fake geigerteller voor in escape room

Goedemiddag!

Ik heb voor in een escape room (real life ontsnappingsspel) een 'geiger teller' nodig. Ik ga uiteraard niets met radioactiviteit doen maar ik wil dat wel graag simuleren. Door de kamer verspreid liggen een aantal doosjes. Eén daarvan is 'radioactief'. Met een meetapparaat wil ik de juiste kunnen identificeren.

Ik heb gedacht aan een hall sensor, maar er zitten al teveel puzzles met elektromagneten in de kamer, dus dat geeft teveel storing.

Sonar is te richting-specifiek en reageerd bovendien op alle voorwerpen.

Ik heb ook nog aan een lichtsensor gedacht met een IRpass filter ervoor.

Kortom, veel opties, maar ik heb de juiste nog niet gevonden.

Wie heeft er een idee?

Bedankt!!!

Maurits

Een RF-ID reader? Kant en klaar (via USB) verkrijgbaar, of als bouwpakketje om zelf iets mee te knutselen (zie bijv ebay nr 262130705848).

Bedankt voor je bericht.

Echter is de afstand niet groot genoeg. Ik wil minimaal een meter kunnen halen. Bovendien geeft zo'n rfid reader een digitale output. Het liefst zou ik het analoog willen kunnen uitmeten zodat ik met de geiger teller ook de afstand kan laten horen met die pulsjes op het speakertje.

Een simpele zender/ontvanger misschien een optie, signaalsterkte meting om de afstand te bepalen vanaf de doos?

Zegt die AVR: Dat Pic je toch niet?!

Ja zoiets zat ik ook te denken. Heb je een idee wat voor set ik daarvoor kan gebruiken? Ik heb van die kleine 433mhz radiotjes liggen maar ik zou niet weten hoe ik daarvan de signaal sterkte kan meten.

Die zijn te sterk.

Je komt al een heel eind met een tamelijk doof AM ontvangertje en een oscillatortje dat je met wat random klikjes moduleert.
Klein genoeg maken zodat je niet het pand uit komt. Legaal is het niet, maar aangezien het je pand niet uit komt...

Ik neem op kleine schaal reparaties van buizen-elektronica aan voor een heel aardig uurtarief. Interesse? Mail me!
Arco

Special Member

Wireless Power moet op 1 mtr ook wel te detecteren zijn. (als je het tenminste niet als voeding gebruikt, maar daarvoor een batterij neemt)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com

@Ledlover: maar dan gaan de klikjes niet sneller als je dichterbij komt

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken

Tsja, afweging simpliciteit versus functionaliteit.
Als je de klikjes verschillende sterktes geeft, zullen de hardste klikjes wel vanaf de grootste afstand hoorbaar zijn. Zachte klikjes pas vlakbij. Op die manier zou je al meer variatie er in kunnen krijgen.

Ik neem op kleine schaal reparaties van buizen-elektronica aan voor een heel aardig uurtarief. Interesse? Mail me!
Arco

Special Member

Ultrasonisch kan ook. Houdt waarschijnlijk meteen honden buiten de deur... :)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com

Hmm, dat kan inderdaad ook, maar dan zit je met kamerreflecties...

Ik neem op kleine schaal reparaties van buizen-elektronica aan voor een heel aardig uurtarief. Interesse? Mail me!

(infrarood-) licht heeft precies dezelfde intensiteit-afstand relatie als radioactieve straling.

Dus IR-ledje in een doos, gemoduleerd op een fijne 38kHz ofzo. Ontvangertje bepaald sterkte van ontvangen 38kHz signaal en klikt vaker als er meer signaal ontvangen wordt.

Die modulatie doe je om te voorkomen dat andere IR bronnen (verlichting?) het signaal overstemmen.

EricP

mét CE

Wat kost een 'out of spec' geiger teller op de '2de hands markt' en kom je makkelijk aan een stukje radio actief materiaal (fluoriserend spul van een wijzerplaat, oude rookmelder). En is de afstand waarop gedetecteerd kan worden dan een beetje bruikbaar?

Anoniem

Dat is een erg dom en onverantwoord voorstel. Er is inderdaad aan echt radioactief spul te komen op die wijze..
Dergelijk radioactief materiaal is meestal vrij onschuldig zolang het in ongeschonden toestand blijft.
Maar als je begint oude rookmelders te slopen of de radiumhoudende verf van oude wijzerplaten af te schrapen ben je echt gevaarlijk bezig. Als daar een kleine hoeveelheid van in je lichaam terechtkomt onder de vorm van bijvoorbeeld ingeademd stof,is het echt niet onschuldig en in tegenstelling tot radiogolven wel degelijk in sterke mate kankerverwekkend.
Kun je net zo goed met echte vuurwapens spelen. Een spel is voor zover ik weet nog altijd simulatie.
Rook liever elke dag drie pakjes sigaretten, dan heb je er nog plezier aan beleefd voor je de spreekwoordelijke pijp uitgaat.
Ik zou denken aan een radiobugje met bijhorend een heel simpel veldsterktemetertje. Een antennetje, een diodedetector en een metertje volstaat. Als je een analoog metertje neemt kun je de schaal inkleuren in groen, oranje en rood. Een blokgolfgeneratortje waarvan de frequentie gestuurd wordt door de gelijkspanning die je detectortje opwekt geeft een versnelde tik bij het naderen.
Overigens is dat tikken in de realiteit enkel nuttig om te horen of de achtergrondstraling toegenomen is.
Dichtbij een radioactieve bron is het aantal treffers zo groot dat je geen afzonderlijke tikken meer hoort.
De uitslag van de meter geeft de sterkte aan.

Arco

Special Member

Een advertentie als "gezocht: radio-actief materiaal", zal wellicht ook de interesse van de AIVD opwekken... :)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com
EricP

mét CE

Je bent de laatste tijd niet erg in vorm he GD? Je verzint weer vanalles wat niet in de post staat en bestempelt dat dan als 'dom' en 'onverantwoord'.
Heb je de startpost gelezen? Lees daarna je eigen commentaar nog eens en probeer dan eens na te denken. Gezien je post historie kun je dat best. Toe, doe eens een klein beetje moeite.

Jinny

Golden Member

Yep, gewoon het oude horloge in het doosje stoppen, of de oude rookmelder...
Nergens word beweerd dat je de rotzooi eraf moet schrapen....
En de Baco had vroeger van die oude tellers...

Hoe doen vrouwen op TV dat toch? Wakker worden met prachtig glanzend haar en mooi gestifte lippen..... Wanneer ik wakker word heb ik een coupe 'Leeg geroofd vogelnest' en een incidenteel straaltje kwijl.. Gaat ook door voor 'Wilt wief' naar horen zeggen

Mocht je tritium willen gebruiken als radioactieve bron: een Geiger teller reageert daar niet op!

Mijn echte naam: Joris | Mijn elektronica website: Fuzzcraft.com
Anoniem

Op 3 maart 2016 05:24:12 schreef EricP:
Je bent de laatste tijd niet erg in vorm he GD? Je verzint weer vanalles wat niet in de post staat en bestempelt dat dan als 'dom' en 'onverantwoord'.
Heb je de startpost gelezen? Lees daarna je eigen commentaar nog eens en probeer dan eens na te denken. Gezien je post historie kun je dat best. Toe, doe eens een klein beetje moeite.

Daaar heb je volkomen gelijk in Ericp.Ik denk teveel vooruit.
Dat komt misschien wel omdat ik in tegenstelling met jou weet wààrover ik het heb.

Ionisatie rookmelders werken doorgaans met de radioactieve bron Americium241. Dat isotoop zendt alfastraling uit. Alfastraling is deeltjesstraling en bestaat uit heliumkernen. Deze deeltjes hebben door hun relatief grote massa maar een heel kort bereik. Hooguit enkele cm. Bovendien worden ze al tegengehouden door een blad papier. Dat is ook de reden dat die melders in onbeschadigde toestand onschadelijk zijn. Er ontsnapt namelijk geen straling. Buiten de behuizing kun je met je oubollige BACO geigerteller dan ook niets meten.
Bovendien zijn die goedkope tellers voorzien van stalen GM buisjes. Die zijn alleen gevoelig voor gammastraling.
De andere straling gaat niet door de wand heen.Voor alfa en beta straling heb je een speciale dure GMbuis nodig met een mica venster. En dan nog zou er niets te meten vallen.
Degene die jouw idiote voorstel dan zou volgen en een GM teller gekocht hebben, zou dan vaststellen dat er niets te meten valt. De volgende logische stap is dan het spul uit de behuizing halen...
Snap je nu mijn reactie?
Mijn standpunt "dom en onverantwoord" blijft dus overeind.

En wat die uurwerken betreft: Ik den dat je een ganse vintage collectie gaat moeten aanschaffen op de rommelmarkt om er nog één uit te halen waarvan de wijzerplaten met radiumhoudende verf besteken zijn. Want is al meer dan 40 jaar verboden. Niet alle lichtgevende verven zijn per definitie radioactief. De meeste gebruiken stoffen als strontiumsulfide die tijdens de dag licht absorberen en dan 's nachts terug uitstralen.

Ik ga mee in de voorzichtigheid van GD, maar toch lijkt een echte bron mij het leukste, ik denk dat het bijdraagd aan de ervaring.
Maar het moet uiteraard wel veilig zijn.

Er zijn echter compleet ingekapselde bronnetjes met goed gedefinieerde activiteit in de handel voor educatie. Mijn kennis is te roestig voor advies, maar zou in die hoek eens kijken.
Allicht is een moderne halfgeleider sensor (b.v. die van Teviso) of een scintillator gebaseerde detector in plaats van GM dan ook haalbaar, gevoelige GM tellers met een vensterbuis zijn zeldzamer, duur en relatief kwetsbaar.

Tidak Ada

Golden Member

Er zijn op eBay knikkers van uraniumglas verkrijgbaar ( 381556893243 ). Dat zijn uitstekede bronnen voor dit doel. Ze zijn ook leuk om met UV-licht in het donker op te zoeken.
Verder zijn sommige gaskousjes ook geschikt (ook voor dit doel op eBay verkrijgbaar).

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †
Anoniem

Ik denk niet dat bronnetjes voor educatieve doeleinden
zomaar vrij te koop zijn. Misschien voor scholen.

Maar waarom moet een spel absoluut met écht materiaal gespeeld worden? Het zou natuurlijk veel toffer zijn als er echte wapens gebruikt werden, ongeladen dan wel. Elke puber krijgt er een kick van om eens een echte revolver vast te houden. Leg maar eens aan de ouders uit dat hun kind speelt in een kamer met echt radioactief materiaal. Al kan het dan in principe geen kwaad. Sommigen worden al gek bij de gedachte aan een draadloze muis.
Tenslotte is dat hier een elektronicaforum. De discussie zou moeten zijn: hoe ontwerp ik een elektronische schakeling die het detecteren van radioactief materiaal zo realistisch mogelijk simuleert. Eerder dan het zoeken naar echte radioactieve bronnen.

evdweele

Overleden

Op 3 maart 2016 09:45:19 schreef Aart:
toch lijkt een echte bron mij het leukste, ik denk dat het bijdraagd aan de ervaring.

Hoe vaak zal een gemiddelde mens op zoek gaan naar een radioactieve bron en hoe vaak zal hij een geigerteller in zijn handen nemen?
Ik heb er nog nooit een 'in het wild' gezien, laat staan in handen gehad.

Ik ga helemaal mee met GD; bouw een stukje elektronica dat doet vóórkomen of het een geigerteller is.
Dat lijkt me een grotere uitdaging dan rommelen met radioactieve bronnen en afgekeurde geigertellers. Van beide is niet zeker of ze wel werken.

Techniek is ervoor gemaakt om ons in de steek te laten. Het blijft een ongelijke strijd tussen de techniek en de technicus.

Ok; ieder zijn mening :)

Om een eenvoudige maar complete elektronische suggestie te doen; ik zou dan gaan voor de "elektronische sleutel" zoals beschreven in Elex Oktober 1991, een LC oscillator (een simpele dip-meter) die op enige afstand de bijbehorende LC kring kan detecteren.
Het level kun je meten met een microcontrollertje dat het proportioneel omzet in random pulsjes. Het laatste deel kan ook wel discreet (ruis -> lpf -> comparator -> pulsvormer), maar dat wordt dan experimenteren om het goed te krijgen.