Varadyne

Hubie

Special Member

Net een leuk stukje gezien op NPO 2 (de strijd) over de Varadyne zelfbouw ontvanger (1925 ?)Ook een stukje over een radiobeurs met oude grijze mannen en oude radio's. Nostalgie mensen.Ik had trouwens nog nooit van de Varadyne gehoord,ik denk dat ook weinig varaleden hem konden betalen.

Jammer gemist! Die ga ik zeker terugkijken!

evdweele

Overleden

Het was in die tijd een kip-en-ei verhaal; zonder ontvanger zouden er geen V.A.R.A.-leden zijn en zonder omroeporganisatie zouden de arbeiders niet naar de boodschap van de SDAP kunnen luisteren.

Er waren meer van het soort bouwpakketten als de Varadyne: de KRO Pan-Europa en de AVRO Kassandra.
Op internet zijn van alle toestellen wel schema's en foto's te vinden.

Die beurs met oude grijze mannen was van de Nederlandse Vereniging voor de Historie van de Radio.
De NVHR heeft overigens ook leden die de 40 nog nog niet zijn gepasseerd.

Techniek is ervoor gemaakt om ons in de steek te laten. Het blijft een ongelijke strijd tussen de techniek en de technicus.
Hubie

Special Member

@evdweele: Niet alleen uit technisch oogpunt vind ik dit leuk om naar te kijken maar ook uit historisch oogpunt. Dat de A.v.r.o en K.R.O ook zulke ontvangers op de markt brachten wist ik ook niet.
Tegenwoordig kun je luisteren en kijken naar wat je belieft(internet)hoewel daar ook polarisatie in is (geenstijl t.o.v. joop.nl b.v.) Maar dit terzijde.
Ik ben toch wel nieuwsgierig welke omroepzuil de eerste radio aan de man bracht.
Radio bleek toen toch een krachtiger medium te zijn dan de krant van "je eigen zuil" ;-)

maartenbakker

Golden Member

Zo grijs ben ik nou ook weer niet! Ik val in de leeftijdscategorie die evdweele aanstipt, al is dat iets minder ruim dan ik eigenlijk zou willen.

Ik verwacht dat ik ook wel ergens in het decor opduik, helaas uitzending gemist. Ik vond het ook rare arrogante stukken vreten die persé langs de kant van de kramen moesten lopen waar voor de camera niets anders te zien was dan hun kop en de ruggen van wat tafelhouders. De geïnterviewde meneer leek net zo'n salonsocialistisch kopstuk van veel te lang geleden zo met die lange jas en die rare grijns op z'n gezicht.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
evdweele

Overleden

Volgens het boek "Opkomst van de Nederlandse Radio-industrie" (2002) geschreven door Frans J.J.Driesens was de eerste radio die als bouwpakket aan de leden van een omroepvereniging werd aangeboden een toestel van de VARA in 1926 (pagina 103).
Prijs 55 gulden *), af te betalen met 5 gulden per maand.
De andere omroepen AVRO en KRO volgden later.
*) omgerekend zou dat nu € 415 zijn.

In de beginjaren van de radio zal de krant een grotere rol hebben gespeeld dan de radio.
Goedkoper en een veel grotere oplage.

Techniek is ervoor gemaakt om ons in de steek te laten. Het blijft een ongelijke strijd tussen de techniek en de technicus.

55 gulden, exclusief buizen.
Een arbeider verdiende toen 10 tot 15 gulden in de week.

was een leuke beursdag
beetje bijzonder door de camera ploeg
maar wel leuk

en over de oude mensen daar
het word weer steeds jonger
tot voor 2 jaar terug was ik namelijk een van de jongste mensen
maar nu lopen er al broekies van zoan 15 a 16 jaar rond

altijd leuk om te zien