Lagers vervangen en demonteren van een Miele softtronic W3123

Dag samen,
Mijn Miele heeft het begeven, bij het centrifugeren maakt deze een flink kloppen lawaai en bij het gewoon draaien een beetje gekraak en is af en toe een schurend geluid hoorbaar. Ik denk dat hij daarom door zijn lagers zit en ben gisteren begonnen met het demonteren van de wasmachine maar... moet zeggen dat het niet simpel is als je niet weet in welke stappen het demonteren moet gebeuren. Ik heb de bovenkant er al af en ben begonnen met de achterkant waar ik al vrij snel vast zat, namelijk bij de watertoevoer. Schroefje losgemaakt waar het kunsstofplaatje mee vast zit en iets verdraait waardoor hij wat los kwam te zitten maar krijg hem niet los, waarschijnlijk moet er een handeling gebeuren om deze van de connector/detector te kunnen loshalen. Kan iemand mij (hopelijk) zeggen hoe dit dient te gebeuren voordat ik dat elektrisch gedeelte naar de knoppen help. Ik hoop ook dat iemand mij een link of de stappen kan geven hoe ik deze wasmachine moet demonteren om alzo de trommel er uit te halen om dan de lagers te kunnen vervangen. Moest het zijn dat er niemand mij hulp kan bieden met zulk type wasmachine demontage, hopelijk dan van een ander gelijkaardige Miele met ongeveer dezelfde demontage
Mijn vrouw wordt al hysterisch omdat ze haar was niet kan doen maar ga proberen toch deze wasmachine weer draaiend te krijgen, hopelijk er financieel goedkoper vanaf te komen,hahaha..

Hier even 2 foto,s van de watertoevoerbevestiging waarvan ik niet weet hoe ik deze moet lossen en me belemmert om verder te kunnen demonteren

fred101

Golden Member

Zijn het wel de lagers, mijn machine klopte ook flink maar dat kwam door versleten schokbrekers.
Heb je wel gereedschap om lagers te vervangen ? Geen idee wat je hier nodig hebt maar meestal een pers en diverse pullytrekkers.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs

een miele wasmachine heeft vaak een deur aan de voorzijde, 3 bouten rond de deur eruit en 2 schroeven aan de zeepbak is genoeg. dan kan de hele kuip eruit aan de voorzijde. miele heeft van de 2 zijwanden en achterwand vaak 1 geheel gemaakt..

deze machine is niet heel oud, als het een plastic kuip betreft is het niet zeker dat je die nog goed afgedicht krijgt..

[Bericht gewijzigd door testman op woensdag 31 augustus 2016 19:41:17 (20%)

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Als je aan de voorkant de trommel wordt opgelicht kun je voelen of er speling in het lager zit .
als de trommel leeg draait met de hand dan kun je ook horen en voelen of het lager stuk is

Verder geniet ik van mijn f9638 geluid in mijn werkplaats en huiskamer

Bedankt voor jullie snelle reacties.

@ fred: Het zou idd. ook kunnen dat het de schokbrekers zijn maar om deze te controleren moet ik ook de achterkant verwijderen, daarom zit ik vast met dat watertoevoer element en kan niet verder.
@ Franssel: Ik heb aan de voorzijde gevoeld aan de trommel als deze speling heeft, hij heeft wel wat maar kan deze niet met zekerheid bevestigen, bij het draaien met hij niet echt een krakend geluid maar af en toe hoor ik alsof hij tegen de buitenste trommel schuurt, vooraleer hij centrifugeert, bij deze laatste begint hij echt te kloppen. Ik had het bovenstuk er van af en heb hem laten centrifugeren, de trommel ging flink te keer...
@testman. Daarom zou ik graag een volgorde van demontage willen want als ik vanaf de bovenkant kijk zie ik dat er heel wat losgehaald moet worden vooraleer de trommel er uit kan, daarom denk ik dat de achterkant en linker zijkant er afgehaald moet worden. De kuip is van rvs en de 3 bouten aan de manchette heb ik niet.

Niemand die weet hoe ik dat kan loskoppelen van dat watertoevoer ?

Mochten jullie nog een foto willen van de voorkant kan ik hem gerust doorsturen, misschien dat iemand dat type kent....
ps: wat ik met de detector bedoel is het inlaatventiel of waterventiel van het type HW07-2

[Bericht gewijzigd door jes op woensdag 31 augustus 2016 22:46:26 (28%)

Ok , ik heb het plaatje van de inlaatventiel los, deze zat vast met een clips die tussen het inlaatventiel en het plaatje zit en er overheen moest schuiven, was nauwelijks zichtbaar, goede bevestiging moet ik zeggen...

Ik kan nu verder maar.... is er niemand op de site (Miele specialist) die zulke Miele al uit elkaar gehaald heeft en me de volgorde van demontage kan geven, dit voor het controleren van de schokbrekers en het uithalen van de trommel ?

ben je er al achter dat de achterwand niet eruit kan? check maar eens of achter de deur 3 bouten zitten, zo ja is het een model met voordeur..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Hallo Testman, de inlaatventiel heb ik ondertussen kunnen lossen, 2 delen zaten vast met een clip.

Ja, ik heb deze check gedaan en er zitten geen 3 bouten, er zit aan de voorkant maar 1 bout, net onder de manchetten, dus dat zal geen model zijn met voordeur. Ik weet welke type je bedoelt, met googlen heb ik een type gevonden met voorkant die je dan bij het verwijderen van de 3 bouten kunt openschuiven maar deze niet.
Pff, verdere info vind ik niet...

Hanaa...., ik zou haast zeggen dat dit een gelijkaardige model is (alles wat ik hier bijna zie komt bij mijne voor) , alleen... weet ik niet in hoeverre ik hem moet slopen om de trommel te vervangen en de schokbrekers te controleren:

https://www.youtube.com/watch?v=O0nFXA8D5Hk

Shiptronic

Overleden

Dat belooft niet veel goeds voor het kruis.

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

@ Shiptronic; hoop het ook, dat het kruis niet gescheurd is anders is alle moeite voor niets geweest, hopelijk kom ik er morgen achter (met wat hulp zou het sneller gaan.....)

@A3vp : pm gestuurd

Niemand die mij kan zeggen welke zijkanten ik moet verwijderen of wat ik verwijderen moet om de trommel er uit te halen om de mogelijk versleten lagers te wisselen, mocht dit zo zijn...

Of... moet de trommel er wel uit om de lagers te vervangen. kan het niet via de achterkant gedaan worden.
Ga nog even tot morgen wachten, dan moet ik zondag toch stilletjes aan er maar aan beginnen want de vrouw des huizes begint ietwat zenuwachtig te worden, dat ze haar was thuis niet kan doen

Ik ga morgen de achterkant al proberen te verwijderen zodat ik kan zien als het kruis niet gescheurd is...., hopelijk niet......

om de lagers te vervangen moet de kuip gedeeld worden en de trommel met as aan de voorzijde uit de kuip gehaald worden, vliegwiel moet er ook af.

je hebt 2 lagers met dichting nodig, en ik zou het op zaterdag doen, want de benodigde winkels zijn niet open zondag..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Hallo Testman, sorry voor de late respons maar zaterdags kan ik niet want ben trainer en kon er helaas vandaag pas aan beginnen . Vooraleer ik de trommel wil verwijderen wil ik eerst controleren als er zich niets tussen de trommel bevindt wat het schuren zou kunnen veroorzaken en ben uiteindelijk toch maar verder gegaan met de demontage van de voorkant en voorlopig gestopt met de achterkant, maar.... ook hier zit ik weer vast.

Ik wilde eerst het kapje onderaan de wasmachine verwijderen maar kan nergens een boutje vinden, dus ga ik er van uit dat de voorkant verwijdert kan worden zonder het kapje er af te halen. Ik heb het zeepbakje verwijdert en 1schroefje gelost, die zich volledig links bevindt. Meer schroeven zijn er niet aan de zijde van het zeepbakje. Ik het het knopje afgehaald van de module en het plastic plaatje te kunnen verwijderen, als er zich daar schroeven bevinden die gelost moeten worden maar.. ik krijg het plaatje er niet van af.
Het kan zijn dat ik verkeerd bezig ben en dat ik de voorkant op een andere manier moet demonteren, daarom hier even een paar foto, s zodat jullie kunnen zien hoe de voorkant er uit ziet en wat ik juist moet lossen om de voorkant los te krijgen

deze machine is al van het tijdperk van de bezuiniging bij miele. de voorkant kan er niet af.

bij deze moet de kuip er dus anders uit gehaald worden, trommel moet er altijd aan de voorzijde van de kuip uit want de trommelas steekt helemaal door het lagerkruis heen. je kunt aan de kuip zien waar deze open moet.

echter is het duidelijk dat de kuip met trommel eerst uit de machine moet. de trommel gaat niet door de deur opening al zou je de voorzijde van de kuip er toch af kunnen krijgen zonder de kuip met trommel uit de machine te halen.

check maar eens of je geen speling hebt op de trommel als je wiebelt aan de voorzijde. als dat op 1 punt erger is als andere punten na een stukje draaien, dan is het trommelkruis gebroken..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Bedankt testman,

Heb het kunnen vinden. het kapje kan er toch van af, is bevestigt volgens een kliksysteem, ik heb er aan beide zijden aan getrokken en toen kwam deze los. Onderaan zag ik zijdelings de schroeven om de front los te draaien, deze heb ik gelost en de ene bout net onder de manchet, toen kwam de front los.
Ik heb beide schokbrekers gecontroleerd door ze in te drukken via de behuizing, gaat vrij zwaar dus deze zullen wel goed zijn.......

Nu kan eindelijk beginnen met de controle. Voordat ik gelijk begin om de trommel er uit te halen zou ik graag willen weten als er iets zit tussen trommel en trommelhuis omdat hij een schurend geluid maakt. Als ik aan de trommel draai hoor ik altijd op een zelfde punt een schurend geluid, dus bij het draaien van de trommel is het schuren niet constant , je hebt die 3 punten in de trommel ( weet niet hoe dat genoemd wordt ) en altijd op dat zelfde punt begint hij onderaan te schuren. Daarom denk ik dat er iets is of inzit wat het schuren op datzelfde punt veroorzaakt.
Ik wilde daarom tussen de beide trommels kijken als er iets zat maar.... dan moet ik het verwarmingselement er uithalen. Hier zit ik even vast. Hoe kan ik dit element er uit halen zonder brokken te maken en de rubbers te beschadigen

Zie foto,s

element kan eruit door die metalen klemveren eraf te schuiven. de rubber zit vaak vrij vastgeklemd door vuil en hitte. normaal zat er een m5 schroef in die het rubber aankneep.

de ntc sensor in het midden zit erin gestoken, kan er zo uit als t goed is..

echter klinkt het alsof het trommelkruis gebroken is, op 1 punt schuurgeluiden is niet goed.. draait de trommel mooi rond? dus de rand van de trommel zwabbert niet goed zichtbaar langs de deurmanchet af met een zwiep geven?

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Ik denk dat het misschien beter is om van het verwarmingselement af te blijven.....
Ik heb de test nogmaals gedaan, schuurt op 1 punt maar als ik dan de trommel op dat punt aan de onderkant van de trommel naar buiten trek, valt het schuren weg, zelf als ik dan binnen druk op de trommel kan ik de trommel 360 graden verdraaien zonder dat ik een schurend geluid hoor maar moet dan wel de trommel aan de onderkant naar buiten trekken.

Als ik hem dan loslaat en ik draai er nog eens mee, hoor ik wat schuren en af en toe een krakend geluid.

PPFFF....., ik weet het niet meer, weet niet waar ik aan moet beginnen. Misschien het beste gelijk de trommel proberen te verwijderen. Ik krijg al schrik als ik je het woord trommelkruis hoor noemen.....

Heb even snel een videofragment opgenomen, hopelijk kon je dan horen wat hij doet maar krijg geen videofragment geplaatst

de video kun je plaatsen op een site als utube of andere sharingssite. link zet je hier neer..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

ok, ga het proberen via utube, moet nog een account aanmaken.....

Eerlijk gezegd dat de lagers stuk waren bij een Miele, ben ik niet vaak tegen gekomen. Doorgaans gaan de lagers stuk als de afdichting gaat lekken en er water in de lagers komt. Dat is duidelijk voelbaar als men de trommel op en neer beweegt en er zit ruimte in. Meer waarschijnlijk is een voorwerp tussen de kuip en de trommel. Is zichtbaar te maken door de afvoerslang los te nemen van de kuip en er dan met een lamp in te schijnen. Omgekeerd kan ook, looplamp in de trommel en in het gat van de afvoer te kijken. Zo is meestal ook het voorwerp te verwijderen zonder dat het geheel uit elkaar te nemen. Vrouwen schijnen het moeilijk te vinden om broekzakken na te kijken voordat het in de machine gaat. Mijn vrouw leert dat ook nooit!

Groetjes Hans.

Hoe het werkt is niet belangrijk, als het maar werkt!

Ik heb van mijn W373 de lagers vervangen. Nog een goede machine met ijzeren kruis. Draait alweer jaren naar volle tevredenheid.

Bij mij was het inderdaad lek, roest en vuil. En de lagers weg. Het geluid was een hoop gebonk, vooral bij centrifugeren. Ruimte kon ik niet echt voelen.

Ik heb wel foto's van de klus beschikbaar als je wil.

@ Hoeben, zou u deze foto's ook mij eens kunnen bezorgen?