Beeldbuis trouble shooting

fred101

Golden Member

Ik heb me nooit in beeldbuis TV's of monitoren verdiept, ik heb meestal te maken met apparaten die electrostatische beeldbuizen hebben zoals in scoops worden gebruikt. Maar er zijn in vroege digitale instrumenten (vanaf jaren 90 denk ik) ook TV achtige EM beeldbuizen gebruikt.

Ik heb nu weer eens zo'n ding met EM beeldbuis binnen gekregen (in de vorm van een ingebouwde omni-vision S140 Z P31 N1 W1 unit in die via een bnc connector signaal krijgt), Ik weet nog niet of daar ook het probleem zit maar daardoor dacht ik er weer aan en was er toch wel benieuwd naar. Bij een scoop weet ik blind hoe de boel daar in elkaar zit en werkt maar zo'n monitor achtig ding ziet er heel anders uit.

Stel dat het de CRT unit is, wat is dan globaal de manier/volgorde van fout zoeken. Wat zijn herkenbare symptomen. Volgens mij is het grootste verschil dat ze stroom (in de uA's ? ) gestuurd zijn dmv afbuigspoelen ipv spanning op platen. Maar de beeldopbouw zal dan waarschijnlijk ook heel anders zijn.

En waar moet ik op letten bij eventueel afregelen. Het is hier, zoals meestal, een monochrome buis. Ik weet dat er bij TV's iets was met synchronisatie pulsen en beeldlijnen en dat je er speciale probes voor nodig hebt (ik heb hier een van Philips, leuk als ik die eens kan gebruiken).

Er was iets bij dit soort buizen waar spanning op bleef staan (aquadag laag ? ) Dit instrument is al link genoeg van zichzelf (een 6kV / 100A motorwinding marteltuig) Dus ik wil geen opdonder van een CRT deel waarbij ik mijn hand in een reflex weg trek om dan in de condensator bank te belanden.

Oja, mijn google is niet kapot, ik weet dat ik alles daar ook kan vinden maar dat is minder leuk :-) en hier zit veel (betrouwbare ! ) ervaring met CRT's

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs

Globaal zijn er een aantal zaken om te controleren door te meten en te kijken. Ook op gevoel zijn dingen vast te stellen. Om te beginnen zitten in de hals de gloeidraden, dat is op zicht vast te stellen. Dan is er de hoogspanning dan kan op het gevoel aan het beeldscherm worden vast gesteld, doordat het scherm statisch wordt. Afbuiging is wat lastiger, maar kan ook op het gevoel getest worden door een schroevendraaier bij de afbuigspoel te houden, als dit werkt dan voel je hem trillen. Dan is er spanning op de cathoden, hoe hoger bepaalt het zwartniveau, hoe lager de helderheid. Beeldlijnen ontstaan door het horizontaal scannen, door middel van een zaagtandstroom terwijl gelijktijdig een zaagtandstroom loopt in verticale richting. Ik zou nog lang kunnen doorgaan, maar laat eerst eens weten wat de specifice vragen zijn. Een laatste opmerking betreft de hoogspanning deze blijft op de anode staan door de condensator werking van de anode en de aquadaglaag.

Groetjes Hans.

Hoe het werkt is niet belangrijk, als het maar werkt!
joopv

Golden Member

Ik denk opeens terug aan die heerlijke boeken van Aisberg. Vraagal en Weetal :)

Zo... werkt de TV

Kan ik je echt aanraden.

fred101

Golden Member

Dat boek ken ik niet maar het gaat mij alleen om het CRT deel. Niet om buizen TV ontvangers.
Ik heb ondertussen van een meelezer een aantal nuttige tips gehad.

Ik heb omni-vision gemaild en kreeg net een compleet service manual met schemas gemailed. Echt super. Meestal is een service manual een prima manier om bij te leren.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs
EricP

mét CE

Als kotertje van een jaar of 10, 12, repareerde ik wel eens een K9 (voor Fred: een volledig 'transistor' KTV-chassis van Philips, begin jaren 70 ontwerp). Niet dat ik op die leeftijd zoveel kennis had, maar Flipse stopte er een schema bij en op dat schema stonden spanningen en meetpunten. Welnu, een goedkope multimeter had ik wel, aan de hand van de symptomen wist je ook wel een klein beetje waar het probleem zat (als er geen geluid is, dan hoef je natuurlijk niet rond de afbuiging te meten...). Dan spanningen meten, tot je iets tegen kwam wat 'raar' was. Onderdelen daaromheen nameten (zeg maar: een educated guess) en meestal had je dan het rotje wel te pakken.

Wetenschappelijk? Nee. Efficiënt? Nee. Effectief... Laten we zeggen in 70% van de gevallen. En dat alles zonder (veel) kennis van de techniek zelf.

Welnu, als je nu een servicemanual hebt, dan moet je ook hier een eind kunnen komen.

Oh, wat ging er stuk: meestal een halfgeleider in die tijd. Elco's liepen nog niet zo op hun tenen - en meestal kon je dat 'verloop' nog wel bijstellen - er zaten ongelooflijk veel afregelpunten in z'n toestel, vooral voor beeld - en dat krijg je 'op het oog' wel goed als je er een beetje handig in werd.

fred101

Golden Member

Mijn eerste TV reparatie was ook in de 70's. Een oude buizenbak van Erres. Het ding was compleet dood en blies gelijk zijn nieuwe zekering op.

Ik verving de zekering door een boutje, dekte de TV rondom af met kussens en stopte toen met een, met mbv tuinslang geïsoleerde tang, de stekker in de WCD. Een luide knal en rook. De kussens eraf, weer open gemaakt, brokstukken van de geplofte condensator verzameld en daarmee naar de electronica winkel. Nieuwe erin en hij heeft nog jaren lang gewerkt.

Het is niet zo dat ik nu een CRT-unit probleem heb. Ik weet ondertussen bijna zeker dat bij het huidige geval de fout in een van de voedingsunits zit, of liever zat, maar ik meet voor de zekerheid ook de CRT unit even na. Het had in dit geval wel de CRT kunnen zijn. (de CRT kon tenslotte ook defect zijn en de voeding plat trekken)

Dit is dit jaar het derde apparaat met zo'n EM beeldbuis en er zal ongetwijfeld een keer een wel defecte langs komen. Ik kan beter voorbereidt zijn en nu wat meten aan een goede waar ik een manual van heb, dan weet ik wat voor signalen ik moet verwachten en dat helpt in de toekomst bij een defecte. Missende signalen zoeken wordt lastig als je niet weet waar je naar moet zoeken.

Ik weet nog niet precies wat dat sync gebeuren doet. Volgens het manual is het een VGA/SVGA monitor. Maar daar is vast genoeg over te vinden. Ik ga wat signalen meten en uitprinten en dat gaat dan in mijn reparatie archief.

Mbt die link naar het stukje van Ervarist, dat is wel een beetje erg beperkt. Dat zijn voornamelijk vrij algemene reparatie tips voor echte beginners met alleen wat basiskennis.

Zo heb ik in deze sectie een keer topic gemaakt met tips voor moderne tv's maar die blijft niet bovenin staan.
https://www.circuitsonline.net/forum/view/123743/1/tv Ik denk dat een moderator dat moet doen en dat [tips] erbij zetten niet genoeg is.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs
RAAF12

Golden Member

De H en V sync zorgt ervoor dat de hor en verticale osc. die de 2 afbuigspoelen sturen in de pas blijft lopen. Met de scope is dat te meten en je heb er zelfs een schema bij als er ooit een dood geval langskomt. Op het sync IC staan de gedocumenteerde signalen. Probleem is meestal dat de CRT uitgeblust is en alleen met de gordijnen dicht nog wat beeld is te zien.

mel

Golden Member

Een groot probleem(ik heb jarenlang monitors van radarinstallaties gerepareerd), is dat de elco,s van de voedingsunit op waren.daardoor kan de voedingsspanning niet goed komen, waardoor het beeld HEEEEEl zwak was.
90% is het een voedingsprobleem, in casu elco,s.

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..
RAAF12

Golden Member

Of de booster C. Bij oude TV's vaak de tripler en de output transistors. Het zijn wat hints want uiteindelijk moet je toch zelf meten als de patient binnen komt. Vooral als er geen ervaring met het betreffende apparaat is opgebouwd. Dat is het voordeel dat oldtimers kunnen hebben, eigenhandig honderden zo niet duizenden apparaten gerepareerd. In een tijd zonder Internet en vaak, indien nodig, schema's en slechte copien moeten kopen....

[Bericht gewijzigd door RAAF12 op zaterdag 24 september 2016 13:36:33 (14%)

Ooit op een werkplaats een CRT-scherm gehad die het niet deed. Een middengolfradiootje er bij gehouden en uit de geluiden uit de radio bleek dat de voeding telkens weer opkwam en weer afsloeg t.g.v. een kortsluiting elders.

Middengolfradiootjs kunnen een prima diagnosemiddel zijn om te bepalen of bij een CRT de lijn- en de rasterafbuiging en de voeding het doen.

[Bericht gewijzigd door dawmast op zaterdag 24 september 2016 15:04:24 (24%)

Zorg dat je er bij komt, bij de Marine. Sympathisant van de Koninklijke Marine. Luistert graag naar militaire muziek.
fred101

Golden Member

In een tijd zonder Internet en vaak, indien nodig, schema's en slechte copien moeten kopen....

Zelfs in deze tijd met internet is dat nog een probleem. Van de meeste reparaties die hier binnen komen is compleet niks te vinden. Als ik geluk heb een gebruiksaanwijzing.

Dan zijn er nog de dingen waarvan ik niet eens weet wat het zijn en die deel van een installatie zijn. Soms kun je het niet eens voeden. Vaak begint zo'n reparatie met het bouwen van een meetopstelling waarvoor er dan dingen als adapters, aansluitkabels, loads, sensor of sensor emulators moeten worden gemaakt. Maar vaak ook mechanische hulpstukken om bv pcbs gescheiden naast of boven elkaar te leggen. Zo ligt er nu weer een mass-flowmeter. En zwaar stuk RVS met een watermeter achtig kastje erop waar een lucht van geroosterde onderdelen uit komt. En alles onder de conformal coating.

Ook mechanisch zijn er vaak hindernissen, ik heb van de week een Schneider micrologic naar testset kabel gerepareerd. Kabelbreuk en een afgebroken "bajonet-huls" waarmee de kabel in de tripunit gaat. Dat kabeltje kost >1400 dollar. Kabel wat ingekort, connector open gemaakt. De defecte huls verwijderd, opgemeten en mbv draaibank en Freesbank een nieuwe huls gemaakt. Zit nu beter en is minder kwetsbaar dan origineel.

Maar dmv een redelijke (component)kennis en creatief gebruik van veel redelijk specialistische meetapparatuur en probes (component testers, sourcemeters, of bv een meter die fA kan meten) kun je trouwens een hele boel zonder schemas repareren.

Naast standaard dingen als curvetracer,LCR meters, netwerk analysers etc heb ik zelf ook het nodige gebouwd, bv een optotester, relais tester, diverse trafotesters, elco lektester, opamptester, accu simulator, active en passieve loads, shortfinders, tracers, AC continuity tester (supersnel en piept alleen onder 5 ohm, geen probleem meer met trafo's of spoelen parallel , powermeter, EH probes, een hele rits adapters om dingen te verbinden (bv AMP naar banaan of om te kunnen meten. Een ding met Zif-voet, en een rij headers aan weerskanten, 2 banaan bussen en twee bnc's. In de meeste datasheets van IC's staan test circuits en zo kan ik onderdelen testen die niet in situ kunnen worden getest.

Van de week moest ik steeds testpunten stimuleren/kortsluiten/hoogmaken. Ik was het geklooi met krokodilsnoertjes zat dus nu heb ik een kastje met twee banaanbussen en een schakelaar waarmee ik weerstanden, koppel C of een led kan tussen schakelen. Daarnaast een 12V autolampje in serie met een kortsluit schakelaar erover. Erg handig, had ik veel eerder moeten doen.

Even wat tips die me zo te binnen schieten voor als je zonder schema moet werken:

Meet rondom bekende componenten. Zit er een IC, zoek dan de datasheet en kijk wat elke pin hoort te doen, meet daarna met de scoop op die pinnen. Maakt niet uit wat het ding voor functie heeft, je wil eerst weten of hij stuk is.

Zoek zo in digitale circuits naar vervormde signalen. Maar ook of in tov uit klopt (mbv een truth tabel). Een analoge switch bv heeft een pin die de schakelaar bedient. Je kunt meten of dat wat je op in en uitgang van de schakelaar meet klopt met de spanning op de stuurpin. Bij comparators idem, klopt de input met de output, opamps moeten gelijke ingangen hebben, over diodes staat een Vf spanning, zo kun je bij een tor meten of alles klopt. Zeners idem. Als bij een npn de basis 0,0V tov de emitter is dan is de tor gesperd. Vce is dan maximaal. Meet je daar bv 0,1V dan is die dood.

Door de spanning over weerstanden te meten weet je of er (te veel of te weinig ) stroom loopt. Er zijn in ieder circuit weerstanddelers van waaruit je weer de spanningen en stromen door een een stukje circuit kan berekenen.

Voedt bij voorkeur met labvoeding(en). Ik heb een instelbare 0-8A zekering automaat gemaakt (het idee van een serielamp zonder de spanningsval),

Werk achter een scheidingstrafo wanneer mogelijk en zet een stroommeter of powermeter in serie. Gebruik een noodstop. Als je de patient aanzet na een vervanging hou dan de eerste minuut je hand op die knop. Ruik je wat heet worden (ik kijk eerst met een IR thermometer) of knettert er wat dan kun je de schade beperken door snel uitschakelen.

Gebruik een IR thermometer om steeds snel even te controleren of de boel niet te heet wordt, ben de rook voor !!

Maak veel scherpe detail fotos, handig als je niet meer weet hoe een elco stond of wat voor waarde de net per ongeluk gefrituurde weerstand was of waar dat draadje ook al weer zat.

Als je ergens slecht bij kan ga dan niet zitten poken. Zet dan het ding uit, soldeer een draadje of clip er een probe vast aan en zet dan de boel weer aan.

Het belangrijkste is al door Mel genoemd, eerst de voeding.
Ook belangrijk, neem de tijd, kun je ergens lastig bij dan het apparaat uit

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs

Ik verving de zekering door een boutje, dekte de TV rondom af met kussens en stopte toen met een, met mbv tuinslang geïsoleerde tang, de stekker in de WCD. Een luide knal en rook. De kussens eraf, weer open gemaakt, brokstukken van de geplofte condensator verzameld en daarmee naar de electronica winkel. Nieuwe erin en hij heeft nog jaren lang gewerkt.

Dat zijn soms leuke dingen om vast te stellen waar het zit als nergens iets is te vinden. Ik heb ook weleens beveiligingen uitgeschakeld omdat nergens een fout was te vinden en het toestel steeds in protectie ging. In dat geval is er ook niets te meten anders dan componenten te testen. Het was een Sony TV en ten einde raad maar deze kunstgreep toegepast en gas aan! Ging helemaal goed, toestel speelde en nergens rooksignalen. Het beeld was wel iets te breed en dat was met de hor. amp. potmeter prima in te stellen. Toen ik dat had gedaan klonk er een enorme knal met heel veel technische rook! De hoogspanningsspoel van de lijntrafo was compleet ontploft en toen was de fout wel duidelijk!

Groetjes Hans.

Hoe het werkt is niet belangrijk, als het maar werkt!

Philips had er ook een handje voor met die protectie circuits. Losnemen en vaak een vervormd beeld ( OW, streep horizontaal) en dan wist je meer.

maartenbakker

Golden Member

De horizontale streep kon je vaak ook wel op het gehoor constateren. Een TV of monitor (even afgezien van de lijnfrequente piep die je bij VGA of 100Hz TV sowieso niet hoort) heeft ook wel soort van een geluidspatroon. Eerst natuurlijk de boinkkkkk (of in geval van sommige geavanceerde monitoren een heel karakteristieke kwaak) van de degaussing. Dan eventueel een tsjirp van de voeding, maar in elk geval moet je kort voordat hij in beveiliging valt de opstartende rasterafbuiging (Y-afbuiging) horen, ergens tussen 50 en 100Hz doorgaans. Blijft het stil tot hij in beveiliging valt dan krijgt of de rasterafbuiging geen voeding (bij een TV komt die vaak uit de lijntrafo die ook dienst doet als hoogspanningstrafo, bij een monitor is dat vaak opgesplitst en komt hij soms uit de hoogspanningstrafo en soms uit de voeding) of is de rastereindtrap uitgevallen.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."