Defecte Peavey PA400: raar fenomeen


Mogelijk een bc 639/ 640 . Gebruik deze combinatie vaak in Japanse versterkers , nooit problemen.
Waar ruisarme gebruikt worden gebruik ik bc550.560

Heb op een website van Peavey de 2N5401 als vervangers voor de SPS761 gevonden. Heb deze besteld.
Wat ik raar vind is het volgende: als ik de spanning meet over de twee diodes op het schema onder de SPS761's, dan varieert deze spanning. IN het begin 0.2V, dan 0.3V, soms terug een beetje lager, dan weer wat hoger tot de spanning uiteindelijk 0.7V wordt.
Tijdens het oplopen van de spanning hoor ik allerlei gekraak uit de luidsprekers. Eens de 0.7V bereikt blijft de spanning stabiel en speelt de versterker normaal.
Die twee diodes zijn van het type 1N4007, en lijken me al eens vernieuwd.
Zou ik dan niet 1.4V over de diodes verwachten (want staan in serie)?

Ik zit zomaar wat te bladeren in het schema en kom de voeding tegen.

Is de 24V meteen in het begin netjes 24V? (makkelijk te meten)

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Hallo, de 24V meet met multimeter ok. Nog niet bekeken met oscilloscoop. Verdenk je deze de oorzaak van het fenomeen te zijn?
Volgens mij wordt de 24V enkel voor de voorversterking gebruikt, en die heb ik volledig afgekoppeld.
mvg,
Roeland

[Bericht gewijzigd door roebas op 19 juni 2017 12:12:54 (27%)]

maartenbakker

Golden Member

Als de boel staat te rommelen, is de stroom kennelijk te laag, loopt geheel door de 470 ohm weerstand en wordt de drempelspanning van de diodes niet bereikt. Ze zijn dus niet onmiddelijk verdacht.

[Bericht gewijzigd door maartenbakker op 19 juni 2017 12:28:24 (14%)]

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

GRRRR, ik krijg nachtmerries van deze versterker!
Gisteren dus de sps761 en de bc556 vervangen door twee maal de 2n5401. Het is ongelooflijk hoeveel al aan deze versterker is geprutst (wou dat ik de uitdaging om deze te herstellen niet was aangegaan :-)).
Volgens de datasheet is de pinlayout van de bc556 zelf niet identiek aan de sps761 (daarmee was alleszins geen rekening gehouden).
Toen ik de versterker eerst aanzette na het vervangen van de 2n5401 begon de versterker uit de luidsprekers te fluiten (oscillaties?).
Na een paar maal de versterker in en uit te schakelen verdween dit plots.
Daarna kwam er muziek uit de luidsprekers, maar deze muziek klonk serieus vervormd. Wegens gebrek aan ruimte rond mijn werkplaatje is het bijna onmogelijk om met de oscilloscoop te controleren, en poog ik de versterker te repareren met behulp van een signaal tracer.
Na een tijdje verdween ook deze vervorming.
De laatste status (gisterenavond zeer laat :-)) was dat er normaal geluid uit de luidsprekers kwam, maar ik vond het volgende zeer bizar: ik 'hoor' met mijn signaal tracer muziek op zowel de basis als de emittor van de bovenste drie eindtransistoren. Ik 'hoor' echter alleen muziek op de collector van de onderste drie eindtransitoren met de signal tracer.
Dus volgens mij zijn deze ofwel defect, of staan ze niet goed ingesteld of is de driver stuk (correct?)
Is er een methode om de eindtransistoren de testen zonder deze uit te solderen?
Ik wou dat ik wat meer inzicht in deze transistorschakelingen had, dus alle hulp is welkom.
Vanavond ga ik nog wat meten, dus als er nuttige tips zijn, alvast bedankt.
Of als er iemand een artikel heeft waarin dit soort schakeling staat uitgelegd, mag deze ook steeds worden doorgestuurd.

maartenbakker

Golden Member

De oscillaties zullen wel verdwenen zijn omdat er weer ergens een halfgeleider gesneuveld is.

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Hoe zou u het aanpakken? Enige tip voor mij?
Is zoeken met een signal tracer ok?

Hallo, nog een update. De versterker werkt. Als ik met mijn signaalgenerator een sinus op de ingang plaats krijg ik op een 8 ohmse weerstand een vermogen van 112W (spanning gemeten met multimeter, dus vervorming niet bekeken)
Ik zie in de datasheet dat de versterker een vermogen zou moeten hebben van 95W bij 5% vervorming, dus dit kan wel kloppen.
Als ik een cd-speler op de ingang aansluit komt de muziek luid en onvervormd uit de luidspreker.
Maar gelukkig ben ik er niet mee, want ik weet niet wat er is gebeurd.
Het enige dat ik heb gedaan zijn de twee kleine transistoren aan de ingang vervangen door een vervangtype (één was al eens vervangen, en zeker door een foutief type). Na wat oscillaties en vervormd geluid is de versterker ineens goed beginnen spelen.
Kan het zijn dat die kleine transistoren te warm geworden zijn bij het solderen, en dat dit is goedgekomen eens ze zijn afgekoeld?
Alleszins bouw ik normaalgezien enkel buizenversterkers, en is de transistortechniek vrij onbekend voor mij.
Graag had ik het volgende geweten: kan ik in de schakeling controleren of de eindtransistoren hun werk correct aan het doen zijn? Dus waar kan ik meten om te zien dat deze eindtorren correct aan het werken zijn?

Enkele foto's
Het soldeerwerk aan de linkerkant van de print (connector ertussenuit,...) is van een illustere voorganger van mij.
Ik heb enkel alle elco's vervangen en nu die twee transistortjes aan de rechterzijde.

http://up.picr.de/29555709sm.jpg

http://up.picr.de/29555710cn.jpg

http://up.picr.de/29555711zg.jpg

http://up.picr.de/29555712ow.jpg

http://up.picr.de/29555714vc.jpg

http://up.picr.de/29555715fs.jpg
Alvast bedankt,
Roeland

Meet de spanning over de 0,33 Ω weerstanden. Deze moeten allen onderling gelijk zijn binnen 20%. De spanning op de luidsprekeruitgang moet ongeveer 0V zijn. Als dat klopt dan zijn de eindtransistoren goed.
Zijn alle soldeerlassen op je printplaat goed?
Een rotte las en je krijgt dat soort fenomeen wat jij beschrijft.

Bezoek mijn neefjes' site: www.tinuselectronics.nl

Ok, dat ga ik vanavond eens controleren (zowel de spanning als de solderingen).
Kan je me een grootteorde van spanning geven die ik zou moeten verwachten bij maximaal vermogen (+- 100W)?
mvg,
Roeland

[Bericht gewijzigd door roebas op 22 juni 2017 12:24:15 (36%)]

Ik zou het niet weten.
Het handigst lijkt mij de spanningen te meten zonder ingangssigaal en zonder aangesloten luidspreker. Dan zal de spanning minder dan 0,33V moeten zijn. Ik verwacht niet dat de ruststroom 1A is.

Bezoek mijn neefjes' site: www.tinuselectronics.nl

Hallo, ik had eerst eens gemeten zonder ingangssignaal (wel met luidspreker, had deze post toen nog niet gezien).
Toen mat ik bijna niks over de 0.33 ohm weerstanden.
Dan het ingangssignaal zo opgevoerd tot ik ongeveer 20V over een 8 ohm weerstand mat op de uitgang. Dan meet ik op twee 0.33 ohm weerstanden iets rond de 100 mV, en bij twee 0.33 ohm weerstanden iets rond de 150 mV.
Dus wel een vrij grote afwijking. De versterker heeft sindsdien nooit meer eigenaardig gedaan!
Zouden jullie verder op zoek gaan, of het zo laten?
Ik ben intussen wat beginnen studeren over klasse A, AB en B versterkers (zodat ik in de toekomst toch een beetje kan meepraten) :-).
Al erg bedankt voor jullie bereidwilligheid

maartenbakker

Golden Member

Deze metingen moet je daadwerkelijk ZONDER ingangssignaal doen en op de gelijkspanningsstand van je meter. Het gaat om de ruststroom en de voorspanning.

[Bericht gewijzigd door maartenbakker op 27 juni 2017 13:45:19 (16%)]

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Hallo, Maarten,
als ik zonder ingangssignaal meet, meet ik echt bijna niks van spanning over de weerstanden. Ik dacht dat ze misschien zo stonden ingesteld dat ze maar in geleiding gingen door het ingangssignaal (klasse B): daar moet mijn cursus verduidelijking in brengen :-)
Ik zal komend weekend nog eens meten.
Heb inderdaad wel op gelijksspanningsstand gemeten

Op 27 juni 2017 13:36:03 schreef roebas:
Hallo, ik had eerst eens gemeten zonder ingangssignaal (wel met luidspreker, had deze post toen nog niet gezien).
Toen mat ik bijna niks over de 0.33 ohm weerstanden.
Dan het ingangssignaal zo opgevoerd tot ik ongeveer 20V over een 8 ohm weerstand mat op de uitgang. Dan meet ik op twee 0.33 ohm weerstanden iets rond de 100 mV, en bij twee 0.33 ohm weerstanden iets rond de 150 mV.
Dus wel een vrij grote afwijking. De versterker heeft sindsdien nooit meer eigenaardig gedaan!
Zouden jullie verder op zoek gaan, of het zo laten?
Ik ben intussen wat beginnen studeren over klasse A, AB en B versterkers (zodat ik in de toekomst toch een beetje kan meepraten) :-).
Al erg bedankt voor jullie bereidwilligheid

Na een reparatie meet ik altijd of alle eindtransistoren evenveel mee doen. Ik belast de versterker nominaal en stuur deze uit met bijv 1KHz. Met een scope, die absoluut vrij van aarde moet zijn, meet ik dan het signaal wat over de emitterweerstanden staat. Voor de positieve helft, is de stroom uiteraard positief en voor de negatieve helft staat het signaal juist andersom. Je ziet nu vrij snel of alle transistoren evenveel stroom leveren aan de uitgang. Is een emittersignaal fors kleiner dan de rest, dan is de stroomversterking van die bewuste transistor vermoedelijk niet OK, of de emitterweerstand heeft niet de juiste waarde(meer). Dat geldt ook als het signaal veel groter is als van de rest. Dat zou kunnen komen doordat die transistor meer stroomversterking heeft en dus het meeste werk voor zijn rekening neemt. (Controleer zonodig de waarde van de emitterweerstand). Die transistor maakt dus het meeste kans om bij een flinke belasting het eerst (weer) te sneuvelen. Zoiets kan voorkomen als je bijv slechts één eindtransistor vervangt door een nieuwe of een equivalent.
Tijdens de productie van een versterker worden bij een goed merk, de transistoren gematched op gelijke versterking.

Nog een keline correctie:
Ik zie net aan het schema, dat de uitgangsconfiguratie quasi-complementair is. In dat geval hangen de emitterweerstanden niet allemaal aan de gemeenschappelijke uitgangsrail, maar die voor de negatieve helft van het signaal aan de min voedingsspanning. Alle signalen over de emitterweerstanden hebben derhalve dezelfde (positieve) richting.

maartenbakker

Golden Member

Op 27 juni 2017 14:41:51 schreef roebas:
Hallo, Maarten,
als ik zonder ingangssignaal meet, meet ik echt bijna niks van spanning over de weerstanden. Ik dacht dat ze misschien zo stonden ingesteld dat ze maar in geleiding gingen door het ingangssignaal (klasse B): daar moet mijn cursus verduidelijking in brengen :-)
Ik zal komend weekend nog eens meten.
Heb inderdaad wel op gelijksspanningsstand gemeten

Bijna niks moet je even met de wet van ohm omrekenen naar milliamperes. Dan heb je de ruststroom te pakken. Er zijn eigenlijk geen zuivere klasse B versterkers zonder ruststroom omdat je dan flinke vervorming krijgt. In de praktijk zullen er enkele tientallen milliamperes lopen meestal.

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Heb ondertussen wat zitten lezen over transistor versterkers.
Klopt het dat ik te maken heb met een quasi complementary class AB versterker?De klasse AB instelling gebeurt door de drie diodes tussen de basissen van het complementary 430C en 431C paar? Die diodes hiervan zijn ook op dezelfde heatsink als de eindtransistoren gemonteerd om thermische drift tegen te gaan?
Die 430C en de eerste 60142 vormen een darlington paar (net zoals de 431C en zijn bijhorende 60142), en deze drijven dan elk de overige 3 stuks 60142 aan?
Of ga ik hier een beetje de mist in?

[Bericht gewijzigd door roebas op 29 juni 2017 16:00:13 (21%)]

Hallo, gisterenavond nog wat zitten meten. Ik heb voor de handigheid even een scan gemaakt waarin ik de transistoren benoemd heb.

http://thumbs.picr.de/29671043tt.jpg

Als ik de ingang kortsluit, meet ik over TR8 en TR9 een Vbe van 0.55V.
Ik meet over de 1 Ohm weerstand dan een spanning van +-35 mV.

Door de transistoren TR10-TR15 loopt echter geen stroom op dat moment (in de mv stand meet ik 0.000 mV op mijn multimeter over de 0.33 ohm weerstanden). Ik meet ook een Vbe van 0V op dat moment.
Zou dit kunnen dat deze zonder signaal gesperd staan?

merci,
Roeland

Op 29 juni 2017 15:58:17 schreef roebas:
Heb ondertussen wat zitten lezen over transistor versterkers.
Klopt het dat ik te maken heb met een quasi complementary class AB versterker?De klasse AB instelling gebeurt door de drie diodes tussen de basissen van het complementary 430C en 431C paar? Die diodes hiervan zijn ook op dezelfde heatsink als de eindtransistoren gemonteerd om thermische drift tegen te gaan?
Die 430C en de eerste 60142 vormen een darlington paar (net zoals de 431C en zijn bijhorende 60142), en deze drijven dan elk de overige 3 stuks 60142 aan?
Of ga ik hier een beetje de mist in?

Dat klopt helemaal. Als je de diodenovergangen telt, dan zie je dat de door jouw genoemde transistoren totaal drie diodeovergangen telt net als de drie dioden op je heatsink. Zoals ik het nu zie zorgen TR8 en TR9 voor het geluid bij laag vermogen en TR10 t/m TR15 voor het geluid bij hoog vermogen. De door jou gemeten instellingen zijn kennelijk gewoon goed.

Bezoek mijn neefjes' site: www.tinuselectronics.nl

Het ding zal zo'n 40 tot 45 jaar oud zijn.
Mogelijk heeft ie ook een zwaar leven achter de rug, want het is PA apparatuur. on the road zijn eigenlijk tropenjaren die je dubbel moet tellen. hitte, kou vocht, bus in bus uit. noem maar op.
Mijns inziens heeft dit niet zo heel veel zin wat je nu aan het doen bent.
Stel dat je hem gemaakt krijgt, dan is er volgende week weer wat nieuws loos, en anders volgende maand
Eigenlijk zou je de hele eindtrap (en ook het mengedeelte) opnieuw moeten opbouwen. nieuwe torren, condensatoren, weerstanden, diode's,en vooral ook de elco's. die slijten het hardst.

Een nieuw nederlands Audioforum voor het betere Zelfbouwwerk. kijk op Audioforum.nl!

Hallo, Knutselsmurf,
ik begrijp jouw standpunt volkomen. Ik had de moed ook bijna opgegeven.
Maar na het vervangen van de elco's en de differenteelversterker in de input van de power trap, speelt de versterker weer normaal.
Ik wou me echter meteen een beetje verdiepen in de werking ervan.
Ben wel blij dat:
-de versterker het terug doet voor de prijs van de volle 0.8 euro torren
-ik intussen toch iets meer begrijp over de werking van een transistor eindversterker
en zeker en vast bedankt voor alle hulp hier!

Op 3 juli 2017 19:48:07 schreef Knustelsmurf:
Het ding zal zo'n 40 tot 45 jaar oud zijn.
Mogelijk heeft ie ook een zwaar leven achter de rug, want het is PA apparatuur. on the road zijn eigenlijk tropenjaren die je dubbel moet tellen. hitte, kou vocht, bus in bus uit. noem maar op.
[...]

OT: dat hoeft natuurlijk niet....Ik heb tussen 1985 en 2000 een Yamaha P-2200 PA amp gebruikt in m'n bandje, tussen 2000 en 2010 stond dat ding ongebruikt op zolder en sinds 2010 wordt hij wekelijks gebruikt door het bandje van m'n zoon tijdens de repetities in een boerenschuur.
De amp ziet er niet uit maar werkt nog als een tierelier, inclusief de verlichting voor de meters. Geen DC op de uitgang of andere malheur, klank en power is nog prima.

Es wäre gut Bücher kaufen, wenn man die Zeit, sie zu lesen, mitkaufen könnte. (Arthur Schopenhauer) - The whole problem with the world is that fools and fanatics are always so certain of themselves, and wiser people so full of doubts. (Bertrand Russell)

Versterker is intussen uitvoerig getest en afgehaald door de eigenaar. In ruil heb ik een defect mengpaneel ontvangen (dat ik voor mezelf mag pogen te herstellen) :-)
Merci voor de hulp!!

[Bericht gewijzigd door roebas op 12 juli 2017 12:18:16 (35%)]