ULN2003 wordt erg heet bij aansturen van LEDs

Alleen berichten met de trefwoorden “breadboard” worden getoond. Alle berichten tonen

Dag iedereen,

Eerst en vooral m'n beste wensen aan iedereen hier - gelukkig 2016!

Voor een scorebord wil ik een aantal hele grote 7-segment displays zelf maken met een hele hoop LEDs (3 per segment). De Arduino kan niet voldoende stroom leveren voor al die LEDs, dus stuur ik per segment één SIPO latch aan, die via een ULN2003 de LEDs aan- en uitschakelt die een aparte stroombron gebruiken.

Het volgende schema stelt één zo'n segment voor:
http://www.bodicker.be/images/arduino/big_7_segment_schema_thumb.png

Zet ik het zo op een breadboard, werkt alles prima. Pin 9 van de ULN2003 is nergens op aangesloten.

Maar op internet vind ik allemaal voorbeelden die pin 9 bijkomend op de VCC van de LEDs aansluiten (9V in mijn geval). Als ik dat doe, wordt de ULN2003 op een minuut tijd erg heet (lees: je kan je vingers er makkelijk aan branden). De LEDs werken ook zonder deze pin aan te sluiten, dus ik vermoed dat deze aansluiting niet nodig is.

Voor steppermotoren heb ik ergens gelezen dat deze pin 9 nodig is voor "flyback voltages" op te vangen, iets wat hier niet van toepassing is (denk ik).

Het ene voorbeeld zegt laat pin 9 gewoon vrij, terwijl er ook voorbeeldjes zijn waar men pin 9 alsnog op dezelfde VCC aansluit als die van de LEDs.

Kan iemand mij uitleggen waarvoor die pin 9 nu specifiek dient? In de datasheet vind ik enkel de omschrijving "common free wheeling diodes" terug, en daar raak ik niet echt veel wijzer uit.

Bijgevoegd ook het schema van de ULN2003 (uit de datasheet):
http://www.bodicker.be/images/arduino/uln2003.png

Alvast bedankt!

Marlon