Negatieve spanning

Alleen berichten met de trefwoorden “breadboard” worden getoond. Alle berichten tonen

Goedenavond, ik ben een beginner als het op elektronica aankomt en lees zoveel mogelijk op dit forum en in boeken om mijn kennis te vergroten.

Nu laat het fenomeen negatieve spanning mij niet los. Ik snap dat een gemeten spanning ten opzichte van een gekozen referentie is, zodoende begrijp ik ook dat je ten opzichte van de "nul" een negatief voltage kan hebben. Een en ander is te vergelijken met hoogte. Als het zeeniveau als de "0" wordt gekozen dan heb je onderwater een negatieve hoogte.

Waar ik maar niet uitkom is die virtuele ground zoals in onderstaand schema. De basis van een opamp is mij bekend, volgens mij is de opamp in onderstaand schema een buffer en wordt aan de uitgang het voltage aangeboden wat bij de niet inverterende ingang naar binnenkomt. De weerstanden zijn een spanningsdeler, ook geen geheim. Maar wat als ik dit schema nu eens zou bouwen op een breadboard, waar sluit ik dan het ground symbool bij de opamp uitgang op aan? Kortom, wat maakt dit de virtuele ground en een 1/2 Vcc in de plus en een 1/2 Vcc in de min? Waarom wordt het niet Vcc, 1/2 Vcc en 0?

Met vriendelijke groet.

http://www.circuitsonline.net/schakelingen/sch/000102.gif

Op 24 april 2016 19:52:21 schreef Stormlight:
Maar wat als ik dit schema nu eens zou bouwen op een breadboard, waar sluit ik dan het ground symbool bij de opamp uitgang op aan? Kortom, wat maakt dit de virtuele ground en een 1/2 Vcc in de plus en een 1/2 Vcc in de min? Waarom wordt het niet Vcc, 1/2 Vcc en 0?

http://www.circuitsonline.net/schakelingen/sch/000102.gif

je sluit het groundsymbool ook niet aan, dat is gewoon een symbool voor ons om een schema te kunnen lezen. je mag het evengoed weg laten

jouw schema doet net hetzelfde als dit. het maakt niet uit of ik in het midden nu een massa symbool teken of niet. het duid gewoon aan waar je in de rest van de schakeling de massa voor aanneemt. stel dat je een versterker bouwd, dan moet het ingangssignaal ( bv de muziek) aangesloten worden op 'in' en 'gnd'. die gnd is dan die gekozen massa.

alleen begint die aan de linkerkant met 1 enkele voeding. de opamp is een versterker, die zal een verschil aan de ingang versterken aan de uitgang.

als de + ingang op 4V staat, en de - ingang staat op 4,001V, dan zal de uitgang op -VCC komen.
echter hebben ze de uitgang aan de - ingang gekoppeld.
de opamp zal ALTIJD zijn uitgang zo regelen zodat de - ingang dezelfde spanning heeft als de + ingang en hierdoor creeer je een virtuele massa. een massa die het midden is van de voeding bepaald door die 2 weerstanden links.

zou je enkel 2 weerstanden hebben (spanningsdeler) en er loopt IETS van stroom door massa (die moet dan door die weerstanden), dan zou je middenspanning verlopen (zoek maar eens op 'belaste spanningsdeler'

http://www.eclecticsite.be/elec/spanning_deler.htm
de opamp zal dit voorkomen

ik hou van werken ..., ik kan er uren naar kijken