te koop als het om drivers en motoren gaat.
Dit heb ik toen gebruik om een standaard machine om te bouwen naar CNC, en naar grote tevredenheid.
http://www.uploadarchief.net/files/download/ombouw_freesbank...c_1[1].pdf

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

Misschien is het interessanter om dat ding te ruilen met iemand voor een 3D printer.
Ombouwen kost ook weer veel tijd en moeite en daarmee "sloop" je een werkende print frees.

Zoals eerder in een ander topic aangegeven; ik ben bang dat het opnieuw een teleurstelling zou worden.

Plastic smeltende 3D printers zijn (wat betreft de X en Y as) vooral op snelheid gebouwd, de krachten op de kop zijn ongeveer nul en het printen duurt zo al lang genoeg. Mijn kleine printer print 35 cm3 per uur en beweegt > 100 mm/sec.

CNC freezen moeten juist sterk zijn om de krachten van het frezen te weerstaan ze zijn veel zwaarder gebouwd, en ze bewerken veel meer in een handeling dus traag bewegen is minder erg. Hier vind je ook spindels, die zul je bij 3D printers voor de X en Y as niet zien.

Ik wil hem wel wisselen tegen een K8200 3D printer van Velleman.
Momenteel de 2de best-verkopende 3D printer.
afdrukbereik: 20 x 20 x 20 cm

Ik heb ondertussen 3 3D printers staan, en ook zo'n Elektor profiler, maar kan altijd nog een 2de profiler gebruiken.

die K8200 is al omgebouwd zoals het hoort:
- T2.5 timing belts + precisie T2.5 pulleys voor X- & Y-as
- Trapezium spindle TR8x1.5 voor de Z-as (i.p.v. een gewone M8 draadstang)
- voorzien van LCD & SD-kaart lezer, zodat je kan printen zonder een PC te moeten draaien hebben.
- Z-as motorkoppeling vervangen door betere
- deftige universele spoelhouder met kogellagers
- LED verlichting
- koelmond op ventilator
- geprinte behuizing en filament geleiding
- zwaardere 15V voeding
- diverse reserve-onderdelen
- deftig afgeregeld
- om te starten doe ik er ook nog een nieuwe spoel 1KG 3mm PLA bij. (ik heb nog geel, rood, oranje, nucleair groen en zwart in verzegelde verpakking liggen, je mag dus kiezen)

Indien je wil, kan ik je wel foto's doorsturen van zowel de printer,
alsook objecten die ermee geprint zijn.

Bij interesse mag je me mailen op kris at digitalplayground puntje be
(Ik woon ten noorden van Antwerpen)

groeten,
Kris

http://www.digitalplayground.be - where fun meets technology ...

Op 4 juni 2014 17:28:28 schreef Lambiek:
[...]
Hoe de software van dat type profiler is weet ik niet, maar HPGL is zeker niet waardeloos. Het is prima om te zetten naar G_code, en er is prima mee te werken. Gebruik het zelf al jaren zonder probleem.

En dat Gecko spul ken ik ook niet (wel van gehoord) maar nooit gebruikt. Maar er is heel veel te koop als het om drivers en motoren gaat.
Dit heb ik toen gebruik om een standaard machine om te bouwen naar CNC, en naar grote tevredenheid.
http://www.uploadarchief.net/files/download/ombouw_freesbank...c_1[1].pdf

HPGL op zich waarschijnlijk niet. Maar ik ken maar weinig programmas die HPGL output (in het formaat dat colinbus ondersteund in zijn software)hebben. CAD/CAM met Gcode output daarentegen... Ik heb in ieder geval maanden/jaren liggen klooien met conversie programmas zoeken/maken om toch maar iets te kunnen beginnen met die profiler. Pas toen ik alles er uit heb gegooid en overgeschakeld ben naar mach3 + gecko begon het ding nuttig te worden...
Nu gebruik ik het niet voor pcbs te frezen. Dat gaat me te traag. Ik gebruik hem vooral voor plastic behuizingen of licht aluminium (frontpaneeltjes) freeswerk. Je kan er mee frezen maar het ding is niet echt stijf dus je moet er geen 0.01mm nauwkeurigheid of perfect vlakke oppervlakken van verwachten.

Mvg
Jan