24 volt soldeerbouten

Is zoiets niet iets: http://www.brinktechniek.nl/product.php?Catmenu_ID=80&P=current&am… ?

Heb je wat meer te vertellen dan een 48 w en ook geen station nodig. Ik weet alleen niet of de draad hittebestendig is (doorsmelten als je per ongeluk je bout op de draad legt),

Shiptronic

Overleden

Je kan ze vertellen hoe duur het is maar dat maakt ze niks uit, tot ze het zelf aan moeten schaffen.

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

op scholen zijn de leerlingen kwa gedrag een club en die gaan niet op de juiste manier met gereedschap om als de rest van de club dat ook niet doet. naar leraren word minder naar geluisterd als ouders en dergelijke op het gebied hoe met iets om te gaan, leraren kunnen toch weinig uitrichten want een tik geven kan echt niet meer tegenwoordig.

weet nog dat op school van die groene bosch machines werden gekocht, waardeloos spul want je kon die machines op vol toeren van links naar rechtsom schakelen, gevolg lamellen zo eruit geklapt. die dingen konden steeds weer terug voor een nieuw anker..

waar rook was, werkt nu iets niet meer
Anoniem

Oh, je bent maar een weekje invaller?
Ik zou je aanraden om die week zo goed mogelijk proberen door te komen zonder incidenten.
Mensen houden nu eenmaal niet van nieuwkomers die "orde op zaken" willen stellen tijdens hun korte afwezigheid.

Hij zou het vast waarderen als je bij zijn terugkomst kunt zeggen, ik heb dat vervelend probleempje met die bouten eens aangepakt en een slecht contact gevonden in de trafo.
Als je echter zonder meer aan de kaak stelt dat de leerlingen al geruime tijd met ondeugdelijk,materiaal moeten werken en dat vervanging meer dan nodig is, dan beschuldig je hem van nalatigheid en valt zijn integritiet als vaste lesgever aan.
Misschien hééft hij al stappen ondernomen en heeft hij totaal andere inzichten dan jij in welk soort bouten nu moeten aangeschaft worden en waarom. Het zou me verwonderen dat hij op een invaller heeft zitten wachten om het probleem op te lossen.

Als ik een weekje van huis ben vraag ik de buurvrouw op mijn kat te passen en de planten te bewateren. Als ik terugkom en alle meubels zijn verplaatst omdat zij dat praktischer vindt, dan vraag ik haar de volgende keer niet meer. Ook al heeft ze gelijk en is het goed bedoeld. Als je begrijpt wat ik bedoel.

Als nieuwkomer, en dat is overal zo, moet je niet direct het alfamannetje willen uithangen. Meteen je collega's de les gaan lezen en hen met de neus in alles wrijven wat volgens jouw inzichten verkeerd loopt, kan terecht zijn, maar je gaat het heel moeilijk krijgen om aanvaard te worden en niet veel sympathie oogsten.
Ik weet het wel, je bent nieuw, enthousiast en wil bewijzen wat je waard bent, maar dat wordt niet altijd naar waarde geschat. Net als bij de kippen is er een pikorde,en de nieuwe kip mag nog zulke mooie eieren leggen, ze moet haar plaats kennen.

Ik hoop maar dat je volgende week in je 1e scheikundeles de ontmijningsdienst niet belt en de school laat ontruimen omdat er een flesje picrinezuur in het rek staat.:-)

Een beetje offtopic, maar ik vind dat dit belangrijker is voor je carriere dan je te bewijzen met het soldeerboutprobleem.

buckfast_beekeeper

Golden Member

Op 13 maart 2015 23:29:29 schreef testman:
op scholen zijn de leerlingen kwa gedrag een club en die gaan niet op de juiste manier met gereedschap om als de rest van de club dat ook niet doet. naar leraren word minder naar geluisterd als ouders en dergelijke op het gebied hoe met iets om te gaan, leraren kunnen toch weinig uitrichten want een tik geven kan echt niet meer tegenwoordig.

Ben ik het niet mee eens. Het is ook aan de leraar om de leerlingen waarden bij te brengen. Hoe correct omgaan met apparaten en materialen hoort daar ook bij. Even een voorbeeld uit een andere opleiding. Je geeft les aan toekomstige beenhouwers. Hoe ze de messen veilig en correct moeten gebruiken laten we aan de ouders over? Of is het ook een taak van de leraar? Ik denk dat het vooral een taak is van de leraar. Hij/zij moet uitleggen dat deze messen vrij duur zijn en dat je ze in no time kan om zeep helpen door ze verkeerd te gebruiken. Probleem in deze branche is dan ook nog dat het lesmateriaal verkoopbaar moet blijven. Opleiding bakker/banketbakker idem. Je gebruikt dure materialen die je perfect kan mishandelen. Het is aan de leraar uit te leggen wat deze mishandeling je kan kosten en welke impact dit kan hebben op je eventuele bedrijf later. Zelf zat ik in een klas bakkerij/banketbakkerij met allemaal zwijntjes. Daar ben ik heel eerlijk in. Maar ik heb ze nooit materiaal weten misbruiken of producten weten saboteren. Het brood, koeken, eclairs, pralines, ijsroom, ... moesten wel verkoopbaar blijven. Daar werd vanaf dag 1 op gehamerd. Vrijwillig schade toebrengen aan het materiaal was gewoon te betalen. Als je een inox pot krijgt, vol blutsen, dan heb je daar ook geen respect meer voor. Een mooie gladde pot, daar heb je zelf ook respect voor. De gevaren van een oven, laat je de leerlingen die ontdekken of wijs je daar op als leraar? Ik hoop het laatste. En wie niet heeft geluisterd zal het inderdaad wel ontdekken.

Hetzelfde verhaal hier met de soldeerbouten. Als deze nauwelijks warm worden, kromme punten hebben, dan is het niet verwonderlijk dat ze de bout gaan gebruiken als schroevendraaier of als beitel.

edit:

Op 13 maart 2015 22:05:45 schreef pietplof:

De lezers moeten echter ook beseffen dat we hier spreken over Leerlingen met niveau BB en KB. ( basis beroeps en kader beroeps) en wel de eerste twee klassen.
Mijn voornaamste doel is niet het vormen van technici maar zorgen dat de pubers de eerste technische ( basis) handelingen leren maar daarnaast vooral leuk vinden.

Toch iets dat ik niet graag lees. Dit soort leerlingen heeft vaak al geen te groot zelfbeeld. Elke leerling heeft zijn kwaliteiten. Het is aan de leerkracht om deze boven te halen. Waarom hadden bepaalde leraars geen problemen om dit soort leerlingen te begeesteren en waarom bakken andere leerkrachten er met dezelfde groep niks van? Enkele leerkrachten ervaar ik meer dan 30 jaar na dato nog altijd als heel bepalende figuren in mijn verdere leven. 1 van hen is vorig jaar overleden. Ik heb met tranen in de ogen gezeten als ik het overlijdensbericht las. Met anderen wil ik zelfs geen pint gaan drinken.

[Bericht gewijzigd door buckfast_beekeeper op zaterdag 14 maart 2015 17:16:04 (20%)

Van Lambiek wordt goede geuze gemaakt.

Die magnastat dingen hebben als nadeel dat de magneetschakelaar welleens vast blijft zitten. Als dat gebeurt en je ziet het niet heb je een nieuwe punt nodig.

Ik vind zelf antex bouten goed spul. Die kunnen er wel tegen als je ze afklopt op tafel en dat kunnen die Wellers trouwens ook.

leraren kunnen toch weinig uitrichten want een tik geven kan echt niet meer tegenwoordig.

Als een leraar geen orde kan houden over een groep kinderen dan kan die dat ook niet als deze wel een tik mag geven.

bakker is een opleiding, maar beenhouwer op een slachterij? dat daar een opleiding voor was is nieuw voor mij. ik kom er wel vaker, maar het personeel spreekt er voornamelijk pools en duits. loopt ook allemaal met een vleesbijl aan het schort rond, ga je niet snel mee in discussie :P

het helpt idd wel als materiaal netjes is en werkt als je er zelf mee aan de gang moet. het begint bij 1 man niet schoonmaken en een jaar later is het gelijk een schandaal als het doorzet steeds. de ene leraar is de andere niet, heb ook wel een ex leger sergeant gehad als leraar. van die nog het meeste geleerd eigenlijk. die had een aparte manier van lesgeven, andere klassen hadden schrik van die leraar terwijl hij juist zorgde dat men wilde leren. dat was nog basisschool, maar op voorgezet onderwijs kwam het wel voor dat de leraar de adjunct ging halen, want die was 2 meter en sleurde je zo de gang op. heb het zelf niet heel vaak gehad, maar klasgenoten wel..

de soldeerbouten heel houden is dus 1 ding, ermee omgaan is het 2e ding, en schoon houden voor de volgende ding nummer 3..

@hieronder, een beenhouwer is een slager, wist ik niet. dat is zeker een beroep met opleiding..

waar rook was, werkt nu iets niet meer
buckfast_beekeeper

Golden Member

Op 14 maart 2015 16:58:14 schreef testman:
bakker is een opleiding, maar beenhouwer op een slachterij? dat daar een opleiding voor was is nieuw voor mij. ik kom er wel vaker, maar het personeel spreekt er voornamelijk pools en duits. loopt ook allemaal met een vleesbijl aan het schort rond, ga je niet snel mee in discussie :P

Een slachter kan je niet vergelijken met een beenhouwer.

In België is beenhouwer een volwaardige opleiding van 6 jaar. Gaat van uitbenen, over het maken van worst, paté, ... tot het maken van koude schotels en bufetten. In 1 school zaten beenhouwers, bakkers, koks en kelners. Als er problemen waren op de speelplaatsen dan was het bijna zeker tussen beenhouwers (het ruwe volk) en kelners (de opgetutte tegenpolen).

Van Lambiek wordt goede geuze gemaakt.
pietplof

Golden Member

Het is echt niet voor de eerste maal ( of moet het ,,eerste keer" zijn ) dat een startonderwerp binnen 15 reacties nauwelijks meer werd genoemd.
Als je , na een poosje niet te hebben gekeken, een onderwerp ziet met veel reacties ( ook al heb je geen directe relatie met het onderwerp, toch even kijken want het gaat bijna altijd over iets anders. Wij technici zijn daar ware specialisten in.
Vind ik ook één van de charmes van dit forum.

Grotedikken. Je opmerkingen inzake mijn bemoeienis, als vervanger, met de gang van zaken is zeer begrijpelijk maar niet op mij van toepassing.
De persoon die vervang is echt ziek ( overwerkt) en dat kan wellicht tot aan de zomervacantie zo blijven. Verder is er begrip en medewerking van de collegae en leiding dit probleem ( het eerste en nog lang niet het laatste ) op te lossen.
Maar de tot nu toe ontvangen reacties/ adviezen zijn zeer waardevol en worden ,, meegenomen" in mijn verdere stappen.

festina lente

Op 14 maart 2015 16:58:14 schreef testman:
bakker is een opleiding, maar beenhouwer op een slachterij? dat daar een opleiding voor was is nieuw voor mij. ik kom er wel vaker, maar het personeel spreekt er voornamelijk pools en duits.

Daar zijn ook scholen hoor... En om weer on topic te raken: ze weten er zelfs hoe ze moeten solderen.

Anoniem

Op 15 maart 2015 08:05:49 schreef pietplof:

Grotedikken. Je opmerkingen inzake mijn bemoeienis, als vervanger, met de gang van zaken is zeer begrijpelijk maar niet op mij van toepassing.
De persoon die vervang is echt ziek ( overwerkt) en dat kan wellicht tot aan de zomervacantie zo blijven. Verder is er begrip en medewerking van de collegae en leiding dit probleem ( het eerste en nog lang niet het laatste ) op te lossen.
Maar de tot nu toe ontvangen reacties/ adviezen zijn zeer waardevol en worden ,, meegenomen" in mijn verdere stappen.

Beste Pietplof, mijn opmerking is gebaseerd op een hele carrière omgaan met andere mensen en is in de meeste gevallen, ook die van jouw van toepassing.

Technisch is jouw vraag ook universeel. Stel een kwaliteitsschaal van 0-100.
Onderaan bengelt het namaakspul van Aldilidlkruitvat dat vaak een mooi uiterlijk heeft,veel functionaliteit, maar eigenlijk vooral ergernis oplevert en weinig duurzaam is. Aan de andere kant is er het topmateriaal waarbij het gebruik vaak de prijs niet rechtvaardigt.
Wat jij nodig hebt schat ik op 60% van de kwaliteitsschaal.
Een magnastaat is erg handig , het spaart enorm op stiften.
Qua vermogen heb ik ervaren dat voor universeel gebruik een 50W optimaal is. Uiteraard niet voor sanitair of SMD geschikt.
Verder moet je een degelijk natuursponsje,dat vochtig gehouden wordt met demi water. De kalk uit kraantjeswater tast de stift aan. nooit stalen sponsjes of schuurpapier. Uiteraard moet dit sponsje in een gepaste behuizing met voldoende gewicht zitten, zodat je tijdens het werk met één hand af en toe kunt de tip schoon vegen.

Hoe ver staat het trouwens met je onderzoek naar de oorzaak van het slecht werken van alle bouten? Zoiets moet een beetje technieker toch tijdens de koffiepauze kunnen uitvlooien?

Welk soldeer wordt er gebruikt? Sinds enkele jaren is het verboden om nog loodhoudend soldeer te gebruiken in de elektronica en elektriciteitsector. Alhoewel er nog veel oude voorraden in omloop zijn, en het verbod niet absoluut is, is het niet uitgesloten dat in jullie school een partij soldeer aangekocht is van de loodvrije soort met hogere smelttemperatuur.
Het is dan heel goed mogelijk dat de temperatuur van de oude boutjes niet hoog genoeg komt om het soldeer goed te laten vloeien.

De grootste uitdaging zal echter zijn om de directie te overtuigen. Nog erger dan in strontpotjes roeren is aan de baas z'n centen willen zitten. :-)
Niet alleen is er nog geen vertrouwensrelatie met een al te enthousiaste nieuwkomer, maar mensen luisteren alleen als ze er zelf belang bij hebben, of als je ideeën compatibel zijn met hoe ze er zelf over denken. Dat zie je zelfs heel vaak op dit forum.
Slijmen, en hen het gevoel geven dat het initiatief van henzelf komt helpt vaak. Maar druist in tegen het eigen ego.

Tot slot, en dan hou ik er echt mee op, moest mijn vrouw, die slavenarbeid verricht in een superette, eventjes vermoeid glimlachen om jouw collega die maanden lang "overwerkt" thuis zit. :-)

Wat natuurlijk ook nog de vraag is, en ik weet natuurlijk niet in hoe verre het hele systeem bij elkaar hoort, is de voeding die al die boutjes moet voeden wel sterk genoeg. Test het anders eens door alle boutjes in te steken behalve 1 en meet de spanning op die aansluiting om te zien hoever die inzakt.
Als je maar één of een paar boutjes aansluit, warmen deze dan wel snel op en heet genoeg om er mee te werken?

Elke chaos kent zijn orde. Maar creër je orde, dan krijg je chaos.
maartenbakker

Golden Member

Van slavenwerk raak je inderdaad niet snel overwerkt. Overwerkt is meer een organisatorische/geestelijke afmatting dan gewoon moe. Als je moe bent ga je naar bed, dat helpt niet tegen overwerkt.

Verder is loodvrij hier niet relevant, en bovendien niet "verboden in de elektronica en electriciteitssector". Ik zou zels zeggen dat loodhoudend hier beter is omdat het iets vriendelijker is in gebruik.

P.S. @GD: houdt er in je betogen wel rekening mee dat pietplof ook een senior is met waarschijnlijk meer ervaring in lesgeven dan jij... En gezien zijn naam niet in de stress schiet van zijn eerste ontmoeting met een flesje picrinezuur >:)

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Ik hoop dat er geen elektronica mee gesoldeerd wordt? Met S39 rot heel je print weg. Of waterleidingen? S39 is daar verboden. Ik verwacht dat je dan ook nog met het VERBODEN (verboden in elektronica die je verkoopt, verboden in waterleidingen) loodhoudende tin soldeert? Ik zou als school toch een snel kijken of je de achterstand van 20 jaren niet snel kunt inhalen.

Er zijn tegenwoordig goede loodvrije materialen. En de moderne soldeerbouten zijn er op aangepast.

Ik moet toegeven: ik verkoop zelf veel loodhoudende soldeer en gebruik het het zelf ook. Maar niet als het verkocht wordt, alleen voor mezelf en oudere apparatuur.

maartenbakker

Golden Member

De gangbare groothandels verkopen het ook gewoon, en terecht, want vrijwel alle apparatuur van vóór 2006 (dus nog steeds een significant aandeel van alle reparaties) is loodhoudend gesoldeerd en dient gerepareerd te worden met loodhoudend soldeer. Niet vreemd dus dat je het hebt en verkoopt, lijkt me.

Wel ging ik in mijn bovenstaande bericht wat kort door de bocht; het kan voor scholen relevant zijn om loodvrij te onderwijzen als het gaat om beroepen waar ook daadwerkelijk gesoldeerd moet gaan worden. Als het om kennismaken met de vaardigheid gaat, ben ik nog steeds wat aarzelender maar je hebt gelijk dat het met de goede spullen best zal lukken.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
Anoniem

Op 19 maart 2015 14:57:18 schreef maartenbakker:

Verder is loodvrij hier niet relevant, en bovendien niet "verboden in de elektronica en electriciteitssector". Ik zou zels zeggen dat loodhoudend hier beter is omdat het iets vriendelijker is in gebruik.

P.S. @GD: houdt er in je betogen wel rekening mee dat pietplof ook een senior is met waarschijnlijk meer ervaring in lesgeven dan jij... En gezien zijn naam niet in de stress schiet van zijn eerste ontmoeting met een flesje picrinezuur >:)

Stom van mij om niet eerst eens te kijken naar zijn gegevens.
Ik dacht echt met een jonge onervaren wijsneus te doen te hebben.
Dat grapje met picrinezuur dat op echt gebeurde feiten berust was er dus over.
Mijn excuses. Ik hoef Pietplof, dus niets te leren, alhoewel ik bij mijn standpunt blijf, dat het meestal niet in goede aarde valt als een invaller direct initiatieven neemt. Mijn buurvrouw is 80 jaar, en al heeft ze veel meer ervaring in het huishouden, ik zou het niet apprecieren als ze tijdens mijn afwezigheid ongevraagd de meubels herschikt.

Ik vind mijn suggestie over het soldeer echter wél volledig terecht. Het is niet de bedoeling om een discussie te starten over waar en wannneer het toegelaten en wenselijk is om loodhoudend soldeer te gebruiken of te kopen.
Ik wees gewoon op onder andere de mogelijkheid dat er loodvrij soldeer is aangeschaft. En dat dergelijk soldeer met oudere boutjes niet lekker smelt. Zeker niet als het voedingscircuit wat overbelast is en de temperatuur dus al wat aan de lage kant.
Toch de moeite om even na te gaan?

fred101

Golden Member

Op de praktijkschool waar mijn zoon zit hebben ze jbc stations staan. Die zien er heel netjes uit en hij komt regelmatig trots thuis wat soldeerwerk laten zien. Dat betreft meestal 3D metaaldraad constructies. Het ziet er heel behoorlijk gedaan uit. Er is ook goed toezicht door de leraren.

Maar dat is een kleine school (minder dan 100 leerlingen) in een dorp, mogelijk is de mentaliteit van leerlingen daar anders. Er staan ook geen metaaldetectors en er lopen geen bewakers. Als er politie komt is het om les te geven en niet om leerlingen te halen of brengen.

Dus het kan wel degelijk goed gaan. Niet iedere school is beroerd en heeft slechte leraren. Op de lage/middelbare scholen waar ik gezeten heb (jaren 60/70/80) werd er ook niks gemold, waren er ook geen mis-toestanden etc.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs
maartenbakker

Golden Member

@GD: je hebt gelijk, op die manier is het natuurlijk zeer relevant.

Ik had in gedachten dat de voorschriften waarschijnlijk niet relevant zijn, dus dat het op school niet verboden zal zijn om mee te werken (ik ben geen jurist, dus wel even opzoeken voordat je mij op mn woord gelooft).

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
Anoniem

Het zal wel op het rolletje soldeer staan wat de samenstelling is.
In mijn tijd kregen we een afgemeten eindje soldeer en moesten aan het eind van de les het overschot terug ingeven. Zelfs de bolletjes werden opgeveegd en bewaard in een stekjesdoosje. Alleen met oorvijgen waren ze in die katholieke scholen niet zuinig. :-)