lavamat L76850

Allereerst een vraag. Op het printplaatje staat een element WKP 4n7M van Vishay. Is dit een varistor? Wat ik begrepen heb is dat een varistor spanningspieken neutraliseert om gevoelige elementen zoals microprocessors te beschermen. Klopt dit? Ik zoek een vervanger waar kan ik die in nederland snel bestellen en is er ook een alternatief voor WPK 4n7M?

fatbeard

Honourable Member

In een notendop: nee, ja en waarschijnlijk wel.
Iets uitgebreider: het is een condensator.

Wat geeft je het idee dat die stuk zou zijn?

Een goed begin is geen excuus voor half werk; goed gereedschap trouwens ook niet. Niets is ooit onmogelijk voor hen die het niet hoeven te doen.

Het feit dat er een gaatje in is gebrand met een roetplekje daarom heen geeft mij het idee dat het stuk is. Omdat ik geen 12 volt meting krijg vermoed ik dat de LNK 305GN stuk is. Begrepen heb ik op internet dat dit element het vaker begeeft en dat dan ook de weerstand vervangen moet worden. Tijdens het wassen van twee dekens heeft de machine het begeven. Vermoed overbelasting.

The fastest way to succeed is to double your failure rate.

Klopt. Er is ook een nederlandse site die die setjes verkoopt en ik heb daar ook een setje besteld. (snelle levering) Helaas ook zonder die condensator. Het onderdeel is wel te bestellen via chinese sites maar als het sneller gaat desnoods met een alternatief van een ander merk met ongeveer dezelfde functies heb ik dat liever. Een kapotte wasmachine is toch vervelend voor ons gezin.

pa3gws

Golden Member

Is er niet een elektronica winkel bij je in de buurt?
Vul in je profiel even je woonplaats in dan kan men misschien een adres geven waar je hem kan kopen.

Ik ben gestopt met roken nu mijn schakelingen nog.

Bedankt voor de tip.
Ik ken wel twee electronica winkels in onze stad maar bij wat meer specifieke elementen hebben zij dit vaak niet op voorraad. Ook vragen ze om begrijpelijke redenen een hogere prijs dan kwantum aanbieders op webshops. Sponsor ze soms wel maar door de crisis moeten we lowbudget gaan denken. Niettemin ga ik toch vanmiddag toch bij een van hen informeren.

Bij de electronica winkel geweest. Hij wist er niet goed raad mee. Vermoedde dat het een DVR was en zei naar lang twijfelen ik weet het niet zeker probeer deze maar een DNR 20D431k. Kan iemand dit bevestigen of ontkennen?

pa3gws

Golden Member

Had je oude onderdeel bij je?
Wat je nu hebt is volgens mij niet het juiste onderdeel.
Waar ben je geweest in de Vijzelstraat?

Ik ben gestopt met roken nu mijn schakelingen nog.

Ben niet in de Vijzelstraat (is morgen pas open) geweest maar op de Voorstreek.
Had het oude onderdeel meegenomen.

pa3gws

Golden Member

Op de voorstreek ben ik nog nooit geweest.
Maar bij een recent bezoekje aan Leeuwarden wel in de Vijzelstraat geweest.
En dat vond ik een bijzonder aardige man en een hele leuke winkel.
P.S.
Het is een beetje afwijking van mij om in iedere stad waar ik een dagje uit ben de elektronica winkel (als die er is) op te zoeken. ;-)

Ik ben gestopt met roken nu mijn schakelingen nog.
RAAF12

Golden Member

Op 29 mei 2017 13:07:09 schreef verzinmaariets:
Bedankt voor de tip.
Ik ken wel twee electronica winkels in onze stad . Niettemin ga ik toch vanmiddag toch bij een van hen informeren.

Er zijn er wel drie, de Onderdelenspecialist op de Westerplantage is er ook nog, is niet de hele week door open.

Probeer morgen de Vijzelstraat. De onderdelenspecialist ben ik vroeger wel eens geweest had een website die plots weer verdween. Was dan weer een tijdje dicht kortom allemaal een beetje vaag ben toen afgehaakt wil er morgen nog wel langs als ik niet slaag op de vijzelstraak. Maar het klopt dat de vijzelstraat met je meedenkt en klantvriendelijk is. Toch blijf bij mij de vraag of er een alternatief is voor Vishay IEC 384-14/2 760|500|250~ X1 |Y1 WKP 4n7M.

Het is een condensator van 4,7 nano Farad, 760Volt, niet echt speciaal hoor. Deze zat primair zeker vlak naast LNK305 IC??

pa3gws

Golden Member

Het is een keramische condensator van 4,7 nanofarad bij een hoge spanning zo even snel gezien 760 volt.
Hmm smd was sneller.;-)

Ik ben gestopt met roken nu mijn schakelingen nog.

Bedankt voor de info.
Hij zit met een poot aan plus van een elco 400V/10 microfarad en een spoel.
De andere poot (ook aan een andere poot van dezelfde spoel) en de min van een elco 35V/220 microfarad.
Kan ik concluderen dat de functie van het element soort van beveiliging is.

RAAF12

Golden Member

Blijkbaar overslag in de condensator, wellicht is er meer kapot, die C kan je plaatselijk hier kopen http://www.std-bv.nl/shop/index.html zoekveld 4700pF invullen dan vind je de 4700 pF 2000V keramische schijf condensator.

[Bericht gewijzigd door RAAF12 op maandag 29 mei 2017 19:56:24 (11%)

Bedankt voor deze informatie. Ga dit verder onderzoeken. Dat er eventueel meer kapot is begrijp ik. 0oit een boekje van de consumentenbond in huis gehaald "apparaten in huis repareren". Hierin staat basic in hoe je elk onderdeel kan doormeten. Het gedateerde grote verschil zit echter in het feit dat de analoge timerschakel nu vervangen is door een microprocessor gestuurd systeem. En dat er in de huidige machines meer toeters en bellen (sensoren) zitten. Voor leken (waar ik mezelf ook nog bij indeel) tweedehands voor een prikkie te krijgen. Een goede tip om globaal inzicht te krijgen van hoe een wasmachine is opgebouwd en werkt.

Toevallig vandaag zelfde euvel, ook die condensator opgedampt. Deze condensator word als galvanische scheiding gebruikt tussen primair en secundair. Ik heb er een aantal besteld...

Heb de tip van RAAF12 opgevolgd en na het bestellen even bij die dealer langs geweest met het orgineel. Later mailde hij me het volgende
"Via een alternatieve leverancier kan ik 2 keramische AC filtercondensatoren van 4700pF bestellen. Dit zijn dezelfde type condensatoren als het origineel. De door u bestelde 4700pF/2KV condensatoren zijn pulscondensatoren voor hogere frequenties en zijn ook veel kleiner, eigenlijk niet geschikt voor 230V AC filtering."
Heb op advies van hem deze maar besteld. Inmiddels heb ik de LNK305GN en weerstand ontvangen en op de print gesoldeerd. Bij het nameten van de oude weerstand bleek die in ieder geval kapot te zijn, geen weerstand. Het is nu wachten op de bestelde condensator.

Deze condensator word niet gebruikt voor filtering ,maar ontkoppeling/ scheiding tussen primair en secundair.

Klinkt logisch wat je beweerd. Zal het hem voorleggen. Vervelend is wel dat de was zich opstapeld.

maartenbakker

Golden Member

Zo lang de condensatoren aan de Y2-specificaties voldoen is het goed genoeg, en dat doen eigenlijk alle 4n7 ceramische netfiltercondensatoren. Dat er bij jou X1/Y1 op staat is lichtelijk overdreven van de fabrikant want de rating is slechts 250VAC en een Y2 is tegenwoordig al meestal 275VAC.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

De LCD doet het weer nadat ik een orginele kopie er weer in heb gesoldeerd. Nu verder testen. Begrepen dat je als alternatief ook een gewone keramische condensator van 4n7 kan gebruiken die zowel ontkoppelt als filtert.