D8155 testen


mel

Golden Member

Ik ga eens zoeken of ik in de rotzooi(onee, onderdelenvoorraad :) ) deze chips nog kan vinden, en als ik ze heb doe ik ze wel in een enveloppe.

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

Waarom niet een klein systeem bouwen met 8085, eprom, 74ls373 en die 8155, met een handvol assembly instructies kan je de pinnen van de 8155 laten bewegen en ook een idee krijgen van de interne ram etc.

EricP

mét CE

Ik denk dat ik ook de rew-benadering zou kiezen als testen relevant wordt. Kost alleen wel veel tijd...

In mijn geval: een AVR met voldoende poten. Daar zit ook wel een UART in -> naar PC. En dan maar 'lijntjes trekken' en kijken wat er terug komt. Die AVR-flash is vaak genoeg programmeerbaar om je test-software in source te configureren en de AVR ff opnieuw te programmeren als je wat anders wilt.

Heeft Fred niet al eens iets met een Arduino gedaan? Daar moet dat toch ook mee kunnen?

mel

Golden Member

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

Fatbeard, Als tiener (in de jaren 80) was ik met een ZX-81 en later een ZX spectrum bezig. Ik ben handig in veel dingen maar niet met programmeren en wiskunde. Ik zat liever aan de hardware te knutselen.

Ik heb een Arduino, daar heb ik wat dingen mee gemaakt. Daarvan werkt er eentje (een trafo-wikkelmachine) heel goed, voornamelijk dankzij de hulp van Jochem. De rest "doet het meestal min of meer" op de grens van bruikbaar.

Arabel: Dat gaat hem niet worden.
Het was de bedoeling om zoveel mogelijk onzekerheden weg te nemen maar om daarvoor een halve pc te gaan bouwen en een cursus assembler te volgen was niet helemaal de bedoeling ;-)

Ik ben hardwarematig beter. Dingen als gates, adders, counters, fan-out, delay, timingc diagrammen, SRC latch-up, metastabiliteit, tri-state etc zeggen me meer dan registers, float-variabel dingen, I2C , CAN etc.
Dat begrijpen lukte pas beter toen ik ging uitzoeken hoe een gate intern werkt, toen werd ineens een hele hoop duidelijker.

Deze is wel mooi, in 20 minuten tijd meer geleerd over hoe een pc werkt dan de afgelopen tig jaar. Zo vond ik een tijd terug ook wat over gates. Dat kreeg ik maar niet onder de knie. Rare onlogische dingen als A + B is een Or ipv And. Maar in 5 minuten legde iemand het uit met 2 schakelaars en een lamp. De schakelaars in serie is AND, en parallel is Or. Ik heb nu geen tabel of wiki meer nodig, ik zie nu steeds die schakelaars voor me.

Voor mij is kennis van de hardware kant belangrijk. Ik hoef niet te debuggen, ik moet defecte onderdelen vinden. In het analoge gebied is dat vaak niet zo moeilijk, maar zodra het digitaal wordt.....pffff

Vreemd genoeg is daar erg weinig leerstof over te vinden. Een tor, diode, weerstand, opamp etc is meestal stuk of niet en bij twijfel eenvoudig te testen/nameten. Maar een processor kan op het oog foutloos werken met een paar kapotte poorten en kom er dan maar eens achter welke poort kapot is (zonder schema/service manual)

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook oud en exotisch

Zeker als je weinig programmeer ervaring hebt zou ik voor een arduino-tje gaan. Relatief makkelijk te programmeren.

Het aantal vrije pinnen zou je denk ik inderdaad genoeg moeten hebben.
Met 13 pinnen kun je inderdaad alle functies bij. Behalve de out-/inputs natuurlijk daar zul je ledjes/pull-up,-down weerstandjes aan moeten hangen om alles te testen.

Vroeger had je een DATAIO programmer. Dat waren luxe apparaten met zgn pin drivers waarmee je alle pinnen kon sturen en uitlezen. Tot een vrij forse stroom zelfs. Van -12 tot +14V of zo dacht ik.

Daar kon je alles wat god verboden had mee programmeren. Maar ook kon je alles wat digitaal was testen.
Daar hangt natuurlijk ook wel een fors prijskaartje aan.

Een LV48 programmer kan ook logic testen, net even gekeken maar alleen de 8255 staat ertussen. Volgens mij kun je daar zelf nieuwe devices voor definieren. Nog niet naar gekeken hoe dat moet.

-Edit- Nog een reparatie tip voor digitale logic:
Heel vaak is een output van een chip defect of ligt er een input in een halve sluiting.
Met een scoop alle lijnen bekijken terwijl het board draait.
Als je op de lijnen logic levels ziet die op een "half" niveau liggen: trapjes etc. of gewoon statisch zijn die een verder onderzoek waard.
Dan is het controleren waar die lijnen vandaan komen.
Daar heb je twee keuzes: De lijn komt uit een totempole output (meestal gewoon gates of zo), dan is er iets aan de hand want de lijn moet hoog of laag zijn.

Is de lijn onderdeel van een databus dan is het een stuk lastiger die kan namelijk tristate zijn gedurende het "trapje".
Dan gebruik je de truuk van de pull-up of pull-down. Hang er wat aan (2k2 oid) zodat je de lijn gedurende zo'n periode van "tristate" redelijk lager of hoger zou moeten worden. Zie je de lijn nog op dezelfde "spannings-trap" dan is dat zeker een indicatie dat er ergens wat rot is op die lijn.
Tjsa, dan wordt het zoeken wel device het is en moet je gaan reverse engineren als je geen schema hebt.

@Arco: Origineel hangt het ding aan een 8085 CPU of soortgelijke. Misschien met een beetje glue ook aan een 8051 te knopen (of 89Cxx van atmel).

-edit- Oh ja: Er zit ook nog een timer/counter in. Ook niet effe simpel te testen.

Ik heb de programmer gevonden die we vroeger hadden/gebruikte:
Data I/O Unisite Programmer (zie deze site: http://matthieu.benoit.free.fr/dataio_unisite_programmer.htm)

Henri's Law 1: De wet van behoud van ellende. Law 2: Ellende komt nooit alleen.

Makkelijkste is een controller met een PMP interface (Parallel Master Port), die is speciaal hiervoor bedoeld. (kan adres/data multiplexen)
Voorbeeld is de PIC24FJ256GA106, maar veel nieuwere PIC's hebben er een..

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard en software ontwikkeling: www.arcovox.com
EricP

mét CE

En eh... wat is daar makkelijk aan? Wellicht dat je een deel niet in software hoeft te doen. Ik kan me ook nog wat performance winst voorstellen.
Beide zaken waar je in de situatie waar Fred nu in zit... niet echt veel aan hebt...

Als ik je zo lees Fred, dan benader je programmeerbaar spul als iets discreets wat je wilt repareren :) Verkeerde benadering - net zoals met je AND en OR.

Zelfs voor heel veel doorgewinterde ontwerpers is het een 'black box' met een goed omschreven gedrag. Feitelijk is dat bij een AND ofzo niet anders - als zijn die een heeeel stuk simpeler.
Net zoals bij gewone poortjes, kan iets programmeerbaars het prima doen, tot er aan een bepaalde situatie (niet meer) voldaan wordt. In het analoge bereik was een (deel) component al lang door de mand gevallen. In 'digitaal land' gaat het vaak wat langer goed, een beetje ruis stoort meestal niet. Het blijft verbazend dat computers kunnen werken :) Je zou er eens een scope in moeten prikken. Afgezien van dat er waarschijnlijk wel wat omvalt vanwege de invloed van de probe... Zul je je rot schrikken van wat je ziet: het heeft niks met digitaal te maken. En toch werkt het meestal vrij behoorlijk. :)
Wat dat betreft zou je het best eens met zo'n STK versterker plak kunnen vergelijken: je weet niet wat er in zit, maar er is een behoorlijk verhaal over, dus je krijgt het wel aan de praat.
En eh... vergeet niet dat heel veel 'digitale' chippies niks anders zijn dan een enorme verzameling gates... Niemand gaat je vertellen hoe het in elkaar zit. En als iemand je het al gaat vertellen, dan gaat het (denk ik) al snel je bevattingsvermogen te boven. Als in: het is te veel. Ook de maker zou het zomaar wel eens niet precies kunnen weten: een 'slim' stuk software beschrijf je wat er moet komen en dat gaat aan de gang met gates om dat voor elkaar te krijgen - beetje zoals een FPGA. En vervolgens maak je die chip - zonder dat je exact weet wat je maakt. Alleen dat 'het past' en aan 'alle rulechecks die je hebt verzonnen voldoet'...
Voor wat betreft je test: je zou die 8155 als een black box kunnen beschouwen. Bekijk de uitgangen en laat iets de ingangen zodanig manipuleren dat je wat aan de uitgangen kunt zien.

Iets in een register douwen, is tenslotte ook niks anders (in 8-bit land) dan een copietje maken van die waarde in 8 D-flipflops (dat kan met poortjes) op het moment dat er een clock voorbij komt. Welk setje van 8 flipflops geclocked wordt, heb je eerst ingesteld met een adres. Adres decoder (dat kan uit poortjes) die de clock doorzet naar de juiste set-van-8. Ingewikkelder is het niet. Alleen zet waarde X op address Y is een stuk beter te behappen dan een heel verhaal over welke logic je precies aan het werk moet zetten. Dat kunstje is elke keer hetzelfde, daar hoef je een programmeur niet mee lastig te vallen... (en de hardware ontwikkelaar eigenlijk ook al niet meer, het zit goeddeels in de chip).

En eh... wat is daar makkelijk aan?

Heel veel... :)
De port regelt het bidirectionele verkeer (anders moet je de pinnen zelf steeds omkeren van input naar output), en heeft alle verdere benodigde signalen zoals RD, WR, ALE,...

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard en software ontwikkeling: www.arcovox.com

Is die TL866 niet te programmeren dat je een custom device kunt toevoegen?

Henri's Law 1: De wet van behoud van ellende. Law 2: Ellende komt nooit alleen.

Mischien de snelste testmethode(maar niet waterdicht :-) ) dan?
Ik meet hier meer dan >20Meg Ohm op iedere ABC poort(p21-39) tenopzichte van Massa(pen20).
Vcc(+5volt) naar Vss(gnd) is 809 Ω
Als je ze alle 6 even snel doormeet en je ziet een discrepantie is dat de chip die je beter vernieuwd.

Type hier is P8155H-2 intel

Re-integratiecoach uitgerangeerde en degoutante electronen
KGE

Golden Member

Arduino pakken voor de sturing van de gemultiplexed bus en stuurlijnen. Zet een paar weerstandjes van 100 ohm in serie met je data/adreslijntjes en dergelijke, kan er weinig stuk gaan mocht je Arduino output geven en de 8155 ook.

De code kun je aan de hand van de datasheet vrij simpel in elkaar zetten. Snelheid zal niet mega belangrijk zijn.

De IO poorten van de 8155 kun je voor output met leds en weerstandjes zichtbaar maken en met dipswitches kun je de input functie testen. Ook weer wat geschikte weerstanden tussen plaatsen om 'sluiting' te voorkomen.

EricP

mét CE

Op 17 januari 2017 20:26:50 schreef Arco:
[...]
Heel veel... :)
De port regelt het bidirectionele verkeer (anders moet je de pinnen zelf steeds omkeren van input naar output), en heeft alle verdere benodigde signalen zoals RD, WR, ALE,...

Ja, leuk als je wat moet bouwen. Maar nu ben je en die poort aan het leren begrijpen en ook nog eens een chippie wat dubieus is aan het testen.
Een AVR poortje van output naar input zetten is welgeteld 1 instructie. En je hebt alle andere signalen prima in de hand. Ja, dat kost een paar regels codeerwerk. En het doet daarna exact wat je beschreven hebt, zonder dat je een peripheral moet begrijpen. Leuk als het iets is wat je wellicht het veld in wilt schoppen, maar zeker voor de testjes van Fred is dat mi. vooral ongewenste complexiteit - zonder noodzaak, want het hoeft in deze helemaal niet snel (sterker nog... het moet langzaam. Anders moeten we Fred gaan overclocken :) ).

Tja,

Waarom makkelijk als het ook moeilijk kan. (als AVR-adept kun je toch ook moeilijk toegeven dat een PIC beter geschikt is voor sommige taken... :) :) )

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard en software ontwikkeling: www.arcovox.com
EricP

mét CE

Arco, als PIC-ding adept kun je toch moeilijk toevoegen dat zo'n PMP in deze context alleen maar ongewenste ballast is... Dat is dus exact wat je NIET wilt... Iets wat dingen automagisch gaat doen. JUIST die controle tot in detail zoek je voor zoiets. Niet iets wat op eigen initiatief vanalles gaat doen.
Wellicht bruikbaar als je er een LA aan hangt. En dat was nou net niet het plan...

Goed, je kunt het vast uit zetten. Dan kom je waarschijnlijk uit met het standaard pic-ding-port gezeur. Yep. Ook controle tot in detail. Onhandig, maar in deze ook bruikbaar... Een geen toegevoegde waarde daar TS reeds met Arduino (ben ik ook geen fan van, maar goed...) bekend is en heeft.

En eh... zal ik je eens een geheimpje verklappen? Je kunt het zo aan een 8051 hangen. Die heeft die hele bus al. Ook ongeschikt voor dit doel. Want... er gebeuren dingen automagisch...

Op 17 januari 2017 19:35:15 schreef henri62:
-Edit- Nog een reparatie tip voor digitale logic:
Heel vaak is een output van een chip defect of ligt er een input in een halve sluiting.
Met een scoop alle lijnen bekijken terwijl het board draait.
Als je op de lijnen logic levels ziet die op een "half" niveau liggen: trapjes etc. of gewoon statisch zijn die een verder onderzoek waard.

Ik heb zo'n logic-probe van HP. Daar hoort eigenlijk nog een stroom probe en een pulsgever bij. Dat is ook een mooi systeem.

Wat jij beschrijft doe ik ook altijd maar het deel over belasten met een weerstand kende ik niet. Bedankt voor de tip. Ik heb er zelfs een heel makkelijk hulpje voor:

Ik heb een kastje waar ik probes in kan prikken met daarin een aantal weerstanden die ik met een draaiknop kan kiezen. Er zitten ook twee leds met voorschakel R, twee koppel condensators en een schakelbaar 24V serie-gloeilampje. Zo kan ik veilig(er) een in of uitgang naar Vcc of Vdd trekken, of condensators ontladen, iets overbruggen of iets inkoppelen etc.

Ik gebruik dat om bv een ingang als test hoog of laag te maken.

Eric: Je zou er eens een scope in moeten prikken. Afgezien van dat er waarschijnlijk wel wat omvalt vanwege de invloed van de probe... Zul je je rot schrikken van wat je ziet: het heeft niks met digitaal te maken. En toch werkt het meestal vrij behoorlijk. :)

Grapjas, ik doe niet anders. Probe invloed ? Kwestie van de juiste probes, de juiste meetmethode en weten wat je doet. Ik gebruik een heel arsenaal probes (current, 10x, 100x, 1000x, diffprobes (RF en HV), fetprobes etc) en "sniffers" maar ook (ongewoon) zelfbouw spul om signalen te volgen of zoeken of injecteren/moduleren.

Als je maar vaak genoeg zonder schema's moet werken (95% van de tijd) wordt je wel creatief op meet gebied.

Hier is trouwens een goede en snelle analoge scoop een waardevol hulpmiddel om de eerste ellende te vinden. Maar een digitale heeft veel ook mogelijkheden die veel mensen niet weten of niet gebruiken. Ik heb ze beide nodig, ze kunnen elkaar niet vervangen.

Eric: En eh... vergeet niet dat heel veel 'digitale' chippies niks anders zijn dan een enorme verzameling gates... Niemand gaat je vertellen hoe het in elkaar zit. En als iemand je het al gaat vertellen, dan gaat het (denk ik) al snel je bevattingsvermogen te boven.

Voor een processor, ASIC, FPGA, etc vast wel maar de meeste 74/40/45 dingen zitten niet zo ingewikkeld in elkaar. Datasheets geven soms zelfs (deel)schema's en dat kan heel handig zijn. En dat spul is meestal ruim vertegenwoordigd in hetgeen hier voorbij komt.
De trigger asic van een Fluke 123 staat zo gedeeltelijk getekend in het SM. Daardoor kon ik de ASIC poorten die ik verdacht afkoppelen en de missende output zelf injecteren. Toen wist ik zeker dat hij stuk was en de rest wel werkte.

Henry62: Is die TL866 niet te programmeren dat je een custom device kunt toevoegen?

Zover ik kan vinden niet. Er zit wel echt al vreselijk veel in en soms kun je ook een ander partnummer pakken.

Arabel: Mischien de snelste testmethode(maar niet waterdicht :-) ) dan?
Ik meet hier meer dan >20Meg Ohm op iedere ABC poort(p21-39) tenopzichte van Massa(pen20).
Vcc(+5volt) naar Vss(gnd) is 809 Ω
Als je ze alle 6 even snel doormeet en je ziet een discrepantie is dat de chip die je beter vernieuwd.

Dat is iets wat ik nog moet doen. Er zijn trouwens meerdere testen die je zo op losse onderdelen kunt loslaten. Dat wordt ook wel pin correlation testing Ik doe dat meestal met een curvetracer (Zie hier hoe, zo doe ik het ook )of component tester. Je krijgt dan meestal een beeld wat ze een stoel noemen. Maar het is om IC's te vergelijken.

Wel uitkijken met de spanningen en stromen. Ook bij gebruik van een DMM. Mijn keithley 2000 (mijn meest gebruikte DMM) kan in diode test stand bv ook 10V genereren en een CT is helemaal iets waar je heel goed je hoofd bij moet houden. Best lullig als hij nog op 1000V stond :-)

KGE: Arduino pakken voor de sturing van de gemultiplexed bus en stuurlijnen. Zet een paar weerstandjes van 100 ohm in serie met je data/adreslijntjes en dergelijke, kan er weinig stuk gaan mocht je Arduino output geven en de 8155 ook.

De code kun je aan de hand van de datasheet vrij simpel in elkaar zetten. Snelheid zal niet mega belangrijk zijn.

Zo doe ik het nu ook, alleen zonder dipswitch maar met jumpers en ipv een arduino een of meer FG's en naast ledjes gebruik ik een scoop. Mijn programma bestaat uit een A4tje met stilistische weergave van de tester en met een kleurpotlood teken ik de gewenste jumpers in. Het opzetten van het board kost minder dan een minuut en het uitzoek werk is gelijk. Bij zoiets als die 8155 heeft de arduino oplossing een duidelijke meerwaarde maar alleen als ik precies weet hoe ik een 8155 moet "programmeren" en daarna hoe ik de Arduino moet programmeren. Het voordeel van schakelaars en ledjes is dat je alle tijd hebt om dingen te checken en beredeneren.

Voorbeeld, ik moest een stuk of 15 dubbel opto's testen. Ze werden voor digitale signalen gebruikt. Ik test ze digitaal (FG blokgolf) en analoog met een potmeter en stroommeter. Digitaal werkte ze maar er was er 1 waar 1 helft analoog heel raar reageerde. Die ging niet geleidelijk open maar in een keer en pas rond de maximale stroom. Dat effect zie je ook wel eens bij half dode torren. Er is geen echte Ib-Ic relatie meer.

Eric: Leuk als het iets is wat je wellicht het veld in wilt schoppen, maar zeker voor de testjes van Fred is dat mi. vooral ongewenste complexiteit - zonder noodzaak, want het hoeft in deze helemaal niet snel (sterker nog... het moet langzaam. Anders moeten we Fred gaan overclocken :) ).

Bedankt he, daar gaat mijn laatste restje digitaal zelfvertrouwen ;-)

Maar ik krijg van Mel twee werkende dus ik kan het zo ook oplossen.

Maar mijn tester werkt tot nu toe erg goed. Door deze discussie heb ik wel wat ideetjes gekregen. Ik denk dat een arduino daarbij wel een toevoeging kan zijn in situaties als bij dit IC. Alleen heb ik nog geen idee hoe dat te doen. Het board zelf gaat ook veranderen. ipv de IC voet jumpers ga ik 16 10 positie draaischakelaars plaatsen. Dan hoef ik alleen nog maar een lijst standen te noteren, het is minder kwetsbaar en ik heb meer opties die ik nu mis. Verder headers voor de rest van de ZIF socket pinnen voor grotere IC's

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook oud en exotisch

Arco, als PIC-ding adept kun je toch moeilijk toevoegen dat zo'n PMP in deze context alleen maar ongewenste ballast is... Dat is dus exact wat je NIET wilt... Iets wat dingen automagisch gaat doen. JUIST die controle tot in detail zoek je voor zoiets. Niet iets wat op eigen initiatief vanalles gaat doen.

Het gaat om het testen van de i/o chips, niet over het gedetailleerd uitvlooien van de werking van de interface... :)
En daarom is een simpelere interface beter. Een PIC adept ben ik niet, ik heb de meeste MCU's wel gebruikt.
Alleen de 8086/8051/AVR structuur vind ik niet prettig om mee te werken (als het moet doe ik dat soms wel)...

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard en software ontwikkeling: www.arcovox.com
EricP

mét CE

Grapjas, ik doe niet anders.

We waren bij de PC en je filmpje he. Met dit spul, heb je zelden of nooit last van een 'probe'. Signalen zijn normaal redelijk 'hard', frequenties (relatief) laag. PC-achtig spul... ander paar mouwen. Paar pF (of minder) doet de boel soms 'stuk' gaan...

Best lullig als hij nog op 1000V stond

Ach, dan weet je in elk geval de uitkomst :)

Bedankt he, daar gaat mijn laatste restje digitaal zelfvertrouwen ;-)

Ach Fred, als jij met 10Hz (al best langzaam...) outputs genereert, dan heb je op de hand (zo je wilt: op het oog) al niet meer in staat om die te volgen. Dus meer in dat daglicht dan in dat jij trager zou zijn dan henri62 of mijzelf ofzo...

Een andere optie zou kunnen zijn om geautomatiseerd te testen. Het ding iets voeren en een 'expected' result met dezelfde Arduino beoordelen. Dat heeft denk ik alleen zin als je er 'veel' moet doen - het opzetten van dergelijke tests heeft best wel wat voeten in de aarde (waarbij overigens een controller die makkelijk een 'bus' achtig iets kan nadoen wel voordelen zou hebben). Maar ik geloof dat dat op dit moment niet aan de orde is.

maar de meeste 74/40/45 dingen zitten niet zo ingewikkeld in elkaar.

Dat klopt wel, maar in die context is een counter of comparator toch al een pak complexer dan een quad-AND chippie. Terwijl je met een berg 'losse poortjes' ook prima een counter of comperator kunt maken. Dat gaat natuurlijk een orde grote (of 2) 'complexer') in iets programmeerbaars.

Wel uitkijken met de spanningen en stromen. Ook bij gebruik van een DMM.

Pas ook nog op met protectie dioden. Als je 'meetspanning' hoog genoeg is, zou het chippie dan wel eens kunnen gaan werken (aangenomen dat je niet in-circuit meet) waardoor je op output pins wel eens rare resultaten kunt krijgen - jij trekt met je meter een pen hoog, de chip wil 'm op basis van z'n (zwevende?) input graag laag zien. Spanning kakt in. Ding doet het niet meer. Spanning komt weer op: je hebt een oscillator :) ).

Het gaat om het testen van de i/o chips, niet over het gedetailleerd uitvlooien van de werking van de interface... :)

Exact. Dus als je niet zeker weet of het ding goed is, moet je exact weten wat je op die interface doet. En niet iets gebruiken wat automagisch aan lijntjes trekt. Da's dan dus juist niet handig...

Alleen de 8086/8051/AVR structuur vind ik niet prettig om mee te werken (als het moet doe ik dat soms wel)...

Bij een 8086 kan ik me daar nog wel wat bij voorstellen (zeker als het ding in von Neumann architectuur gebruikt wordt). 8051 ook. Te onhandig met z'n XDATA en alle gevolgen die dat heeft (al heb je daar als je je compiler beheerst in C niet zoveel last van). Soms wel handig met I/O door z'n toch wat eh... speciale interpretatie ervan (en soms ook weer onhandig en net als pic-dingen erg vatbaar voor RMW-issues). En dan hebben we het nog niet over de erg kleine stack... Maar als er nou 1 architectuur is die grotendeels 'handig' in elkaar zit, dan is het de AVR wel... Zowel voor assembly als voor C... Enige wat daar niet lekker zit is dat je met een ontplofte stack data plat kunt schrijven... Handiger dan pic, 6502, Z80, 6800 en eh... ik ben vast nog wel een paar controller waar ik ooit voor geschreven heb vergeten (al waren de meesten ook prima te doen, met hun eigenaardigheden in het achterhoofd). Als je nou naar rare dingen wilt kijken, dan kom je ook al snel bij ARM terecht. Alhoewel mijn ervaring daarmee beperkt is, vond ik het interrupt mechanisme (zelf uitzoeken wat je triggert) nogal omslachtig - kan prima in hardware.

Ik heb er nu 6 van de 10 uit-gesoldeerd en in voetjes terug geplaatst nadat ik een pin correlatie test op de CT heb gedaan. Nu heb ik er 3 met de zelfde signatuur en 3 ook het zelfde sgnatuur maar anders dan die andere 3. Een van de tweede groep is wel dood want pin 12 is short.

Nu ben ik benieuwd wat die van Mel laten zien (en de 4 die ik nog moet doen). Best een @#$ karwij want de hele zooi zit in de conformal coating en dat houd zo'n 40 pinner verrekte stevig vast.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook oud en exotisch

Ik heb nog een D8155C gevonden.

Als de C versie goed is, mail je me adres dan stuur ik um op Fred.

Ehhh, C versie ? Zijn er verschillende versie's dan ? Dan ga ik straks eens de verschillende datsheets zoeken.

Flash: Wanneer nodig graag, maar wacht er maar even mee. Ik denk/hoop niet dat er zoveel stuk zijn.

Net even gekeken en nog gemeten, er zijn dus twee groepen qua signatuur/VI patroon.
Alle poorten een diode overgang (waarvan 1 dus met een short).
2x - NEC D8155HC
1x - NEC D8155C

Groep 2 met Pin 3,4,7,8,9,10,11 een "kromme haak" en de rest de standaard diode overgang
2x Mitsubishi M5L8155P
3x Siemens SAB8155P
1x Toshiba TMP8155P

Nog testen: 1x D8155C en dan nog 2 "onbekende" die nog uitgesoldeerd moet worden. Hopelijk heb ik ze dan eindelijk allemaal.

De 3 afwijkende zijn alle drie van NEC, is het mogelijk dat deze intern net iets anders zijn ?

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook oud en exotisch
maartenbakker

Special Member

Dat lijkt me zonder meer mogelijk. NEC was toch een vrij eigenwijze fabrikant met ook eigen interpretaties van de intel architectuur (denk bijvoorbeeld aan de D70108 en D70116 zijnde reverse engineered intel klonen met wat rare extra'tjes). Van Siemens weet ik dat ze zich sterk inzetten om als second source voor intel te dienen, dus ik gok zomaar dat originele intels ook een kromme haak hebben op die pennen.

[Bericht gewijzigd door maartenbakker op 19 januari 2017 22:26:52 (15%)]

www.deficientie.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
RAAF12

Golden Member

Ach ja die NEC V20 zat ook in mijn Tulip XT tje!

Klopt, in de V20 zit trouwens ook een Z80 compatible instructieset als je dat bedoeld met "Rare extratjes". Met een beetje extra software op MSDOS draai je op een V20 ook CP/M.
Ja dus, NEC heeft zijn eigen CMOS process en ook andere pin eigenschappen.

De Siemens 80286-12 CPU is kwa silicon exact hetzelfde als de Intel 80286-12. Met exact dezelfde bug(s).

Henri's Law 1: De wet van behoud van ellende. Law 2: Ellende komt nooit alleen.
maartenbakker

Special Member

Dat bedoelde ik, maar ook nog een aanvullende instructieset voor bitmanipulaties meen ik. En op andere processorvarianten snelheidswinst door geen microcode te gebruiken.

In tegenstelling tot Siemens en AMD ging NEC kennelijk voor een eigen processorlijn dus ook niet vreemd dat de intel core er een paar modellen later helemaal uitvloog. Nog weer later is Siemens helemaal op de MCS51 (microcontrollercore) overgegaan en heeft AMD een eigen koers uitgezet.

[Bericht gewijzigd door maartenbakker op 20 januari 2017 16:02:31 (15%)]

www.deficientie.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."