Knipperende verlichting op vaste tijden

mel

Golden Member

Als het steeds op hetzelfde tijdstip gebeurd, ga er dan maar van uit dat het idd de schakeltoontjes zijn.dag/nachttarief,ov ,boilerrelais en noem maar op.

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

@KlaasZ: Zelf rommelen zit er zoiezo niet in, daarvoor heb ik een electricien eventueel.

@LedLover: een halogeenlamp die ik aan dezelfde dimmer heb gekoppeld knippert helaas ook.

De bestaande verlichting zit in een koof en ik zou toch graag gebruik maken van dimbare LED verlichting zonder geknipper (eigenwijs aangelegd). Een nieuwe draad trekken kan niet, maar vanuit de dimmer (230v) naar een geschakelde voeding (12/24v) die ik in het eerste gat kan stoppen, om vervolgens vanuit die voeding naar de (LED) lamp of groep aan lampen te gaan zou wel te realizeren moeten zijn. Is dat nog een optie?

Er werd me ook een ontstoorder aangeraden maar dat gaat me denk ik niet helpen.

Is mijn aanname correct dat een 24v DC voeding (die ik ook voorzien heb voor LED verlichting niet op de TF pulsen zal reageren of minder gevoelig voor is?

IK heb voor mijn moeder een bliksem-beveiliging in haar huis gemonteerd. De hogere frequenties (zoals in haar geval de "internet via de power-lijnen") worden dan uitgefilterd. Mogelijk werkt het ook voor die TF pulsen.

Guys (GvdHoven even oren dicht...) Zou een LC filter dat getuned is op 50Hz niet wat zijn? Of gaat dat fout op de "rare" belasting van de dimmer? (Of zijn de componenten dan duur?)

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
mel

Golden Member

50 Hz zou je niet hoeven te filteren, wel de signaaltoontjes.

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

Op 12 april 2016 08:08:53 schreef GvdHoven:
Wat ik nog NIET geprobeerd heb is om:
- Alle lampen door halogeen te vervangen- De dimmer zelf door een niet-zwave dimmer te vervangen

Ik heb thuis dimmers van kaku/homewizard. Dit in combinatie met gloelampen/halogeen. En die knipperen ook lichtjes als de TF signalen op het net komen. Niet echt aan/uit, maar je ziet ze wel duidelijk in lichtsterkte varieeren. Ik ervaar dat niet als storend, het is maar eventjes. Fijn dat ik alvast weet dat Fibaro dat ook heeft. daar hoop ik binnenkort ook op over te gaan...

mijn ervaring is dat je het minder ziet met halogeen/gloeilampen, zeker als er een kap over de lichtbron zit. led lampen zijn erger met dit probleem, zeker spotjes..

de dimmer waar het hier op gebeurt is een moeller xcomfort. voorheen op de draaidimmers was het naar mijn idee ook minder erg met het knipperen..

waar rook was, werkt nu iets niet meer
joopv

Golden Member

Op 12 april 2016 11:28:01 schreef GvdHoven:
Is mijn aanname correct dat een 24v DC voeding (die ik ook voorzien heb voor LED verlichting niet op de TF pulsen zal reageren of minder gevoelig voor is?

Die 24V DC voeding zal vrijwel zeker niet op de TF signaaltreintjes reageren.
Maar hoe ga je dan dimmen?

als het een dimbare led voeding is (12V DC), dan kan ik toch gewoon de voeding (230v) knijpen?

Bijvoorbeeld deze voeding:
http://www.topledshop.nl/LED-Lamp-dimbare-transformator/LED-30-Watt-Di…

en deze led lamp:
http://www.topledshop.nl/LED-Lampen-dimbaar/LED-Lamp-12V-3W-Warmwit-MR…

Ondanks dat bij de voeding staat dat het niet werkt met MR16 lampen?
(ik heb geen aandelen bij deze site, maar hij is wel de goedkoopste tot nu toe)

een 24V of 12V voeding dimmen kan dezelfde problemen opleveren als je werkt met een 230V dimmer.

hier is het ook met 12 en 24V gemaakt, maar de dimmers zitten in de 12 en 24V lijn. een geschakelde voeding laat die TF signalen niet door. het zijn dimmers van eltako die werken met 2 momentknoppen voor het dimmen. of een 24V draadloze dim oplossing ineen gebruiken.

als je lange kabels tot de verlichting hebt is 24V gunstiger ivm de spanningsval over de kabels heen.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Niet dat je er verder iets aan hebt maar ik heb het hier thuis ook met gira dimmers en ledlampen. Een vriend van mij die 40KM verderop woont heeft hetzelfde met z-wave dimmers en ledlampen.

Ik denk dat er verder niks aan te doen is. De ledlampen reageren nu eenmaal heel snel op eenspannings dip terwijl een gloei- of halogeenlamp na blijft gloeien waardoor je er (bijna) niks van merkt.

Opgeruimd, wat is dat?

Ben gisteren door Endinet gebeld; hij had het over 1050hz (meerdere malen) en dat het inderdaad de TF signalen waren. Enig advies wat hij had was "probeer een andere fase". Dat is gelukkig redelijk simpel te doen, in de woonkamer heb ik een aparte audiogroep die zeker op een andere fase zit en anders kan ik aan de andere kant van de muur ook op een andere groep inprikken; dimmer loshalen uit centraaldoos en de blauw/bruin aansluiten aan een lange verlengsnoer.

Daarnaast krijg ik vandaag als het goed is de ontstoorder binnen en de 12v trafo (AC) en led lamp; kijken of dat nog iets scheelt.

De LED verlichting buiten (zelfde type) knippert overigens niet maar is dan ook niet gedimt.

Zou best kunnen dat het 1050Hz is. In het voormalige PNEM gebied was het 492, maar Eindhoven had toen een eigen energiebedrijf. Ergens op internet staat een lijst met de gebruikte frequenties in Nederland, maar die kan ik zo gauw niet terugvinden.

Het zou me verbazen als het op een andere fase minder is. Het TF signaal wordt driefasig symmetrisch geïnjecteerd, dus je hebt op elke fase hetzelfde verschijnsel.

Dat een ongedimde lamp er geen last van heeft is niet vreemd. De totale spanning wordt door het TF signaal nauwelijks beïnvloed. Het zijn de verschoven nuldoorgangen die een dimmer laten hikken.

Sinds een paar weken ook een Fibaro Dimmer 2 in huis en exact dezelfde symptomen wanneer de straatverlichting ´s avonds aan gaat. vanaf een uur of 22:00 komen vervolgens exact elk half uur nog wat TF pulsen voorbij.

@GvdHoven: Is jouw probleem verholpen met de ontstoorder?
En is er nog een merkbaar verschil in gevoeligheid tussen de Fibaro en de Qubino dimmer?

maartenbakker

Golden Member

Zo'n "ontstoorder" (eigenlijk: netfilter) kan helpen. Hoe hoger de TF is des te beter zal hij hem eruit filteren. Dus bij 1050Hz meer kans dat het werkt dan bij 492Hz.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

heeft iemand dit probleem daadwerkelijk kunnen oplossen? Ik ben persoonlijk al meer dan 6 maanden opzoek naar een oplossing.

maartenbakker

Golden Member

Dan moet je ook even vermelden wat je al geprobeerd hebt, dat zal in 6 maanden toch al wel iets zijn mag ik hopen. Tip aan de TS was om een andere fase te pakken. Heb je dat geprobeerd? Netfilter voor de dimmer gezet? Iets dat ook langskomt en in elk geval werkt is met gelijkstroom voeden en PWM dimmen. Heb je laagspanningslampen waarmee dat eventueel zou kunnen? Je vergeet ook de eigenschappen van jouw eigen installatie te vermelden (lampen, dimmers, of het inderdaad ook op vaste tijdstippen gebeurt, welke regio, etc.). Je kunt als er verschillen zijn ook een eigen topic starten onder verwijzing naar dit topic voor het geval de verhalen teveel doorelkaar heen gaan lopen.

Overigens is het jammer dat de TS zijn mailadres niet zichtbaar heeft staan, het gebeurt vaak dat mensen niet op het forum terugkomen zodat een vraag in het niets blijft bungelen. Zeker als iemand anders al heeft gevraagd hoe het gegaan is en daar ook geen antwoord op is gekomen.

[Bericht gewijzigd door maartenbakker op woensdag 2 november 2016 12:17:38 (12%)

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

@ Remcop, dit al geprobeerd?

Op 12 april 2016 08:08:53 schreef GvdHoven:
- De fibaro kan met blauwe draad worden aangesloten en zonder, beide opties geprobeerd omdat er volgens een ander tip nog wel eens storing op de blauwe draad zou zitten.

Ik ben me al lange tijd ook aan het verdiepen op het Fibaro systeem (vrij dure aanschaf..), en op verschillende site's ben ik bovenstaande tegengekomen als mogelijke oplossing bij het knipperen bij TF signalen. Ik kan het zo snel niet terugvinden, maar volgens mij is het gunstiger om de nul wel aan te sluiten.

[Bericht gewijzigd door avdl op woensdag 2 november 2016 18:36:22 (10%)

Inmiddels heb ik ook het Fibaro systeem aangeschaft.
Hierbij ook 3x een Fibaro dimmer 2 aangesloten.
Hiervan 1x met 230V halogeen verlichting, hierop geen problemen met knipperen.
2 dimmers dimmen 12V halogeen verlichting (>25W), en hier had ik wel problemen.
Niet wat lichtjes knipperen tijdens TF signalen, maar echt stevig knipperen, elk moment van de dag, en op vrijwel elke dimstand.
Soms lange tijd niet, maar soms zo erg dat we er soms van schrokken, de spotjes flitsen dan echt.
Voorheen had ik de Klikaanklikuit dimmers, en die knipperden niet of vrijwel niet (een enkele keer heel zacht, dat zag je bijna niet). Aan de situatie is niets veranderd, behalve dat ik de Klikaanklikuit dimmer vervangen heb voor een Fibaro dimmer.
Mooi balen dacht ik.
Ik heb nog niet heel veel ervaring met het systeem, maar wat bij mij werkte was het volgende:

Ik had de dimmers aangesloten met nul.
Ik heb toen parameter 35 op 2 gezet, wat er voor zorgt dat de dimmer na elke spannnigsuitval opnieuw gaat kalibreren.
Vervolgens heb ik de spanning er af gehaald, de nul losgehaald, en vervolgens de spanning er weer opgezet (dus zonder nul).
Hierna kalibreert de dimmer opnieuw.
Achteraf parameter 35 weer op 1 gezet.
Ik heb nu geen last meer van knipperende verlichting.
Nadeel is wel dat het dimbereik wel iets minder groot is, maar dat had ik in de eerste instantie niet eens door.
Zet je het maximale dimbereik handmatig (parameter 1 en 2) weer omhoog zorgt dat voor een foutmelding, waarna de verlichting direct uitschakelt.

Wellicht zijn er nog andere/betere manieren, maar bij mij werkte het in iedergeval, ik ben van het knipperen af.
Mocht ik nog een betere manier vinden laat ik het hier wel even horen.
Of het voor LED ook werkt weet ik niet (ik heb niet zoveel met LED, behalve dan voor de buitenverlichting en wat RGB(W) lampen/led strips).
Misschien is het te proberen.

Edit:
Over knipperende LED verlichting en de bypass staat in de handleiding trouwens nog het volgende:
Device installation:
1. Switch off the mains voltage (disable the fuse)
2. Connect the Bypass 2 in accordance with „Installation” on page 8
3. Follow the Dimmer 2 installation
4. Force the calibration procedure with FIBARO Bypass 2 using
RED menu position (see „Operating the device” on page 12) or
through setting parameter 13 to 2 (see „Advanced parameters” on
page 22)

Verder is het wel een mooi apparaatje vind ik.
Ik heb er een op de overloop op de eerste verdieping en een op de zolder,
dit in combinatie met de Fibaro bewegingsmelder.
Overdag (bij voldoende licht) blijven de spotjes uit bij beweging, savonds gaan ze bij beweging op 50%, s'nacht gaan ze bij beweging op 15% als oriëntatieverlichting, en met de bestaande schakelaar (wisselschakeling) kun je ze op 0% en 100% zetten. Na 2 minuten geen beweging gaan ze uit, kom je binnen deze tijd weer terug gaat de timer van 2 minuten weer opnieuw lopen.
Staat het systeem op alarm en is er beweging dan gaan o.a. deze spotjes knipperen (dit keer wel gepland :-) )
Mooi systeem, maar gaat wel veel tijd in zitten om het e.e.a. goed werkend te krijgen. Als het werkt, werkt het wel echt mooi.

Op 2 november 2016 12:07:51 schreef maartenbakker:
Dan moet je ook even vermelden wat je al geprobeerd hebt, dat zal in 6 maanden toch al wel iets zijn mag ik hopen. Tip aan de TS was om een andere fase te pakken. Heb je dat geprobeerd? Netfilter voor de dimmer gezet? Iets dat ook langskomt en in elk geval werkt is met gelijkstroom voeden en PWM dimmen. Heb je laagspanningslampen waarmee dat eventueel zou kunnen? Je vergeet ook de eigenschappen van jouw eigen installatie te vermelden (lampen, dimmers, of het inderdaad ook op vaste tijdstippen gebeurt, welke regio, etc.). Je kunt als er verschillen zijn ook een eigen topic starten onder verwijzing naar dit topic voor het geval de verhalen teveel doorelkaar heen gaan lopen.

Overigens is het jammer dat de TS zijn mailadres niet zichtbaar heeft staan, het gebeurt vaak dat mensen niet op het forum terugkomen zodat een vraag in het niets blijft bungelen. Zeker als iemand anders al heeft gevraagd hoe het gegaan is en daar ook geen antwoord op is gekomen.

Excuses voor de late reactie Maarten. Zelf ben ik nu overgestapt op 12v verlichting, maar dat is ook niet ideaal. Aan de buitenmuur zie ik nog wel de lampen knipperen, dus die kan ik nog op een andere fase zetten.

Op 4 januari 2017 21:09:00 schreef avdl:
Inmiddels heb ik ook het Fibaro systeem aangeschaft.
...

Dit kan ik ook nog proberen, en als laatste ga ik een Philips Hue bridge met GU10 spotjes aanschaffen om te kijken of dat het dimprobleem op kan lossen.

Op 11 december 2018 10:31:36 schreef GvdHoven:
Aan de buitenmuur zie ik nog wel de lampen knipperen, dus die kan ik nog op een andere fase zetten.

Verwacht daar maar niks van. 2 jaar geleden had ik je al verteld dat het TF signaal op alle fasen zit.

Op 11 december 2018 13:42:05 schreef KlaasZ:
[...]Verwacht daar maar niks van. 2 jaar geleden had ik je al verteld dat het TF signaal op alle fasen zit.

ik zag het, vandaag bij Philips op de High Tech Campus een Philips Hue bridge 2.0 gekocht die PWM dimming doet. Kijken of dat ook 'ettert' zo nee, dan ga ik afscheid nemen van in-wall dimmers.

Ik zoek het net op, en zie dat ze op korte termijn gaan stoppen met het TF signaal. Dus wellicht is het je waard om te wachten.

Zelf ken ik het probleem, bij m'n ouders hetzelfde thuis. Bij mij thuis (ikea led met ikea dimmer) heb ik het probleem niet. Zij wonen in Rotterdam zuid, ik in noord...

Op 11 december 2018 20:12:55 schreef maus0611:
Ik zoek het net op, en zie dat ze op korte termijn gaan stoppen met het TF signaal.

Wie zijn 'ze' en waar heb je gezien dat 'ze' gaan stoppen?

dat kan hier pas als de oude kWh meters eruit zijn, TF gestuurde boilers zou het probleem van de klanten zijn, voor wat er nog is van die ouwe meuk.

dan nog een berg straatverlichting kasten ombouwen, tis wel iets werk..

waar rook was, werkt nu iets niet meer
joopv

Golden Member

Op 11 december 2018 13:43:04 schreef GvdHoven:
[...]
ik zag het, vandaag bij Philips op de High Tech Campus een Philips Hue bridge 2.0 gekocht die PWM dimming doet. Kijken of dat ook 'ettert' zo nee, dan ga ik afscheid nemen van in-wall dimmers.

Mijn ervaring is dat Hue er geen last van heeft.

Overigens doet de bridge die PWM dimming niet, maar de elektronica in de lamp zelf. Nog een reden om in-wall dimmers uit te faseren: geen steile schakelpulsen meer over die lange draden in de muur die gaan rammelen en storen op radio en tv.