Breadboard draden strippen

Alleen berichten met de trefwoorden “breadboard” worden getoond. Alle berichten tonen

Recent heb ik wat spoelen met solid core draad gekocht om mijn breadboards netter te houden.
Werkt fantastisch. Geen hoge bogen met veel wisselende kleuren. Nu ligt alles strak en duidelijk traceerbaar met duidelijke kleuren.
Echter loop ik tegen het probleem aan dat het strippen van deze solid draden van de spoel (en de lengte er van meten) geen feest is. Na een avondje iets bouwen op een breadboard staan de blaren bijna op m'n vingers. Heb een striptang die zijwaards stript geprobeerd, maar een (héle oude) striptang die in lijn met het draad stript werkt toch beter en nauwkeuriger.

Heeft iemand tips om op de goede lengte te knippen en om blaren te voorkomen?
Of beter gezegd: wat is de beste manier om zulke draden goed te knippen?

fatbeard

Honourable Member

Ik gebruik al jááren (eigenlijk altijd al) PTT binnenkabel (die grijze, met 4 geïsoleerde en een blanke draad) voor mijn breadboard experimenten.
Precies de juiste dikte en stugheid, niet al te moeilijk te strippen en bovenal: retegoedkoop, als niet gratis.

Voor dat strippen heb ik intussen gebruikt: mijn nagels (als ik geen geschikte tang kon vinden), een strip pincet, 'handmatige' striptang, diverse automatische striptangen (niet allemaal, maar wel veel), heel veel soorten zijsnij tangen en zelfs een precisie-stripper.
Bij sommige methoden moet je wel het draadje naderhand 'rechten'...

Die precisie-stripper is mijn favoriet, vanwege de (de naam zegt het al) precisie: exacte lengte, geen rafels, geen vervormingen.

En ja, het breadboard leeft na 30 jaar nog steeds (op één contact na dan)...

Een goed begin is geen excuus voor half werk; goed gereedschap trouwens ook niet. Niets is ooit onmogelijk voor hen die het niet hoeven te doen.