Samsung UE32C6710 beeldproblemen

Ik was al begonnen in het topic van Arminius,
http://www.circuitsonline.net/forum/view/120381/2

..maar hier mijn probleem stand-alone.

Ik kreeg dezelfde problemen als Arminius met mijn Samsung: kleuren lopen dicht, soms met niet de juiste kleur etc, alsof het een fotokopie is met de kleurencopier uit 1978. In het zwart zit sowieso een rode (margenta)korrel.

Wat eigenlijk snel daarna ook begon is dat het opstarten wordt afgebroken. De Samsung begint dan weer opnieuw maar zodra hij het foute beeld laat zien, wordt ie weer afgebroken. Vorige week starrte hij toevallig wel een keertje met goed beeld op en dan wordt de opstart niet afgebroken. Dus dat deed mij denken aan wat MNM(tm) schreef in een ander topic:

Gepost donderdag 26 juni 2014 19:59:12
Het is de sub-micom (hulp microprocessor) op het mainboard die zorg draagt voor de aansturing van de voeding. Daarnaast handelt deze de signalen van de IR-ontvanger en het keyboard af. Als deze het signaal "power ON" krijgt, schakelt deze de voeding in. De rest van het systeem, en dus ook de systeemprocessor krijgt dan spanning en zal gaan starten. Voor dit starten staat een bepaalde tijd, waarbinnen deze een system-OK signaal naar de sub-micom stuurt, zodat deze weet dat het starten van het systeem goed is verlopen. Als de sub-micom dit signaal niet op tijd krijgt, grijpt de watch-dog in de sub-micom in, welke de voeding weer afschakelt en na enkele seconden opnieuw inschakelt, in de hoop dat het starten van het systeem nu wel goed zal verlopen.

Blijkbaar gaat er iets mis bij het starten van het hoofdsysteem, waardoor de watch-dog in de sub-micom ingrijpt. Dat kan diverse oorzaken hebben, waaronder corrupte firmware (door bijv. een niet goed verlopen firmware update), of een ontbrekende hulpspanning op het mainboard (op het mainboard bevinden zich een aantal buck convertertjes die voor de benodigde systeemspanningen zorgen). Ook is het mogelijk dat de grote systeemprocessor (de grote BGA-chip links bovenin op het mainboard) een slechte soldeerverbinding heeft, waardoor er een kritisch signaal niet werkt.

Ik heb de conclusie getrokken dat het falen van de TCON ook het doorstarten verhindert. Daarom heb ik een nieuwe TCON printplaat (S120APM4C4LV0.4) gekocht op Ebay. Deze heb ik er vanmorgen ingezet, maar het probleem blijft ongewijzigd: De TV wil opstarten, maar zodra hij een verkeerd beeld vertoont, wordt de opstart weer afgebroken.

Wie kan mij verder helpen?

Tanx, Niels

naar mijn idee heb je het antwoord al:

Op 4 juli 2014 22:28:36 schreef NelisB:

..(de grote BGA-chip links bovenin op het mainboard) een slechte soldeerverbinding heeft, waardoor er een kritisch signaal niet werkt...

Vermeld even het BN94 nummer van de print met een foto aub.
Ik vermoed een BN94-03406T.

Of het echt aan die grote BGA ligt, is heel simpel te controleren: verwijder de achterkap (daarvoor hoeft het toestel NIET van de voet gehaald te worden!!) en duw zachtjes op de chip waar in de onderstaande afbeelding "1" op staat:
http://www.uploadarchief.net/files/download/resized/bn94-04165k_s.jpg
Dit is de DNIe processor.
De chip waar het cijfer "2" op staat, is de systeemprocessor. Dat is de volgende kandidaat om zachtjes op te duwen als duwen op chip "1" geen resultaat geeft.

Overigens is er een complexe bi-directionele communicatie tussen het mainboard en het T-CON, mede omdat de FRC (Frame Rate Converter) ook op het T-CON zit. Als deze communicatie verstoord is, kan in sommige gevallen óók de watch-dog ingrijpen. Deze verstoring kan veroorzaakt worden door een probleem op het T-CON, maar ook -zoals ik in het andere topic al aangaf- door beschadiging van de lak van de LVDS-kabel, waardoor bepaalde datalijnen sluiting maken met het metaal van het chassis. Kijk dus eerst even naar hoe de LVDS-kabel over de stalen draagplaat loopt en of deze draagplaat geen scherpe randen heeft die de LVDS-kabel kunnen beschadigen. (Daarvoor dient het toestel wèl van de voet te worden gehaald en voorover op een vlakke ondergrond te worden gelegd!)

Fan van Samsung (en repareer ook TV's). :)

Op 4 juli 2014 23:24:32 schreef william1967:
Vermeld even het BN94 nummer van de print met een foto aub.
Ik vermoed een BN94-03406T.

Klopt!

Op 5 juli 2014 14:44:34 schreef MNM(tm):
duw zachtjes op de chip waar in de onderstaande afbeelding "1" op staat

Dat werkt. Maar ja, als ik m weer los laat, dan is het probleem weer terug. Is het te solderen? Zitten de soldeerpuntjes aan de achterkant van de printplaat?

[Bericht gewijzigd door Henry S. op donderdag 10 juli 2014 00:02:08 (49%)

Nee, de soldeerpuntjes zitten tussen de chip en de printplaat. Die chip zit in een behuizing van het type BGA: Ball Grid Array.

http://www.analog.com/static/imported-files/images/packages/CSPBGA.jpg

Bij een gespecialiseerd bedrijf zou je de chip kunnen laten re-ballen (dat houdt in: los halen van de printplaat, alle tinbolletjes aan de onderzijde van de chip vervangen door nieuwe en dan de chip weer terug solderen op de printplaat). Dit is echter een nogal kostbaar proces (als het echt goed gebeurt), waardoor een vervangend mainboard een voordeliger (en snellere) oplossing is.

[Bericht gewijzigd door MNM(tm) op zondag 6 juli 2014 14:11:13 (48%)

Fan van Samsung (en repareer ook TV's). :)

Okee! Die zijn wel iets duurder dan de TCON. Maar goed. We gaan even zoeken.
Tanx voor de info!!
Ik zal de resultaten posten.

[Bericht gewijzigd door Henry S. op donderdag 10 juli 2014 00:03:19 (74%)

En opnieuw reballen houd dus ook in dat ze dan loodhoudende bolletjes gebruiken. Deze breken minder gauw los, zit meer rek in door uitzetten/ krimpen.

Het mainboard is volgens SamsungpartsNL niet meer verkrijgbaar. Het vervangende onderdeel is BN94-04165R. Deze kost €210. Is het misschien toch goedkoper om te reballen?

Je kunt trouwens ook even zoeken naar mainboarden voor de UE32C6700. Die zijn namelijk EXACT hetzelfde!
(Het enige verschil tussen de UE32C6710 en de UE32C6700 is de kleur van de lijst. Technisch zijn ze 100% identiek! ;) )

Fan van Samsung (en repareer ook TV's). :)

Tja, dat is zo. Maar geeft niet meer zoekresultaten.
Samsungparts zegt dat het vervangende onderdeel BN94-04165R is. Ik vind wel andere BN94-04165, dus met een andere letter er achter. Iemand een idee wat de verschillende letters aangeven?

Deze bijvoorbeeld:
http://www.ebay.de/itm/BN94-04165B-Mainboard-fuer-UE32C6700-USXZG-SAMS…
..is volgens de advertentie ook voor een UE32C6700 en is weer een stukkie goedkoper.

[Bericht gewijzigd door Henry S. op donderdag 10 juli 2014 00:03:38 (28%)

Die van eBay was ik gister ook tegengekomen, maar die is voor een SXZG model-variant: de Duitse markt. Daarvan staan bepaalde settings dusdanig anders dat je bijvoorbeeld niet de Nederlandse providers kunt kiezen bij DTV instellingen. Dat is wel op te lossen, maar dat moet in het geavanceerde service-menu, en daar kun je (als gebruiker) niet bij. Dat kunnen alleen service monteurs (en ik ;) ).

Andere letters achter het BN94 nummer betekent onder andere dat het mainboard af-fabriek is geconfigureerd met andere settings, waaronder panel type en -formaat, of de aanwezigheid van een subwoofer speakeraansluiting (intern).

Fan van Samsung (en repareer ook TV's). :)

Ok, tanx! Goed om te weten.

[Bericht gewijzigd door Henry S. op donderdag 10 juli 2014 20:01:47 (93%)

Nieuw mainboard zit er in. Hij doet het weer!

Tanx nog guys!

laatst nog een samsung 656 gefixt de dlne chip ge rebald
gebeurt meer bij samsung

het lijkt erop dat ik ook een slachtoffer ben van een slechte BGA verbinding. is dit nog op een kosteneffectieve manier te fixen zonder dat ik zelf in staat ben om een BGA te reballen oid, of is het mainboard vervangen dan de enige optie?

Op 18 juli 2014 04:14:40 schreef neon3400:
laatst nog een samsung 656 gefixt de dlne chip ge rebald
gebeurt meer bij samsung

Wat is een "dlne chip" ???

Fan van Samsung (en repareer ook TV's). :)

zover ik weet is dlne de chip die aangeduid is met de 1 op het plaatje van het mainboard, dit is 1 van de 2 chips die slechte solderingen kan hebben.

Waar staat de afkorting "dlne" dan voor, volgens jou?

Ik ken namelijk helemaal geen chip die "dlne" heet of die functie heeft...

[Bericht gewijzigd door MNM(tm) op zondag 27 december 2015 23:59:39 (42%)

Fan van Samsung (en repareer ook TV's). :)

Ik heb ook te maken met dit probleem bij dit model tv. Is er iemand die mij kan helpen met het herstellen van de BGA verbinding van mijn dlne chip? (Bijv. reflowen of reballen)

Als ik op de chip druk dan is het beeld perfect maar zodra ik deze los laat gaat het mis. Ik heb het bord al gedemonteerd.

Of kan iemand mij vertellen welke borden compatibel zijn met deze tv (ue32c6710us). Het exacte model BN94-03406T kan ik nergens vinden.

Alvast bedankt!

Mvg

Rdh

IDD deze zijn moeilijk te vinden omdat deze niet lang in productie was. Persoonlijk zou ik hem laten reballen. Tenslotte weet u dat dit bord werkt.

Dat ze (al lang) niet meer te vinden zijn, ligt niet aan de "korte" productie, maar aan het enorm groot aantal vervangingen in de eerste maanden dat het model op de markt was. (Eigenlijk geldt dat voor de gehele C6xxx serie).

En terzijde: het is niet "dlne" chip, maar DNIe, hetgeen staat voor Dynamic Natural Image enhancement. De chip compenseert voor het van nature nogal fletse beeld van LCD panelen.

Fan van Samsung (en repareer ook TV's). :)

Ja reballen is natuurlijk helemaal mooi maar volgens mij is dat een zeer kostbaar
proces.

Volgens mij is reflow wellicht een optie maar als ik het goed begrijp dan moet ik dan een beetje geluk hebben omdat ook het geheel defect kan gaan erdoor.

Denken jullie dat dit een optie is: https://youtu.be/85yd_6ST2JY ?

Op 8 juni 2019 19:05:32 schreef smd:
IDD deze zijn moeilijk te vinden omdat deze niet lang in productie was. Persoonlijk zou ik hem laten reballen. Tenslotte weet u dat dit bord werkt.

maartenbakker

Golden Member

Erg dubieus. Ik zou toch naar reflowen, reballen of een toevallig opduikend Samsung-board kijken.

Ook borden van dezelfde generatie uit net iets andere modellen willen nog wel eens gewoon passen.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Reflowen = tijdelijke oplossing. reballen is het probleem permanent opgelost DMV loodhoudende balletjes. Even verdiepen in de bedrijven bij je in de buurt en je weet wat het kost.