laptop gevallen, SSD recoveren

bprosman

Golden Member

Reken ik daar de jpg bestanden van de powershot bij dan komt daar nog 10GB bij. Op de NAS staat 2TB. Hoe lang duurt het om dat naar een cloud te kopiëren? Hoe lang heb je dan nodig om dat terug te halen?

Weekje. En terughalen gaat met 300MBit Ziggo redelijk rap. Bovendien... hoe vaak komt het voor dat je ALLES moet terughalen.

//Offtopic "Loslaten" (niet in Eigen beheer) is voor sommigen toch wel een dingetje merk ik :-P. "Vroeger" dacht ik ook dat "we" alles beter zelf konden doen, tegenwoordig merk ik dat sommige bedrijven qua specialisatie dingen toch beter (en goedkoper) kunnen dan "wij" zelf :-)

[Bericht gewijzigd door bprosman op maandag 1 mei 2017 10:53:17 (29%)

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.
maartenbakker

Golden Member

Op 1 mei 2017 10:30:15 schreef EricP:
[...]Hoe groot is de kans dat op 2 plaatsen tegelijk brand uitbreekt?

Als het om een gerichte aanval gaat: 100%.

Op 1 mei 2017 10:30:22 schreef evdweele:
[...]De NSA vind ik niet zo boeiend, andere beroepssnuffelaars evenmin.
Ik ben veel beduchter voor klierende pubers die je bestanden overhoop halen en met virussen besmetten.

Uit de losse pols geschat denk ik dat het risico op dataverlies (door omwaaien van de clouddienst of door een technisch gebrek) nog net even groter is dan de kans op menselijke interventie (besmetten of op straat leggen van de bestanden). Allemaal geen gigantisch grote risico's, maar als je gaat zoeken en turven denk ik wel dat de meeste gevallen dataverlies betreffen.

[Bericht gewijzigd door maartenbakker op maandag 1 mei 2017 11:18:48 (60%)

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
buckfast_beekeeper

Golden Member

Op 1 mei 2017 10:51:09 schreef bprosman:
[...]
Weekje. En terughalen gaat met 300MBit Ziggo redelijk rap. Bovendien... hoe vaak komt het voor dat je ALLES moet terughalen.

Niet iedereen heeft de beschikking over snel internet. Ik zit spijtig genoeg nog altijd op 2,2Mbit/s download en 384kbit/s upload. Intern heb ik 600Mbit/s wireless en Gbit wire. Router kan ook VDSL aan maar het ligt er gewoon niet. Wij zijn de enige stoepkast in heel de omgeving die nog geen VDSL heeft. Hopelijk slaan ze dat over en leggen ze direct fiber.

Onlangs 1GB aan foto's geupload naar smartphoto, duurde een kleine 4 uur.

Van Lambiek wordt goede geuze gemaakt.
dijkmane

Golden Member

Op 1 mei 2017 10:30:15 schreef EricP:
Uit een cloud hoef je niet te stelen. Dat is een kwestie van tijd dat het gewoon op straat ligt.[...]Hoe groot is de kans dat op 2 plaatsen tegelijk brand uitbreekt?[...]Dat concept is prima. Maar ik wil het graag op 'off-line' storage - en dat zul je voor de tijd van de backup toch handmatig toegankelijk moeten maken.

Maar goed, daar is fcapri niet verder mee...

je eigen cloud maken.
NAS neerzetten bij je ouders/familie/iemand die je vertrouwt en de toegang regelen, je hebt zo je eigen off-site backup.
daarnaast heb ik 1TB gratis online opslag waar ik de "belangrijke" dingen encrypted op zet, dus ook al valt de aanbieder om of wordt de login gestolen, inhoud blijft onleesbaar.
je kunt hier zo ver in gaan als je wilt, maar wat is het je uiteindelijk waard om iets kwijt te zijn ?

stelregel blijft 1=geen
verbaas me altijd wel over die berichten dat iemand zijn telefoon kwijt is "waar alle foto's van mijn overleden kind op staan" of zoiets, tja, als die zo belangrijk zijn, zet het dan tenminste op dropbox of google drive of zo, dat krijgt iedereen wel aan de gang. ( ik vertrouw de USA hier in niet, dus heb alles binnen de EU, voor de doorsnee gebruiker is het prima ).

ben wel benieuwd of je die SSD ooit nog kunt gaan benaderen trouwens

In no Sense, Nonsense
EricP

mét CE

Als het om een gerichte aanval gaat: 100%.

Voor een bedrijf, zou je die overweging nog kunnen maken - je concurrent heeft er tenslotte voordeel aan. Voor een particulier? Ik acht de kans dat iemand op 2 plekken tegelijkertijd brand sticht om mij van m'n data af te helpen toch wel als erg klein in.

//Offtopic "Loslaten" (niet in Eigen beheer) is voor sommigen toch wel een dingetje merk ik :-P. "Vroeger" dacht ik ook dat "we" alles beter zelf konden doen, tegenwoordig merk ik dat sommige bedrijven qua specialisatie dingen toch beter (en goedkoper) kunnen dan "wij" zelf :-)

Je hoeft niet alles zelf te doen. Ik neem aan dat jij ook naar de tandarts gaat en niet zelf met een kruidnagel gaat emmeren als je kiespijn mocht hebben.
Aan de andere kant is het doorgaans schokkend om te zien hoe laks professionele bedrijven met data om gaan. Ik heb bij een toko gewerkt waar het beveiligen daarvan 'core business' was. Ze deden het leuk. Maar dicht? Mwah... een soort van.
Als het alleen met fysieke toegang benaderbaar is, dan hoef je al de 'online' aanvalsvectoren al niet meer de bekijken - die zijn in 1x van tafel.

hoe vaak komt het voor dat je ALLES moet terughalen.

Nou eh, als je laptop van tafel valt en de SSD stuk is :)
Snelheid is niet eens het punt (al zou dat hier ook een factor zijn waardoor het niet handig is). Het feit dat je data in handen van een ander is, is niet handig. Over betrouwbaarheid hebben we het dan niet (dan neem je 3 wolkjes van 3 providers en hoop je maar dat die niet alle 3 in hetzelfde datacenter staan).

Op 1 mei 2017 10:51:09 schreef bprosman:
Bovendien... hoe vaak komt het voor dat je ALLES moet terughalen.

:-)
grapjas zeker.
-mijn 320GB besliste ineens om niet meer te reageren. recovery niet gelukt, printplaat dood (gelukkig had ik de vorige van 120GB nog met alle data intakt)
-mijn 500GB besliste ineens om 'inaccesable' te worden. die heeft zowat 30dagen non-stop zitten recoveren via getdataback en daarna heb ik die kennis laten maken met immense Gkrachten op een beton vloer (2,5" discs zijn idd met glazen platters voorzien, nu is die voorzien van zand en stof)
-mijn 750GB had ineens het briljante idee om 100GB bad blocks te gaan schrijven. gelukkig 40GB van de windows partitie (daar was windows niet happy mee) en 60GB van de data partitie (daar was ik niet gelukkig mee). zowat 80% van de data is recovered daar.

die laatste heeft een 99GB linux partitie gekregen en de rest van de 650GB werkte perfect als windows paritite. gebruik ik als data storage (iso's downloaden enzo). heb ik ineens een ubuntu iso nodig, reageert de schijf HEEEEEEEEEEEEEL traag op de pc. die is al een maandje aan het recoveren nu.
kijken welke files die moet kopieren duurt een 2-3dagen, effectief 150GB backuppen duurt een week of 2 al.
veel belangrijks stond daar niet op. de backup van mijn laptop, de backup van mijn server en een hoop ISO's

de euro begint te vallen? ;-), murphy is hier aan het werk nu. de server is nu een 2de backup aan het runnen.

Op 1 mei 2017 10:42:23 schreef buckfast_beekeeper:
Belangrijke bestanden worden onmiddellijk op de 2 plaatsen geschreven.

Op 1 mei 2017 10:30:15 schreef EricP:
Hoe groot is de kans dat op 2 plaatsen tegelijk brand uitbreekt?

wat is de kans dat je backup en je pc tegelijk sneuvelen? k heb er ervaring mee nu :-)
2plaatsen is niet voldoende. nuja, die excel van de laatste 2maanden was toch niet in copy gezet, k had die eens naar het werk moeten mailen om zeker te zijn.

tot nu toe heb ik goeie ervaringen met mijn pc. de 60-80-100 en 120GB deden het perfect en leven voor zover ik herinner nog allemaal.
de 320-500-750GB HDD en de 120GB SDD zijn allen vroegtijdig gestorven. ik krijg toch minder vertrouwen in die grote capaciteit disken (zal maar een dubbelganger gaan kopen voor mijn 3TB backup schijf thuis).

ik neem de data als verloren aan nu, ik heb wel nog verder spelen en als de kostprijs normaal blijft, wil ik zelf een recovery bedrijf een poging laten doen. heb intel al gecontacteerd om te zien of zij nog grandiose ideeen hebben.
het wordt een leer-project ipv een recovery project nu. ik begin ook wel benieuwd te worden wat andere SSD fabrikanten voorzien om een toekomstige recovery mogelijk te houden

ik hou van werken ..., ik kan er uren naar kijken
maartenbakker

Golden Member

Waarom zou je een defecte schijf nog willen gebruiken? Ik bedoel die 750GB die je kennelijk een tweede leven gegund hebt.

[Bericht gewijzigd door maartenbakker op maandag 1 mei 2017 12:32:36 (38%)

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

omdat mijn laptop op het werk (een nog ouder ding met een 30GB IDE SSD) niet genoeg diskruimte heeft en zo een oude schijf prima als opslag werkte.
ik kopieer die ISO's namelijk op een stick en kan daarvan booten, ik schrijf die niet op DVD. aangezien die disk het al maanden goed deed, heb ik daar ook andere data op gebackupped.
tenslotte werkt ze toch al goed sinds augustus 2015 ;-)

ze stak toch al in een externe enclosure, dsu waarom als test niet eens een nieuwe partitie toevoegen buiten het bad blocks gedeelte van 100GB (in het begin van de schijf waar ook de mbr zit)

[Bericht gewijzigd door fcapri op maandag 1 mei 2017 12:47:43 (20%)

ik hou van werken ..., ik kan er uren naar kijken
EricP

mét CE

Naar mijn mening, moet je ook eens over je 'backup strategie' nadenken, fcapri. Dat je zegt 'gelukkig had ik de oude nog' geeft aan dat je eigenlijk 'niks' hebt en zo her en der per ongeluk nog wat vindt. Dat gaat wellicht een paar keer goed, maar ook een keer fout zoals je nu ontdekt.

Dingen die ik aan data belangrijk vindt, die staan naast op de NAS ook op dedicated backup disks, een deel off-site.
Recovery... Ik heb het wel eens gedaan (van een encrypted disk...). De overweging was simpel: wat kost meer tijd: een recovery of de boel van scratch af aan weer configureren. Recovery leek de snelste weg. Wat ik ervan geleerd heb: ook de config files van wat software maar zo nu en daan naar de NAS brengen (en vanaf daar gaan ze wel mee in de backups).

Waarom zou je een defecte schijf nog willen gebruiken? Ik bedoel die 750GB die je kennelijk een tweede leven gegund hebt.

En ik maar denken dat die Hollanders zo zuunig sijn - een andere reden kan ik niet verzinnen...

evdweele

Overleden

Een harde schijf die problemen geeft vind ik niet meer te vertrouwen. 1 keer proberen te herstellen, gaat dat goed dan /kan/ hij nog gebruikt worden voor minder belangrijke zaken. Als dat herstellen niet lukt gaat ie onverbiddelijk bij het afval.

Na een nieuwe installatie van een pc maak ik een image van de partitie of schijf waar het besturingssysteem en de softwarepakketten op staan. Als er dan iets misgaat kan ik die image in enkele minuten weer terugzetten. Probleem opgelost.

Ik keek zojuist even bij twee grote pc-boeren op de website naar 3,5" harde schijven. Het is droevig.
Bij 1 was slechts 1 HDD te koop van 500GB, bij de andere 5 van 1TB. Kleinere schijven zijn helemaal uit de handel.

Techniek is ervoor gemaakt om ons in de steek te laten. Het blijft een ongelijke strijd tussen de techniek en de technicus.

wat belangrijk is staat meer dan 2dubbel.
zoals alle fotos staan zowel op de SD kaart van de camera, als op mijn laptop als op mijn server.
als de SD kaart leeggemaakt wordt, wordt alles eerst nog op een 3TB externe schijf gezet.
de server zelf wordt ook om de zoveel tijd gebackupped, en her en der op verschillende schijven zelf. de ene keer op een 500GB externe schijf, de andere keer op de laptop, nog een 3de keer op een dedicated linux schijf (rechtstreeks aan de raspberry en een full backup dan, OS + data.
de vorige 2servers zijn afgekoppeld maar staan nog in een hoekje met intakte schijven.
t is altijd een beetje zoeken welke de recentste is, maar backups heb ik genoeg (ook de vorige schijf van de rpi ligt hier ergens)
mijn mails komen op 3 laptops toe. mijn eigen, een klein travel laptopje en mijn laptop op het werk. geen reden tot backup daar.

op mijn laptop kan ik 99,9% van de tijd zeggen: er zit niks op dat belangrijk is en dat ik niet in backup heb. behalve dus die ene excel sheet (begonnen als amusement voor het electriciteitsverbruik en uitgegroeid tot een mega file waar alles van het huis in verwerkt zit zoals gegevens en verbruik electrische toestellen, leningen, verbouwingen, ...) en de ene file is dus aan mijn aandacht ontsnapt. ook toen ik de harde schijf de eerste keer aansloot dacht ik daar niet aan. had ik aan die file gedacht, ik had die als eerste geopend op die kleine pc en lokaal gesaved (toen de SSD het deed).

eigenlijk moet je je bij een crash afvragen: als die hard disk nog 1minuut werkt, welke data moet ik allereerst kopieren.
en niet zomaar alles selecteren. ik heb nu een map 'arduino' in mijn laatste backup staan :-(. een map die ik op usb sticks en 3verschillende pc's ook al had

ik hou van werken ..., ik kan er uren naar kijken
joopv

Golden Member

Op 1 mei 2017 12:07:56 schreef fcapri:
[...]de 320-500-750GB HDD en de 120GB SDD zijn allen vroegtijdig gestorven. ik krijg toch minder vertrouwen in die grote capaciteit disken (zal maar een dubbelganger gaan kopen voor mijn 3TB backup schijf thuis)....

Ik kan je aanraden om als volgende magnetische disk eens een setje datacenter-grade disks te kopen, die ook bedoeld zijn voor 24x7 gebruik. De meeste HD's die je in de winkel kunt kopen zijn dat namelijk niet...
Bijvoorbeeld de Hitachi enterprise sesies, met een mtbf van 2 miljoen uur.

ik heb maar een simpele laptop hoor, hier moeten geen datacenter disks in.
mijn raspberry draait al heel lang met een 80GB sata schijf in een usb enclosure. en dat ding blijft gewoon gaan. is één van mijn oude laptopschijven die eerst een jaar of 2-3 in een laptop heeft gezeten en nu aan zijn 2de leven in een rpi-server zit.

het is toch opmerkelijk dat die <120GB HDD's blijven gaan, en de +200GB's de 2-3jaar niet halen.
in mijn desktopschijven vroeger heb ik mijn 5GB, 10GB, 15GB, 20GB, 40GB, 60GB, 80GB NOOOOIT weten sneuvelen. k denk dat het hier nog vol ligt met 20, 40 en 60GB disks (de rest is weggegooid). te klein om nog iets nuttigs mee te doen, en niet energiezuinig genoeg om een grote raid mee te maken.
200 en 500GB heb ik wel al defect gehad.

op mijn werk hebben we een hoop 4TB WD yellow's liggen en al onze pc's (vooral die dat ik configureer) draaien allemaal op 128GB SSD's (nog geen enkele kapot gehad daar).

ga binennkort maar eens uitkijken naar een nieuwe laptop, en 2HDD's zal daar toch prioriteit worden. 1 SSD voor snelheid van OS, 1 kleine HDD voor data

ik hou van werken ..., ik kan er uren naar kijken
maartenbakker

Golden Member

Die datacenter disks zou ik inderdaad in de externe behuizingen en/of backupserver zetten. Een laptop is niet voor opslag van data, ook al maak ik dezelfde fout op het moment voor de bulkdata (zelf gegenereerde data waar jaren werk inzit staat in m'n eigen private cloud met backups op laptop en computer op andere lokatie).

@joopv: Absoluut mee eens, al heb ik met Hitachi non-datacenter disks ook zeer goede ervaringen qua duurzaamheid al zou ik ze niet in hardware-raid zetten en ook niet als hoofdschijf in een server.

Overigens is het in een raid niet onverstandig om schijven van verschillende merken, types en/of productieruns te gebruiken. Of dan toch op zijn minst van verschillende leveranciers dan heb je kans dat er minstens 1 schijf is waar tijdens transport niet mee gevoetbald is.

[Bericht gewijzigd door maartenbakker op maandag 1 mei 2017 18:53:17 (26%)

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

ik gebruik voor data wel WD schijven, maar alleen de caviar black reeks. de blue, red, green, purple, en yellow zijn disks met minder goede platters, en alles met eco erop heeft mij allang bewezen minder te zijn in specs en levensduur. je krijgt er in raid al helemaal sneller problemen mee.

met wd nog geen uitval gehad, samsung en seagate disks wel, nog wel in de 36 maanden garantie. sinds de ssd kwamen, is een os installatie stabieler geworden, de fragmentatie met gewone hdd's maakt een installatie sneller instabiel, ook kan een stroomuitval sneller een rot os opleveren.

ook is het niet zeldzaam dat je een disk die al jaren in een bak stilligt wilt gaan gebruiken en dood blijkt te zijn. dat heb ik ook al vaker gehad..

[Bericht gewijzigd door testman op maandag 1 mei 2017 23:06:04 (26%)

waar rook was, werkt nu iets niet meer

dat laatste heb ik regelmatig wel eens met externe usb schijven, van die 2,5" gevallen.
je neemt een schijf die perfect werkte, sluit die aan, hoort die paar keer tikken en t is afgelopen

net de meterstand opgeschreven, begin van een nieuwe maand :-).

valt zoiets niet te automatiseren? t is een analoge teller met ronddraaiende getallen

ik hou van werken ..., ik kan er uren naar kijken

Op 1 mei 2017 20:12:14 schreef fcapri:
valt zoiets niet te automatiseren? t is een analoge teller met ronddraaiende getallen

Webcam die één keer in de maand een foto maakt en dan met OCR-software de meterstanden eruit filteren :-)

Domoticz en ESP8266, goede combo!!!

Op 1 mei 2017 20:12:14 schreef fcapri:
valt zoiets niet te automatiseren? t is een analoge teller met ronddraaiende getallen

Eneco Toon gebruiken met een sensor die de pulsjes telt van de draaischijf.

je hebt tal van oplossingen met bijv ir lichtsluis die de meterschijf aflezen. deze kun je via een app of via internet uitlezen. dan kun je ook grafieken zien met piekverbruik of dagverbruik.

evengoed zou het handmatig opschrijven op een stuk papier wat je elke zoveel tijd in de pc invoert ook al beter zijn, papier geld ook als backup, en daar kun je ook weer een foto van maken zodat de gsm ook in de backup apparaten zit..

waar rook was, werkt nu iets niet meer
bprosman

Golden Member

Slimme meter aanvragen <duikt voor de volgende discussie over betrouwbaarheid, privacy enz.> :+

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.
maartenbakker

Golden Member

Waarom aanvragen als je het kunt maken ;) >:)

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

ik wil dat kunnen controlleren. ik wil niet dat de energieleverancier mij elke dag controlleert

nbeetje ontopic: kan deze spoel dienen om de 3.3V te fixen?
http://www.conrad.be/ce/nl/product/1009474/Spoel-SMD-1-H-Fastron-24241…

of deze
http://www.conrad.be/ce/nl/product/1009462/Spoel-SMD-08-H-Fastron-2424…

[Bericht gewijzigd door fcapri op dinsdag 2 mei 2017 12:29:24 (18%)

ik hou van werken ..., ik kan er uren naar kijken

Ook mosterd na de maaltijd, maar ik gebruik zelf de Stack van TransIP (Nederlands Server), werkt net als dropbox, maar dan met 1 TB en maak zo nu en dan maak ik een handmatige backup.

Ik merk wel dat zodra dingen bij mij handmatig moeten gebeuren dat ik ze vergeet, ik heb daarom nog wel wat wensen qua backup en ook versie beheer, maar ik ben nog niet een programma tegen gekomen die alles kan.

Een NAS is voor mij geen optie, daar ik de laatste tijd vaak ben verhuist en al het internet via m'n mobiel doe.

Congratulations on your purchase. To begin using your quantum computer, set the power switch to both off and on simultaneously
evdweele

Overleden

Op 1 mei 2017 20:12:14 schreef fcapri:
net de meterstand opgeschreven,
valt zoiets niet te automatiseren?

Ik zie een tegenstrijdigheid :P
Je schrijft de meterstanden op om het verbruik te controleren en zo mogelijk te reduceren.
Dan ga je automatiseren om die meterstanden op te schrijven. Daarvoor is _iets_ nodig dat continu naar die meter kijkt. Weer een sluipverbruiker erbij...

Techniek is ervoor gemaakt om ons in de steek te laten. Het blijft een ongelijke strijd tussen de techniek en de technicus.

ik wil idd besparen, maar ik bekijk de meters om de invloed van apparaatuur te zien.
vervangen wasmachiene door nieuwe wasmachiene
buitengooien van keukendiepvries
vervangen garage koffer diepvries door een staand model...
dat er een toestelletje 0.5W gebruikt die de metingen logged, trekt ik mij niet veel aan.
ik schrijf nu wekelijks op, dagelijks zou makkelijker zijn, maar dat ga ik vergeten

ik hou van werken ..., ik kan er uren naar kijken