Atmega 16 loopt nog maar op max 4Mhz

Alleen berichten met de trefwoorden “breadboard” worden getoond. Alle berichten tonen

Hallo,

Er is tijdens het programmeren van m'n ATMEGA-16 iets fout gegaan. Vanaf dat moment kon ik hem niet meer met m'n USB programmer programmeren. Het programma leek ook corrupt: aangesloten LEDjes stonden willekeurig te knipperen.

Toen met een externe klok van 1Mhz geprobeerd de fuses te bekijken maar ook dat lukte niet. Het enige dat nog wat hoop gaf, was dat als ik reset laag maakte dat het geknipper dan stopte.

Ik las dat de enige mogelijkheid die dan overblijft een HVP/parallel programmer is. Dat heb ik nu geprobeerd en ik kon de ATMEGA lezen. De SPIEN fuse bleek gereset te zijn. Ik heb die gezet, de flash gewist en weer in m'n schakeling geplaatst. En succes: ik kon hem weer serieel programmeren!

Maar nadat ik m'n programma er weer in had geladen leek er niets veranderd: alles knipperde nog willekeurig. Ik kon echter hem nog wel steeds serieel lezen en schrijven. Verify liet zien dat het programma goed geladen was.

Ik dacht: terug naar eenvoud, dus de chip in een breadboard geplaatst, en het meest eenvoudige programma (led blink) geladen. Ook dat werkte niet: De LED knipperde willekeurig. Ook een externe klok van 12Mhz gaf hetzelfde resultaat. Toen de fuses veranderd naar interne klok van 1Mhz, en toen deed hij eindelijk wat ik verwachtte. Ook op 2 en 4Mhz interne klok werkte het, maar op 8Mhz niet (helemaal geen leven).

Moet ik nu de conclusie trekken dat er toch iets in de chip defect is geraakt of zijn er nog andere settings die dit gedrag zouden kunnen veroorzaken?

Andre van Swaaij

Ik zie een insteeek-breadboard, die kunnen nog weleens slechte verbindingen krijgen. Probeer het eens op een ander bord.

Heb geduld: alle dingen zijn moeilijk voordat ze gemakkelijk worden.

Op 14 januari 2015 14:16:53 schreef Jochem:
Ik zie een insteeek-breadboard, die kunnen nog weleens slechte verbindingen krijgen. Probeer het eens op een ander bord.

Hij zat eerst op een print waar alle verbindingen waren gesoldeerd. Toen de problemen begonnen ben ik teruggegaan naar 'simpel' door even een schakeling met slechts een ledje te gebruiken.

Andre van Swaaij