52PFL9704H/12 LED backlight valt uit


SMD is een vrij complex scherm. Kan ook het balance module zijn. Voor zover ik weet is daar geen documentatie van. Was standaard die print vervangen. Deze zijn misschien nog verkrijgbaar elders maar niet in Europa

De oorzaak is gevonden.
Gisteren een hele namiddag niets om handen op het werk, dus lekker verder sleutelen.
Ik heb heel het paneel uit elkaar geschroefd tot ik de leds zag zitten.
TV aan en op goed geluk in het hoofdmenu de "scenea" geselecteerd wat een mooie vlinder en alle leds aan zou moeten opleveren.

Met de leds bloot zag je effectief links bovenaan twee leds die af en toe even donker worden.(blijven ze donker heb je exact 3,5 sec en alle licht dooft) Beide leds staan op dat printje in serie. Koud kunstje om even uit te maken welke van de twee nu hapert.

Helaas is het ledje zelf defect. Ik ben er achter gekomen dat zo'n ledje werkt op 12V. Even berekend hoeveel stroom erdoor gaat en er snel een equivalente weerstand op gesoldeerd. Helaas gaat de beveiligingsschakeling hier niet mee akkoord. Ondanks het in serie staande ledje wel even hard brandt als zijn andere broertjes en zusjes, schakelt de beveiliging meteen alles weer uit.

Volgende vraag: hoe kom ik aan zo'n ledje?

Foto van ledje. Ik heb nog wat liggen van sloop panels.Maybe ?

[Bericht gewijzigd door BenI2C op 8 mei 2016 20:54:42 (11%)]

Vraag is dan nog ligt het aan het desbetreffende ledje(s)
Of gaat de boel in protectie omdat er ergens anders een fout zit

Goed bezig alleen aan die leds komen kan nog een probleem geven.
Moesten allemaal terug die panels.
Nu zie je deze klachten trouwens nog steeds, 1 led kapot en toestellen gaan in protect of niet zoals bij die ene Koreaanse fabrikant

Dat het ledje defect is, is 100% zeker.
Als het doofde, moest je het maar met een schroevendraaier aanraken om opnieuw licht te hebben. Een proef met een 12V voeding kon het vermoeden enkel maar bevestigen.

Mijn doelstelling is nu min of meer bereikt: weten wat er precies haperde.

In alle geval mijn dank voor het voorstel om me een ledje te bezorgen. Moest die tv inmiddels in mijn bezit geraakt zijn, had ik graag ééntje gehad. Het ziet er niet naar uit dat ik hem ooit mee zal krijgen, maar op zich maakt dat weinig uit. Er staan hier al 2 55"jes, dus das al meer dan goed genoeg.

Mijn vraag naar "nu een ledje vinden" doelde eigenlijk meer op "waar kunnen we zoiets bestellen". Ik ga voor de baas natuurlijk jullie goede bedoelingen niet aanwerven, die houd ik wel voor mezelf ;-).

Een bedrijf/website vinden waar ze echt nieuw te bestellen zijn zou de kers op de taart wezen. Zoniet, dit apparaat zal 9 op 10 ergens in de stock verdwijnen. Nog leds genoeg die wel ok zijn. Moest dergelijk toestel nog eens binnenkomen.

Da baas vond het wel super dat ik het uiteindelijk gevonden heb. Altijd leuk... .
Ere wie ere toekomt natuurlijk: op dit forum is er steeds een enorme hulp te vinden. En ik ben weer wat wijzer geworden als het op dit type toestel aankomt.

Ik zou eens een draadgewonden potmeter nemen en de weerstand steeds iets verstellen totdat de beveiliging gefopt is. Op de LEDS staat meestal aan de achterzijde wel een tekentje of iets van dat. Zou enorm helpen..

@Beeldbuisje.

Ik heb een 52PFL9704H/12 met exact hetzelfde probleem.

ik heb op een ander forum een tip gevonden om het probleem iets te verminderen.
n.a. het contrast extreem verlagen en het Philips logo bij opstart uit te zetten.

Dit lijkt in eerste wel te helpen..... althans voor een aantal weken.... maar nu begint het probleem weer op te duiken.

Heb je uiteindelijk een oplossing gevonden voor de 12V leds ?
Ik vind het zonde namelijk om deze SUPER TV weg te doen.

vr. gr. Pascal

Beste Pascal,

Je hebt me daar de 24ste (of toch iemand met exact dezelfde naam) een mailtje voor gestuurd waarop ik een uitgebreid antwoord heb gegeven?
Ik kan het verhaal hier natuurlijk copyen en pasten...
Maar check even je mail ;)

Ha "Beeldbuisje",

ik had je verhaal (in mijn mailbox) compleet gemist, wordt toch maar eens tijd voor een opruim actie ;-)

Bedankt voor je uitvoerige beschrijving.... en tips.

Ik denk dat ik toch maar eens poging ga wagen.... was een goede TV met goed geluid.

je hebt niet toevallig nog wat van die LED modules liggen ? .... ;-)
want ik heb het idee dat er redelijk wat uitvallen naar verloop van tijd.
of heb je iets van typenummers van de LED's

Ik houd jullie wel op de hoogte.... misschien een nieuwe "business" ontdekt.

gr. Pascal

Liggen zeker niet.

Al een paar keer succes geboekt op ebay met ledstrips van andere merken/toestellen.

het nummertje op de strip ingegeven op ebay en zo wat vinden :)

uitdagend vakantie klusje.
gr. Pascal

Ha Beeldbuisje,

ik heb hem helemaal uit elkaar liggen.... zonder iets stuk te maken.... wat een uitdaging.
maar nu het volgende klusje.....

hoe bepaal ik welke led stuk is.... moet ik dan de drivers weer aansluiten ?
of kan ik dat ook met een 12 volt voeding of iets dergelijks ?

gewoon doormeten met mutlimeter lukt op een of andere manier niet (waarschijnlijk omdat het 12V leds zijn ????).

suggestie ?

gr. Pascal

Ha Beeldbuisje,

ik heb de electronica zonder LCD aangesloten, en dat werkte.
zoals je kunt zien op de foto
6 dode LEDS (zwart vlak)
en 6-tal (zwart omcirkelde) twijfelende LEDS.

eens kijken of dit spul kunnen vinden op het internet.
ik zie trouwens dat er een acht kunststof lensje/diffuser op de voorkant zit.
dat wordt nog humor met verwijderen.

gr. Pascal

Maar blijft de achtergrond verlichting wel aan nu??

En ook hier weeral eens een andere ledmatrix dan diegene die ik 3 jaar geleden had... Typisch Philips...

Ik vind het gek dat je zoveel LEDs hebt die niet werken. Let op dat de local dimming niet aan het werken is en die leds net uitschakelt.

Ergens in beeld instellingen (onder Perfect Pixel HD ofzoiets) kan je ergens iets instellen onder dynamische achtergrondverlichting Uit, Standaard, Optimaal verbruik, of Optimaal Beeld. Zet dit op uit.

De huidig gebruikte leds kan je met een multimeter doormeten. (geen idee of het met jouw tv ook lukt als het 12V leds zijn.)Aansluiten met een labovoeding lukt ook al, spanning doormeten op elke led individueel terwijl het toestel speelt,...
mogelijkheden genoeg.

@smd,
nee, ik zal eerst de LEDs moeten vervangen vrees ik.
ik heb een bordje via ebay besteld met daarop 20 leds.
zou voldoende moeten zijn.

@beeldbuisje
ik zie dat voor alle leds die stuk of verdacht zijn de multimeter op diode stand een pn-overgang spanning geeft van 0.5-1.5 v.
bij de leds die OK zijn blijft hij oneindig aangeven.
het rare is... als ik een batterij op zet... geeft hij net zo goed licht.... wel minder fel...

ik verwacht donderdag of vrijdag het bord met leds.
dus zaterdag hobbydag.

i ll keep you posted.

gr. pascal

Spanning staat over LED, werkt niet en met batterij er over wel?? Zouden deze LEDS een lage frequentie overheen staan dat ze niet werken??

Op 6 maart 2019 10:09:44 schreef pmjgeraeds:

@beeldbuisje
ik zie dat voor alle leds die stuk of verdacht zijn de multimeter op diode stand een pn-overgang spanning geeft van 0.5-1.5 v.
bij de leds die OK zijn blijft hij oneindig aangeven.
het rare is... als ik een batterij op zet... geeft hij net zo goed licht.... wel minder fel...

gr. pascal

Vorige maand precies hetzelfde voor gehad met een Panasonic. Met die local dimming werden ledjes in groepjes van 3 aangestuurd. Eén Ledje waarvan het stroomverbruik niet klopte deed heel de inverter in protectie gaan. Het kan dus wel degelijk. Elk groepje wordt blijkbaar apart gesenst.
De hoofdoorzaak: toestellen staan af-fabriek véél te hevig ingesteld en leds verslijten te snel zo.

Veel succes

met opstarten gaan bij veel led toestellen de achtergrond leds op vol vermogen aan, dan gaat ie ook plat meteen als er afwijking is, immers weet het toestel wat de stroom van de leds in vol vermogen moet zijn, bij een dimstand is die waarde niet zeker, vandaar die opstarttest op vol vermogen. van t begin af de backleds lager instellen scheelt zeker levensduur.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Ha Allen,
heb inmiddels de kapotte leds en een set verdachte leds (die een beetje knipperde) vervangen.
daarna bleef de backlighting ongeveer 1 min stabiel.... maar ging helaas wederom onderuit.
toen maar eens de multimeter erbij gepakt en ieder ledje doorgemeten.
zoals eerder vermeld zijn er een aantal LEDs met een diode doorslagspanning van 0.5-1.5 v terwijl de rest oneindig aangeeft.
deze leds voor de zekerheid ook maar vervangen.

en ja hoor hij doet het ....

tv in elkaar gezet en langzaam contrast opgevoerd....
bij 20% helaas weer zelfde euvel.

toen maar eens alle slimmigheid zoals dynamic contrast etc uitgezet.
nu blijft hij zelf tot 50% contrast stabiel..... dit vind ik nog wel te doen.

dus jippie.......hij “doet het” ......kids blij, vrouw blij.... papa blij ;-)

bedankt alle. voor jullie advies.
vr gr pascal

daar zijn we weer....
vanochtend kwam mijn zoon naar boven.
de helft van het beeld is wit ........

wat nu weer ?

de backlighting doet het in elk geval...... heel goed te zien nu ;-)

ik vermoed dat ik bij in elkaar zetten de flatcable van tcon naar lcd beschadigd heb ?
of heeft iemand een ander voorstel.

gr. pascal

gevonden....
de flatcables tussen tcon en lcd zijn identiek.
omgewisseld en probleem verplaatst met flatcable mee.....

flatcable is een beetje vettig op de contacten.
schoon gemaakt met degreaser.

en terug gezet..... voila.... probleem is weg.
pfew!!!!

gr. pascal

@testman :
het philips logo was ook het initiele symptoom.
hij klapte er bij het logo al uit.

toen heb ik in het service menu, het logo uitgezet.
toen starte hij in elke geval door en kon ik het contrast laag zetten..... dit hielp een beetje echter meestal na 10-20sec kwam het probleem weer terug.

dus toch maar verder gaan zoeken. naar kapotte leds zoals beeldbuisje adviseerde
daar zat ook het probleem uiteindelijk.

ben nog niet helemaal tevreden, maar dit is iets voor de volgende vakantie.

gr. pascal

Op 10 maart 2019 11:22:00 schreef pmjgeraeds:

tv in elkaar gezet en langzaam contrast opgevoerd....
bij 20% helaas weer zelfde euvel.

toen maar eens alle slimmigheid zoals dynamic contrast etc uitgezet.
nu blijft hij zelf tot 50% contrast stabiel..... dit vind ik nog wel te doen.

De oorzaak was dus duidelijk defecte leds...

Ik heb al eerder het vermoeden gehad dat die inverter een supergevoelige jongen is.
Stel dat bij de nieuwe leds het stroomverbruik niet precies is zoals de originele én je gaat de dynamische achtergrondverlichting gebruiken én de meeste van de aangestuurde leds zijn net die die je vervangen hebt, kan het effectief zijn dat hij er weer uitklapt (wat een zin ;-) ).

Als heel het dynamisch gedoe uit staat en hij daarmee wel z'n ding doet, gaat hij wellicht naar gemiddelden kijken van alle led's aan.

Nu sowieso zou ik het contrast niet veel hoger dan 50% zetten (dingen geven enorme lichtopbrengst hoger dan 50), om je overgebleven leds toch wat te sparen.
Komt er nog bij: elke keer het scherm eraf en eraan... het is geen kleintje hé. Je kansen worden elke keer groter dat je schade krijgt aan de flatcables van dat LCD paneel.
Mocht het mijn toestel zijn zou ik het nu laten zoals het is als het "kijkbaar" is.
Stél je vindt de 100% identieke leds, kan je je een zondag bezighouden met ze allemaal te vervangen. Daarvoor kan ie nog eens uit elkaar :)